Jordanski kralj Abdullah kaže da je “pobuna zakopana” nakon “bolnog” raskola sa polubratom uhapšenim zbog kritike vlade

Kralj Abdullah II
3 komentara

Jordanski kralj Abdulah II rekao je da je arapska država stabilna nakon što je njegov polubrat, princ Hamzah, optužen za zavjeru sa stranim silama radi podrivanja nacionalne bezbjednosti i stavljen u kućni pritvor.

Bivši prestolonasljednik bio je jedna od 16 osoba uhapšenih u subotu zbog navodne zavjere protiv kraljevske porodice, dok je u njegovom domu presječen pristup mobilnom telefonu i internetu.

U prvim monarhovim javnim komentarima o dramatičnom raskolu u srcu kraljevske porodice, kralj Abdulah rekao je u srijedu da se njegov polubrat zakleo na vjernost Jordanu, njegovom ustavu i zakonima.

Televizijska izjava pročitana u ime monarha kaže da je „pobuna zakopana“ i da je Hamzah sa porodicom u svojoj palati, pod kraljevom zaštitom.

„Izazov posljednjih dana nije bio najteži ili najopasniji za stabilnost naše nacije, ali bio je najbolniji, jer su oni koji su bili učesnici pobune bili iz naše kuće i izvan nje.“

Kralj je takođe govorio o svojoj „boli i bijesu“ zbog incidenta.

Princ Hamzah, kojem je monarh 2004. godine oduzeo titulu ”prestolonasljednika”, uhapšen je u subotu zajedno sa ostalim najvišim zvaničnicima nakon što je navodno prisustvovao plemenskim sastancima na kojima je kralj kritikovan.

Hamzin advokat poslao je BBC-u video-snimak nakon hapšenja, u kojem kritikuje “nepotizam” i “korupciju” opšteg rukovodstva zemlje.

Princ je porekao da je sa stranim akterima kovao zavjeru protiv Jordana i kraljevske porodice.

JordanPrinc Hamzah
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Tko stoji iza ove spletke? Mi6 i Mossad vrlo vjerojatno

andu
3 godine prije

…brojim naše zadnje dane

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI