Julian Assange i odluka o izručenju Sjedinjenim Državama

Julian-Assange
57 komentara

Zvizdač i osnivač Wikileaksa trenutno izdržava kaznu od 50 sedmica u londonskom zatvoru zbog kršenja uslova kaucije iz 2012. godine, kada se sklonio u ambasadu Ekvadora kako bi izbjegao izručenje Švedskoj gdje se trebao suočiti sa optužbama za silovanje koje su prvo odbačene pa ponovo pokrenute.

Ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije, Sajid Javid je potvrdio da je potpisao zahtjev za izručenje Juliana Assangea u Sjedinjene Države.
Govoreći u programu “Today” ministar je rekao da je Assange bio “s pravom iza rešetaka”.

“Postoji zahtjev za izručenje u SAD koji će se sutra naći pred nadležnim sudom” rekao je Javid.

Prema riječima ministra, sve je na sudu ali bi bilo veoma važno za domaću javnost da “pravda” bude zadovoljena i da sud potvrdi zahtjev za izručenje Assangea u Sjedinjene Države.

Assange se suočava sa optužbama vlade SAD za curenje tajnih podataka gdje mu prijeti do 175 godina zatvora. Očekuje se da će 47. godišnji Assange sutra pojaviti pred raspravnim vijećem koje će odlučivati o njegovom izručenju u SAD.

Pitanje je kakve su posledice nastale po njegovo psiho-fizičko zdravlje nakon godina provedenih u ambasadi Ekvadora.

U srijedu je Assangeov otac rekao da je njegov sin prošao kroz “značajne promjene” od kada su se njih dvojica sreli prošlog Božića, te gaji nadu da njegov sin ipak neće biti izručen SAD-u.

Novinari i aktivisti su upozorili da su optužbe SAD protiv Assangea potencijalni udarac slobodi govora i istraživačkom novinarstvu.

julian assange
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Džugašvili
4 godine prije

Julian Asange je nešto bolestan i prilično je smršavio, kako pišu rijetki novinari koji su imali priliku da ga vide u britanskom priporu, ali kako kažu, da je u američkim zatrvorima dobra hrana i uživanje zdrave zatvorske hrane će mu možda poboljšati zdravstveno stanje. Kad je već radio, to što je radio tj svjetu objelodanjivao naj pikantnije tajne najjače svjetske velesile, morao se je mnogo bolje pobrinuti i osigurat si put za povlačenje izvan dosega moći te supersile i da je to učinio, kao što je to uspjelo jednom drugom čovjeku a to je ruski špijun Snowden, koji je radeći kao operater u CIA uspio pokupiti mnoštvo strogo čuvanih američkih tajni i s tim “blagom” prebjeći u Rusiju i mnoštvom tih za Ruse dragocjenih informacija kupio azil u toj zemlji, sad bi i Asange uživao u društvu korpulentnih, plavokosih owersize čuvenih ruskih “babuški” u Moskvi i Sankt Peterbugu, ali eto… Čitaj više »

dimitar
4 godine prije

gde je babic,zasto ne pise clanci?

Milance iz Ceske
4 godine prije

To izrucenje ima Puno věci karakter.Otpis engleska sa globalne scéně koju je do sada imala…To sto englezi organiziraju nemire u Hon Kongu, Duplo ce im se vrátiti…slijedi iduce 2020 nová Jalta, podjela svijeta , své věc dogovoreno…bití ce veselá iduca godina..

Džugašvili
4 godine prije

Kakav nvinar on je bio špijun!!

Far
4 godine prije

Izgleda da je Veliki Inkvizitor (Dostojevski) odlučio da pored totalnog špijuniranje (Orwel) i konzumerizma (Huxley) upražnjava I Kafku (Proces). Optužen si a da nije poznat niti tužioc niti optužba, jedino što je optuženik poznat i to da će biti osuđen. Ono što zapravo zastrašuje je glasno čutanje “demokratske javnosti” (Balzac (Comedie Humaine))

jezevakucica
4 godine prije

Ministar dao direktivu ” neovisnom sudu”.Ako suci donesu odluku o izručenju(99,9% da hoće) neka komotno skinu one svoje perike i halje i neka ih zapale a pepeo predaju kraljici.

Klump
4 godine prije

Slovenski domobranci so zaprisegli na Hitlerjev rojstni dan v takratni nacistični Nemčiji ,zraven je pa stal najvišji voditelj takratne katoliške cerkve v Sloveniji -se ne spomnim naziva in imena, tako ,da ne izkrivljat zgodovine .Agleži in moja stara mama takrat so bili na strani SMRT FAŠIZMU SVOBODA NARODU,Julian je pa razkrinkal novodobne fašiste.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI