Kijev “kupuje ” LNG iz Katara iako ovi tankeri ne smiju kroz Bospor

Kijev-Doha
15 komentara

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, koji je u velikim problemima zbog spora ukrajinskog Naftogaza i ruskog Gazproma, koji je 1. ožujka prestao isporučivati plin Ukrajini, izjavio je kako se tijekom posjete Dohi navodno dogovorio s Katarom o mogućnosti isporuke prirodnog ukapljenog plina. Međutim, stručnjaci su sigurni da Kijev ruski plin neće moći zamijeniti onim s Bliskog istoka.

Ukrajinski predsjednik čini sve kako bi izbjegao ovisnost o ruskom plinu i tako je po puno većoj cijeni obrnutom isporukom ruski plin počeo kupovati od europskih dobavljača, koji su isti taj plin kupovali od Gazproma.

Ovaj put je Petro Porošenko, nakon povratka iz Dohe, rekao da je navodno dogovorio opskrbu ukapljenim prirodnim plinom iz Katara. Ipak, stručnjaci su sigurni kako su isporuke plina s Bliskog istoka Ukrajini možda moguće u dalekoj budućnosti.

Naime, nakon državnog udara u Kijevu je sve bilo spremno za izgradnju LNG terminala u Odesi, gdje bi pristajali tankeri s ukapljenim porodnim plinom iz cijelog svijeta i Ukrajini osigurali energetsku neovisnost. Za novu prevratničku vladu u Kijevu je projekt bio svršen čin i danima su se na televiziji prikazivale animirane snimke budućeg LNG terminala, prateće infrastrukture za regasifikaciju i tranzit tog plina diljem zemlje.

No, nakon nekoliko tjedana je Turska dala službeni izjavu na razini vlade i resornih ministarstava, prije svega energetike i ministarstva za zaštitu okoliša, kojom je Ankara jasno poručila kako neće dozvoliti niti jednom LNG tankeru da prođe kroz Bospor. Da bi Kijevu stvari bile jasnije, Turska je usvojila i zakonski akt o zabrani prolaska LNG tankera kroz Bospor. Od tada se LNG terminal u Odesi više ne spominje.

Osim toga, Porošenko je s Katarom pregovarao “neslužbeno”, jer komunikacija s Dohom u ovim okolnostima nije dobro viđena u očima stvarnih vladara marionetske vlade u Kijevu.

LNG Tanker
FOTO: Ilustracija LNG Tanker

Problem je što je najbolji prijatelj Sjedinjenih Država u arapskom svijetu, Saudijska Arabija, proglasila Katar “sponzorom terorizma” i još su u tijeku napetosti između Dohe i Rijada i njegovih saveznika, koje su u početku prijetile da prerastu u otvoreni sukob.

Ako je uopće istina što je izjavio Porošenko, iako nije jasno kako bi taj plin uopće dolazio do Ukrajine, Doha je u ovom slučaju uspjela “prodati snijeg Eskimima”. Katarski trgovci energentima su poznati po tome da znaju zaraditi novac na svemu, ali je zabrana Turske u ovom slučaju nepremostiv problem, osim ako Kijev ne namjerava koristiti  LNG terminale u Poljskoj, baltičkim zemljama ili fantomskom terminalnu ni na nebu ni na zemlju na Krku, ali su količine koje troši Ukrajina tolike da se svim postojećim i planiranim LNG terminalima na istoku Europe ne mogu zadovoljiti ukrajinske potrebe.

Dakle, umjesto da povjerujemo u ovu priču, Porošenko je u Dohu vjerojatno išao tražiti nešto novca, jer su SAD i Europa obustavili isporuke financijske pomoći zemlji čiji proračun može progutati svu pomoć, a da se ne vide nikakva poboljšanja u gospodarstvu i državnim financijama.

Kijev sada okreće pogled na istok. Ipak, ukrajinski predsjednik se nije se mogao dogovoriti oko financijske pomoći.

“Nije dobio novac ni plin”, rekao je politolog Ruslan Ostaško za NTV, te pojasnio zašto se Porošenko nije mogao vratiti u Kijev i izjaviti da nije dobio ništa.

“Za bilo kakvo službeno odbijanje je bilo potrebno uputiti i službeni zahtjev. Međutim predsjednik Ukrajine jednostavno nije mogao izraditi takav dokument u kojem bi tražio da mu se da novac. Stoga je ovaj neuspjeh pokušao prikriti navodnik ugovorom o međusobnoj suradnji u energetskom sektoru”, rekao je Ruslan Ostaško.

No, kako bi ipak ispali da radi nešto, Porošenko je u stanju kupiti plin s tankerima koji će preletjeti preko Bospora ili napraviti bezviznu vizu. Kada je Kijev u pitanju, sve je moguće.

gasLNGPlin
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
6 godine prije

Čivajte se Turci i pamet u glavu! Nastavite li tako, Porošenko se može ozbiljno naljutiti, poslati vojsku da zauzme Bosfor i pripoji ga Ukrajini. Nemojte da vas zavara to što ni sa Donbasom ne može izaći na kraj – tamo se još nije ozbiljno naljutio.

mars
6 godine prije

Ne zna “Kijev” da, kad si jak vole te i prijatelji i poštuju neprijatelji. Kad si slab prvih i nemaš a za druge si otirač za prljave cipele i krpa za brisanje svega i svačega. Ukrajina je imala sve moguće predispozicije da ima prijatelje i da je poštuju neprijatelji, ali su njene elite pokazale intelektualni geopolitički kapacitet jednog pozamašnog idiota. I sad je Ukrajina to što jeste – krpa i otirač. He, he, he, “sreća” naša pa mi “nismo” kao i oni. Gluho i daleko bilo.

Tomica
6 godine prije

Bože moj, imaju li ti ljudi koji išta odlučuju u Ukrajini, svi skupa, jedno dobro srednješkolsko obrazovanje?
Sve njihove mjere i zakoni protiv Rusije su najviše naštetili Ukrajincima i državi Ukrajini a kod Rusije su izazvali otprilke žešću sekiraciju. Zapadni “partneri” su istom logikom, izazvali štetu ekonomski i politički, malo veću nego sami sebi.
Ima li kraja tom ludilu?

Kenan
6 godine prije

Vrijeme za još jedan puč.

Zadranin
6 godine prije

Dostava plina dron-tankerom. Letećim. ?

Pljuc.

Alex
6 godine prije

Ukrajina je tipican primjer kako se sa, mozda, 15-20 000 dobro plaćenih razbojnika može kontrolirati cijela nacija od 40m ljudi. Sistem nije nov i primjenjuje se vrlo uspješno u gotovo cijeloj Africi. Jedino revolucija može promijeniti stvari. Ukrajinske neonaci partije nikad neće dozvoliti da nijedna “umjerenija” stranka uopće pristupi izborima.

onaj najgl.....veći Dalton
6 godine prije

Mašta čini svašta. A ukrajinskim vlastodršcima mašte ne manjka.

Borac2
6 godine prije

I tako se prica o “failed state” nastavlja, a glupi ukrajinci sjede kuci i uzivaju u zimici i tresavici.

Arkaj
6 godine prije

LNG tanker je ploveća plinska boca koju je lako detonirat a Bospor prolazi središtem Istanbula i nije širi od osrednje rijeke. Nimalo čudno da Turci nikad neće dozvolit prolaz LNG tankerima i priča je od početka bila čisto laganje…

Josip
6 godine prije

Tipican primjer je susjedna crna gora. Za njeg nitko neglasa a on uvjek dobija izbore.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI