Kurdi i SAD odlučili ”osloboditi” istok Sirije

33 komentara

Vrlo je indikativno da do danas nijedan od tri četiri najčitanija kurdska portala nisu izvijestila da je sirijska vojska deblokirala grad Deir Ez-Zor i da je središnji dio zemlje gotovo očišćen od prisutnosti militanata takozvane ”Islamske države”. Riječ je o portalima Ekurd Daily, AHNA News iz Kobanija, Rudaw i Kurdpress.

Na sva četiri internetska portala možete pratiti ”herojske pobjede kurdskih snaga u borbama protiv terorista kalifata”, a niti jedan redak nije posvećen velikoj pobjedi vladinih snaga i saveznika i oslobađanja tisuća kvadratnih kilometara zemlje i gotovo epsku bitku branitelja i oko 100 000 civila koji su u kampanji sirijskih snaga i saveznika, uz pomoć ruskog i sirijskog zrakoplovstva, spašeni nakon više od tri godine pune opsade.

Ovakav pristup nemaju ni zapadni i mediji zaljevskih monarhija, čak ni oni takozvane ”sirijske oporbe”, koji su teškom mukom ipak naveli kako je ”režim Bashara Al-Assada” deblokirao grad i nastavlja vojne aktivnosti u istočnoj sirijskoj pokrajini.

Zato su jučer svi kurdski portali priopćili osnivanje ”Vojnog vijeća Deir Ez-Zora” i početak kampanje ”Oluja Al-Jazeera” kojom Kurdi namjeravaju ”osloboditi” grad i pokrajinu od terorista ”Islamske države”.

Naveli su kako su u početku kampanje iz smjera Al-Shaddadia prema Dir Ez-Zoru uspjeli osloboditi pet sela, iako se kasnije ispostavilo da je ISIL ova pustinjska sela napustio prije dolaska YPG snaga.

U zapovjedništvu YPG snaga, koje se na savjet SjedinjenihAmeričkih Država bore pod zastavom takozvanih ”Sirijskih demokratskih snaga”, priopćili su kako su stigli do industrijske zone sjeverno od Deir Ez-Zora, gdje vode ”teške borbe” protiv militanata ”kalifata”.

Kurdska agencija AHNA javlja kako su ”Vojno vijeće Deir Ez-Zora” i savezničke snage ušle u industrijsko područje sjeverno od grada Deir Az-Zoru, ističući kako borbe protiv ISIL-a još uvijek traju”.

“U kontekstu kampanje ”Oluja Al-Jazeera”, pokrenute u subotu, naše jedinice su ušle u utvrđena područja  terorista u industrijskom gradu Deir Ez-Zor”, javljaju kurdske snage.

Naše su snage također uspjele doći do prvih ulica industrijskog područja, gdje su se borile teroristima. ISIL je pokušao zaustaviti napredovanje naših snaga pomoću vozila s bombama i bombašima samoubojicama. Začuđujuće, vozila su bila bez ikakve mogućnosti za manevar, a njihove smo položaje lako zauzeli, iako su bili dobro utvrđeni, imali su iskopane rovove i okolo minirani”, stoji u prilično nerazumljivom priopćenju YPG snaga, koje završava da se u industrijskom gradu odvijaju nasilni sukobi, ali da je primjetan napredak ”Sirijskih demokratskih snaga”.

SDF uz američku pomoć pokreće napad na pokrajinu Deir Ez-Zor

Ahmad Abu Khawlah, načelnik takozvanog ”Vojnog vijeća Deir Ez-Zor”, za koje tvrdi da je gotovo 50 posto sastavljeno od boraca iz arapskih plemena, tijekom konferencije za novinare u selu na južnom rubu provincije Hasaka, rekao je kako je odlučeno da će SDF snage, uz američku pomoć, protjerati ISIL iz sirijske pokrajine Deir Ez-Zor.

Kao što je najavio, ove snage su ”napale” ISIS sa sjevera i istoka, uz dolinu rijeke Khabur i ”oslobodile’ pet sela, dok nisu stigle u industrijsku zonu sjeverno od Eufrata u području grada Deir Ez-Zora.

Operacija se zove “Oluja Al-Jazeera”, što je kodno arapsko ime za područja za koja je zaduženo ”Vojnog vijeće Deir Ez-Zora’, dio SDF snaga.

Ahmad Abu Khawla, zapovjednik ove skupine, zahvalan je na podršci koju dobiva od SDF snaga, dodajući kako će i one sudjelovati u kampanji.

Američki pukovnik Ryan Dillon, glasnogovornik takozvane ”međunarodne koalicije”, izjavio je u subotu kako koalicija koju predvode SAD podržava ovu operaciju, dodajući kako “ISIL neće imati sigurnog utočišta u dolini rijeke Eufrat”.

Pukovnik Dillon je rekao kako u operaciji “Oluja Al-Jazeera” sudjeluju snage autohtonih plemena, koje su spremne osloboditi “svoju rodnu pokrajinu od ISIL-a”.

Ovo može biti ”istina” za one koji nisu upućeni u činjenicu da su se dva najveća plemena iz Deir Ez-Zora, od kojih se jedno prostire i na područje susjednog Iraka, već bore na strani vladinih snaga. Kao što smo u nekoliko navrata spomenuli, riječ je o borcima plemena Al-Shaitat, koje živi uz Eufrat do iračke granice, te pleme Baggara, koje je odano vladi u Damasku. Da je netko od novinara pukovniku Dillonu postavio pitanje o kojim je plemenima riječ, vjerojatno ne bi znao dati odgovor.

Američka koalicija je pozdravila priopćenje o početku operacije, a general Paul E. Funk je rekao kako je dolina rijeke Khabur “strateška os” koja vodi prema ISIL-u koji se utvrdo duž Eufrata.

Khabur teče preko pokrajine Deir Ez-Zor i ulijeva se u Eufrat oko 35 kilometara istočno od istoimenog glavnog grada pokrajine.

”Koalicija će podržati ofenzivu kao dio savjetodavne misije, pružajući opremu, obuku, obavještajnu i logističku potporu, precizne udare i savjete na bojištu”, potvrđeno je u priopćenju objavljenom u subotu poslijepodne.

Sirijski opservatorij za ljudska prava” u Velikoj Britaniji, koji prati situaciju u Siriji, izvijestio je kako je ”Vojno vijeće Deir Ez-Zora, uz podršku specijalnih snaga Sjedinjenih Američkih Država i međunarodne koalicije, već napredovalo u borbi protiv ISIL-a na sjeverozapadu pokrajine, preuzevši kontrolu nad barem jednim selom i niz brda”.

Talal Silo, glasnogovornik SDF snaga, rekao je da će se i SF snage pridružiti ovoj kampanji.

”Nakon završetka vojnih operacija će kontrola oslobođenih područja biti predana lokalnim civilnim tijelima, kao što se dogodilo u Manbiju i Tabqi”, priopćila je za Rudaw američka koalicija.

Kurdski portal navodi kako je sirijska vojska sa saveznicima također prisutna na jugu Deir Ez-Zora, gdje je nedavno, uz pomoć Rusije, ”ostvarila neke napretke”.

Tek u okviru članka o operaciji “Oluja Al-Jazeera” portal Rudaw spominje kako je sirijska vojska razbila opsadu vojne zračne baze i ”režimske snage su sada povezale sva područja koja su držale u Deir Ez-Zoru”.

Mogući sukob SDF snaga i sirijske vojske

Na pitanje o potencijalnim sukobima između SDF snaga i sirijske vojske, Talal Silo je rekao kako dvije sile nisu u neposrednoj blizini i nalaze se na suprotnim stranama pokrajine.

Ahmad Abu Khawla je bio borbeniji i upozorio da, ako budu napadnute, SDF imaju pravo na samoobranu i da će odgovoriti silom.

Što se tiče Turske, Talal Silo je rekao kako oni vode operacije unutar ”svog” teritorija i da ih podupire SAD, te da Turska ne bi trebala intervenirati u Siriji.

Ahmad Abu Khawla iz Vojnog vijeća koje će ”osloboditi” Deir Ez-Zor je izjavio je kako SDF snage sada kontroliraju 70 posto grada Raqqa, samoproglašene prijestolnice terorističkog ”kalifata” u Siriji od 2014. godine.

Britanski general Rupert Jones je izjavio prošlog mjeseca kako će vojna kampanja za poraz ISIL-a u Iraku i Siriji završiti u dolini rijeke Eufrata, području između Sirije i Iraka i pokrajini Deir Ez-Zor.

Iako ”Vojno vijeće Deir Ez-Zora” nema snagu da napravi bilo kakve veće pomake, ako se ovim jedinicama pridruži ostatak SDF snaga to znači da je počela utrka za pokrajinu Deir Ez-Zor i područja do iračke granice, a operaciju će zračnim udarima i pošiljkama oružja podržavati Pentagon i saveznici iz takozvane ”međunarodne koalicije”.

Razlog je jasan. Čak i ako u to dijelu ne žive plemena koja žele vidjeti Kurde ili američke snage, takozvana kurdska samouprava na sjeveru može živjeti samo od naftnih polja koja želi zauzeti u ovoj kampanji. U protivnom će ovisiti o donacijama dijaspore i ”saveznika”, ako tko ostane.

Sirijska vojska će se suprotstaviti planu

Kako bi se suprotstavila širenju proameričkih snaga na sjeveru zemlje,  sirijska vojska je ubrzala svoju ofenzivu Deir Ez-Zoru i nakon deblokade usmjerila pozornost na oslobođenje grada i ostatka pokrajine, ne samo duž rijeke Eufrat, nego i sjeverno od nje.

Provladini izvori navode kako sirijska vojska sada planira prijeći rijeku Eufrat i spriječiti napredak SDF snaga prema Al-Bukamalu na iračkoj granici. U tu svrhu su u Deir Ez-Zor poslani čamci i velika pojačanja.

Budući da  bitka za Raqqu još uvijek traje, malo je vjerojatno da SDF snage mou poslati dovoljno boraca Ahmadu Abu Khawli iz Vojnog vijeća koje će ”osloboditi” Deir Ez-Zor. Izjave koje daje Talal Silo su jedno, a realna situacija na terenu nešto sasvim drugo i SDF će se u nadolazećim mjesecima teško posvetiti borbama zauzimanja Al-Bukamala i naftnih polja na istoku pokrajine.

Kao što smo naveli, uz pomoć američke koalicije su takozvane ”Sirijske demokratske snage” pokrenule svoju dugo očekivanu ofenzivu u Deir Ez-Zoru sa svojih položaja iz južnog dijela Hasake.

Primarni cilj im je doprijeti do pograničnog grada Al-Bukamala, koji je već dugo u rukama terorista ”Islamske države”.

Plan američkih savjetnika je zapravo jednostavan. Ako Kurdi i SDF snage Al-Bukamal, to će biti problem za Damask, jer je ovaj grad najvažniji granični prijelaz u iračku pokrajinu Al-Anbar.

Za Kurde je istok Deir Ez-Zora važan zbog izvora prihoda od nafte, a za SAD i Izrael zbog prekida kopnene veze između Teherana, Damaska i Bejruta, budući da su s iračke strane, nešto dalje od  sirijske granice, raspoređene velike snage iračkih šiita, koji također sudjeluju u borbama protiv ISIL-a u njihovim preostalim uporištima u zapadnom Anbaru.

U svakom slučaju, najavom kampanje je odluka donesena. Kako će je vodiri jedinice SDF snaga i s kakvim uspjehom, vidjet će se već u naredim danima, obzirom da ovo simbolično napredovanje ostvareno u pustinji južno od Hasake, a ne duž rijeke Khabur, kako su željeli američki vojni savjetnici.

mapa
FOTO: situaciona mapa Deir Ez-Zor
Ahmad Abu KhawlahAHNAEkurd Dailygeneral Paul E. FunkISILKalifatKurdpressSDFsirijska oporbaSirijski opservatorij za ljudska pravaYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
17 novembar
6 godine prije

ako isil bez borbe nastavi predavati kurdima teritoriju utrka bi mogla biti izgubljena za basara u tom dijelu . veliki ce problem nastati kad na sjevernom djelu amerikanci krenu sa avijacijom a rusi su govorili da kontrolisu nebo iznad sirije uskoro se moze ocekivati bombardovanje sirijske vojske od strane amerikanaca pod izgovorom da su rakete zalutale i ako poslije toga rusi ne uzvrate neka svoje s-300 sisteme stave u protiv gradnu zastitu valjda ce tu biti ucinkoviti

ivan
6 godine prije

podjeliti će siriju uzduž eufrata i ako turska to dopusti kurdi konaćno dobivaju državu

Alen
6 godine prije

Jel ko sta nacuo o nezvanicnim usa nf-zona sjeverno od eufrata…

R. A. F.
6 godine prije

Jeli moguce da i Kurdi i Amerikanci svjesni raspada njihove koalicije nakon sto otjeraju ISIL, takodjer svjesno odugovlace isto!? Moje misljenje je da ce Amerikanci pokusati, ako vec i ne pokusavaju, da uvuku u sukob Kurde i Sirijce i na taj nacin zavrse posao koji su zapoceli preko tzv. Umjerene Opozicije. Sve u svemu Kurdima je mnogo teze nego Vladinim sngama jer su usli u saradnju sa Amerikancima koji zauzvrat sigurno traze poslusnos i ostvarivanje prije svega njihovih interesat. Kurdi koji su na pocetku ovog rata izgledali kao najveci dobitnici mogli bi vrlo lako biti najveci gubitnici (ne racunajuci ISLI koji je svakako i sluzio samo da donese dodatni problem Assadu i opravda umjesanost Amerike). Kurdi su kako sada stvari stoje na sve nacine prvo trebali pregovarat sa Assadom pa tek onda posegnuti za aletrnativnim rjesenjima (nisam siguran da li su pregovarali sa Assadom ali sumnjam). Ocigledno ne znaju da… Čitaj više »

Zagi
6 godine prije

Turska to nikad neće dozvoliti, pogotovo sultan, a i ameri to znaju

Il-2
6 godine prije

Navodno su Tigrove snage danas popodne forsirale Eufrat. Slike ili službenog izvještaja koji bi to potvrdio još uvijek nema (17:05)!

stipa
6 godine prije

to nisu niti YPG snage, niti SDF već američke imperijalističke plaćeničke snage… I oni će to riješiti u svoju korist, riješiti sve sjeverno od Eufrata, a poslije ostali mogu fruliti… Džaba je SAA vukla pontone do DEZ-a

Tadmur Palmirovic
6 godine prije

Kako vrijeme odmice i koliko smo preokreta vidjeli do sada , sve je moguce.Misljenja sam da sijitska AlShab ekipa iz Iraka mora odraditi svoj dio do u Anbaru i Ninivi.Pola posla za SAA i kraj americkog sna u Siriji i Iraku.Ipak tamo su drugacije okolnosti i americka sapa je poklopila citavu zemlju.

Alen
6 godine prije

Onaj moskovski wind of change opet puse.. Samo ovaj put u drugom pravcu…

posmatrac
6 godine prije

Gospodo, cemu briga.Gledajuci Siriju od 2013 do danas, stanje iz dana u dan sve bolje izgleda!Zar mislite da ekipa iz Moskve vec nije razradila 10 scenarija za ove americke igrice.I Kurdi tu ne mogu mnogo, obzirom da se nalaze izmedju cekica(SAA+Ru) i nakovnja(Tur), morace dobro da razmisle kako ce i na koju stranu.. 🙂

Spock
6 godine prije

A što sad ne bi neki Suhoi bomabrdirao Kurdsku kolonu? A kao jamstvo da je poruka primljena Turci mogu pokrenuti svoje trupe koji kilomatar u Kurdistan

Zvrk
6 godine prije

neće biti sukoba. dam se kladit da je ovo što smatramo lešinarenjem isplanirano s rusima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI