Litva protiv Rusije priprema svoje hrabre “partizane”

Litva - vojnici
27 komentara

U Litvi se vojnici pripremaju za slučaj ruske agresije, prenosi novinar Timesa Tom Parfitt, koji ih je posjetio i saznao kako se uvježbavaju za slučaj “ruske okupacije”.

Tijekom vježbi, između ostalog, razrađen je plan za “postavljanje zasjeda”, a sudionici manevara su novinarima rekli da uvježbavaju tehnike gerilskog ratovanja.

“Moramo se pripremiti za obranu naše zemlje od neprijatelja”, rekao je jedan od sudionika u manevrima.

Istovremeno su govorili o mogućoj predstojećoj “okupaciji” Litve od strane Rusije.

Ranije je i Poljska pripremila plan obrane u slučaju “ruske agresije”, gdje su se vojni stratezi pozivali na svijetle primjere povijesti gerilskog ratovanja poljskih boraca u Drugom svjetskom ratu.

Tada se također dao naglasak na potrebu “zadržavanja okupatora” gerilskim otporom”, čime bi ostatak NATO snaga dobio na vremenu i pokrenuo sveobuhvatni plan vojnog odgovora na “rusku agresiju”.

Što reći, prilično kasno im je palo na pamet igrati se “Švaba i partizana”, iako su u ovom slučaju Švabe zapravo Rusi, a mrski izraz “partizani” su zamijenili “gerilom”. Što reći? Poljskim i vojnicima baltičkih zemalja barem nikad nije dosadno, sve dok imaju Rusiju za susjeda, a to će potrajati.

StrahtimesTom ParfittVojne vježbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mou
7 godine prije

Da Rusi imaju muda tribali su s “Litvijom” napraviti isto sto su Englezi napravili s domorodcima u Sj. Americi.

rodoljub
7 godine prije

Rusofobija je cudna stvar. Poremeti razum. Uspeli su Natovci da ovcoiziraju dobar deo “demokratske” i “pametne” Europe.

jale
7 godine prije

Orkestrirana paranoja u interesu velikih zapadnih privatnih korporacija koje proizvode za NATO i za vojske država članica. Imaju dugogodišnje unosne ugovore. Obezbjeđen golem profit dioničarima kapitalistima. A šta ti imaš narode? Ugovor na mjesec dana.

Ratoborna gljiva
7 godine prije

Ovi su pukli. Jedino vam pomaze kolektivi harakiri.

David
7 godine prije

Litvanija je nekad bila tako velika da su njene granice bile na od baltickog do crnog mora.
Oni su imali pod svojom cizmom gradove Kiev, Minsk, Smolensk, Belgorod, Krakov, Lviv i Vilnius.

1963 stanovnistvo Litvanije je imalo 2.9 miliona stanovnika.
1992 se populacija popela na 3.2 miliona stanovnika.
Danas se vratilo na 2.9 miliona stanovnika.

Udio Rusa u postotku populacije u Litvaniji je bio
1923 – 2.5% , nakon dobrih 100 godina ruske uprave.
1989 – 9%, nakon dobrih 200 godina ruske uprave.

Litvanija je bila dobrih 200 godina dio sto Rusije, sto SSSR.

Kao prvo stanovnistvo im je raslo u tom periodu
a Rusi nisu dolazili masovno da se tamo naseljavaju.

Toliko o “ruskoj kolonizaciji”.

To je ruska krivnja.
U geopolitici nema milosti.
Ili pojedes ili budes pojeden.

Marty Feldman
7 godine prije

Dobro neki se odmah klanjaju jacem. Litva se odlucila boriti protiv visestruko nadmocnijeg i poznato brutalnog protivnika, kojemu i najprljaviji trik i krsenje bilokojeg civilizacijskog prava ne znaci bas mnogo. Zato chapeau Litvanci, za stati i viknuti pijanom divu –NO PARASAN– za to se mora imati kohones, sto je mnogim lizacima ruske cizme tesko razumit.

Sarajevo
7 godine prije

jao, Marty Feldman, jao. Haj u Litvu i uzvikni “no pasaran” …lol

Inace, nije kompliciran algoritam, vjeruj mi. Pogledaj osilacije u njihovoj ekonomiji zadnje 2 godine, pa ukljuci period i prirodu sankcija nad Rusijom, vidjet ces da to NIJE jednadzba s dvije nepoznate. Ako kojim slucajem dodas i “prirodu odnosa” NATO-vaca prema Rusiji, bit ce ti jos jasnije.

Smrt fašizmu!

Anonimac
7 godine prije

Marty Feldman = hiber = Dobro Jutro

Brainstorm
7 godine prije

ovakvima kao marty odgovaram kratko – hirosima!

mars
7 godine prije

Kada sam bio mali, u raji je postojala okrutna igra (ne znam da li je današnji klinci praktikuju), da jedan od glavnih i najjačih faca nađe nekog levata i nagovori ga da ode do isto takve druge face u raji, te mu opsuje mater uz garanciju da će ga ovaj prvi zaštititi. I naravno, levat ode do te drge face i opsuje mu mater, pa kreativno iz svog arsenala psovki i uvreda pridoda još ponešto, što mu prva faca nije ni tražila. Naravbo, dok je još izgovarao zadnja slova iz tog arsenala, sjevnula bi takva šamarčina da je zaboljelo i one koji su sve to gledali a kamoli njega koji ju je direktno “popio”. Tada se levat okretao i unezvjerenim pogledom tražio gdje je ona prva faca., a ona je već dotrčavala uz riječi upućene onoj drugoj faci “e hajde udari ga još jednom ako smiješ”, što je kod levata… Čitaj više »

Carlo
7 godine prije

Dobro opisano, zabavno i istinito.

Jupiter
7 godine prije

Ljudski je da kada vidite u šumi medveda da čovek oseti strah. Takođe je prirodno , ako ga dirate štapom on će vas pojest zajedno sa štapom.Savet Litvi popnite se na drvo

JUKA
7 godine prije

I mars, kolko si puta fasovo dok nisi naucio? 🙂

Anonimac
7 godine prije

Kakvi partizani u Litviji, za njih su nacisti pod nato krizom.

čitatelj portala
7 godine prije

Kako naivni moraju bit Litvanci? I kako se daju navući na paranoju?

mars
7 godine prije

@ Juka – hahahaha, srećom nisam ni jednom. Imao sam sreću da lekcije te igre naučim kao aktivni posmatrač a ne aktivni igrač.

JUKA
7 godine prije

Ah, posmatrac pa kamo vjetar duva. Kako ono, dođe HV dva prsta uvis, dođu Čede, tri prsta uvis i prijavljivanje Ustaša. Ma ja takvi ko ti nekada najbolje prođu. Poslje busanje u Jugoslavenska prsa. To samo kod nas ima.

f46
7 godine prije

@ Juka, dva prsta za Ustase, tri za Cetnike a jedan za Natovce.

mars
7 godine prije

E moj Juka. Ne poznajem te lično i ne znam ništa o tebi, niti si mi prijatelj niti neprijatelj, ali da si mi dušmanin iskreno bih ti poželio da ti uvijek u životu prođeš onako “najbolje” kako sam ja prošao i kako i dalje prolazim. Ne znam koja su tvoja “prsa” o koja se busaš niti mi je to važno. Važno mi je jedino što pričaš gluposti o nekome koga u životu nisi sreo i ne znaš ništa o njemu, danas o meni a sutra o nekom drugom, svejedno je i proizvoljno klepećeš kojekakve “činjenice”. Zato ostaj mi u zdravlju i svom mentalnom zatvoru a ja ću rahat i dalje biti ono što jesam. Bit ću i Hrvat – ne ustaša, ako su Hrvati u pravu, biću i Srbin – ne četnik, ako su Srbi u pravu, biću i Bošnjak – musliman, ne islamista, ako su Bošnjaci u pravu, a… Čitaj više »

JUKA
7 godine prije

Bio sam na amsi, tako da te znam, samozvani pravedniče.

mars
7 godine prije

Pravednik ili ne, ja za razliku od tebe, koristim isto ime kao i na AMSI. Ovde si JUKA a na AMSI imao si drugo ili druga imena ali JUKA sigurno nisi bio, jer bih se odlično sjećao tog “nicka”. To samo govori da je ono što pripisuješ meni, u stvari projekcija samog tebe i da te to u sukobu sa samim sobom pošteno jebe. Pošto nisam ovdje jedini koji je bio i na AMSI, vidim da ih još dosta ima, bar koristi isti nick pod kojim si tamo pisao, pa da se zna skim vodim ili vodimo polemike. Jadno, JUKA, jadno.

Anonimac
7 godine prije

Putin announced on Thursday the truce deal between Syrian government and the opposition and their agreement to begin peace talks.

The Obama administration has been kept out of the regional initiative.

The stark message here is that Obama has been all along the problem rather than the solution in Syria.

M K Bhadrakumar

Zvrk
7 godine prije

proklet li je onaj kojem je rusija istok. kad već nikome ne bože biti zapad.

stipa
7 godine prije

NATO implementira doktrinu YU “Teritorijalne obrane” za “obranu” baltičkih država, jer realno sve drugo je čista utopija ako se Rusija odluči krenuti

Osoba C
7 godine prije

@mars – dodatni plus. Nije mi moguće dokučiti dokle seže prijemčivost na ovo pumpanje očitih gluposti i izazivanje paranoje. ”Agresija na Poljsku”, ”okupacija Litve”, ovaj teatar sigurno ima svoju prođu. Oružje se nabavlja, kuri samo tako, ,,Leopard,, tamo, F-16 vamo, nakupi se. Uvažavajući sva iskustva baltičkih zemalja u prošlosti odnosa sa Rusijom, mislim da nije mudro zauzimati takav neprijateljski stav. Jedan pametan Finac je rekao da ne treba tražiti prijatelja tako daleko, a stvarati neprijatelja tako blizu.

Georgij Žukov
7 godine prije

cudna neka vremena dosla , fasisti postali partizani a partizani fasisti.

vlada
7 godine prije

Litvanski partizani,hahahaha

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI