fbpx

Maas tvrdi da planirane sankcije Rusija neće moći izbjeći, ako ne objasni što se točno dogodilo s Navaljnim

Aleksej Navaljni

Službena Moskva više je puta izjavila da je u potpunosti predana temeljitoj istrazi u pogledu slučaja Navaljni, rekavši isto tako da je Berlinu poslala niz zahtjeva za informacijama o njegovom zdravstvenom stanju, ali da su njemačke vlasti odbile dati pristup podacima i pružiti bilo kakve dokaze, tvrdeći da je to državna tajna.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas zaprijetio je Moskvi sankcijama zbog navodnog trovanja ruskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog.

Bez objašnjenja iz Rusije, “ciljane i proporcionalne sankcije protiv odgovornih su neizbježne”, rekao je Heiko Maas u Bundestagu 07. listopada.

“U interesu Rusije je da ne dopusti da se protiv nje nametnu sankcije”, dodao je.

Iako je njemačka vlada više puta odbila zahtjeve Moskve za razmjenu informacija o slučaju kako bi mogla pokrenuti istragu, Maas je kritizirao Moskvu jer nije “objasnila” kako je Navaljni mogao biti otrovan u Rusiji supstancom iz grupe živčanih sredstava Novičok.

“Rusija bi trebala imati velik interes za rješavanje ove situacije”, rekao je.

Maas je također naglasio da je ruska vlada imala odgovarajuće uzorke s liječenja Navaljnog koje se dogodilo u Omsku, prije njegova putovanja u Njemačku. Međutim, liječnici u Omsku, nakon što su proveli više testova, rekli su da u krvi i mokraći Navaljnog nisu pronašli tragove otrova.

Razvoj, proizvodnja i posjedovanje kemijskog oružja “očito je kršenje” međunarodnog prava, prema riječima njemačkog diplomata.

“To je ozbiljno kršenje građanskih prava, koje je počinjeno korištenjem kemijskog, živčanog agensa i čvrsto vjerujemo da takav čin ne može ostati bez posljedica. Zbog toga ćemo koordinirati zajednički odgovor s našim partnerima unutar Europske Unije, a i unutar OPCW-a i to u sljedećih nekoliko dana”, rekao je.

Izjava dolazi nakon što je Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) 06. listopada izjavila da je u organizmu Navaljnog pronađena tvar slična živčanom agensu Novičok, ali da ta tvar nije uvrštena na popis zabranjenih sredstava.

Njemačka vlada izjavila je da je izjava OPCW-a, u slučaju Navaljni, potvrdila njegovo trovanje supstancom iz skupine Novičok, ali je i priznala da ta tvar nije zabranjena. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova komentiralo je to pitanje, rekavši da se priča oko Navaljnog nastavila u skladu s planiranim scenarijem zavjere.

Navodno trovanje Navaljnog

Politički oporbenjak Aleksej Navaljni hospitaliziran je u ruskom gradu Omsku 20. kolovoza, nakon što mu je pozlilo tijekom leta. Na temelju rezultata ispitivanja, lokalni su liječnici izjavili da se radi o metaboličkom poremećaju, koji je bio izazvan naglom promjenom količine šećera u krvi. Još nije jasno što je tu naglu promjenu uzrokovalo, ali prema omskim liječnicima, u krvi i mokraći Navaljnog nisu pronađeni nikakvi otrovi.

Dva dana kasnije, nakon što su liječnici utvrdili da je sposoban za prekogranični zračni prijevoz, Navaljni je zrakoplovom prevezen u Njemačku. Nakon toga, njemačka je vlada, pozivajući se na vojne, zdravstvene stručnjake, objavila da je Navaljni navodno otrovan tvarju iz skupine Novičok.

U rujnu je njemački kabinet izjavio da su zaključci njemačkih stručnjaka potvrđeni u laboratorijima u Švedskoj i Francuskoj, dok je OPCW provodio vlastita istraživanja na zahtjev Berlina.

Kremlj je izjavio da Berlin nije obavijestio Moskvu o svojim nalazima, dok je rusko Ministarstvo vanjskih poslova naglasilo kako Rusija čeka odgovor Njemačke na službeni zahtjev u vezi sa situacijom. Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je da je tijekom mjesec dana Rusija poslala Njemačkoj tri zahtjeva za pravnu pomoć u vezi sa situacijom s Navaljnim, ali da nije stigao nikakav odgovor.

23. rujna, berlinska klinika Charite izvijestila je da je Navaljni otpušten iz bolnice, njegovo je stanje bilo zadovoljavajuće, no liječnici nisu izjavili da se u potpunosti oporavio.

Nakon izlaska iz bolnice, Navaljni je dao nekoliko intervjua, optužujući u njima ruske vlasti da stoje iza njegovog navodnog trovanja. Kremlj je odbacio tvrdnje kao neutemeljene, krajnje uvredljive i neprihvatljive, napominjući da nije izveden nijedan dokaz koji bi takve tvrdnje potkrijepio.

3.5 4
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
33 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Ringo10a
Gost
Ringo10a
21 dana prije

Najbolje da se to govno ne vraca u Rusiju … a ako se vrati treba ga optuziti za suradnju sa stranim tajnim sluzbama i s njim na robiju zbog veleizdaje

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
21 dana prije

Ti se šališ,upravo to želi zapad napraviti od tog zgubidana ,da Navaljni postane
nevina žrtva,heroj-mučenik,a Putin glavosječa i tiranin ,za dlaku bolji od isilovaca !!! Problem je što ima toliko budala koji vjeruju da je Putin želio i naredio da se novičokom,koji je izrazito i dugotrajno otrovan i teško je preživjeti čak i ako odmah dobiješ prvu pomoć,ubije Navaljni jer predstavlja OZBILJNU PRIJETNJU Putinu u nekim eventualnim izborima kao politički protivnik!!!! Pobogu kakve su šanse Navaljnog u srazu s Puzinom,kakva alternativa može on biti Putinu ???

tihobl
Gost
tihobl
21 dana prije

Sto bi to uradili? Pa Gorbacov slobodno zivi u Rusiji, a naparavi je najvecu veleizdaju u istoriji.

Nego pazi ovo: OPCW 06. listopada izjavila da je u organizmu Navaljnog pronađena tvar slična živčanom agensu Novičok, ali da ta tvar nije uvrštena na popis zabranjenih sredstava.

Jedan hemiski spoj moze liciti na stotine drugih hemisjkih spojeva i to sto lici nista ne znaci, ali nisu rekli koja je to materija i o cemu je tacno rijec. Ja sam prvi dan tvrdio da se otrovao ruskim cajem, a sad su otkrili molekulu iz caja.

nekoime
Gost
nekoime
21 dana prije

Nijemci očito imaju kratko pamćenje.

Zadranin
Gost
Zadranin
21 dana prije

Nek Nijemci dokazu svoju pricu.
A to sto su nijemci “zacinili” s Novichokom nitko im normalni ne moze vjerovati.

Kako bi Nijemci reagirali kad bi u nekoj drugoj situaciji Rusi tvrdili da su nasli Novichok koji su sami podmetnutili, recimo na neku bocu, pa to dali OPWC?

OPWC bi rekao na ovom primjerku sto smo dobili od Rusije [ KGB ] ima tragova Novichoka, i OPWC ne bi nikad postavljao pitanje tko je “planted” bojni otrov.

Mislim da Nijemci ni EU nemaju zubi da ugrizu a ovaj put dajem kredit Trumpu zato jer ne zeli dati podrsku Njemackoj.

Nek Rusi recu Nijemcima
Idite na huj!

I nek bude jasno Nijemcima da jos ima Slavena koji ne zelu izdati Rusiju, jerbo sve ove podvale Rusima udaraju po nama Slavenima, bio ti Hrvat ili Srbin….

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
21 dana prije

Ali kako netko normalan može vjerovati da netko novičok nosi po gradu i čeka da Navaljni naiđe i onda kada naiđe ,otruje ga ,ali doza mu je premala i ozdravi kao onaj disident u Engleskoj ,Skribalj,sada se tu netko zajebava ili je FSB skupina pijanaca iz Zagorja koja krsti mošt ,mlado vino!!!! Pobogu ljudi,takve gluposti ne možeš.niti s maslom prodati seoskom psu na ulici.!!??

Zadranin
Gost
Zadranin
20 dana prije

Ma vidi ti frajera, piše pod mojim nadimkom.

Nađi sebi novo ime, Zadranin je zauzeto.

P***!

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
21 dana prije

Kad bi se Heiko Maas barem upola tako zabrinuo za Juliana Assangea…
No, o tome dotični Herr ne smije ni da pisne… Toliko o vjerodostojnosti.
A šta da Rusija malkice sankcionira Njemačku i sav plin preusmjeri prema Kini, Indiji itd.?
Al’ bi bilo kmečanja kad bi Švabe morali kupovati barem za trećinu (a možda i zu polovicu) skuplji “američki” ukapljeni plin (kao što to rade Poljaci, pa odmah preprodaju “kurčevitim” Ukrajnicima). A taj “američki” ukapljeni plin vjerojatno isto stiže “američkim” brodovima iz Amerima omiljene luke Murmansk.

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
21 dana prije

Rusi su napravili ogroman plinovod do Kine ,snaga Sibira,tako da više nisu ovisni od Zapadne Europe,a sa sjevernim tokom 2 žele otkantati Ukrajince koji su digli nos nakon američkih obećanja ekonomske pomoći i razvoja,ulaska i približavanja EU, kao i Poljaci!!! Ali Kinezi su definitivno budućnost za ruski plin,od industrije i stanovništva,svjetsko tržište broj 1 !!!! A sada Amerikance neka traže konje koji žele plin plaćati jedanput skuplje i još biti uvjetovani američkom “” demokracijom””!!!!

tihobl
Gost
tihobl
21 dana prije

Rusi vec rade na preusmjeravanju. Geometri vec premjeravaju trasu za Snagu sibira 2. Jedan cjevovod ide direktno u Kinu, a drugi ide preko Mongolije. Evropa da je pametna sad bi sa rsima pravila dugorocne ugovore i rezervisala kolicine.
A sto se tice “americkog” gasa sa Jamala nece ga biti dovoljno za Evropu. Ameri vec sad ugovaraju isporuke za SAD za sledecu zimu, a o EU ne razmisljaju kao ni Katar, Austalija i drugi proizvodjaci LNG. Azija je svima zanimljivije trziste.

Lobos
Gost
Lobos
21 dana prije

Haha. što se dogodilo s njim, to samo mogu objasniti zapadne službe.. nek se Maas raspita kod saveznika… Tamo je pravi odgovor… Ali, zna to i on, nego priča gluposti za javnost. Političar.

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
21 dana prije

….ponovno ” restauriranje” rajhstaga u najavi…malo iskander , malo avangard i to ce biti jedan moderni koncept tipa ” kafana nakon kozacke terevenke”..voli , tupi svaba, da ga rus maklja

Slovenac1
Gost
Slovenac1
21 dana prije

Ma kakve svabe oni su okupirani i nemaju pravo glasa bas su dosadni tramp jim je caca

davor3
Gost
davor3
21 dana prije

Danas izjava
Lavrov

“Činjenica da će sankcije biti objavljene bez ikakvih dokaza i kratkog završetka istrage, na čemu inzistiraju Njemačka i druge zemlje EU, ne iznenađuje nas. To smo vidjeli i ranije kada je bio slučaj navodnog trovanja u Salisburyju”.

Rusija nije u mogućnosti započeti istragu incidenta s Navaljnim dok joj se ne predoče činjenice, komentirao je Sergej Lavrov….
 “Rečeno nam je da sami moramo istražiti ovaj zločin, ali ne možemo istražiti slučaj o kojem nemamo činjenica”, rekao je Lavrov.

“Njemačka kaže da ovo više nije bilateralna stvar, već međunarodna, pa bismo se trebali obratiti OPCW-u, koji, pak, kaže da bi se svi rezultati ispitivanja mogli pružiti samo uz dopuštenje Berlina”, istaknuo je Lavrov.

Prema ministru vanjskih poslova, Njemačka zanemaruje međunarodno pravo ignorirajući zahtjeve za pravnu pomoć ruskog Glavnog tužiteljstva zbog slučaja Navalny.

Istodobno, Lavrov je siguran da Njemačka neće pružiti nikakve dokaze.
“Sjećamo se kako su vlasti Velike Britanije optužile Rusiju za trovanje Skripala u Salisburyju. Siguran sam da će tako završiti i ova priča”, rekao je ministar vanjskih poslova.
“Stav EU da se njima mora vjerovati jednostavno zato što je to EU je velika zabluda..rekao je Lavrov

Max
Member
Famed Member
Max
21 dana prije

Ova priča s Navaljnim postaje smiješna.

laziobmana
Gost
laziobmana
21 dana prije

Opasna. Sve samo ne smijesna.

Adriana
Gost
Adriana
21 dana prije

Ako Švapska država otkaže projekt kompanija (praktično privatni) kao što je NS2, morala bi (Merkel) dati golemo obeštećenje kompanijama koje sudjeluju, a te nisu sve domaće. Stoga ovo pusto podhebavanje, čak od totalca kao što je Maas. To je kontraproduktivno ili je ipak njemački precizno usmjereno – nastoji se smanjiti visina odštete. Iznervirani Rusi ( u biti ruski Nijemci iz Gazproma plus Shroeder) mogli bi tu lovu i te kako prihvatiti; Gazprom je formalno pod kontrolom RF 51%, a ostatak je pod kontrolom stranaca (i amerskih firmi između ostalih) koje gube profit. Zato će Maas učiniti sve za mučiti Gazprom da bi ostavio dobar dojam na gazde (izbori tamo samo što nisu), a ujedno i dalje vući mamac glupim Rusima i ruskim švabama (Gazprom) uz povremeno popuštanje, da bar malo zagrizu i zadovolje na kratko slinovnice. Činjenica jest da je i ruska država gadno zagrizla mamac sve ove godine, pa je obzirno popuštala bezobzirnima na geopolitičkom planu i dozvoljavala sva poniženja, vozanje i upade od “fuck EU”, ipak podržane preko Atlantika, gdje imaju i stvarne koristi od svega. Pouka: tko s djecom liježe, posr.. ustaje. Rusi su s politički potpuno nesamostalnim državama pokušali sklapati sporazume. Zanimljivo, s Japanom to nisu učinili, niti kanili takvo što, jer status tih pluskvamperfekt samuraja je isti. Naivnost, glupost, gramzivost, financijski očaj…u Moskvi doveo je do zavisnosti o “djeci” i njihovim kapricima. Era je LNG, a tu ruske firme mogu opet biti konkurentnije i bez obzira na trans-atlantsko lomljenje profitirati, jer posao je posao. Problem je što u vrijeme početka pregovora o NS-2; Gazprom nije imao LNG tehnologiju ili pristupa istoj, a uprava nije bila u stanju predvidjeti ovakvo što; za takav posao su pak presjajno plaćeni s golemim bonusima.
Sada je jasno, da čak i ako se završi NS-2, nitko mu nije u stanju osigurati opstojnost eksploatacije bez “akcidenata”, predaleko je sve to od domašaja ruske pomorske moći. Nitko i nema takvu, da bi uspio sačuvati toliko “omrznut” projekt. Radi se samo o tome hoće li se ulagači uspjeti povući koliko-toliko obeštećeni. Ako je švapski životni geopolitički cilj osigurati sebi povoljnu opskrbu i preživjeti ekonomski konkurentni, sve ove godine rade suprotno, a nadaju se drukčijim rezultatima, o čemu se ponajbolje izrazio njihov izbjeglica A. Einstein.

qints
Gost
qints
21 dana prije

Trebalo bi uniti u ovu svu jednazbu i presudu poljskog suda, koja je presudila da Gazprom mora isplatiti oko 7,5 miljardi Eura zato sto je Gazprom napravio plinovod.
Ovo je stvarno ludnica ili bolje receno gola sila koja udara po Rusiji.

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
21 dana prije

A tko je rekao da Rusi i moraju platiti tu odštetu,kaznu ??? Otkuda Poljacima ta cifra,mogli su roknuti 100 milijardi eura,koji su uopće oni faktor u priči sjeverni tok 2.?????

qints
Gost
qints
20 dana prije

Debeli…znam da imas postene namjere, ali nazalost tako ne radi “medjunarodni” zakon koji kontroliraju natovci. Sudovi i zakoni u EU su protiv Rusije.
Ako Rusija nece da isplati taj iznos Poljacima koje je Churchill nazvao lesinarima Europe, oni ce traziti da se Rusima zapljenu avioni, brodovi. Koliko vidim s ovim kriminalnim radnjama od strane natovaca naspram Rusije nema presedana u ljudskoj povijesti. Jedino je rjesenje da Rusija zvizne nekog susjedu agresivca.
To ti je kao kad copor divljih pasa napanu lava a lav ne zna koga udariti ali samo kad si malo skoncentrirao na jednog pa ga zaklao, drugi bi se smirili, pobjegli.

tihobl
Gost
tihobl
21 dana prije

Adrijana ST2 nije potreban rusima (ST1 radi na 40%) kapaciteta vec svabama.
Sbabe su izracunale potrosnju energije i 2030. i 2050. uracunale pad proizvodnje iz Sjevernog mora i dosli do racunice da im treba sedam Sjevernih tokova.

Rusima nije zanimljiv ST koliko je gasovod za Busan preko Seula kojeg ce pratiti pruga i autoput. E to je posao, a ne natezanje sa EU koja sama sebi puca u nogu. Rusi nude da pored ST2 pruze cjevovod za vodonik, ali evropljani zele da prozivode zeleni vodonik pomocu struje iz vjetrenaca iako je daleko skuplji od ruskog. Ruse to ne uzbudjuje posto je u Aziji zainteresovanost daleko veca.

piždro
Gost
piždro
21 dana prije

eee njemačke vlasti.. nisu to njemačke vlasti. to su merkeline vlasti.. a svi znamo čije je ona igrač…

Debeli Đuro
Gost
Debeli Đuro
21 dana prije

Polako,stani malo,čovjek iznio svoje OSOBNO mišljenje,to još uvijek ne znači da i Angela baš tako isto misli i da će to baš tako biti!!!Puštaju probne balone,ispituju teren i gledaju reakcije svih zainteresiranih ,a što će se stvarno desiti ostaje da vidimo !!!!

piždro
Gost
piždro
21 dana prije

Sta da ti kažem Đuro kad sve znas.. nemam ja ništa protiv čovjeka koji iznese svoje misljenje nego protiv njemačke misterije. da se toliko dadu hebat u zdrav mozak a pogotovo od neke babe vračare…! koja nije u stanju ni vlastiti brak vodit… sad se nedavno rastala od svoga dr. horsta bračnog druga ta baba vračara.. kako je moguće, ko je u ddr-u bio obični nižeraredni aparatčik da vodi već toliko godina 5 ekonomsku silu na svjetu, a procentualno po stanovništvu i prvu na svjetu ?! kako? kako ? neko iz raspalog ddr za koji je cinkarila i denucirala, one koji nisu puno marili za dderiju. – lud zbunjenoga.. sam pok. Kohl je nekoliko puta izjavio : “merkel Die macht mir mein Europa kaputt” schwingt nicht nur deutliche Kritik am Regierungskurs und Führungsstil der Kanzlerin mit sondern auch ein … prevod nalova: “merkel”Uništava moju Europu” ne samo da odjekuje jasnom kritikom kancelarkinog smjera i stila rukovođenja, već i visokom..”
ubaci taj pojam u trazilici pa ćes imat 100 linkova i tv kanala i novina o tom urlanju na nju pok. khola…

pantagana
Gost
pantagana
21 dana prije

Ovaj komentar sa jednog drugog portala je sve objasnio,,,,,

With Russia as an ally it is not surprising. Ask Cubans, Serbs, Libyans, Ukrainians and many others how it is when you stick with Russians. They are the only ones that never support their own as they “work with partners for the greater good” i.e. for the interests of their own enemies. Even the “sultan” Erdogan looks very respectable these days. The new independent Muslim countries created out of the former USSR by Russians themselves are inevitably becoming deeply anti-Russian as the most of the Muslim world is, but the antediluvian communist minds in the Kremlin still see them as the part of the “Russian civilization” even though they are already anything but. They are preferred to the Slavs, the Orthodox and more often than not to the Russian nationals themselves. Those that have always been and should be with Russia when it needs them, are simply ignored or even betrayed as was the case with 40 million Russians who were left behind by the dismissal of the USSR. This kind of policies that just keeps piling up numerous unfinished political crises around the country will haunt Russia and its people and leaders for many years to come. Is it not exactly what an enemy would want?

tihobl
Gost
tihobl
21 dana prije

Zar ti ides na ciganjske, odnosno romske portale?

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
20 dana prije

Štaki
Članak koji si naveo je osnovni razlog zašto ni Rusi ni Kinezi ne dozvoljavaju da im Anglosaksonci pišu povijest (historiju). Anglosaksoncima bi bilo bolje da se bave svojim sranjima koja su popravili po cijelom svijetu, ali eto oni strašno “brinu” za ono što je Sovjetski Savez “napravio”…
Mi u Hrvatskoj između ostalih imamo fizički malu, a po pokvarenosti veliku pantaganu “brata masona” Tvrtka Jakovinu koji nam tumači da je povijest (historija) koju su nam u zadnjih 100 godina pisali i pišu on i njegova braća anglosaksonski (i još nečiji) masoni jedina ispravna i da je to bila najbolja moguća “sudbina” za Hrvate.
Za one koji nisu upućeni: u Hrvatskom primorju i na kvarnerskim otocima “pantagana” je štakor (u Slavoniji: “parac”, u Srbiji “pacov”).

Spartak
Gost
Spartak
21 dana prije

Maas, ne lupetaj. Ako želiš znati što se dogodilo s tim agentom CIA-e pitaj njegov naredbodavce, a ne Moskvu. Ne pravi se naivac. Znam da dobro znaš što je istina, ali se praviš da ne znaš jer su ti tako rekli. Da zadržiš dobro plaćeno mjesto, Ali gdje ti je savjesti čovječe? Pa kako se briješ ujutro? Moraš se ipak pogledati u ogledalo. I nije te stid?
Tvoj sunarodnjak Immanuel Kant rekao bi ti nešto o moralnom imperativu. Ali Kant je davno mrtav., a it želiš vjerojatno novi bazen u svome vrtu.

bauštelac
Gost
bauštelac
21 dana prije

šta ima objašnjavat imaju snimke za svaki srk koji je popio i koji kua ne pitaju debila koji je sklepo taj tzv otrov zašto si ti još na slobodi

gg2
Gost
gg2
21 dana prije

schwabe jebemu, dosta je lupetanja! gdje su dokazi?

reg
Gost
reg
20 dana prije

Prema najnovijim vijestima
EU pod vodstvom Njemacke planira izvrsiti pritisak na sve clanice unije da se uvedu sankcije na devet ruskih drzavljana.
Da im se zamrznu racuni u EU bankama i da im se zabrani ulaz u EU.
Ja da sam na mjestu ruskog predsjednika bi svakom Rusu koji dodje na udar EU/NATO dao titutlu viteza i stim posebne privilegije kao sto radi engleska vlast.
Dakle te sankcije su beznacajne, vise nemaju s cime udarati po Rusiji.
To je kao kad neki idjot udara golim k* po kamenu, vise stete napravi sebi nego kamenu.
Vise su prolili mrznje i propagande nego sto ce ove sankcije naskoditi Rusiji.
My message to EU/NATO buzz off..

Zadranin
Gost
Zadranin
20 dana prije

Njemački ministar Maas je glup ka ona stvar.

P***!

Perun
Gost
Perun
20 dana prije

To g…vno od ministra Maasa i to g..vno Navaljnog treba proglasiti neuracunljivim osobama…
P.S.To su dvije kante g..vana …Slaven Bijelac Slobodan Strijelac

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
33
0
()
x