Maas tvrdi da planirane sankcije Rusija neće moći izbjeći, ako ne objasni što se točno dogodilo s Navaljnim

Aleksej Navalni
27 komentara

Službena Moskva više je puta izjavila da je u potpunosti predana temeljitoj istrazi u pogledu slučaja Navaljni, rekavši isto tako da je Berlinu poslala niz zahtjeva za informacijama o njegovom zdravstvenom stanju, ali da su njemačke vlasti odbile dati pristup podacima i pružiti bilo kakve dokaze, tvrdeći da je to državna tajna.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas zaprijetio je Moskvi sankcijama zbog navodnog trovanja ruskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog.

Bez objašnjenja iz Rusije, “ciljane i proporcionalne sankcije protiv odgovornih su neizbježne”, rekao je Heiko Maas u Bundestagu 07. listopada.

“U interesu Rusije je da ne dopusti da se protiv nje nametnu sankcije”, dodao je.

Iako je njemačka vlada više puta odbila zahtjeve Moskve za razmjenu informacija o slučaju kako bi mogla pokrenuti istragu, Maas je kritizirao Moskvu jer nije “objasnila” kako je Navaljni mogao biti otrovan u Rusiji supstancom iz grupe živčanih sredstava Novičok.

“Rusija bi trebala imati velik interes za rješavanje ove situacije”, rekao je.

Maas je također naglasio da je ruska vlada imala odgovarajuće uzorke s liječenja Navaljnog koje se dogodilo u Omsku, prije njegova putovanja u Njemačku. Međutim, liječnici u Omsku, nakon što su proveli više testova, rekli su da u krvi i mokraći Navaljnog nisu pronašli tragove otrova.

Razvoj, proizvodnja i posjedovanje kemijskog oružja “očito je kršenje” međunarodnog prava, prema riječima njemačkog diplomata.

“To je ozbiljno kršenje građanskih prava, koje je počinjeno korištenjem kemijskog, živčanog agensa i čvrsto vjerujemo da takav čin ne može ostati bez posljedica. Zbog toga ćemo koordinirati zajednički odgovor s našim partnerima unutar Europske Unije, a i unutar OPCW-a i to u sljedećih nekoliko dana”, rekao je.

Izjava dolazi nakon što je Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) 06. listopada izjavila da je u organizmu Navaljnog pronađena tvar slična živčanom agensu Novičok, ali da ta tvar nije uvrštena na popis zabranjenih sredstava.

Njemačka vlada izjavila je da je izjava OPCW-a, u slučaju Navaljni, potvrdila njegovo trovanje supstancom iz skupine Novičok, ali je i priznala da ta tvar nije zabranjena. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova komentiralo je to pitanje, rekavši da se priča oko Navaljnog nastavila u skladu s planiranim scenarijem zavjere.

Navodno trovanje Navaljnog

Politički oporbenjak Aleksej Navaljni hospitaliziran je u ruskom gradu Omsku 20. kolovoza, nakon što mu je pozlilo tijekom leta. Na temelju rezultata ispitivanja, lokalni su liječnici izjavili da se radi o metaboličkom poremećaju, koji je bio izazvan naglom promjenom količine šećera u krvi. Još nije jasno što je tu naglu promjenu uzrokovalo, ali prema omskim liječnicima, u krvi i mokraći Navaljnog nisu pronađeni nikakvi otrovi.

Dva dana kasnije, nakon što su liječnici utvrdili da je sposoban za prekogranični zračni prijevoz, Navaljni je zrakoplovom prevezen u Njemačku. Nakon toga, njemačka je vlada, pozivajući se na vojne, zdravstvene stručnjake, objavila da je Navaljni navodno otrovan tvarju iz skupine Novičok.

U rujnu je njemački kabinet izjavio da su zaključci njemačkih stručnjaka potvrđeni u laboratorijima u Švedskoj i Francuskoj, dok je OPCW provodio vlastita istraživanja na zahtjev Berlina.

Kremlj je izjavio da Berlin nije obavijestio Moskvu o svojim nalazima, dok je rusko Ministarstvo vanjskih poslova naglasilo kako Rusija čeka odgovor Njemačke na službeni zahtjev u vezi sa situacijom. Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je da je tijekom mjesec dana Rusija poslala Njemačkoj tri zahtjeva za pravnu pomoć u vezi sa situacijom s Navaljnim, ali da nije stigao nikakav odgovor.

23. rujna, berlinska klinika Charite izvijestila je da je Navaljni otpušten iz bolnice, njegovo je stanje bilo zadovoljavajuće, no liječnici nisu izjavili da se u potpunosti oporavio.

Nakon izlaska iz bolnice, Navaljni je dao nekoliko intervjua, optužujući u njima ruske vlasti da stoje iza njegovog navodnog trovanja. Kremlj je odbacio tvrdnje kao neutemeljene, krajnje uvredljive i neprihvatljive, napominjući da nije izveden nijedan dokaz koji bi takve tvrdnje potkrijepio.

Aleksej Navaljni
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10a
3 godine prije

Najbolje da se to govno ne vraca u Rusiju … a ako se vrati treba ga optuziti za suradnju sa stranim tajnim sluzbama i s njim na robiju zbog veleizdaje

nekoime
3 godine prije

Nijemci očito imaju kratko pamćenje.

Zadranin
3 godine prije

Nek Nijemci dokazu svoju pricu.
A to sto su nijemci “zacinili” s Novichokom nitko im normalni ne moze vjerovati.

Kako bi Nijemci reagirali kad bi u nekoj drugoj situaciji Rusi tvrdili da su nasli Novichok koji su sami podmetnutili, recimo na neku bocu, pa to dali OPWC?

OPWC bi rekao na ovom primjerku sto smo dobili od Rusije [ KGB ] ima tragova Novichoka, i OPWC ne bi nikad postavljao pitanje tko je “planted” bojni otrov.

Mislim da Nijemci ni EU nemaju zubi da ugrizu a ovaj put dajem kredit Trumpu zato jer ne zeli dati podrsku Njemackoj.

Nek Rusi recu Nijemcima
Idite na huj!

I nek bude jasno Nijemcima da jos ima Slavena koji ne zelu izdati Rusiju, jerbo sve ove podvale Rusima udaraju po nama Slavenima, bio ti Hrvat ili Srbin….

JumpingJackFlash
3 godine prije

Kad bi se Heiko Maas barem upola tako zabrinuo za Juliana Assangea…
No, o tome dotični Herr ne smije ni da pisne… Toliko o vjerodostojnosti.
A šta da Rusija malkice sankcionira Njemačku i sav plin preusmjeri prema Kini, Indiji itd.?
Al’ bi bilo kmečanja kad bi Švabe morali kupovati barem za trećinu (a možda i zu polovicu) skuplji “američki” ukapljeni plin (kao što to rade Poljaci, pa odmah preprodaju “kurčevitim” Ukrajnicima). A taj “američki” ukapljeni plin vjerojatno isto stiže “američkim” brodovima iz Amerima omiljene luke Murmansk.

Lobos
3 godine prije

Haha. što se dogodilo s njim, to samo mogu objasniti zapadne službe.. nek se Maas raspita kod saveznika… Tamo je pravi odgovor… Ali, zna to i on, nego priča gluposti za javnost. Političar.

politicki nekorektan
3 godine prije

….ponovno ” restauriranje” rajhstaga u najavi…malo iskander , malo avangard i to ce biti jedan moderni koncept tipa ” kafana nakon kozacke terevenke”..voli , tupi svaba, da ga rus maklja

Slovenac1
3 godine prije

Ma kakve svabe oni su okupirani i nemaju pravo glasa bas su dosadni tramp jim je caca

davor3
3 godine prije

Danas izjava Lavrov “Činjenica da će sankcije biti objavljene bez ikakvih dokaza i kratkog završetka istrage, na čemu inzistiraju Njemačka i druge zemlje EU, ne iznenađuje nas. To smo vidjeli i ranije kada je bio slučaj navodnog trovanja u Salisburyju”. Rusija nije u mogućnosti započeti istragu incidenta s Navaljnim dok joj se ne predoče činjenice, komentirao je Sergej Lavrov….  “Rečeno nam je da sami moramo istražiti ovaj zločin, ali ne možemo istražiti slučaj o kojem nemamo činjenica”, rekao je Lavrov. “Njemačka kaže da ovo više nije bilateralna stvar, već međunarodna, pa bismo se trebali obratiti OPCW-u, koji, pak, kaže da bi se svi rezultati ispitivanja mogli pružiti samo uz dopuštenje Berlina”, istaknuo je Lavrov. Prema ministru vanjskih poslova, Njemačka zanemaruje međunarodno pravo ignorirajući zahtjeve za pravnu pomoć ruskog Glavnog tužiteljstva zbog slučaja Navalny. Istodobno, Lavrov je siguran da Njemačka neće pružiti nikakve dokaze. “Sjećamo se kako su vlasti Velike Britanije… Čitaj više »

Max
3 godine prije

Ova priča s Navaljnim postaje smiješna.

Adriana
3 godine prije

Ako Švapska država otkaže projekt kompanija (praktično privatni) kao što je NS2, morala bi (Merkel) dati golemo obeštećenje kompanijama koje sudjeluju, a te nisu sve domaće. Stoga ovo pusto podhebavanje, čak od totalca kao što je Maas. To je kontraproduktivno ili je ipak njemački precizno usmjereno – nastoji se smanjiti visina odštete. Iznervirani Rusi ( u biti ruski Nijemci iz Gazproma plus Shroeder) mogli bi tu lovu i te kako prihvatiti; Gazprom je formalno pod kontrolom RF 51%, a ostatak je pod kontrolom stranaca (i amerskih firmi između ostalih) koje gube profit. Zato će Maas učiniti sve za mučiti Gazprom da bi ostavio dobar dojam na gazde (izbori tamo samo što nisu), a ujedno i dalje vući mamac glupim Rusima i ruskim švabama (Gazprom) uz povremeno popuštanje, da bar malo zagrizu i zadovolje na kratko slinovnice. Činjenica jest da je i ruska država gadno zagrizla mamac sve ove godine, pa… Čitaj više »

piždro
3 godine prije

eee njemačke vlasti.. nisu to njemačke vlasti. to su merkeline vlasti.. a svi znamo čije je ona igrač…

3 godine prije zadnji put uredio piždro
pantagana
3 godine prije

Ovaj komentar sa jednog drugog portala je sve objasnio,,,,, With Russia as an ally it is not surprising. Ask Cubans, Serbs, Libyans, Ukrainians and many others how it is when you stick with Russians. They are the only ones that never support their own as they “work with partners for the greater good” i.e. for the interests of their own enemies. Even the “sultan” Erdogan looks very respectable these days. The new independent Muslim countries created out of the former USSR by Russians themselves are inevitably becoming deeply anti-Russian as the most of the Muslim world is, but the antediluvian communist minds in the Kremlin still see them as the part of the “Russian civilization” even though they are already anything but. They are preferred to the Slavs, the Orthodox and more often than not to the Russian nationals themselves. Those that have always been and should be with Russia… Čitaj više »

bauštelac
3 godine prije

šta ima objašnjavat imaju snimke za svaki srk koji je popio i koji kua ne pitaju debila koji je sklepo taj tzv otrov zašto si ti još na slobodi

gg2
3 godine prije

schwabe jebemu, dosta je lupetanja! gdje su dokazi?

reg
3 godine prije

Prema najnovijim vijestima
EU pod vodstvom Njemacke planira izvrsiti pritisak na sve clanice unije da se uvedu sankcije na devet ruskih drzavljana.
Da im se zamrznu racuni u EU bankama i da im se zabrani ulaz u EU.
Ja da sam na mjestu ruskog predsjednika bi svakom Rusu koji dodje na udar EU/NATO dao titutlu viteza i stim posebne privilegije kao sto radi engleska vlast.
Dakle te sankcije su beznacajne, vise nemaju s cime udarati po Rusiji.
To je kao kad neki idjot udara golim k* po kamenu, vise stete napravi sebi nego kamenu.
Vise su prolili mrznje i propagande nego sto ce ove sankcije naskoditi Rusiji.
My message to EU/NATO buzz off..

Zadranin
3 godine prije

Njemački ministar Maas je glup ka ona stvar.

P***!

Perun
3 godine prije

To g…vno od ministra Maasa i to g..vno Navaljnog treba proglasiti neuracunljivim osobama…
P.S.To su dvije kante g..vana …Slaven Bijelac Slobodan Strijelac

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI