Most preko Eufrata – Sirijske snage prebacuju tenkove i tešku opremu (VIDEO)

Oslobođenje plinskih polja
31 komentar

Ruska vojska je izgradila most preko rijeke Eufrat, nekoliko kilometara od sirijskog grada Deir Ez-Zora. Pripadnici vojnih inženjerijskih postrojbi su morali raditi pod vatrom terorista, ali je cijeli posao trajao manje od dva dana. Ukupna dužina mosta je nešto više od 200 metara. Koristit će se za prijenos vojne tehnike i opreme, te humanitarne pomoći lokalnom stanovništvu.

Vojni most je struktura koja će omogućiti  sirijskoj vojsci da nastaviti raspoređivanje većih snaga na lijevoj obali Eufrata.

Eufrat most
Foto: most preko Eufrata (screenshot)

Most kojeg možete vidjeti na najnovijoj snimci može podnijeti težinu teških vozila i tenkova, što će sirijskoj vojsci dati prednost u borbama protiv terorista ”Islamske države”, ali i u mogućim sukobima s kurdskim snagama koje podržava SAD.

Most je dug oko 210 metara i preko njega dnevno može prijeći oko 8 000 vozila, uključujući tenkove, oklopna vozila i višecijevne raketne bacače.

U usporedbi s privremeno korištenim velikim vojnim splavovima, novi most će omogućiti masovno raspoređivanje jedinica na lijevoj obali rijeke, kojima je zadaća osloboditi naftna polja i protjerati ISIL iz sjeveroistočnog dijela pokrajine Deir Ez-Zor.

Prema neslužbenim izborima, sirijska vojska namjerava povratiti nadzor i nad tri naftna polja koja su bez ikakvog otpora SDF snagama predali teroristi ”kalifata”.

Narednih dana će biti jasnije kako će se razvijati situacija na tom dijelu sirijskog bojišta, ali odluka ruskog zapovjedništva da pošalje vojne inženjerijske postrojbe i sagradi čvrst pontonski most na Eufratu sugerira da će sljedeći operativni smjer biti prema rijeci Khabour i naftnim poljima uz iračku granicu. Odluka je donesena usprkos prijetnjama SDF snaga kako je to ”njihov” teritorij i da neće dozvoliti aktivnosti sirijske vojske sjeverno od Eufrata, rijeke koju su jednostrano proglasili južnom granicom ”Sirijskog Kurdistana”.

VIDEO – Vojni pontonski most preko Eufrata

ISILIslamska državaKalifatprelazak Eufrata
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Željko
6 godine prije

Treće “poluvrijeme” u Siriji otpočinje jer Kurdi su kao i ex YU “narodi”, nažalost!! Pitam se koja je uloga namijenjena Kataloncima? Da li će i oni biti kao “Braveheart” Škoti ako se referendum dogodi ili “veliki” idu na “razgradnju” EU jer Španjolska je bliža za epsku “seobu naroda” iz Afrike od otoka Lampeduse i kopnom je povezana sa ostatkom EU (sa iznimkom Irske jer GB ne računam u EU)!

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Ovo malo kasni ali sve u svemu dobro!!

Baba Vanga.
6 godine prije

Nekako mi je zao Kurda da ne vide sa kime ulaze u igru,mislim da ce nastradati ali sami su krivi.

Đuka Fićuka
6 godine prije

Ruski strateški bombarderi TU 95 izveli napade krstarecim raketama KH101 na položaje ISIL-a u provinciji Deir ez- Zor i Al Nusra Fronta u provinciji Idlib.

Đuka Fićuka
6 godine prije

Informaciju je objavilo rusko ministarstvo obrane.

Zagi
6 godine prije

Kurde će riješiti sultan, samo je pitanje vremena, ako Assad ne uspije zauzeti naftna polja sultan će sigurno napasti

Đuka Fićuka
6 godine prije

I trebaju ih napasti sa svih strana da ih svedu na mjeru. Što kasnije to odluce bit ce im teze. Ako im dozvole da se naoružanju….

Franjo
6 godine prije

Kurdi su pusaci ,nekad popuse puno nekad malo of amera ,sad CE popusit she of Basara.Pljuc kurdi stoko sitnog zuba

17 novembar
6 godine prije

ako bude sukoba sa kurdima ove snage sirijske armije mogle bi upasti u kotao ako in zajebu ovaj most. posto asad ima problema sa ljudstvom mislim da nato razvlaci asadove snage za neki blic krik gdje su na snazi primirja ako izrael krene hezbolah mora povuci snage rusi ne mogu podnjeti velike zrtve jer javnost i opozicija u moskvi jedva ceka takav scenario turska gleda svoju korist dok iran osim ljudstva nema oruzje za neki veliki rat avijacija katastrofa sve u svemu mislim koliko god putin bio dobar sahista veliki brat je bar dva poteza ispred

Arkaj
6 godine prije

Ovaj pontonski most je interesantno inžinjersko rješenje, elementi očito ne plivaju na vodi već su čvrsto oslonjeni na noge koje se oslanjaju na dno rijeke. To bi očito morale bit noge koje su pričvršćene za pojedinu sekciju a vjerojatno se spuštaju hidraulički kako bi se prilagodile različitoj dubini dna rijeke…. Ima li neki komentator kakva saznanja o ovoj vrsti vojnog pontonskog mosta, s osvrtom na tehničke i operativne detalje?

ivex
6 godine prije

Kurdi ovaj put neće baš tako lako popušiti kao što neki misle, prvo kao nikada dosad su naoružani od strane Rusa i Amera, imaju obučenu vojsku(što dosada nikada nisu imali)s više od 4 god ratnoga iskustva borbe u Siriji i isila, jer Kurdi su se prije nekoliko godina borili za opstanak, jedni su od najzaslužnijih za zaustavljanje Isisa prije Sirijske vojske i Rusa , sada izgleda su promijenili stranu tj igraju prvo za sebe naravno za Amere, ali kako stvari stoje za sve će biti jako tvrd orah, to znaju Turska i Iran jako dobro, samo internet ratnici mogu tvrditi da će Kurde satrti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI