Nakon carinske odmazde SAD-u, Narodna banka Kine oštro oslabila juan

53 komentara

Nakon što je jučer Kina, kao prvi odgovor na povećanje postojećih carina od strane Sjedinjenih Država i najavu nametanja carinskih naknada na sav kineski uvoz u SAD, uvela carinske stope od  25%, 20% ili 10% na dio američkog uvoza u zemlju vrijednog 60 milijardi dolara, danas stiže novi udarac iz Pekinga.

Narodna banka Kine je snizila tečaj sa 6,7954 na 6,8365 juana za dolar i navela kako je to dio odgovora na povećanje američkih carina na kinesku robu. Trenutnom intervencijom je Narodna banka Kine oslabila juan u odnosu na dolar za 0,6%. Iako se promjena tečaja čini mala, tržišta i financijske institucije navode kako je riječ o “oštrom slabljenju juana”.

Razmjena udaraca u trgovinskom ratu između Sjedinjenih Država i Kine se počinje prelijevati i na financijska tržišta.

Prema Bloombergu, Sjedinjene Države su u trgovinskim pregovorima s Kinom izričito tražile održavanje stabilnog tečaja juana. Sjedinjene Države su upozorile Kinu da će, ako juan oslabi, slijediti novo povećanje carina. Ovu praksu Pekinga u Washingtonu nazivaju  “manipulacijom valute” čime se ilegalno povećava konkurentnost Kine na globalnom tržištu.

Juan je u prošli utorak ojačao zbog komentara američkog predsjednika Donalda Trumpa da će trgovinski pregovori s Kinom “biti vrlo uspješni”.

Tada je na aukciji kineski juan porastao je za oko četvrtinu postotnog boda na tečaj od 6,8948 juana za dolar, nakon što je doživio najjači jednodnevni pad od kraja srpnja prošle godine.

“Izgleda da je to bilo iznenađenje, pa su aktivnosti na deviznom tržištu bile prilično značajne”, izjavio je za Reutersu Masafumi Yamamoto, viši valutni strateg u tvrtke Mizuho Securities.

“Trump je kazao kako vjeruje da će trgovinski pregovori biti uspješni, ali uspjeh za njega nije nužno i uspjeh za Kinu.  Mislim da će trebati vremena da sada sve riješimo”, rekao je Yukio Ishizuki, viši valutni strateg tvrtke Daiwa Securities.

Trgovinski rat Sjedinjenih Država i Kine –Kaubojski kolt protiv filozofije tai chi 

JuanTrgovinski ratvalutni tečaj
Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AAA
4 godine prije

sada će trump opet povećati carine
koliko je juan devalviran
pa će kina opet devalvrat juan
i tako u krug dok nekome ne dosadi….
najveći račun će platiti usa
usa samo što se nije raspala
dolar uzimaju samo naivčine

igi
4 godine prije

..glupi gringosi….zapad kuhca niji naučio kroz povjest…oni misle da mogu pobjediti kineski nacionalizam…još će oni vidjeti čija majka crnu vunu prede….glupi žabari su govorili u vjetnamu da kosooki ne mogu prenjeti kroz đžunglu vojne potrebe zbog nepostojanje puteva a ovi uz šaku riže dnevno i bicikletu poda se zarobili ih na stotine na onom brdu…hebiga amer ako nema wi – fi i klimu ne može ratovati…

čitalac
4 godine prije

Joj, to boli!

Tak
4 godine prije

Pitanje za ekonomiste: kako se “oštro oslabi valuta”? Recimo, da bacamo novce iz helikopterima narodu? To bi vjerojatno imalo utjecaja. A ovako, ako ne bacamo novce iz helikoptera?

Barban
4 godine prije

Čitam na JMmineset kako Trump želi u upravni odbor FED-a postaviti Judy Shelton, zagovornicu zlatnog standarda i slobodne trgovine. Mislim da se Trump i FED ne vole previše i da će Trump pokušati staviti FED pod kontrolu, ali onda bi mogao proći kao JFK.

samo tako
4 godine prije

Tražili ste i našli ste gospodo usranci. I još niste shvatili da vaša retorika izvrnute stvarnosti ne uzbuđuje Kinu baš previše. Vas če pitati za “manipulaciju valutom”, “ilegalno povečanje konkurentnosti”….?
Trump, hitno mjenjaj savjetodavce jer od čoravih nema koristi

Willer
4 godine prije

mislim da je u ovom slučaju trump u pravu. kinezima su puna usta jednakopravnosti između država a u biti su jako nepošteni po pitanju krađe intelektualnog vlasništva i tuđeg know how, osim toga nisu pošteni ni po pitanju obavljanja poslova… npr pelješki most, tu nmg sudjelovat hrvatske tvrtke a da kojim slučajem hrvatska tvrtka gradi nešto u kini ona bi za vrijeme izvođenja radova tamp morala i obučavat kineske radnike za slične projekte i ostavit im pogone i strojeve kad odu tj predat im tehnologiju … licemjerno… prije se to trpilo radi jeftine radne snage ali sad kad su im plaće porasle to više za SAD i zapad nema smisla… bolje je preselit u indiju ili negdi drugo… zato molim redakciju nek kritički sagledaju i jednu i drugu stranu a ne da samo budu navijači… rusima kad pričaju o multilateralnom svijetu vjerujem, kinezima ne.

Son of Alerik
4 godine prije

Očekivani, ali i panični potez Kine koji govori kako im nije baš svejedno, kako glume da jest, nakon zastoja u pregovorima sa SAD-om. Sad tek treba vidjeti koliko je Trump bio ozbiljan, a koliko je blefirao. Kinezi mogu ići dalje sa slabljenjem tečaja i tako poskupljivati uvoz (čineći manje konkurentnom svu nekinesku robu što će se odraziti na sve koji izvoze svoju robu u Kinu), ali ne drastično. Zapravo su im s tečajem vrlo ograničene mogućnosti za odgovor Amerikancima.
Slijedeće – pad kineskog izvoza, usporavanje gospodarskog rasta (koji je ionako lažan jer ga Partija frizira), i unutarnje vrenje od prezadužene ekonomije.

Mat
4 godine prije

Sad mi je zbrka u glavi,ko krsi pravila….Slobodne trgovine.

Carlosan
4 godine prije

U ovojj prici slazem se sa trumpom, a volio bi da i eu reagira isto.
Neka se izjednace place i uvjeti rada sa usa i eu p nek se ukidaju sve carine.

Sad minusici hehehe

Brainstorm
4 godine prije

sto kina proizvodi a da je nuzno potrebno americi? carine od 25% se odnose na nabavnu cijenu. to znaci da prodajna cijena ne mora biti 25% veca jer ce udio marze, troskova manipulacije, oglasavanja, poreza i dalje ostati isti. cijena od 100 dolara nece postati 125 nego mozda 105. nacionalnoj ekonomiji puno vise znaci svaki dolar koji se nastavlja obrtati unutar sustava nego korist od trgovine sa vanjskim sustavom. faktor multiplikacije je mozda 5X. interakcija sa vanjskim sustavom je korisna samo onda kad vanjski, strani, sustav takodjer kupuje od tebe u istom razmjeru. problem amerike je da im se previse ljudi raskalasilo. izracun na ovom portalu je isao i do 100 milijuna radno neaktivnih. neka nije toliko ali svakako da bi trebalo pritegnuti tu masu i dati im da odradjuju “bonove za hranu”. mozda da se ugledaju na bjelorusiju gdje su cak i nezaposleni duzni platiti porez. nezaposleni takodjer koriste… Čitaj više »

Carlosan
4 godine prije

Nekad je splitska jugoplastika imala 12 000 radnika, Naravno sve je propalo i nje više nema. Da je bila uprava savršena i okolnosti savršene, da li bi jugoplastika preživila? Po meni -ne. Proizvodi manje dodatne vrijednosti (a bogme danas i veće) jednostavno idu u kinu.
Podrazumijeva se da oni sve rade 5* jeftinije. Zašto bi se to podrazumijevalo.

Pelješki most. Da li bi kinezi bili bitno jeftiniji da nemaju subvencije države koje su eu firmama zabranjene?
To je kao da na olimpijskim igrama se nekima dopusti doping, a nekima ne, jer nećija država nema ništa protiv, a nečija se protivi.Ako netko kaže zabranite i vi doping, onda je to udar na …..

a sad minusići :-))))

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI