Nakon napada na ruske vojnike u Kobaniju, Kurdi se duboko ispričavaju Moskvi

Napad na rusko vozilo
18 komentara

Dana 18. studenog su lokalni Kurdi napali zajedničku rusko-tursku patrolu u području Kobanija i zapalili jedan ruski oklopni transporter „Tajfun“. Vozilo je izgorjelo, ali nije bilo žrtava, a ruski „Centar za pomirenje zaraćenih strana“ u Hmeymimu je ovaj čin nazvao „izoliranim incidentom“.

Kao što nije teško pogoditi, ovo je organizirana provokacija s unaprijed pripremljenim kamerama i ciljem da s jedne strane ometu rusko-turske patrole, a s druge strane je ovo pokušaj pritiska na Damask preko Rusije, kako bi napravili barem neke ustupke Kurdima, jer u ovom trenutku Bashar Al-Assad, svjestan snage svog položaja, uopće nije zainteresiran da udovolji kurdskom popisu želja.

Ne tako davno je vodstvo sirijskih Kurda ponovno izjavilo da se ne žele vratiti „statusu quo“ koji je postojao prije rata, dok je stav Damaska i dalje da neće biti nikakve autonomije u Siriji i da su oni koji su surađivali i surađuju s Amerikancima izdajnici sirijskog naroda. S obzirom na gubitak granične kontrole, američkog ponašanja i Assadovog dolaska u sjevernu Siriju, Kurdi pokušavaju pregovarati s očigledno bezvrijednim kartama u rukama, pa se koriste prilično jeftinim provokacijama, gdje sami Kurdi na kraju mogu platiti najveću cijenu. Naime, avanturizam svojih vođa bi još jednom lako mogli patiti životima desetaka ili stotina kurdskih civila i boraca.

VIDEO: Napad lokalnih Kurda u području Ain Al-Araba (Kobani) na rusku patrolu

U ovim okolnostima radikalne frakcije u YPG milicijama i posebnim sigurnosnim Asayish snagama organiziraju provokacije protiv patrola, iako se time igraju s vatrom, jer je Erdogan već izjavio da ako Kurdi nastave s provokacijama, on ih je spreman pobiti određeni broj i tako „osigurati južne granice Turske“.

Prema tome, napad na rusku patrolu teoretski može dovesti do situacije u kojoj će se Rusija povući i pustiti Turke da napadnu Kurde, što obično dovodi do istovremenog razumijevanja pogreške i poziva kurdskih vođa i uplakanih civila “svjetskoj zajednici da ih spasi i zaštiti”.

Kada na te pozive nitko ne odgovori, a Turci zauzmu gradove, Kurdi će svoj ponos okačiti mačku o rep i otići se pokloniti Assadu u Damask, ponizno moleći da ih zaštiti.

Prekid procesa reintegracije takozvane „Rojave“ u Siriji prvenstveno je u interesu Sjedinjenih Država, jer što duže traje tranzicijski proces na sirijsko-turskoj granici, to je duže moguće odgoditi povlačenje iz Sirije. Ovakav način ponašanja koristan je i kurdskim ekstremistima koji još nisu odustali od ideje neovisnog Kurdistana, kao i onima koji nisu spremni na prekid proizvodnje i krijumčarenja sirijske nafte, što će, ako se dovede u red, prekinuti njihov ilegalni posao koji traje godinama.

Dakle, ima više ne dovoljno ljudi zainteresiranih za napad na turske i ruske patrole. Naravno, mogući negativni scenariji, ako bi te akcije uzrokovale smrt ruskih ili turskih vojnika, uzrokovalo bi višestruko veće gubitke među Kurdima. Oni bi u odmazdi opet bili najveći gubitnici.

Ali ovdje primjećujemo krajnji apsurd. Naime, ako ovakve akcije mogu dovesti do smrti mnogo više Kurda, kao što je bilo u Afrinu, to znači da političari iz PYD stranke, te YPG i Asayish snage, svoje vlastite sunarodnjake vide kao potrošni materijal.

Naravno, Rusija takve poklone sigurno neće dati Sjedinjenim Državama i Erdoganu i radije će situaciju oko nadzora granice privesti logičnom kraju, jer puna kontrola nad granicom znači i odlazak američkih trupa iz tog područja, koje ne mogu tamo živjeti u pustinjskim enklavama unedogled.

Nerazumljive su akcije Kurda i s ekonomske točke gledišta, jer ako nastave s ovakvim provokacijama, vjerojatnost da će dobiti nešto od sirijske nafte, jednom kada se SAD povuku, puno je manja. Umjesto ovakvih provokacija, trebali bi se truditi da Assadu pokažu da im može vjerovati.

Damask će surađivati s lojalnim dijelom kurdske elite, sklonijom objektivnijoj percepciji stvarnosti i koja je spremna na suradnju s Assadom oko pitanja preuzimanja kontrole nad američkim bazama i naftnim poljima, umjesto da sami sebi stavljaju klipove u kotače.

Turci će dalje tvrditi kako su “uvijek govorili da su YPG teroristi, ali ih Rusija ne želi prepoznati kao takve”. Razlozi Turaka su razumljivi i oni bi žarko željeli „odraditi“ nekoliko bitaka protiv Kurda, ali da se nitko ne miješa. Ali do sada se i turska i ruska vojska očito pridržavaju linije da ne podlegnu kurdskim provokacijama, iako bi ih neki Turci rado pregazili.

Kurdi su shvatili koliko su pogriješili i ispričavaju se Moskvi

Međutim, samo dan poslije, čini se da su Kurdi shvatili kamo vodi ovakvo ponašanje. Ispočetka su tvrdili kao je rusko vozilo pregazilo jednog mještanina i da je to bio spontani izljev bijesa. Međutim, kamere i pripremljeno kamenje i „Molotovljevi kokteli“ govore da je sve bilo isplanirano.

Konačno su se oglasile Asayish snage, kojim ima puno manje, aktivne su u gradovima i puno su ozbiljnije i profesionalnije od YPG boraca.

To su snage unutarnje sigurnosti kurdske samouprave, a izdale su službeno priopćenje u kojem su izrazile „duboko žaljenje zbog agresivnog ponašanja stanovništva regije koje je kamenovalo ruska vojna vozila i drugim predmetima ih napalo tijekom zajedničke patrole s Turcima u regiji Kobani u pokrajini Aleppo“.

U izjavi se sigurnosne snage Asayish obvezuju da će poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se u budućnosti spriječile slične pojave.

“Jučer, 18. studenog, u Kobaniju je zajedničku patrolu i konvoj u kojem su bila ruska vozila dočekala agresivna skupina stanovnika koja je bacala kamenje i Molotovljeve koktele na patrolu”, kaže se u priopćenju kurdskih sigurnosnih snaga.

Nadalje, izraženo je duboko žaljenje zbog incidenta u vezi s kojeg će se poduzeti odgovarajuće mjere koje će zajamčeno zaustaviti takve provokacije u budućnosti.

“Vjerujemo da će ruske snage smještene u gradu Kobani i na granici u skladu sa  Memorandumom iz Sočija moći jamčiti mir i sigurnost stanovništvu regije”, dodaje se u izjavi.

Zapovjednik Asayish snaga skreće pozornost na činjenicu da će poduzeti sve napore kako bi spriječio bilo kakve druge ilegalne radnje.

Sudeći po snimci, militanti i pristaše ogranka turske PKK organizacije u Siriji kao da su pokušavali ne nanijeti ozbiljnu štetu ruskom oklopnom vozilu. Bacali su „Molotovljeve koktele“ na oklopni trup „Tajfuna“, a ne na osjetljive dijelove vozila, dok su Turke manje štedjeli.

Osim toga, nisu pokazali ni trunku agresije prema ruskom vojniku koji je izašao iz vozila. Sve je izgledalo više kao predstava s osmijesima u kameru koji su slani njihovim prekomorskim gazdama, kako bi u svojim medijima mogli pokazati da na sjeveru Sirije nisu baš svi sretni zbog dolaska ruske vojske, iako je Rusija zaustavila uništenje Kurda od strane Turaka, a ne njihovi američki „saveznici“.

VIDEO: Službeno priopćenje Asayish snaga

Asayishkurdi
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
4 godine prije

Rusi i SAA treba da se povuku i da dozvole vehabijama iz pro Turske “Slobodne nacionalne armije” da rasteraju rulju.
Njima ne može da se desi da im Kurdi sa molotovljevim koktelom zapale tojotu i ne primaju izvinjenja.
Čak preko 100 000 Kurda je izbeglo sa severa Sirije odmah po otpočinjanju operacije nisu ni mogli da ih stignu Turci i njihovi Janičari, a sad ti isti kamenuju i pale vozila Ruske vojske koja ih je spasila genocida.

Miro
4 godine prije

Ovi ne izgledaju ko Kurdi, prije neke placane vehabije

Zax
4 godine prije

Za ovakve napade dovoljno je par budala i placenika. Bit ce ovoga jos. Amerima sigurno nije bilo drago sto su morali podviti rep u siriji. Takvim sitnim provokacijama ce pokusati isprovocirati ruski odgovor. Jedino mi nije jasno zasto rusi ne uzvrate u afganistanu. Logistickom potporom talibanima u ratu protiv amera.

basso
4 godine prije

Nije im lako,skoro pa da su imali svoju drzavu i opet nista.Ako ovako nastave bice bombardovani,sirijci i rusi im nisu zaboravili pokusaj otcepljenja drzavne teritorije i saradnju sa amerikancima.

Šule
4 godine prije

Normalno da svi provociraju Ruse jer znaju da nesmiju uzvratit osim ako nisi u pustinji na otvorenom.Izraelci rade što žele u Siriji ali sustav S-500 još nije prikopčan ali sigurno ni neče jer znaju da će cijevi za plin biti uništene a time i prodaja cijevi .SAD nesmiju provocirat ni Kurdi,Turci,Sirijci ,Rusi ovi odmah sve spale…

Laki Topalović
4 godine prije

Otkud sad Asayiash, oni su kao specijalna policija za gradove. Urnebes živi.

dulebg
4 godine prije

Lepi ovi Kurdi upm! Još se ja pitam na koga smo mi taki kockasti??!

istrazuj
4 godine prije

Analiza je dobra, medjutim fali mi samo jedan mali “detaljcic”…
Cijijm su zastavama mahali (masu i sad) – Kurdi u Siriji/Iraku…?
Ko je glavni kupac kradene sirijske nafte vec godinama?
Za koga radi banda poznatija kao “US Army”?
Dakle KO ima najveci interes da rat na Bliskom Istoku nikad ne prestane?
Naravno…
Izrael.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI