fbpx

Nakon napada na ruske vojnike u Kobaniju, Kurdi se duboko ispričavaju Moskvi

Napad na rusko vozilo

Dana 18. studenog su lokalni Kurdi napali zajedničku rusko-tursku patrolu u području Kobanija i zapalili jedan ruski oklopni transporter „Tajfun“. Vozilo je izgorjelo, ali nije bilo žrtava, a ruski „Centar za pomirenje zaraćenih strana“ u Hmeymimu je ovaj čin nazvao „izoliranim incidentom“.

Kao što nije teško pogoditi, ovo je organizirana provokacija s unaprijed pripremljenim kamerama i ciljem da s jedne strane ometu rusko-turske patrole, a s druge strane je ovo pokušaj pritiska na Damask preko Rusije, kako bi napravili barem neke ustupke Kurdima, jer u ovom trenutku Bashar Al-Assad, svjestan snage svog položaja, uopće nije zainteresiran da udovolji kurdskom popisu želja.

Ne tako davno je vodstvo sirijskih Kurda ponovno izjavilo da se ne žele vratiti „statusu quo“ koji je postojao prije rata, dok je stav Damaska i dalje da neće biti nikakve autonomije u Siriji i da su oni koji su surađivali i surađuju s Amerikancima izdajnici sirijskog naroda. S obzirom na gubitak granične kontrole, američkog ponašanja i Assadovog dolaska u sjevernu Siriju, Kurdi pokušavaju pregovarati s očigledno bezvrijednim kartama u rukama, pa se koriste prilično jeftinim provokacijama, gdje sami Kurdi na kraju mogu platiti najveću cijenu. Naime, avanturizam svojih vođa bi još jednom lako mogli patiti životima desetaka ili stotina kurdskih civila i boraca.

VIDEO: Napad lokalnih Kurda u području Ain Al-Araba (Kobani) na rusku patrolu

U ovim okolnostima radikalne frakcije u YPG milicijama i posebnim sigurnosnim Asayish snagama organiziraju provokacije protiv patrola, iako se time igraju s vatrom, jer je Erdogan već izjavio da ako Kurdi nastave s provokacijama, on ih je spreman pobiti određeni broj i tako „osigurati južne granice Turske“.

Prema tome, napad na rusku patrolu teoretski može dovesti do situacije u kojoj će se Rusija povući i pustiti Turke da napadnu Kurde, što obično dovodi do istovremenog razumijevanja pogreške i poziva kurdskih vođa i uplakanih civila “svjetskoj zajednici da ih spasi i zaštiti”.

Kada na te pozive nitko ne odgovori, a Turci zauzmu gradove, Kurdi će svoj ponos okačiti mačku o rep i otići se pokloniti Assadu u Damask, ponizno moleći da ih zaštiti.

Prekid procesa reintegracije takozvane „Rojave“ u Siriji prvenstveno je u interesu Sjedinjenih Država, jer što duže traje tranzicijski proces na sirijsko-turskoj granici, to je duže moguće odgoditi povlačenje iz Sirije. Ovakav način ponašanja koristan je i kurdskim ekstremistima koji još nisu odustali od ideje neovisnog Kurdistana, kao i onima koji nisu spremni na prekid proizvodnje i krijumčarenja sirijske nafte, što će, ako se dovede u red, prekinuti njihov ilegalni posao koji traje godinama.

Dakle, ima više ne dovoljno ljudi zainteresiranih za napad na turske i ruske patrole. Naravno, mogući negativni scenariji, ako bi te akcije uzrokovale smrt ruskih ili turskih vojnika, uzrokovalo bi višestruko veće gubitke među Kurdima. Oni bi u odmazdi opet bili najveći gubitnici.

Ali ovdje primjećujemo krajnji apsurd. Naime, ako ovakve akcije mogu dovesti do smrti mnogo više Kurda, kao što je bilo u Afrinu, to znači da političari iz PYD stranke, te YPG i Asayish snage, svoje vlastite sunarodnjake vide kao potrošni materijal.

Naravno, Rusija takve poklone sigurno neće dati Sjedinjenim Državama i Erdoganu i radije će situaciju oko nadzora granice privesti logičnom kraju, jer puna kontrola nad granicom znači i odlazak američkih trupa iz tog područja, koje ne mogu tamo živjeti u pustinjskim enklavama unedogled.

Nerazumljive su akcije Kurda i s ekonomske točke gledišta, jer ako nastave s ovakvim provokacijama, vjerojatnost da će dobiti nešto od sirijske nafte, jednom kada se SAD povuku, puno je manja. Umjesto ovakvih provokacija, trebali bi se truditi da Assadu pokažu da im može vjerovati.

Damask će surađivati s lojalnim dijelom kurdske elite, sklonijom objektivnijoj percepciji stvarnosti i koja je spremna na suradnju s Assadom oko pitanja preuzimanja kontrole nad američkim bazama i naftnim poljima, umjesto da sami sebi stavljaju klipove u kotače.

Turci će dalje tvrditi kako su “uvijek govorili da su YPG teroristi, ali ih Rusija ne želi prepoznati kao takve”. Razlozi Turaka su razumljivi i oni bi žarko željeli „odraditi“ nekoliko bitaka protiv Kurda, ali da se nitko ne miješa. Ali do sada se i turska i ruska vojska očito pridržavaju linije da ne podlegnu kurdskim provokacijama, iako bi ih neki Turci rado pregazili.

Kurdi su shvatili koliko su pogriješili i ispričavaju se Moskvi

Međutim, samo dan poslije, čini se da su Kurdi shvatili kamo vodi ovakvo ponašanje. Ispočetka su tvrdili kao je rusko vozilo pregazilo jednog mještanina i da je to bio spontani izljev bijesa. Međutim, kamere i pripremljeno kamenje i „Molotovljevi kokteli“ govore da je sve bilo isplanirano.

Konačno su se oglasile Asayish snage, kojim ima puno manje, aktivne su u gradovima i puno su ozbiljnije i profesionalnije od YPG boraca.

To su snage unutarnje sigurnosti kurdske samouprave, a izdale su službeno priopćenje u kojem su izrazile „duboko žaljenje zbog agresivnog ponašanja stanovništva regije koje je kamenovalo ruska vojna vozila i drugim predmetima ih napalo tijekom zajedničke patrole s Turcima u regiji Kobani u pokrajini Aleppo“.

U izjavi se sigurnosne snage Asayish obvezuju da će poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se u budućnosti spriječile slične pojave.

“Jučer, 18. studenog, u Kobaniju je zajedničku patrolu i konvoj u kojem su bila ruska vozila dočekala agresivna skupina stanovnika koja je bacala kamenje i Molotovljeve koktele na patrolu”, kaže se u priopćenju kurdskih sigurnosnih snaga.

Nadalje, izraženo je duboko žaljenje zbog incidenta u vezi s kojeg će se poduzeti odgovarajuće mjere koje će zajamčeno zaustaviti takve provokacije u budućnosti.

“Vjerujemo da će ruske snage smještene u gradu Kobani i na granici u skladu sa  Memorandumom iz Sočija moći jamčiti mir i sigurnost stanovništvu regije”, dodaje se u izjavi.

Zapovjednik Asayish snaga skreće pozornost na činjenicu da će poduzeti sve napore kako bi spriječio bilo kakve druge ilegalne radnje.

Sudeći po snimci, militanti i pristaše ogranka turske PKK organizacije u Siriji kao da su pokušavali ne nanijeti ozbiljnu štetu ruskom oklopnom vozilu. Bacali su „Molotovljeve koktele“ na oklopni trup „Tajfuna“, a ne na osjetljive dijelove vozila, dok su Turke manje štedjeli.

Osim toga, nisu pokazali ni trunku agresije prema ruskom vojniku koji je izašao iz vozila. Sve je izgledalo više kao predstava s osmijesima u kameru koji su slani njihovim prekomorskim gazdama, kako bi u svojim medijima mogli pokazati da na sjeveru Sirije nisu baš svi sretni zbog dolaska ruske vojske, iako je Rusija zaustavila uništenje Kurda od strane Turaka, a ne njihovi američki „saveznici“.

VIDEO: Službeno priopćenje Asayish snaga

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
18 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Riddick
Gost
Riddick
10 mjeseci prije

Rusi i SAA treba da se povuku i da dozvole vehabijama iz pro Turske “Slobodne nacionalne armije” da rasteraju rulju.
Njima ne može da se desi da im Kurdi sa molotovljevim koktelom zapale tojotu i ne primaju izvinjenja.
Čak preko 100 000 Kurda je izbeglo sa severa Sirije odmah po otpočinjanju operacije nisu ni mogli da ih stignu Turci i njihovi Janičari, a sad ti isti kamenuju i pale vozila Ruske vojske koja ih je spasila genocida.

tihobl
Gost
tihobl
10 mjeseci prije

Rusi ne mogu da se povuku zbog potpisanih sporazuma sa Ankarom i Damaskom. Ali mogu proglasiti moratorijum od 15 dana na ucesce svojih vojnika u zajednickim patrolama.

Miro
Gost
Miro
10 mjeseci prije

Ovi ne izgledaju ko Kurdi, prije neke placane vehabije

Hezbollah
Gost
Hezbollah
10 mjeseci prije

DAEŠ ima naziv za Kurde, zovu ih Tajare, što na arapskom znači Cigani…Nemam ništa protiv Cigana, Čondić je za Mesića rekao da je Cigan…Imao je Čondić još svijetlih trenutaka, jednom je rekao da su svi kojima prezime završava na “ić” Srbi… a Čond”ić”?

Zax
Gost
Zax
10 mjeseci prije

Za ovakve napade dovoljno je par budala i placenika. Bit ce ovoga jos. Amerima sigurno nije bilo drago sto su morali podviti rep u siriji. Takvim sitnim provokacijama ce pokusati isprovocirati ruski odgovor. Jedino mi nije jasno zasto rusi ne uzvrate u afganistanu. Logistickom potporom talibanima u ratu protiv amera.

Zvrk
Gost
Zvrk
10 mjeseci prije

Hmk, itekako im uzvraćaju. Ne mora sve biti na teveju ili na virtualnim cvrkutima.

tihobl
Gost
tihobl
10 mjeseci prije

Logisticku potporu talibanima neces gledati. Rusi talibanima daju politicku potporu u kineskim mirovnim pregovorima. A to je dugorocno gledano daleko opasnije nego kad bi talibanima dali S-300 i pancire.

basso
Gost
basso
10 mjeseci prije

Nije im lako,skoro pa da su imali svoju drzavu i opet nista.Ako ovako nastave bice bombardovani,sirijci i rusi im nisu zaboravili pokusaj otcepljenja drzavne teritorije i saradnju sa amerikancima.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
10 mjeseci prije

@basso :
Dr.Oetker :
Nakon odcijepljenja
cijepivo ne pomaže !

Šule
Gost
Šule
10 mjeseci prije

Normalno da svi provociraju Ruse jer znaju da nesmiju uzvratit osim ako nisi u pustinji na otvorenom.Izraelci rade što žele u Siriji ali sustav S-500 još nije prikopčan ali sigurno ni neče jer znaju da će cijevi za plin biti uništene a time i prodaja cijevi .SAD nesmiju provocirat ni Kurdi,Turci,Sirijci ,Rusi ovi odmah sve spale…

Tvingo
Gost
Tvingo
10 mjeseci prije

Ebo te tvoj smrdljivi srael !!

Šule
Gost
Šule
10 mjeseci prije

Javi Asadu da mu želiš biti vojnik pa probaj zapucat na Golan..pa onda kmeči..

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
10 mjeseci prije

Bahatost cionista se nije isplatila 2006 u ratu sa Hezbollahom,a sada će se isplatiti još manje.Rusi su tolerirali izraelske napade donedavno,a Satanyahu je u zadnje dvije godine nebrojeno sputa letio za Moskvu i vukao Putina za rukav.Interesantno kako to vrijeme Putin nije niti jednom letio u Tel Aviv.Mislim da je zadnji puta bio 2005. Rusija je osudila izraelsko kršenje suverenitet Srijie javno i ovo je jasno upozorenje no izgleda da kao i Milošević niti ova banda ne čuje dobro.Putinu je odavno dosta Satanyahua i njegovih laži.To što radi Izrael je dokaz panike u njegovim redovima.Sa svakim novim dijelom Sirije očišćenim od terorista,Izrael stoji sve gore.Projekt Veliki Izrael je doživio fijasko,a tako će i ovi drski teroristički napadi kojima je jedini cilj da uspore napredovanje sirijske vojske u oslobađanju svog teritorija.A ti druže Šule maštaj i buncaj i dalje,kao što si buncao i 2006g kad vam je Hezbollah očitao lekciju.

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
9 mjeseci prije

Da,samo da oni vode rusku politiku,onda bi Rusija bila sluga Izraela,a ne vodila svoju interesnu politiku.

Ivo
Gost
Ivo
10 mjeseci prije

Samo mirno, šulenberg. Rusi znaju što rade i za sada vas još uvijek toleriraju. Da im nije žao svojih građana koji su tamo odselili već biste bili odrađeni adekvatno, hvalite Boga da u Rusiji i dalje prevladava strpljenje i empatija. To je jedino što stoji između vas i uništenja, i gledajte to ne zaboraviti. Da se ne probudite usred ničega. Ako se probudite.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
10 mjeseci prije

Otkud sad Asayiash, oni su kao specijalna policija za gradove. Urnebes živi.

dulebg
Gost
dulebg
10 mjeseci prije

Lepi ovi Kurdi upm! Još se ja pitam na koga smo mi taki kockasti??!

istrazuj
Gost
istrazuj
10 mjeseci prije

Analiza je dobra, medjutim fali mi samo jedan mali “detaljcic”…
Cijijm su zastavama mahali (masu i sad) – Kurdi u Siriji/Iraku…?
Ko je glavni kupac kradene sirijske nafte vec godinama?
Za koga radi banda poznatija kao “US Army”?
Dakle KO ima najveci interes da rat na Bliskom Istoku nikad ne prestane?
Naravno…
Izrael.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
18
0
()
x