Sirija: Jučerašnja žestoka bitka između Kurda i proturskih militanata za Ain Issu

Početak napada islamističkih skupina na bazu sirjske i ruske vojske u gradu Ain Issa
5 komentara

Jučer je na sjeveru Sirije, južno od područja kojeg je okupirala Turska, cijeli dan trajala bitka za grad Ain Issu, strateški važno sjecište prometnica južno od Tal Abyada na cesti M4.

Turski dnevni list Yeni Safak navodi kako je napad „turskih snaga“ počeo kao odgovor na učestala bombardiranja kurdskih YPG snaga koje su raspoređene u gradi i širem gradskom području Ain Isse. No, ova je informacija pogrešna, prije svega u smislu da napad nije provela turska vojska, koja je jučer, zajedno s ruskom vojnom policijom, obavila redovitu desetu patrolu dogovorenom rutom u uskom pojasu od deset kilometara dubine u sirijskom teritoriju uz južnu tursku granicu.

Napad, koji je počeo granatiranjem iz topničkog oružja i višecijevnih bacača, počele su snage takozvane „Sirijske nacionalne vojske“, konglomerata raznih proturskih islamističkih skupina kojima se Ankara služi za kopnene operacije i Siriji. U gradu Ain Issa je i baza 93. Brigade sirijske vojsku u kojoj su raspoređene i ruske snage. U žestokoj pripremnoj baražnoj vatri, prije pješačkog napada proturskih militanata, na meti se našao i ovaj vojni objekt, ali nije bilo veće štete i žrtava.

VIDEO: Početak napada islamističkih skupina na bazu sirjske i ruske vojske u gradu Ain Issa

Posebno je važno istaknuti da je u gradu i kamp u kojem se nalaze članovi obitelji terorista „Islamske države“, ali i militanti iz skupina koje sada čine protursku „Sirijsku nacionalnu vojsku“. Nakon bitke su kurdski izvori naveli da se najžešći napad islamističkih skupina koncentrirao na područje spomenutog kampa i cilj je, što je logičan zaključak, bio osloboditi svoje suborce, islamističke militante, iz  kurdskog zarobljeništva.

Iako neki izvori navode da su se borbi pridružili sirijske i ruske snage iz spomenute vojne baze južno od grada, na snimkama objavljenim na društvenim mrežama i službenim izvješćima nema podataka o tom angažmanu. Sirijska vojska se ograničila na nekoliko topničkih hitaca na pravce prodiranja proturskih militanata, a Rusija se u bitku uključila tako što je kontaktirala tursko vojno zapovjedništvo s pozivom da se napad prekine. Ankara je to i učinila, ali s određenim vremenskim odmakom, dajući tako vremena islamistima da pokušaju ostvariti zadane ciljeve napada.

Bitka se na cijelom području, kako u gradu Ain Issa, tako i izvan njega, vodila između kurdskih boraca i proturskih militanata.

VIDEO: Kurdski borci odbijaju napad proturskih islamističkih militanata na grad Ain Issa

Nekoliko sati nakon početka napada, ujutro 23. studenoga, proturski militanti su uspjeli zauzeti selo Saida i izbjegličko-zarobljenički kamp Ain Issa, sjeverno od grada.

Kurdski izvori navode kako je napredak bio potpomognut s više od 20 zračnih napada turskog zrakoplovstva, vjerojatno borbenih bespilotnih letjelica.

Unatoč početnom uspjehu, militanti podržani od strane Turske nisu uspjeli zadržati kontrolu nad „izbjegličkim“ kampom u Ain Issi, kojeg su Kurdi ponovno osvojili u roku od nekoliko sati. U borbama u gradu i gradskim predgrađima su Kurdi, očito dobro organizirani, uspjeli potisnuti proturske militante i pokrenuli su protunapad, kako bi neprijatelja potisnuli iz sela Saida i sjeverno od ceste M4.

„Napad pod vodstvom Turske na Ain Issu, središte ruskih snaga, grubo je kršenje nedavnog sporazuma Ankare s Moskvom o sjeveroistoku Sirije. Ova opasna provokacija mogla bi ugroziti čitav sporazum“, piše kurdska agencija AHNA News iz Ain Al-Araba, poznatijeg po kurdskom toponimu Kobani.

Prema službenom računu većinski kurdskih SDF snaga na Twitteru, proturske snage su od subote ujutro po lokalnom vremenu “provodile napade tenkovima, artiljerijom i velikim brojem plaćenika na Ain Issu”.

“Sporazum o prekidu vatre je opet prekršila  turska vojska”, izjavio je SDF, što je većim dijelom isitina, ali turske trupe, što je praksa od početka kampanje na sjeveroistoku Sirije, nisu bile uključene u napad.

Viši kurdski vođa Ilham Ahmed, predsjednik Izvršnog odbora Sirijskog demokratskog vijeća, također se požalio da su snage koje podržavaju Turci napale Ain Issu i da su napad podržale turske zračne snage. Ipak, tvrdeći da je “Turska ovim napadom poručila svijet da je nakon okupacije Tal Abyada i Ras Al-Ayna ponovno krenula u ofenzivu s ciljem postupne okupaciju cijelog sjevera Sirije”, Ilham Ahmed  je pretjerao, obzirom da je Rusija jasno dala do znanja Turskoj da neće dopustiti nova vojna osvajanja, posebice sada kada veći dio granice u tom području drže sirijske i ruske snage.

Chloe Troadec, istraživačica sa sjedištem u Siriji u informativnom centru „Rojava“ u Ain Issi, na početku napada je rekla da su snage podržane od strane Turske „presjekle ključnu prometnicu koja povezuje Ain Issu s Kobanijem i pokušavaju ući u logor interno raseljenih ljudi u blizini grada“.

“Ain Issa je udaljen oko 34 kilometra od turske granice jugozapadno od Tal Abyada i znatno je izvan turske sigurne zone”, rekla je Chloe Troadec za agenciju Kurdistan24.

“Nalazi se na magistrali M4, što je vjerojatno glavni cilj Turske, ključna arterijska cesta za trgovinu i pomoć koja povezuje zapadne i istočne regije sjevera i istoka Sirije. Kontrola ovog strateški smještenog grada, ili samo ceste M4, omogućila bi Turskoj da prekine vezu između Hasake i Kobanija. U Kobaniju je humanitarna pomoć već nestala i sav promet, zbog turskih napada na drugim mjestima na cesti M4, već mora ići preko Raqqe”, dodala je Chloe Troadec.

Nicholas A. Heras, sigurnosni analitičar u Centru za novu američku sigurnost, vjeruje da Turska krši sporazum o prekidu vatre koji je u listopadu sklopljen sa Sjedinjenim Državama, ali je taj sporazum izgubio svaki smisao kada je Erdogan odmah nakon njega s Vladimirom Putinom u Sočiju potpisao novi sporazum s Rusijom, koji je revidirao veći dio stavki iz ugovora kojeg su postigli Ankara i Washington.

“Ankara želi kontrolirati Ain Issa-u kako bi mogla izolirati Kobanija iz ostatka područja koja se drže SDF-a na sjeveroistoku Sirije”, kazao je Heras za Kurdistan24, što bi mogla biti želja Turske, ali opseg jučerašnjeg napada, iako je bio silovit, sugerira da je cilj bio oslobađanje militanata i njihovih obitelji iz kampa u gradu.

Što se tiče prometnice M4, silovitim napadom privremeno potisnuti kurdske snage nije nikakav problem. Osim toga, kako ne bi besmisleno gubili ljude u borbama za cestu usred pustinje, Kurdi su se ona vrijeme povukli s prvih linija obrane u dobro utvrđeni grad. Ali jednom na cesti, turske islamističke milicije, ako bi htjele zadržati kontrolu nad njom, trebale bi poslati jake snage i izgraditi utvrde za obranu od protunapada kurdskih snaga s juga, što je vrlo zahtjevna zadaća.

Ain Issa je strateška točka iz koje se kontroliraju svi putevi prema i na sjeveroistoku Sirije i Turska bi okupacijom ovog grada postala moćni akter na velikom dijelu ovog sirijskog područja. Naravno, ne zaboravimo da bi se u tom scenariju iz velike vojne baze na jugu grada morale povući sirijske i ruske snage, što znači trenutni raskid sporazuma Rusije i Turske, a takvo što u ovom trenutku Erdoganu nikako ne ide u prilog.

Gledajući stvari u širem kontekstu, ovakvih i sličnih napade će vjerojatno biti još, kao što se svakodnevno vode bitke udrugom važnom sjecištu puteva Tal Tamr, nešto istočnije prema Qamishliju, ali se može reći da je linija fronte uglavnom stabilna, zbog čega se Damask više fokusirao na frontu u Idlibu, „islamističkom rezervatu“ kojeg treba očistiti od terorističkih skupina pod zapovjedništvom sirijske Al-Qaede.

FOTO: Mapa područja jučerašnjeg sukoba

Mapa područja jučerašnjeg sukoba
Mapa područja jučerašnjeg sukoba
kurdiProturski militanti
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ko su najjaći
4 godine prije
Kažun
4 godine prije

Huti su najjaći.

kgfjč
4 godine prije

Što ih više pogine tamo, manje će ih doči ovdje.

Max
4 godine prije

mislim da teroristi ne mogu ništa unatoč svoj potpori.

Tra tra tra
4 godine prije

Uzimajući u obzir da su teroristi SNA obučavani od strane američkih postrojbi,lako bi se moglo reći da oni igraju dvostruku ulogu, kao i sam predsjednik Turske.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI