Nestaje još jedna enklava ”kalifata”- Iračka vojska ulazi u Hawiju

Irak
3 komentara

Iračke snage su danas pokrenule napad u kojem namjeravaju osloboditi Hawiju, jedno od dva posljednja područja kojeg ISIL drži u Iraku. Snage iračke vojske su jutros, nakon nekoliko sati borbi, probile linije obrane u ušle u predgrađe Hawije, rekli su vojni zapovjednici. Iračka državna televizija emitirala je snimke uživo koje prikazuju područje prekriveno gustom crnom dimom koji se diže iz naftnih bušotina koje su militanti zapalili kako bi spriječili otkrivanje njihovih položaja iz zraka. Hawija se nalazi jugozapadno u blizini naftnog grada Kirkuka, u sjevernom Iraku.

U sedam sati operacije su iračke snage s oklopnim vozilima i uz podršku jurišnih helikoptera ušle u četvrti Askari i Nidaa na zapadnoj strani grada, za medije je izjavio irački vojni zapovjednik.

Napad na Hawiju provode postrojbe iračke vlade i proiranska šiitska armija Hasd Al-Shaabi.

Prema Hawiji su se počeli kretati dva dana nakon što su oslobodili zračnu luku Rashad, 30 kilometara južno od grada, koju su teroristi koristili kao mjesto obuke i za logistiku.

Kampanja za oslobađanje džepa ”kalifata” je počela 21. rujna, a cilj joj je eliminirati ISIL iz Hawije i okolnih područja, gdje bi, prema podacima Ujedinjenim narodima, moglo biti zarobljeno do 78 000 ljudi.

MI28 www..sputniknews.com
FOTO: Jurišni helikopter MI 28 RV Iraka IZVOR: www..sputniknews.com

Irački vojni dužnosnici kažu da militanti i ovdje koriste uobičajenu taktiku i sprečavaju stanovnicima da napuštaju grad, a mnogi se boje pobjeći i zbog eksploziva koje ISIL vjerojatno postavio oko grada.

Drugo područje Iraka koje ISIL nadzire je puno veće i proteže se uz sirijsku granicu, u zapadnom Iraku, uključujući i pogranični grad Al-Qaim.

Teroristi tamo drže i sirijsku stranu granice u Al-Bukamalu, sve do Deir Ez Zora, ali se područje pod njihovom kontrolom smanjuje. Naime, ISIL se povlači pred napadom dvije borbene skupine vojski, sirijske i ruske vojske i proiranskih milicija sa zapada iz pravca Deir Ez-Zora i iračkih združenih snaga s istoka. Kurdske Peshmerga snage ne sudjeluju u iračkoj operaciji, dok su Kurdi i američki savjetnici u Siriji izbili na rijeku Khabour i tamo su se trenutno zaustavili.

“Kalifat” se uspješno ove godine, od kada je izgubio velika područja pod nadzorom u Siriji i Mosul i Tal Afar u Iraku.

Vođa terorista Abu Bakr Al-Baghdadi, koji je sredinom 2014. iz Mosula proglasio kalifat, prošli tjedan je objavio audio snimku, kojom navodno dokazuje da je živ, nakon nekoliko izvješća da je ubijen u zračnim udarima. Pozvao je svoje sljedbenike da nastave borbu, unatoč gubicima i žestokim napadima sirijske i iračke borbene skupine koje su  odlučile uništiti ”Islamsku državu” u sirijskoj i iračkoj pustinji.

Hasd Al-ShaabiISILIslamska državaKalifat
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Problem je kud će ovi. Čak su neki osudili Bagdada jer je objesio oko 40 ISIL-ovaca, za koje je dokazano na suđenju da su provodili teror.Nije bilo prava žalbe na presudu, nego odmah izvršenje. Pa šta onda?

Zvrk
6 godine prije

Nije ni ovo mala vijest. Ipak je Havidža bila na glasu kao jedno od jačih uporišta salafista i jedno je od prvih mjesta koje su širokih ruku dočekali crne.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI