Netanyahu, Putin i ”iranska prijetnja”

izrael
19 komentara

Jučer je u Sočiju održan sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom. Glavni cilj izraelskog premijera je bio da tijekom pregovora pokuša uvjeriti Vladimira Putina kako su iranske akcije u Siriji prijetnja ne samo Bliskom istoku, nego i cijelom svijetu.

Prije posjete Rusiji je izraelski premijer Benjamin Netanyahu održao konzultacije s čelnicima sigurnosnih službi i rekao koja će biti glavna tema razgovora.

”Mi ćemo razgovarati s Vladimirom Putinom o iranskim pokušajima da nasilno uspostave vojnu nazočnost u Siriji”, rekao je premijer izraelskog režima.

Dodao je ”kako nakon potpisivanja nuklearnog sporazuma agresija Teherana nije oslabila”.

”Štoviše, Iran predstavlja problem ne samo za Izrael i cijeli Bliski istok, nego i za cijeli svijet”, dodao je Netanyahu.

On je na razgovor s Putinom otputovao u društvu direktora Mossada Yossia Cohena i novog čelnika Vijeća za nacionalnu sigurnost Meir Ben-Shabbata. Osim toga, razgovaralo se i o primirju u Siriji koje su dogovorili Moskva i Washington.

Tel Aviv se protivi tom sporazumu, jer nije u obzir uzeo brige Izraela o ”iranskim akcijama u regiji”.

Izraelska delegacija je pokušala dobiti jamstva da će se nakon uspostave mira u Siriji iranski vojnici povući iz zemlje.

No, stav Vladimira Putina o ovom pitaju je i dalje misterij. Naime, na službenoj stranici Kremlja je objavljena samo izjava Netanyahua o zabrinutosti Izraela o gore navedenim pitanjima, ali ne i odgovor Putina.

”Gospodine predsjedniče, susrećemo se s vama u posljednjih nekoliko godina, ne samo kako bi razgovarali o našim bilateralnim odnosima, nego i da raspravljamo o situaciji na Bliskom istoku. Sada se situacija na Bliskom istoku vrlo brzo razvija. Iran ulaže velike napore da ojačati svoju prisutnost u Siriji. To predstavlja prijetnju Izraelu, Bliskom istoku i, vjerujem, za cijeli svijet. Iran je već u naprednoj fazi kontrole utjecaja na Irak i na Jemen, dok  u velikoj mjeri zapravo kontrolira Libanon. Gospodine predsjedniče, mi svi zajedno radimo da pobijedimo ISIL, a to je vrlo važna stvar. No, negativna stvar je porazom ISIL on nestaje, nego će njegovo mjesto popuniti Iran. Ne možemo ni na trenutak zaboraviti da Iran nastavlja prijetiti uništenjem izraelske države. On se naoružava terorističke organizacije, promicati i provodi teror”, rekao je Netanyahu novinarima, prije nego će se s ruskim predsjednikom povući na zatvoreni dio pregovora.

Na stranicama Kremlja nije objavljen odgovor Vladimira Putina na ove tvrdnje.

Samo je agencija TASS kratko objavila ”kako je ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio je razinu suradnje s Izraelom, kao i mogućnost da se otvoreno razgovarati o svim pitanjima”.

”Vrlo sam zadovoljan što smo formirali učinkovit mehanizam suradnje, uključujući i na najvišoj razini. Možemo i na operativnoj razini, te na vrhu, promptno govoriti o aktualnim zbivanjima, a kada ona zahtijevaju naše izravno sudjelovanje i susret, na kojem bi razgovarali o bilateralnim odnosima i situaciji u regiji”, rekao je Putin i naglasio ”kako je zadovoljan razvojem odnosa između Rusije i Izraela”.

O ”iranskom pitanju” se ruski lider nije htio izjasniti.

Kremlj
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
davor
6 godine prije

Netanyahu je već desetljeće za odjel gdje primaju kriminalno lude. Neka Putin samo kaže koliko su izraelskih agenata našli u Aleppu po oslobođenju grada..

bbbb
6 godine prije

Ako poslije ovoga bude pisalo kao i prije poslije sličnih sastanaka da Rusija povlači snage i traži primirije sa eksponentima ovoga koji mu je došao dati direktive onda se nemojte iznenaditi.

Zagor
6 godine prije

Šesti posjet od Rujna 2015. Sastanak trajao 3 sata. Nakon toga Bibi požurio nazad na sastanak sa Jared-om Kushner-om i USA izaslanstvom.
Niste napisali da je rekao da će Izrael djelovati unilateralno kako bi osujetio ekspanziju Irana u Siriji, što god to značilo.

Garibaldi
6 godine prije

Retorika dvadesetog stoljeća više ne prolazi ,a i gospodari toga vremena sve više blijede i polako atrofiraju ,svijet im sve manje vjeruje, gospodari kaosa se sve više guše u vlastitom proizvodu……. što slijedi …. ??? vidjet ćemo uskoro …..???

kašljanikof
6 godine prije

MOžda mu je trebao natuknuti između redaka kako bi se cionisti trebali počet lagano pakirati sa SIRIJSKOG Golana?

Ivan1
6 godine prije

Ovi sastanci pokazuju koliko je Putin veliki igrač.

kiki
6 godine prije

E moj Netanyahu ne možeš ti ništa Iranu zemlji deset puta većoj od Izraela, pojest će vas za sve što ste napravili Palestincima itd.Dolazi Jeruzaleme dan tvoga pohođenja spremi se da susretneš svoga Boga i kaznu svoju

žrec
6 godine prije

Šta ste mislili da je gotovo? Malo sutra. Promjena taktike.

HEKPCT
6 godine prije

Izrael je država veličine Slovenije. Tko ne vjeruje neka provjeri na wiki. Drugo, Bibi je otišao caru pod noge jer mu car gasi dronove i avione iznad Sirije. Prije neka dva-tri mjeseca sirijsko je nebo preko noći zatvoreno za izraelsku avijaciju – nema više hit and run. Putin nije odmah koristio to oružje nego je pričekao da Assad krene u ofenzivu. Tu se vidilo da Rusija polako dozira svoje vojne potencijale, što treba čitati između redova, u smislu široke palete ruskih vojnih sposobnosti. Izrael nema ni približno snage za konfrontaciju s Iranom, Hezbolahom, Sirijom, Irakom, Rusijom… Kinom? A tada bi i javno morali u tal s daešom. Financijsko iscrpljivanje Sauda je riješenje problema, a ono dobro napreduje.

igi
6 godine prije

Opet tkz.svijet….rakete iz north koreje su prijetnje svijetu…hezbolah i iran su prijetnje svijetu – mislim ono zar se u gvatemali,hondurasu,novoj gvineji,kongu itd. zaista boje kimovih raketa i šija iz teherana..Židovski bankarski i anglosaksonski korporacijski lobi uspio je SVIJET smanjiti na NATO,EU,izrael i ostale priljepke..da nije žalosno bilo bi smiješno.

Tedi
6 godine prije

Sta da mu Putin kaze?Kada hulja dode da place i baci se na pod damu ljubi skute,a smjera da mu unisti carstvo.Da Putin nije uletio u Siriju u zadnji moment,vec bi Zidovi harali i pljckali po Rusiji,vec videno kako su unistili rusko carastvo.

dalmata
6 godine prije

Putin nije nista odgovorija?Nema veceg i jasnijeg odgovora za ovaku sortu.Bilo je dosta vrimena za Izrael,cioniste i zidove.i sta je to vrime pokazalo?!Mozes kako oces,ali ne mozes dokle oces.Da ovaka licemjerna,krvolocna sorta trazi razgovore,to je sigurno pocetak kraja,sumrak ideologije Zapada.Iran?Vrlo dobto vodena drzava,dosljedna,pomaze prijatelje,vrlo slicno Rusiji.Pa nije sjor Vladimir,Gospodin Presjednik cica veslo da minja zemju prijatejsku u usponu(Iran) za sramotu ljudi i ljudskosti ka sta je Izrael i njegova svita,koji jedva cekaju da zabiju noz u leda Rusiji i krenu u nove pogrome.Zavrsni racun uvik dode na kraju

tuf
6 godine prije

Uopce ne treba sumnjati da Izraelci i dalje mogu napraviti nevrijeme na prostorima koji ih okruzuju. Ne zaboravimo tko su im sve saveznici / od SAD-a koji im je prakticki u vlasnistvu do Saudijaca – sto je vise nego dovoljno za generiranje novog zarista, koje bi dobro doslo i Amerima i Saudijcima za odvracanje fokusa od domacih problema. Prema potrebi se ISIL moze aktivirati na prostorima Europe, cisto za slucaj da postane neposlusna. No to ne znaci da su stvari onakve kakve su bile – puno je teze sada pokrenuti kampanju sire invazije na Siriju jer se balon “argumenata”, “dokaza” i “borbe protiv diktature” itekako ispuhao. Osjecaju svi na svojoj kozi sto je znacilo rusenje drzava koje su drzale pod kontrolom ekstremisticke elemente. Polako se hladi volja za novim intervencijama, za diranjem u osinjak. Iranci bi trebali, po uzoru na Ruse u Ukrajini – zadrzati dio vojske, ali preobuci ih… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI