Njemački sud odbija izuzeti Sjeverni tok 2 iz trećeg energetskog paketa EU

Sjeverni Tok 2
9 komentara

Kad je 2015. pokrenut zajednički projekt plinovoda ruskog Gazproma i europskih energetskih divova, zakonodavstvo EU-a nije sugeriralo da će potpasti pod europske antimonopolske zakone u energetskom sektoru. To se promijenilo 2019. godine, kada je blok izmijenio svoje zakonodavstvo tako da bi utjecao na Sjeverni tok 2.

Nord Stream 2 AG je izjavio da je primio presudu njemačkog Visokog suda u Düsseldorfu, rekavši da se plinovod ne može izuzeti od odredbi izmijenjenog Trećeg energetskog paketa kako je to zahtijevao njegov operater. Nord Stream 2 AG priopćio je kako će ocijeniti presudu te će “pravodobno” najaviti daljnje mjere.

Iako operater plinovoda nije pojasnio o kakvoj bi radnji moglo biti riječ, Nord Stream 2 AG rekao je da se ne slaže s presudom suda. Tvrtka je objasnila da je iz perspektive zakona primijenjenih 2019. naftovod “dovršen” prije no što su posljednje izmjene i dopune Trećeg energetskog paketa stupile na snagu.

“Odbijanje ponude za izuzeće Sjevernog toka 2 pokazuje diskriminatorni učinak izmijenjene Direktive EU o plinu. Vodeći se pravnim okvirom koji je tada bio na snazi, tvrtka je uložila nekoliko milijardi eura mnogo prije  što su iz Europske komisije najavili planove za izmjenu EU direktive o plinu”, izvijestio je Nord Stream 2 AG.

Viši sud u Düsseldorfu kasnije je izjavio da se Nord Stream 2 AG može žaliti na današnju presudu o cjevovodu koji nije izuzet iz Trećeg energetskog paketa.

Sjeverni tok 2 potpada pod izmijenjeni i dopunjeni Treći energetski paket

2017. Europska komisija predložila je izmjenu Trećeg energetskog paketa, kojim se uređuje uporaba, rad i vlasništvo nad plinovodima unutar EU-a, kako bi se primijenio i na inozemne plinovode koji ulaze na područje bloka, poput Sjevernog toka 2. U veljači 2019., nakon opsežnih pregovora, europske su zemlje usvojile ovaj amandman. Potonji je stupio na snagu u srpnju 2019.

Svaki inozemni plinovod koji uđe na teritorij EU-a i koji je završen prije tog datuma bio bi izuzet od prisiljavanja svog vlasnika da 50 % kapaciteta plinovoda preda trećim stranama ili da proda vlasništvo nad dijelom plinovoda koji se nalazi u EU. Nord Stream 2 AG tvrdi da je dovršenjem ulaganja u Sjeverni tok 2 do tada kompanija “dovršila” plinovod prije nego što je izmjena stupila na snagu prema zakonu EU.

Treći energetski paket više puta je kritiziran zbog toga što je neučinkovit u poticanju konkurencije i suzbijanju monopola na energetskom tržištu u nekim područjima. Na primjer, njemački plinovod OPAL samo je nekoliko godina radio s 50 % kapaciteta jer nije postojala druga tvrtka koja bi ga mogla koristiti. EU je kasnije izuzeo cjevovod iz Trećeg energetskog paketa zbog toga što operativno društvo nema konkurenciju.

Gazprom, jedan od suvlasnika plinovoda Sjeverni tok 2, jedina je tvrtka koja ima zakonsku dozvolu za prodaju ruskog prirodnog plina u inozemstvu i jedna od rijetkih kojima je dozvoljen izvoz ukapljenog prirodnog plina. Druge tvrtke za vađenje plina ili prodaju svoj plin lokalno ili ga prodaju Gazpromu za izvoz. Dok su se o zakonima koji dopuštaju drugim tvrtkama prodaju plinovoda iz inozemstva u Rusiji i tako pružalo potencijalno rješenje za pitanja Trećeg energetskog paketa Sjevernog toka 2 već bilo riječi u prošlosti, oni nikada nisu usvojeni.

Gazprom
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
2 godine prije

Juče čitam Ameri povećali na porez na neke ruske robe poput građevinskog čelika na 200 i nešto sitno %.
Nijemci…čitava istorija je odnosa Njemačke i Rusije je nekako blizka i uvezana, bukvalno su usmereni jedno na druge iako su i ratovali i mirovali ali uvek su usmereni jedni na druge. Ovo šta rade nije normalno, generalno sve šta NATO i EU radi prema Rusiji i svetu nije normalno.

Scorpiorex
2 godine prije

Koji ce nam kurac,svakako nema vise zime,global warming,hihihi

Arkaj
2 godine prije

Ovo je odličan primjer što je EU i kako njena birokracija funkcionira. Plinovod je izgrađen od konzorcija tvrtki koji se sastoji od niza evropskih tvrtki i ruskog Gazproma pri čemu je zadnji 50% vlasnik. U rusiji nema druge tvrtke koja može izvoziti plin u evropu kroz taj plinovod. To bi značilo da se plinovod može koristiti samo do 50% kapaciteta i što bi smanjivalo isplativost projekta svim uključenim dakle kako Gaspromu tako i evropskim tvrtkama vlasnicima i operaterima. Pa bi istovremeno unatoč postojećoj izgrađenoj infrastrukturi i spremnosti kupaca i prodavača plina da posluju na obostrano zadovoljstvo evropa bila prisiljena da kupuje ukapljeni plin. Najvjerovatnije opet ruski ali prevezen tankerima i po višestruko većim cjenama. Ako ovo nije ekonomsko ludilo najvećeg stupnja teško je dokučiti što bi moglo bit još luđe. Jedino mi pada na pamet Ukrajina koja ne želi plaćat ruski plin direktno pa ga uvozi preko evrope i plaća… Čitaj više »

POLITICKI NEKOREKTAN
2 godine prije

….svabe racunaju na domaci plin…izvor? paaa, grah ,krumpir,kupus kobasice i tako to…

Adriana
2 godine prije

Pa što onda? Manje plina na tržištu, veće cijene; manje habanje plinovoda, duže će trajati. Gazprom mora ispuniti trajne ugovore po zadanoj cijeni. Sve preko toga, cijena je tržišna, a čega nema dovoljno, zbog potražnje u Aziji, čak i u škrtoj EU-ropi nabije cijenu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI