Noam Chomsky, senator McCain i ISIL

McCain - ISIL
14 komentara

Skandal zbog navodnih protuzakonitih veza Trumpovog osoblja i Moskve je svakodnevna tema u američkom establishmentu i medijima.

Međutim, profesor, filozof i politički aktivist Noam Chomsky u razgovoru za Corriere della Sera 30. svibnja objašnjava kako u načelu ne postoji ništa krivo u uspostavljanju odnosa s Rusijom, te kako je to u biti ispravan pristup.

Ali moramo početi od pitanja koja su važna i smanjiti provokacije. Ono što se događa na ruskim granicama je rezultat širenja NATO pakta i skandalozne odluke Baracka Obame i Hillary Clinton iz 2008. godine da Ukrajini ponude da postane članica Sjevernoatlantskog saveza.

“To je kao da se Meksiko pokušao pridružiti Varšavskom ugovoru”, tvrdi Chomsky.

“Drugi pritisak je pitanje nuklearnog oružja. Obama ga je razvio, a Trump slijedi program modernizacije našeg arsenala koji će moći sa “prvim udarom” uništiti cijeli ruski arsenal za odvraćanje. To potkopava stabilnost, jer negira logiku međusobnog odvraćanja. Svjesni američkog potencijala, Rusi u vrijeme krize mogu biti pasti u iskušenje da udare prvi, osiguravajući time uzajamno uništenje. Zar smo tako smanjili napetost?”, postavlja si pitanje Noam Chomsky.

Chomsky se smatra za jednog od vodećih mislilaca internacionalističke ljevice, tako da je njegov odgovor na takozvani “Russiagate“, skandal koji prijeti Trumpovoj administraciji, zvuči više nego zanimljiv.

Jasno je da politički bijes koji se stvorio oko ovog navodnog skandala pretjeran, ali doista može potaknuti rast međunarodnih napetosti.

Da bi bolje razumjeli fanatizam koji stoji iza ovog lova na vještice sjetimo se senatora Johna McCaina, glavni glasnogovornik svih Trumpovih protivnika, koji više od svih urla o takozvanom skandalu “Russiagate” protiv predsjednika.

U intervjuu za Australian Broadcasting Corporation u ponedjeljak navečer, američki senator je rekao: “Mislim da nam je Putin prva i najvažniji prijetnja, čak veća od ISIL-a.”

Ovo su više nego zabrinjavajuće riječi, ali i uvreda za žrtve terorizma na Zapadu i na Istoku, kako u anglosaksonskom, tako i arapskom svijetu.

To je doktrina iz koje je nastala američka strategija McCaina i njegovih suradnika, legije američkih vojnih i sigurnosnih dužnosnika, za Siriju i Libiju.

U stvari, zatvaraju se oba oka pred stravičnim zločinima takozvane “Islamske države” i kontaktima senatora McCaina s drugim zapovjednicima islamističkih frakcija, kojima se šalju zalihe oružja, kao i novac neophodan za njihovo postojanje.

Ovaj odnose je teroristima omogućio da se učinkovito obrane, a konačni je cilj da  zadrže teritorije okupirane u Siriji i Iraku. U Siriji im je cilj borba protiv Rusa, dok je u Iraku logika ove strategije borba protiv šiitskih milicija povezanih s Iranom, time posredno i Rusima.

Sve su to skupine koje su počinile masakre u Manchesteru, Parizu, Nici… Nakon godina sukoba, “kalifat” i dalje odolijeva i čak pojačava svoj međunarodni aktivizam.

Riječi McCaina mogu biti uznemiravajuće objašnjenje za povećanje takvog aktivizma, ne samo ISIL-a, nego i niz drugih skupina koje su na platnom spisku, izravno ili preko posrednika, jastrebova iz Washingtona.

ISILnoam chomsky
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
6 godine prije

Mccain nije nista ni slagao.. Da nije rusa gsje bi tim psihopatama bio kraj.. Ionako i sad nemaju granice..Situacija je takva kakva jest a americki narod je trebao sam unistiti ove psihopate a ne hraniti se plodovuma njihovog unistavanja drugih naroda…

Baba Vanga.
6 godine prije

Ludak Rusi ga jedva spasili u Vjetnamu kad su ga oborili Vjetnamci i sad glumi budalu

Kovut
6 godine prije

Reuter je napisao reportazu da Izrael planira poslati covjeka na mjesec.
Koji Zhidov se ne bi radovao ovome?

Israel reaches for the skies and the moon

For us it’s all about Israel reaching the moon, planting out flag there and exciting the next generation

A eto ja volim Rusiju milion puta vise nego Izrael.

davor
6 godine prije

ISIL se bori oružjem a Putin istinom

Ivan1
6 godine prije

McCain zrači kao duhovno prosvijetljena osoba.
Pitam se kako uopće toliko bolestan čovjek može biti živ??

jale
6 godine prije

Chomskom dignuti spomenik, McCaina satrat građevinskim valjkom, a za ISIL imaju riješenje Assad i Putin. Sve riješeno, idemo piti i ljubiti.

Bobi
6 godine prije

Fotka članka je prejaka, looool.
Nego jeste vi drugi primjetili sve te muslimane na fotkama, borce, bilo SAA, bilo isilovac kao ovaj kojeg mcCain popravlja oko uprtača, skoro svi su podeblji, masni, 100kg+. Pa kako u toj pustinji, 6 godina rata i bez prasetine. Od janjaca i datulja ?? Podsjecaju me na debele brkate turčine koji su nekad vozili šlepere kroz Yugu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI