Novinari napali reportera koji tvrdi da je priča o Trumpu i Rusiji ‘sahranjena’ uprkos godinama non-stop izvještavanja

Trump-Rusija
4 komentara

Dopisnik The Week bio je preplavljen ispravkama i kritikama nakon tvrdnje da je priča o „Trumpu i Rusiji“ „sahranjena“, iako su kolege novinari primjetili da je takozvani skandal godinama bio sveobuhvatno praćen.

U članku objavljenom u The Week u srijedu, nacionalni dopisnik Ryan Cooper ustvrdio je da je priča o Russiagate- koja je tri godine dominirala naslovima i mrežama TV vijesti u naizgled nepreglednoj seriji hiper-raširenih „bombastičnih“ izvještaja – jednostavno stavljena pod tepih. Iako sveobuhvatna istraga specijalnog advokata nije rezultirala nijednom optužnicom povezanom sa „dogovorom“ između Trumpove kampanje i Moskve, Cooper je tvrdio da su ključne tvrdnje Trumpa i Rusije potkrijepljene izvještajem Senata objavljenim u avgustu.

Cooperov članak ubrzo je uzburkao strasti, mada možda ne onako kako je novinar očekivao, jer su kolege napadale priču zbog očiglednih netačnosti, počev od glavne tvrdnje u njegovom naslovu o navodnom „sahranjivanju“ Russiagate.

Ne birajući riječi, novinar u Intercept Glenn Greenwald opisao je Coopera kao „jednog od apsolutno najglupljih i najbanalnijih liberala u medijima“, ismijavajući naslov „nenamjerno urnebesnog“ članka.

Cooper je od tada uzvratio udarac u svojoj Twitter poruci, optužujući Greenwalda da pogrešno objašnjava argument iznijet u njegovom članku, pojašnjavajući da je “rezolucija” Russiagate ignorisana.

Uprkos Cooperovim primjedbama, u roku od nekoliko sati od objavljivanja, The Week su primorane da dodaju dvije ispravke ovoj priči, od kojih je jednu dao Matt Taibbi iz Rolling Stone, koji je i sam bio predmet greške. Cooper je kasnije priznao grešku i izvinio se.

Druga korekcija uslijedila je nakon što je nekoliko novinara istaklo da Cooper lažno tvrdi da je ruski „oligarh“ Oleg Deripaska učestvovao u navodnom hakovanju računara Demokratske stranke pod vodstvom Kremlja 2016. godine, tvrdnja nikada nije navedena u izvještaju Senata citiranom u Cooperovoj priči .

Iako je predsjednik Crowd Strike, sopstvene firme za sajber bezbjednost Demokratskog nacionalnog komiteta, 2017. godine pod zakletvom priznao da njegova kompanija nije vidjela konkretne dokaze o ruskom hakovanju, tvrdnja je ostala centralna za mitove o Russiagateu, zajedno sa navodima o zavjeri Trumpove kampanje i ruske „operacije uticaja“ na društvenim mrežama.

U podužoj poruci, novinar Aaron Mate osporio je niz drugih tvrdnji iznijetih u Cooperovoj priči, ističući da autor citira „nula dokaza“ u svom članku, a „pretpostavke“ senatskog izvještaja prenosi kao činjenice.

Iako su The Week od tada ispravile Cooperovu priču, slične bilješke i ispravke urednika nisu odvratile mnoge željne da zavire u širi narativ Trumpa i Rusije. Junski izvještaj u New York Times u kojem se navodi da je Moskva talibanskim borcima platila „bogatstvo“ da ubijaju američke trupe, na primjer, odbija da umre, čak i nakon što je komandant CENTCOM general Frank McKenzie odbacio priču ranije ove sedmice kao neprovjerenu.

Donald Trumprusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dulebg
3 godine prije

… ako sam išta shvatio ???!

Max
3 godine prije

Rusiagate je namještaljka inače bi Trump bio smjenjen i osuđen kao veleizdajnik.

gigi pinna
3 godine prije

Dajte, ne davite više s tim – što to Rusija konkretno, jer držite njima stranu najviše, ima od toga da je Narančasti Pavijan i dalje u Bijeloj kući? Jedino židovski i vehabijski džihadisti imaju od toga koristi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI