Peking tvrdi da će trgovinski dogovor između Kine i EU biti zaključen uskoro dok Rusija oštro kritizira SAD zbog diplomatskih sankcija

Kina trgovina
10 komentara

Visoki kineski dužnosnik izrazio je optimizam nakon što je načelno postignut sporazum između EU i Kine prije krajnjeg roka 31. prosinca. Komentari dolaze usred oštrih kritika upućenih od strane visokog ruskog dužnosnika zbog “neutemeljene” diplomatske sankcije, nametnute od strane Trumpove administracije.

Investicijski sporazum između Kine i Europske Unije, koji je u tijeku stvaranja već sedam godina, mogao bi se uskoro zaključiti, rekao je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi na sastanku izaslanika u Pekingu u ponedjeljak.

Izjave su nastale iako dužnosnici obje strane ostaju u pat-poziciji zbog optužbi EU-a za postojanje logora za prisilni rad, u autonomnoj regiji Xinjiang (XUAR) u koje su smješteni Ujguri, što je Peking više puta demantirao.

Prošlog tjedna EU je Kini predala niz tekstova, koji su sada objavljeni, u kojima se detaljno opisuju brojne zabrinutosti zbog navodnog prisilnog rada u Xinjiangu, unatoč tome što je Peking ponovio da su mjere posljedica tekućih terorističkih napora protiv separatista.

„Još je jednom dokazano da je suradnja Kine i EU daleko veća od njihove konkurencije, a područja konsenzusa daleko su veća od razlika između ove dvije strane. Kina i Europa partneri su u obostrano korisnoj suradnji, a odnos dviju strana pun je vitalnosti,“ rekao je Wang u izjavi.

Konačni sveobuhvatni sporazum o ulaganju (CAI) poboljšat će odnose Kine i EU, usred masovnih trgovinskih i diplomatskih prepirki koje Kina vodi sa Sjedinjenim Državama, izvijestio je South China Morning Post.

No, Peking je odbio ratificirati standarde Međunarodne organizacije rada, za koje Europski Parlament kaže da su vitalni za potpisivanje CAI-a, izvijestili su dužnosnici EU-a.

“Način na koji će se pitanje prisilnog rada rješavati u CAI odredit će sudbinu sporazuma”, objavio je na Twitteru Bernd Lange, predsjednik trgovinskog odbora Europskog Parlamenta.

Dodao je kako će parlamentarni odbor “prosuditi CAI na temelju konačnog teksta, za što ćemo si uzeti vremena.”

Ali Wang Wenbin, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova, rekao je u utorak da bi sporazum trebao iskoristiti sve mogućnosti za suradnju, ali ponovio je kinesko stajalište o navodnom prisilnom radu u Xinjiangu.

“U Xinjiangu ne postoji prisilni rad. Takve tvrdnje su neutemeljene. To su klevete protiv Xinjianga i Kine,“ rekao je na tiskovnoj konferenciji u utorak.

Vijest dolazi nakon što su obje strane u rujnu potpisale Sporazum o očuvanju zemljopisnih oznaka (GI), koji definira više od 100 kineskih i EU proizvoda koji će biti zaštićeni kao produkt truda usmjerenog na rast trgovinske suradnje između dviju gospodarskih sila.

Peking je također potpisao Regionalno kooperativno ekonomsko partnerstvo (RCEP) u vrijednosti od 26,2 milijarde dolara s 15 azijsko-pacifičkih sila, uključujući Australiju, Novi Zeland, Vijetnam, Južnu Koreju i Japan, što ga čini najvećim trgovinskim sporazumom u povijesti.

EU i Kina u trgovinskim pregovorima, odnosi s Washingtonom dodatno otežani

Ova vijest je nastala u isto vrijeme kada trgovinski pregovori između EU-a i Kine označavaju snažan kontrast između američko-kineskih trgovinskih odnosa, koji su se zbog trgovinskog rata spustili na povijesno najniže razine i koji su dodatno pogoršani zbog novih sankcija Washingtona, koje su nametnute u ponedjeljak i koje se primjenjuju na desetke kineskih i ruskih tvrtki.

Sankcije Trumpove administracije protiv 103 kineske i ruske tvrtke “su neutemeljene,” izjavio je u utorak zamjenik predsjedatelja ruskog vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev na društvenim mrežama.

Sankcije za 103 kineske i ruske tvrtke, kojima se zabranjuje kupnja američke robe i tehnologija zbog navodnih vojnih veza, “jednostavno blokiraju međunarodnu razmjenu robe i slobodu trgovine te eliminiraju potencijalne konkurente,” dodao je.

Peking i Moskva pozvali su na “potpuno ukidanje mehanizama sankcija” usred krize COVIDA-19, ali globalna borba protiv virusa “nije bila prioritet” Washingtona, rekao je Medvedev, dodajući kako je to pokazala ova izrada jedinstvenog popisa za tvrtke iz obje su nacije.

“A ovo očito nema nikakve veze s imaginarnim prijetnjama Rusije i Kine. Zapravo se radi o zlouporabi koncepta nacionalne sigurnosti zbog tog dijela američkog političkog establišmenta”, rekao je.

Vijest dolazi nakon što je Trumpova administracija u studenom nametnula nove sankcije prema 117 ruskih i kineskih zrakoplovnih tvrtki, pozivajući se na slične navode o povezanosti s vojskom, izazivajući time bijes Moskve i Pekinga, jer su sankcije pogodile brojne tvrtke poput Commercial Aircraft Corp of China Ltd (COMAC) te Kinesku korporaciju za zrakoplovnu industriju (AVIC).

Trumpov sporni trgovinski rat s Kinom doveo je do remećenja odnosa s Kinom.  SAD su na svoju crnu listu stavile na desetke kineskih tvrtki, uključujući Huawei Technologies, ZTE i proizvođača čipova SMIC, što je izazvalo bijes iz Pekinga.

eukinaoptimizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Oton
3 godine prije

Naravno da hoće , malo sutra, žuće idu u izolaciju dok ne smršave.

sedde
3 godine prije

Mujo: Trump je bio dobar predsjednik
Suljo: Za koga?
Mujo: Pa za svoju guzicu i Zhidove

Mateja
3 godine prije

EU je postala Kitajska. Splavi so uničili Kitajsko, ki ima zaradi splavov zdaj demografsko piramido v obliki žare. EU ima letos noro povečanje splava in samomora med mladimi, zato se družba ne bo obnovila. Afrikanci imajo AIDS toda njihova družba se obnavlja, naša in Kitajska se pa ne. Indija bo imela prihodnost, Rusija pa AIDS. AIDS bo imela Rusija, ker se igračkajo s cepivi na platformi andero…

ze.b
3 godine prije

Ode Europa u zagrljaj Kine i Rusije.Amerima i onako slijede teške godine, ako ne i građanski rat.

Mateja
3 godine prije

Nekoč sem nekomu sestavljala bilanco stanja in pomagala pri davkih. Ta človek je Slovenec in posluje tudi na Kitajskem. Povedal mi je, da komunistična obmejna policija hodi v Mjanmar in ob meji ugrablja dekleta in zakonske žene, da imajo potem njihovi prijatelji in sorodniki sploh žene. Razumete? Ženske morajo ugrabiti… Preprosto poberejo žensko ali deklico… Naj bo lepa ali grda, ni važno. Ne me narobe razumeti, toda to ni…

Bosanac
3 godine prije

Europljani brinu za Ujgure, a svoje gradjane pretvaraju u zombije

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI