Predsjednički kandidati u drugačijem svjetlu

0
0

Svake izborne godine u SAD-u fondacija Alfreda E. Smitha organizuje donatorsku večeru u hotelu Waldorf-Astoria u New Yorku i pruža šansu predsjedničkim kandidatima da se prikažu javnosti u mekšoj verziji, šaleći se pritom na svoj i račun protiv kandidata.

Ovaj događaj je prikupio preko 6 miliona dolara za humanitarne fondove rimokatoličke crkve i ugostio njujoršku elitu.

Alfred E. Smith IV, domaćin večere, otvorio je ceremoniju riječima:

Prije nego što je večera počela, Trump je otišao do Hillary i pitao ju kako je. Ona mu je odgovorila ’Dobro sam – sad se gubi iz ženske svlačionice!’” Ovo je opustilo kandidate i sve prisutne.

Trump je prvi govorio i pozdravio je publiku riječima:

Poseban pozdrav svima u ovoj sali koji me znaju i vole mnogo, mnogo godina. Političarima koji su me vodili svojim domovima, upoznavali me sa svojom djecom, kojima sam postao najbolji prijatelj… Koji su tražili od mene podršku i prihvatili moj novac“, kazao je republikanski kandidat,

a onda dodao:

Koji su odjednom odlučili, kada sam se kandidovao za predsjednika, da nisam dobar, da sam pokvareni nitkov. Oni su me zaboravili.

Ovaj dio govora zaključio je riječima:

Ja sam skromna osoba, u stvari, mnogi mi govore da je moja skromnost možda i moj najveći kvalitet. Čak veći od moga temperamenta“, bio je “samokritičan”.

Bez mnogo ustručavanja, Trump je nastavio da se šali na račun svog oponenta, kazavši da se, uprkos oštroj debati od srijede naveče, slučajno sudarila sa njim i veoma uljudno izvinila, a on joj još uljudnije odgovorio:

Pričaćemo o ovome kad postanem predsjednik.

Ovo je prvi put ikada da Hillary sjedi i govori vlasnicima velikih korporacija, a da za to ne dobija novac. To je Hillary koja se pretvara da ne mrzi katolike“, nastavio je žestoko Trump.

Pri kraju je ublažio svoje šale kazavši da Hillary, ako pobijedi, želi da on bude njen ambasador u Iraku ili Afganistanu, za šta će izbor prepustiti njemu.

Hillary je potom preuzela obraćanje publici:

Morala sam pomjeriti svoj vrlo strog raspored popodnevne dremke da bih bila ovdje. To je velika poslastica za vas, s obzirom na to da obično debelo naplaćujem govore poput ovoga“, kazala je Hillary aludirajući na skandale o njenim govorima za korporacijske magnate.

Onda je oplela po Trumpu:

Nema ništa bolje od dijeljenja pozornice sa Donaldom. On je htio da napravimo test na drogu prije debate i ja sam polaskana zato što je mislio da uzimam neki stimulans. Da, uzimam, zove se priprema.

Kao što vidite, ovdje večeras nema telepromptera, što je pametna odluka. Jer oni su zbunjivali Donalda. Teško ih je pratiti, naročito kada prevodite sa ruskog“, našalila se na račun optužbi koje je ranije uputila Donaldu da je ruski favorit za pobjednika na izborima.

Kazala je i to da je učestvujući u tri debate sa Trumpom provela četiri i po sata stojeći pored njega, što je mnogo duže nego što je bilo koji njegov menadžer kampanje izdržao.

Clinton je završila svoj govor naglasivši potrebu za izbjegavanjem mrzilačke retorike.

Takva vrsta govora nas onemogućava da više poštujemo jedni druge. Samim time i da volimo svoje komšije onako kako volimo sebe“, dodala je ona.

Kardinal Timothy Dolan, koji je sjedio između Trumpa i Clinton, kazao je potom:

“Ja moram izaći. Proteklih sat vremena sam sjedio na najhladnijem mjestu na zemlji.”

Godišnja donatorska večera je tradicija započeta 1945., godinu dana nakon što je guverner New Yorka, Alfred E. Smith, preminuo. Smith je bio prvi predsjednički kandidat katoličke vjeroispovijesti 1928. godine, kada mu je protivkandidat bio Herbert Hoover. Tradicionalno, ova večera je posljednji put da kandidati dijele zajedničku pozornicu prije dana izbora.

Predsjednički izbori
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI