fbpx

“Problem 2024.” i tranzicija vlasti u Rusiji nakon Putina

Vladimir Putin - Kremlj - Portal Logično

Ubrzo nakon što je Dmitrij Medvedev izabran za predsjednika Rusije u proljeće 2008. godine, nekoliko desetaka ljudi iz najvišeg državnog vrha okupilo se na neformalnom prijemu u palači u Kremlju. U želji da ugode i starom i novom šefu države, jedan od nazočnih je govorio kako dobro što Rusija sada ima dva predsjednika! Ali pokušaj da laskanja nije uspio. Svjedok ove je Mihailu Rostovskom rekao kako je odlazeći šef države Vladimir Putin čeličnim glasom rekao: “U Rusiji može biti samo jedan predsjednik!”

U članku za Moskovski Komsomolec Mihail Rostovski piše da, što je bliži kraj predsjedničke vlasti Putina 2024. godine, to je veće uvjerenje mnogih predstavnika ruske političke elite da Vladimir Vladimirovič nigdje neće otići.

U glavama naših službenika i poslovnih elita vlada ideja da ne možete jednostavno uzeti i ostaviti vlast. Svi su uvjereni da će uoči sljedećih predsjedničkih izbora Kremlj sigurno smisliti neki lukavi trik kao što je parlamentarna republika, uvođenje kolegijalnog sustava upravljanja temeljenog na Državnom vijeću ili ujedinjenje s Bjelorusijom. No, vrijedi li “kolektivnu mudrost” ruske političke elite uzeti za konačnu istinu?

Moja komunikacija sa stručnjacima i članovima Putinova najbližeg kruga me dovela do neočekivanog zaključka da šef države 2024. ništa neće prilagoditi sebi. Promjena vlasti u Rusiji će se održati se u strogom skladu sa shemom propisanom u sadašnjem Ustavu.

No, to ne znači da će promjena u Kremlju za zemlju biti “šetnja kroz prirodu”. Čak i uz najpovoljniji razvoj događaja, proces kojeg stručnjaci nazivaju “tranzicija vlasti” pretvorit će se u tešku, nervoznu i potpuno nepredvidivu političku dramu za Rusiju, i to u dramu u kojoj je Putin osuđen na ključnu ulogu.

Na šinama ravno u ocean

U memoarima poznatog londonskog političkog novinara prošlog stoljeća Arthura Butlera sam naišao na zabavnu priču iz života zastupnika britanskog parlamenta Arthura Palmera.

Po zanimanju inženjer, Arthur Palmer izabran je u parlament 1945. i brzo je stekao reputaciju briljantnog stručnjaka u svim pitanjima vezanim za energiju i grijanje. Kolege, uključujući i ministre, željno su mu se obraćale za savjet. Ali prijedlozi da se Palmer pridruži samoj vladi nisu stizali. Ali jednom je došao njegov trenutak.

Arthura Palmera je potražila premijerova osobna tajnica i rekla da ga šef države želi odmah vidjeti. U stanju radosnog iščekivanja, zastupnik je ušao u premijersku kancelariju i čuo od Clementa Attleea, koji je obnašao premijersku dužnost: “Ah, Palmer, drago mi je što si došao. Imam pokvarenu bateriju za grijanje i nitko je ne može popraviti. Možete li pomoći?” Arthur Palmer je pomogao premijeru, ali nije postao ministar.

Počevši razrađivati temu “Problema 2024.”, isprva sam se osjećao kao Arthur Palmer u uredu premijera Attleea. Očekivao sam da ću od sugovornika čuti potvrdu važnosti moje teme, ali umjesto toga sam naišao na pristojnu zbunjenost. Kao, trčite li, prijatelju, brže od motora? I nije li vam bolje da dođete malo kasnije, a ne da radimo dvije ili tri godine stare reklame?

Ne razmatra se mogućnosti tranzicije vlasti“, čuo sam u visokom uredu u Kremlju.

“Problem 2024.” u ruskoj javnoj svijesti uopće nije prisutan”, rekao mi je generalni direktor sociološke službe VTsIOM Valerij Fedorov.

“Građani zemlje su sada preokupirani aktualnijim pitanjima oko nasljedstva, mirovinske reforme i shvaćanja da u bliskoj budućnosti neće biti značajnog gospodarskog rasta”, dodao je Fedorov.

Potpuno suglasan sa svim navedenim, ipak to prihvaćam s velikom rezervom. Pitanje tranzicije vlasti koje nedostaje u našoj javnoj svijesti snažno je prisutno u našoj podsvijesti. Ono neprimjetno truje naš život, sužava horizonte planiranja i jedan je od nesvjesnih, ali najvažnijih razloga trenutnog slabog društvenog blagostanja zemlje. A to se tiče svih, onih koji još uvijek podržavaju Putina i onih koji su ravnodušni prema njemu. Čak i onih s oporbenim stavovima. Stvar nije u samom Putinu, stvar je u karakteristikama stvarne izgradnje ruskog političkog sustava.

Kao djetetu su mi čitali fikcijski roman engleskog pisca Christophera Priesta “Prevrnut svijet”. Glavni lik ove knjige, Gelvard Mann, živi u gradu koji se neprestano kreće šinama od juga prema sjeveru. Grad ne može zaustaviti svoje kretanje zbog posebne geomagnetske situacije na planeti. Ali jednom dolazi trenutak kada grad ne može nastaviti svoje kretanje na sjever na uobičajeni način i položene tračnice ulaze u ocean.

Sadašnji ruski politički model sada je u vrlo sličnoj situaciji i za pet godina će se također “odmoriti u oceanu”.

“Politička stabilnost u zemlji je izgrađena na visokom rejtingu Putina. Ovo je nesporna činjenica. S gubitkom ove visoke ocjene, situacija u državi lako može zalutati”, rekao mi je jedan visoki ruski dužnosnik.

Ali što će se dogoditi ako se visoki rejting “jamca stabilnosti” ukloni iz političkog sustava? Kako je iskreno priznao moj sugovornik, tada ruska politička struktura “ostaje bez grebena”.

Čini se da rješenje ovog problema leži na površini. Dovoljno je slijediti put brojnih vođa zemalja Zajednice nezavisnih država i zemalja trećeg svijeta koje su proširile svoj ustavni “rok trajanja”. Ali zbog složenosti različitih faktora, ova opcija je kategorički neprihvatljiva, za samog Putina i za Rusiju.

“Moje osobno mišljenje je da se ništa neće moći prilagoditi Putinu i on sam to neće učiniti”, nastavio je jedan visoki dužnosnik iz Kremlja koji mi je dao svoju viziju situacije.

“Godine 2008. je mogao trepnuti okom i Ustav bi se odmah promijenio. Da je Putin htio ukloniti ustavno ograničenje broja predsjedničkih mandata za jednu osobu, učinio bi to davno. Činjenica da to nije učinio jasno pokazuje da on to ne želi”, rekao je sugovornik Mihaila Rostovskog.

Rostovski se slaže sa sličnom procjenom, jer se podudara s time kako on razumije “psihološku sliku osobnosti” Vladimira Putina.

Tko je gospodin Putin?“, bilo je pitanje postavljeno na forumu u Davosu u siječnju 2000. godine, a pokušaji da se pronađe odgovor doveli su do stvaranja jednog sasvim novog žanra političke znanosti.

Jedan od najuspješnijih nedavnih primjera ovog žanra je nedavna izjava poznatog politologa Jevgenija Minčenka:

“Putin ima određeni opći osjećaj svoje misije. Grubo govoreći, došao je s misijom da spasi Rusiju i on ovu misiju ostvaruje. U okruženju koje se brzo mijenja i nepredvidivim vanjskim trendovima, on pokušava povećati stabilnost sustava onako kako on to razumije. I, naravno, on u velikoj mjeri, nema održivu filozofiju i što bi ona trebala biti”, rekao je Minčenko.

“Putin je pokušao različite mogućnosti. Isprva je postojala opcija “Rusija kao dio globalnog Zapada”, ali se onda pokazalo da globalni Zapad nije prihvatio ovaj projekt. Tada se pojavila opcija “Rusija kao regionalna sila sa svjetskim ambicijama”, to jest, ono što sada radi predsjednik. Ali to po mom mišljenju nije holistički koncept”, tvrdi Jevgenij Minčenko.

Mihail Rostovski se slaže sa svime, osim u točki o Putinovom nedostatku “održive filozofije”. S njegove točke gledišta, sve što je Jevgenij Minčenko opisao vrijedi smatrati holističkim konceptom. Zbog “spašavanja i povećanja moći Rusije” Putin je spreman na bilo kakve žrtve, uključujući žrtvovanje osobnog plana. Godine 2024. će Putin morati prinijeti upravo takvu žrtvu.

Tijekom rasprave u britanskom parlamentu u svibnju 1940. se bivši šef vlade David Lloyd George obratio se tadašnjem premijeru Nevilleu Chamberlainu riječima: “Premijer nas je pozvao da se žrtvujemo. Svečano izjavljujem da on sam može dati primjer u tom pogledu i žrtvovati mjesto koje sada zauzima!”

Usporediti Putina i sudionika Münchenskog sporazuma s Hitlerom Nevilleom Chamberlainom duboko je manjkav posao. Ali još uvijek insistiram na mojoj misli da riječi Davida Lloyda Georgea vrlo precizno opisuju situaciju u kojoj će se Vladimir Putin naći 2024. godine.

Irina Lukjanova, poznata ruska književnica i učiteljica, jednom je u jednom intervjuu rekla: “Jedna od glavnih zadaća roditelja je da postanu nepotrebni za svoje dijete. Kako mogu biti nepotrebni, pitate. Majka i otac trebaju dijete u bilo kojoj dobi. Ali je zadatak svakog roditelja da podignu osobu koja može postojati bez nas.”

Isto vrijedi i za sadašnju rusku politiku.

Putin ne može ne shvatiti vezu između njegovog osobnog rejtinga i političke stabilnosti u zemlji koji ima svoje slabosti. Putin ne može a da ne shvati da će prije ili kasnije ta “pupčana vrpca” morati biti prekinuta. Kraj njegova predsjedanja 2024. će bit će idealan trenutak za takav razlaz.”

Putinov odabir

Kada je general George Washington bio zapovjednik vojske američkih pobunjenika protiv Londona, ponuđeno mu je da pretvori Ameriku u monarhiju i postane njezin kralj. Washington je ljutito odbacio je taj prijedlog. Kada je general Washington izabran za prvog predsjednika Sjedinjenih Država, preporučeno mu je da preuzme titulu “Njegovo Visočanstvo predsjednik”. Umjesto toga, vođa novorođene države odlučio se za prozaičan izraz “gospodin predsjednik”. Kada je George Washington dva puta bio predsjednik, američka politička elita je očekivala da ide na treći mandat. Umjesto toga, Washington je dobrovoljno dao ostavku na mjesto šefa države i povukao se na svoje imanje.

Sve ove činjenice iz povijesti našeg “glavnog protivnika” izravno su povezane s trenutnom ruskom političkom realnošću. Svaka osoba koja uopće razumije rusku politiku sigurno će vam reći da je glavna nesreća Rusije nedostatak razvijenih i stabilnih političkih institucija.

No institucije mogu nastati samo kroz tradiciju, a tradicije se temelje na presedanima. U slučaju Sjedinjenih Država, prvi predsjednik zemlje, George Washington, bio je otac mnogih takvih presedana. U slučaju moderne Rusije, takva uloga pada na prvog i četvrtog ruskog predsjednika – Vladimira Putina.

Naravno, ne smijemo zaboraviti da je prije Putina bio Boris Jeljcin, koji je dobrovoljno i prijevremeno odbio “Monomahov šešir” u prosincu 1999. No, Jeljcin je sve svoje fizičke i političke resurse potrošio prije njegova formalnog odlaska s vlasti. Za Putina se to ne može reći.

Ako isključimo mogućnost nečeg posve neočekivanog, jer svi hodamo pod istim nebeskim svodom,  u proljeće 2024. godine će 71-godišnji Vladimir Vladimirovič dalje biti u savršenoj fizičkoj i političkoj formi. Prijenos ovlasti apsolutno sposobnog predsjednika na nasljednika u strogom skladu s Ustavom stvara doista značajan presedan – presedan kojeg će se kasnije vrlo teško zaobići.

Naravno, teško ne znači da i to nije moguće. No nedavna politička povijest naše zemlje pokazuje da smo u stanju asimilirati i imati dobre presedane. Od 1917. do 1957. je postojalo “pravilo” u našoj politici da je svaki pobjednički vrhovni vođa fizički lomio svoje poražene suparnike.

Prema tom “pravilu” je Nikita Hruščov imao moralno pravo upucati članove “antipartijske skupine” Molotova, Malenkova i Kaganoviča koji su ga pokušali zbaciti. Ali Hruščov ih je poslao u počasno političko progonstvo. Jednostavno rješenje i jedan presedan, a koliko života je spašeno?

Hruščov je stvorio presedan koji se dugo smatrao novim pravilom, ovaj put bez ikakvih citata. Stvarajući presedan za civiliziranu i ustavnu promjenu vlasti, Putin će pružiti još značajniju uslugu zemlji i snažno je gurnuti naprijed.

Netko može dobiti dojam da ovdje govorim o stvarima koje se odnose samo na malu skupinu liberalne inteligencije metropole. Ali ovaj dojam je u velikoj mjeri pogrešan.

“Je li promjena vlasti u strogom skladu s Ustavom građanima važna?”, upitao sam šefa VTsIOM-a Valerija Fedorova, očekujući odgovor “ne”.

No, Valerij Fedorov me je ozbiljno iznenadio i rekao: “Promjena vlasti u vremenskom okviru predviđenom Ustavom u očima ruskog društva ima vrlo važnu i bezuvjetnu vrijednost. Sve političke korake koji bi se mogli protumačiti kao cinični pokušaji manipuliranja Ustavom stanovnici zemlje doživljavaju vrlo loše.”

Drugim riječima, situacija je zrela. Rusko društvo se boji života bez jamstva stabilnosti koji um daje Putin, ali priznaje potrebu da nakon pet godina siđe s uobičajenih tračnica i savlada ocean.

A sada, snizimo razinu patosa pogledajmo kako “civilizirana i ustavna promjena vlasti” izgleda na papiru,

“Putinov politički utjecaj u Rusiji je posljedica ne samo njegove pozicije predsjednika, već i njegovog neformalnog autoriteta. Ta se ovlast, kao ni funkcije jamca političke stabilnosti,  ne može automatski naslijediti. Moguće je osigurati izbor nasljednika, ali da bi se na njega prenio sav Putinov politički potencijal, to je problem kojeg treba smatrati prvom ozbiljnom preprekom u “glatkom” prijenosu vlasti u Rusiji.

U razdoblju od 2008. do 2011. se ova prepreka pokazala nepremostivom. Ako gledate iz sadašnjosti u prošlost, tijek povijesti često nema alternativu. Mnogi u Rusiji to već smatraju aksiomom i da je, nakon što je završio svoja dva prva četverogodišnja predsjednička mandata, Putin predao predsjedništvo Medvedevu kako bi se vratio 2012. i ponovno krenuo svojim putem.

No, prava priča o predsjedništvu Medvedeva je mnogo dramatičnija. Kao što je prije nekoliko godina, s mješavinom oduševljenja i divljenja, jedan od najbližih suradnika Putina rekao: “Šef je stvarno bio spreman dati vlast Medvedevu!”

Međutim, ta je spremnost trajala samo do trenutka kada Putin nije čvrsto zaključio da novi predsjednik ne vuče ostale i da će se morati vratiti “na galiju”.

U novoj fazi povijesti takvu slobodu Putin više neće imati, jer će mu put do predsjedništva biti zatvoren. Međutim, Vladimir Vladimirovič neće slijediti ni primjer Georgea Washingtona i “povući se na imanje”.

U toj sutrašnjici, odnosno danu poslije političke stvarnosti, Putin će morati pronaći delikatnu ravnotežu između dva jednako usmjerena zadatka. Naime, još neko vrijeme će morati ostati u ruskoj politici, u jednom ili drugom obliku, kako bi se smanjio potencijalni traumatski učinak promjene u Kremlju, kako bi se održala stabilnost i osigurao kontinuitet vlasti. Ali u isto vrijeme, Putin ne bi trebao spriječiti njegovog nasljednika da “otkrije” da promjena vlasti 2024. zapravo znači promjenu moći.

Kako će Putin i njegov nasljednik na mjestu predsjednika proći između Scile i Haribde? Malo je vjerojatno da će nam Vladimir Vladimirovič uskoro otkriti svoja razmišljanja o tom pitanju.

Ali evo mojih misli. Stari i novi predsjednik će najvjerojatnije morati proći kroz tjesnac u atmosferi politički i ekonomski prilično olujnog vremena, piše Mihail Rostovski.

Sučeljavanje sa Zapadom do 2024. sigurno neće završiti. Amerika neće napustiti svoju strategiju ekonomskog davljenja zemlje koja, s gledišta Washingtona, pokušava preokrenuti rezultate Hladnog rata. To će onemogućiti Kremlj da odustane od svog trenutnog gospodarskog kursa.

Koja je njegova glavna bit? Ne u naglasku na dosljedno povećanje životnog standarda građana, kao što je bio slučaj u razdoblju prije Krima. Počevši od 2014. godine, ruske vlasti se prinudno klade na očuvanje ekonomskih resursa dostupnih riznici, inače Moskva jednostavno ne bi imala šanse da se odupre napadu Zapada koji je dizajniran na principu “mi ćemo ih odvesti u smrt”.

Takva namjerno oštra ekonomska politika predsjednika i vlade koju zastupaju Medvedev i Siluanov neće dovesti do kolapsa popularnosti vlade. Kao što je Valerij Fedorov s pravom primijetio, “ljudi shvaćaju da Putin ne laže kad kaže da okolo ima previše neprijatelja”.

Ali takav ekonomski kurs neće pridonijeti ni porastu popularnosti vlasti. Do sljedećih predsjedničkih izbora politička, ekonomska, socijalna i moralna situacija u Rusiji će biti vrlo teška. Vladimir Putin će morati ostaviti predsjednika u sjeni univerzalnih emocija.

Nitko neće biti dirnut, i nema potrebe. Tranzicija vlasti bit će za Rusiju test snage, iz kojeg se mora izvući, a da ne krene putem samouništenja.

Da sam sanjar, želio bih 2024. vidjeti doista konkurentne predsjedničke izbore uz sudjelovanje i šanse za osvajanje mandata vrijedne oporbene ličnosti. Ali ja sam realist i zato mislim da sljedeći predsjednik Rusije može doći samo iz “Putinovog kaputa” i iz političkog sustava kojeg je on izgradio.

Neki ljudi vole ovaj sustav, a nekima se on ne sviđa. Ali ni jedno ni drugo nije važno. Važno je da je sustav kojeg je Putin izgradio u doglednoj budućnosti neodvojiv od okvira koji zemlju čuva u jednoj državi.

Politički analitičar Abbas Gallyamov, koji je krajnje kritičan prema sadašnjim ruskim vlastima, ogorčeno je rekao: “Prije svega, političko slabljenje režima neće dovesti do jačanja demokracije, nego do smanjenja stupnja kontrole sustava. Razina kaosa će se povećati, Rusija će se godinama povećavati i sve više podsjećati na afričku “propalu državu”.

“Umjesto institucija, postojat će klanovi koji trajno između sebe dijele energetske resurse i financijske tokove. Nitko neće regulirati njihovo ponašanje. Stupanj zaštite običnog građanina od samovolje se u ovoj situaciji ne povećava, već slabi”, tvrdi Gallyamov.

“Ovo je scenarij noćne more onoga što se može dogoditi u Rusiji u slučaju neuspjele tranzicije vlasti 2024. Noćna mora, ali, nažalost, prilično realistična”, kaže Rostovski.

Kako napraviti da ovaj realizam ostane samo teorija i strašne priče stručnjaka? Visoki dužnosnik iz Kremlja nedavno mi je rekao: “U zemlji raste zahtjev za socijalnom pravdom i njenom autentičnošću”.

Jako sam zadovoljan što Kremlj to razumije i nadam se da će se buduća tranzicija vlasti u Rusiji provoditi na principima “autentičnosti”. Bilo kakva laž, bilo kakvi pokušaji prevare, pribjegavanje trikovima kao što je parlamentarna republika neće samo biti lože prihvaćeni u društvu, nego će Rusiju gurnuti u teška vremena.

Kao što sam napisao na početku ovog članka, sada “Problema 2024.” nije posebno aktualan u zemlji. Ali to je privremeno. Što nam bude bliža 2024. godina, to će u društvu biti više rasprave, sporova i bolnih razmišljanja o ovoj temi. Različiti politički akteru će u javnu sferu baciti imena raznih “kandidata za nasljednike” i nuditi vlastite recepte za rješavanje problema tranzicije vlasti. Mnogi će to nuditi, ali će samo jedan morati odlučiti – Vladimir Vladimirovič Putin. Vjerujem da će učiniti pravu stvar. Vođa s tako izraženim osjećajem svoje povijesne misije ne može upropastiti svoju zemlju. Čekamo trenutak kada će to dokazati – 2024. godine”, zaključio je Mihail Rostovski.

MK | Михаил Ростовский

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
86 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
fenix
Gost
fenix
2 godine prije

Osobno mislim da nece biti nikakvih problema oko toga a famozni “prijenos vlasti” od koga mnogi strahuju da ce Rusiju vratiti u 90te definitivno nije moguc jer je Rusija a i Rusko drustvo veoma politicki stabilno i sto je najbitnije veoma politicki obrazovano mnogi bi se zacudili koliko su politicki svijesni i obrazovani. Ono sto bi se moglo dogoditi 2024 godine jeste da ce Putin vjerovatno izvuci nekog “anonimusa” koji je dobro politicki prekaljen a mnogi ma je ovdje proslo nezapazeno da je Putin smijenio mnoge rukovodioce i postavio relativno mlade ljude koji vec sada cine “sustav” a to ce se definitivno nastavljati i do 2024 takodjer dosta su ojacale institucije a to je ono sto je najbitnije. Definitivno netreba zanemariti utjecaj vojske jer su mnogi bivsi generali sada u vladi ili dumi i to ih je bas dosta a pogotove netreba zanemariti utjecaj crkve koji je u Rusiji ogroman.

Vladimir
Gost
Vladimir
2 godine prije
Reply to  fenix

Ja isto mislim da ce to tako biti iako americki lesinari sanjaju o necem drugom.

Krivousti
Gost
Krivousti
2 godine prije
Reply to  fenix

Ruski oligarsi nestrpljivo čekaju kraj Putinove vladavine i već na veliko kuju planove, kako da povrate nekadašnje stanje i da ponovno prisvoje sve one beneficije i vlasništvo nad ruskim energetskim resursima koje su imali u Jeljcinovoj Rusiji! To je najveća opasnost koja u bliskoj budućnosti prijeti ovoj velikoj državi. Ako im ti planovi uspiju, to će biti katastrofa nad katastrofama, jer bi se srušila svjetska ravnoteža u geopolitičkoj i strukturi svijeta a urušila bi se i sadašnja krhka vojna ravnoteža. Nema sumnje, da takva Rusija, koja bi bila rastrgana osobnim interesima tih tzv. oligarha, u vojnom pogledu ne bi bila niti sjena današnje Rusije. Zato bi za cijeli svijet, pa čak i za protivnike Rusije takav scenarij bio prava katastrofa!

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije
Reply to  Krivousti

Ima istine, ali nije baš vjerojatno. Tko postane predsjednik Rusije, dobije atomski kovčežić u ruke i osjeti tu moć… Mislim da će se ruska elita i sam Putin potruditi da pronađu dostojnog nasljednika. Prihvatljivog narodima Rusije, jasno.

Krivousti
Gost
Krivousti
2 godine prije
Reply to  Bruno

Ako putin čak i sam osobno izabere svog nasljednika, nije nužno, da će on krenuti stopama svog predhodnika jer imamo mnoštvo primjera u povijesti koji to potvrđuju. Ljudi su prijetvorna neiskrena i dvolična bića i nikad se ne može znati, što se skriva u nečijoj glavi. Uzmimo samo primjer Medvedeva, kojeg je sam Putin postavio na jednogodišnji mandat ruskog predsjednika, jer se nije mogao kandidirati u trećem mandatu, tako, da je Medvedev u stvari bio privremeni čuvar tog mjesta za Putina,Ali izgleda, da se je Medvedevu taj položaj jako dopao i čak je pomišljao, da se još jednom kandidira, ali je Putin to spriječio. Ali hoću reći nešto drugo. politika Medvedeva uveliko je odudarala I jako se je razlikovala od Putinove. Medvedev je ubrzo postao lutka zapada
i Rusija je opet počela nazadovati i bojim se i pomisliti što bi bilo, da je Medvedev ostao još jedan mandat na mjestu predsjednika Rusije.

Pera
Gost
Pera
2 godine prije
Reply to  Krivousti

Insinuiras, poput rdje grizes polako i necujno i pitam se: zasto ti treba na tako podmukao nacin saditi plodove mrznje sistema koji se pokazao uspjesnim uprkos raznim restrikcijama od strane zapada?

Tomaz
Gost
Tomaz
2 godine prije
Reply to  Krivousti

Bilo bi kupite jeftino jeftino Kalibar , Borej ima Mig 29 u akciji kupite , kupite dva S400 , treci đabe ;)))) opet bi se ceo svet usro….

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  fenix

upravo tako. vojska, fsb itd. tj. stabilan sustav stabilna država bez obzira tko je na čelu države mada gospodinu putinu želim još puno zdravlja I da još dugo dugo vlada rusijom barem malo duže nego što milo đukanović vlada crnom gorom

Željko
Gost
Željko
2 godine prije
Reply to  fenix

Nisam neki fan Rusa niti “velikog brata”!! Rusima ako dođe bilo tko umjesto Putina oni su propali!! Moraju naći neko rješenje kao što su našli Kinezi i Turci u protivnom Rusija je brzo ” the end “!

Šok
Gost
Šok
2 godine prije
Reply to  fenix

iza svakog jakog igrača dolazi slabiji
što je logično
sada je najjači čivjek u rusiji putin
poslije njega će doći slabiji igrač jer da je taj bio jači od putina
onda bi bio na njegovom mjestu

taj slabiji irač će izgubiti od svog novog protivnika koji će biti nešto nalik na putina (autoritativni vođa)
znači tek drugi krug će izbaciti jakog igrača u prvi plan

tome nas uči povijest, jer su svi jaki igrači rješavali svoju konkurenciju koja im je bila prijetnja po vlast

od putinova nasljedtava će ostati jako malo
kao i od svih jakih igrača
sjetimo se bivše države kao primjera a takvih je jako puno

Krivousti
Gost
Krivousti
2 godine prije
Reply to  Šok

Druže Šok, u tvom promišljanju ima nekakvo zrno istine! Uzmimo samo velike vladare i vojskovođe iz starog vijeka. na primjer Aleksandra velikog! Ubrzo poslije njegove prerane smrti, njegov veliki imperij, koji je sezao od Grčke do međa Indije, brzo se je raspao. Ima još more sličnih primjera u daljoj i bliskijoj povijesti, i to je na neki način utkano u dinamiku ljudskih odnosa i to je zakonitost u razvoju ljudske zajednice, upravo kao plima i oseka na morima, znači jedan prirodni zakon i zašto bi Rusija bila izuzeta iz tih prirodnih zakonitosti?

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Krivousti

Zato šo je ljudsko društvo i država društveni sistem, ne prirodni.
Za društvene sustave vrijede druge zakonitosti; složenost dtuštvenih sustava su daleko veće.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

Tko zna što će za pet godina biti s evropom i amerikom. Doći velika ekonomska kriza. Možda Rusija neće ni imati snažne neprijatelje.

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije
Reply to  Dub Miroslav

Ne bih se kladio na to. Ekonomska kriza će svakako doći, prije ili kasnije. A onda, što bude.

DeProggy
Gost
DeProggy
2 godine prije

ako Vladimir Veliki o svom nasljedniku i vremenu nakon njega samog vodi računa barem upola toliko dobro kako izlazi na kraj sa cioNazistima/euroatlantistima, onda možemo biti mirni.
Poživio nam još dugo, dragi Predsjedniče.
LONG LIVE VLADIMIR VLADIMIROVIČ,
Živjela Rusija, majka svih Slavena.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Ko je našao Putina, naćiće i putinovog naslednika.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Siniša

Tačno tako Siniša. Jedina razlika je što je sada i Putin među “onima”.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Stekao pravo glasa.

fenix
Gost
fenix
2 godine prije
Reply to  Siniša

Siniša@najbolji komentar do sada.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije
Reply to  Siniša

I Putina je Jeljcin proglasio potpredsjednikom koji je bio nepoznat široj javnosti, zatim se povukao na sam prijelaz tisućljeća, a ruski mediji forsirali Putina na izborima za predsjednika.
Jedino se možemo nadati da je ruski “think tank” bio iza toga, a ne globalistički.
Vrijedi i za 2024.

preseren3
Gost
preseren3
2 godine prije

Uopšte nemam volje čitati do kraja…
Sve trošenje riječi.
Naslednik Putina može biti samo netko još oštriji.
Putin je duša od čovjeka, relikt, koji ne može preživjeti u ovim novim okolnostima.

Slovenac
Gost
Slovenac
2 godine prije

Dolazi sojgu tako da nema zajebancije

Fatih
Gost
Fatih
2 godine prije
Reply to  Slovenac

ILI NACELNIK STABA RUSKE VOJSKE GERASIMOV.

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije

Bez Putina je RF u kurcu! U RF ne vidim kohezijskog faktora koji bi omogućio napredak sadašnjeg ruskog društva. Bez čvrste ruke država postaje spaljena država. Pogledaj balkanske kreature i vic-države

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije
Reply to  Ivan

Vicevi, ako su dobri, barem te nasmiju. Nad ovim jadom i bijedom možeš samo plakat!

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Ivan

Mi zapravo vrlo malo znamo o drugim političarima Rusije.
Drugo, mislim da će se bitne stvari dogoditi do 2024.
Kriza Zapada postat će oštrija i vidljiva.
A za pretpostaviti je da će ‘oligarsi’ biti sklonjeni. A sasvim je sigurno da će doći do promjene strukture vlasništva u onome što posjeduju.
Bitne razlike između Balkana i Rusije su da njih ima puno, tako da nije baš sve odmah uočljivo. I u Rusiji nije došlo do ovakvog katastofalnog pada obrazovnog sustava. Što ne znači samo više potencijalnih pozitivaca, već i to da je ljudima teže manipulirati.
Btw, najmanje 2 ova analitičara su – gadovi. Jedan je bar uspio primjetiti da ipak postoji ‘holizam’.

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  Lucija

Luce, cim mi netko predstavi nekoga kao strucnjaka, hvata me panika, pali mi se alarm, a ako ga predstavi kao uglednog strucnjaka, onda me hvata totalna panika i svi alarmi mi se pale! Jer, sto su veci “strucnjaci”- to su veci idioti! Ako ih je vise u blizini, pokusavam se sjetiti di sam “zasteko” AK-47, za svaki slucaj?!

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Miki maus

Nisi baš za guvernera, ali našlo bi se posla za tebe u svakoj vlasti ?

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  Lucija

Bicu obicni guverner, ne strucnjak guverner ??!

Bruno
Gost
Bruno
2 godine prije

Putin će se povući 2024. godine. U to ne treba sumnjati. Do tada, ruska elita će voditi borbu oko nove preraspodjele moći. Tko će doći nakon Putina? Strpljenja, vidjeti ćemo za nekih pet godina.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

kada će milo đukanović sići sa vlasti. eu-nato demokracija je najvidljivija na primjeru mila đukanovića

Mölltaler
Gost
Mölltaler
2 godine prije

Trebaju osmisliti neku svoju “duboku državu”, a predsjednici onda nek se mijenjaju kako hoće. To je jedini način kojim u tzv. demokraciji možeš spriječiti da ti ne uvale nekog Zaeva ili Gvaida.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije
Reply to  Mölltaler

tako je. mada nisu za potcijeniti ni oni koji su doveli putina umjesto jeljcina na vlast

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Zabavno mi je posmatrati kako se i “obični” (sa malim izuzecima) i analitičari “kreću u strogo definisanom prostoru” bez ikakve ideje da postoji i nešto van njega. Da li bi bilo prvi put da nas Putin sve iznenadi? “Oni koji vladaju velikim delom planete” su odabrali parlamentarnu demokratiju kao oblik vladavine koji najlakše mogu kontrolisati. Svi koji nisu u takvom obliku uređenja su automatski “osovina zla” (čak i Kina ali im je bila isuviše korisna da bi to potencirali). Raspadom SSSR-a Rusija je bila prinuđena da se prilagodi ovome kao i mnogim drugim stvarima. Uopšte ne treba sumnjati da su od početka shvatali šta su prihvatili. “Pa zašto onda Putin nešto ne promeni?” Nije vreme. Mogao je on mnogo ranije da počne sa razvojem “sopstvene privrede” ali to nije javno učinio dok nisu došle sankcije kao idealno opravdanje. Isto kao što nije ušao u Siriju do eskalacije migrantskog talasa. Putin strogo vodi računa o sentimentu zapadnog javnog mnenja i neće učiniti nešto zbog čega bi zapadni mediji vrištali “Putin vraća komunizam”. Putin je za sada minimalizovao “parlamentarnu opasnost” ali odlično zna kako se to može promeniti dolaskom novog predsednika. Putin dakle ne voli parlamentarnu demokratiju i gotovo sigurno će se… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Sve sam više ubijeđen da Putin ne razmišlja sam.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Shumy
Zašto Putin ne bi volio parlamentarnu demokraciju?
Koji su dokazi ? Dva puta ponavljaš?
Da se objašnjavam s Rogozinom? Samo brojevi. Nema više dominacije u izvozu energenata. Pšenica, svinjetina, pilići, tehnologija. Oružje.
Citiram: “Beži bre”.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Lucija

@Rogozin
Potpuno si u pravu, bulaznim – od nespavanja. Ne uspevam da zaspim pokušavajući da protumačim tvoju izjavu od pre neki dan “da će Rusija kao Kim da prodaje nuklearno gorivo kako bi svaki Rus imao po šaku riže”. To je za mene isuviše duboko, shvatam da ništa ne znam i da je vreme da napustim geopolitiku. Ti su budućnost ovog portala, majstore.

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Pa i danas pola US nuklearki rade na ruske gorive sipke i preradjeni uran, jer US nije tehnoloski to u stanju , vjerovo ti ili ne! Lako provjerljivo. Osim toga, zadnjih nekoliko godina to neplacaju dolarima, nego zlatnim polugama! Isto lako provjerljivo na Netu. I Rusi vole poniziti protivnika, ali se hvale sa tim. US nije imala izbora, nestanak struje u US gradovima samo par sati-rat! Vec vidjeno, jako izgradjeno drustvo, sta ces!

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  Miki maus

Westinghouse je bankrotirao odavno!

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Lucija

Lucuja – dokazi?
Da li misliš kao oni što potvrđuju da je nezaposlenost u SAD između 3 i 4%? Ili da su “bliznakinje” pale zbog udara aviona”? Ili da je vakcinisanje potpuno bezbedno, kao i GMO… slobodno me zaustavi.

Geopolitika nema veze sa dokazima a već smo videli da nema veze ni sa međunarodnim pravom pa ni sa izjavama političara. Nije veliki problem odrediti trend, problem je “izbaciti iz jednačine” izjave i događaje koji odudaraju od njega.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Nismo pričali ni o kakvim trendovima.
Tražila sam dokaze da je Putin protiv parlamentarne demokracije.
Btw, o jako je teško odredit trendove. Čovjeka prosječnog obrazovanja krivi putokazi skoro sigurno skreću s puta.
Evo danas čuda na društvenim mrežama. Iako imaju povjesno iskustvo sa ovih prostora, mediji i trolovi čine svoje…
Ni internet ne pomaže…. budalama. Opet padaju na specijalni rat. Iako se slučaj dogodio na Novom Zelandu.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Zato što imaš dve krajnosti:jedni se nadaju da će Putinovim odlazkom doći neko ko će im Rusiju i njene resurse ponuditi na tacni, dakle raduju se propasti Rusije, a drugi se nadaju da će posle Putina doći neko ko će nastaviti Putinovim stopama, oni se boje propasti Rusije.
Eto zašto je sve to zanimljivo.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Siniša

Brkaš….Putin nije “taj” diktator koji vlada, rekao bih da je ipak nekakav trust mozgova, neko bi rekao vlada u sjeni.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Siniša

O, izvana?
???
Ma nisam ni sumnjala…?

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Lucija

Ima vremena Lucija…upalićeš,samo strpljivo.

Arkaj
Gost
Arkaj
2 godine prije
Reply to  Siniša

Rogoz, ti si očito jedan od onih koje je Shumy karakterizirao kao budale. Putin će prestat s presjedničkom funkcijom ali uistinu ne sumljam da će i dalje imati znatan politički kapital i utjecaj. Tvoje pak tirade o Putinu kao diktatoru i čovjeku koji je upropastio budućnost rusije do te mjere da moskovljani jedva čekaju vidjet abramse na crvenom trgu su produkt ideološkog slijepila ili učinka halucinogenih isparenja. Pa najviše popularnosti Putin je dosegao upravo suprotstavljajući se “abrams” diplomaciji zapada u odnosu prema rusiji…. Kako će atlantisti najvjerojatnije nastavit s tom ratnohuškačkom histerijom i 2024 ruska riješenost da odbrane svoju državu može bit samo veća….

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  Siniša

Na kojeg Abramsa mislis? Na onu brkatu budalu, ratnog zlocinca, Trumpovog savjetnika za Venezuelu? Moze doci Abrams u Moskvu, ako mu Rusi daju vizu, ali prije da bi prosao kao Carla del Ponte, nije imala vizu za Rusiju, mars nazad!

Tomaz
Gost
Tomaz
2 godine prije

Jab glaso za Zirinovskog , Legenda Ruske politike treba i Njemu dat priliku . Mislim dabse na Zapadu usrali u gace kad bi njega videli ;)))))))

Olmo
Gost
Olmo
2 godine prije
Reply to  Tomaz

Zirinovski je lakrdijas, nesto kao Seselj

Tomaz
Gost
Tomaz
2 godine prije

Vladimir Zirinovski

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

Vladimir Putin Born: October 7, 1952 (age 66 years), Saint Petersburg, Russia
Xi Jinping Born: June 15, 1953 (age 65 years), Beijing, China
Recep Tayyip Erdoğan Born: February 26, 1954 (age 65 years), Kasımpaşa, Beyoğlu, Turkey

Krivousti
Gost
Krivousti
2 godine prije

I još nešto! Neki u Rusiji bi čak i patentirali takvo državno uređenje i ponudili ga kao neki izvozni ruski brend, koji bi trebale prihvatiti još i ostale države u svijetu, u kontekstu uvođenja nekakve političke stabilnosti. Stabilnost neke države koja se temelji na diktaturi i represiji, zabranama političkog djelovanja opozicije, nikada ne može biti duga vijeka. Uzmimo na primjer Kinu, koja je naj konkretniji primjer takve vrste stabilnosti. Spoj kapitalističkog načina proizvodnje i financija u sprezi s jednopartijskim sistemom, a da učvrste taj sistem uveli su i doživotni mandat “velikog vođe,” i ubrzo zatim su svjetski mediji objavili, da su u Kini osnovani logori za preodgoj ujgurske muslimanske manjine i da je u njima zatoćeno po nekiim procjenama oko 2 milijuna Ujgura svaka ujgurska porodica dobila je kinesku dadilju, koja brine o odgovarajućoj ideološkoj izobrazbi ujgurske djece. (U stvarnosti možda čak i veći broj od toga) i samo pitanje vremena je, kad će biti postavljeni logori i za druge manjine, pa čak i za nepodobne pripadnike naroda “Han”, tj za Kineze. Nadalje, kina uvodi sistem općeg nadzora nad svojim građanima, pomno bilježeći pozitivne i negativne stvari koje oni čine i od toga kako ih vlasti ocjene bit će ovisan… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Krivousti

‘kapitalistički način proizvodnje’,
‘dadilje za ujgursku djecu’
Tipkaj jadniče.
Inače, još je Aristotel rekao da velikim državama treba upravljati…hm..iz jednog centra.
Ovo ne pišem za trolove, već ljude tehničke i prirodnih struka, koji, kad vide jednu teoriju društva, bilo koju, fašizam, komunizam, misle da je ispravna.
Međjtim, ima više teorija. I kad, npr u sociologiji, učite jednu po jednu, psihološku, socio- darvinističku, čini vam se da je svaka ispravna….ergo

Krivousti
Gost
Krivousti
2 godine prije
Reply to  Lucija

Ti očigledno imaš error u glavi, kad takorazmišljaš! To što sam napisao, nisu moje izmišljotine nego općepoznate činjenice i možeš ih bez problema naći u bilo kojim novinama ili na skoro svim portalima,

Pera
Gost
Pera
2 godine prije
Reply to  Krivousti

Ocigledna je njihova efikasnost . Ugasite djeco svjetlo !

Pera
Gost
Pera
2 godine prije
Reply to  Krivousti

Ma jok! Ponajbolje drzavno imaju: Francuska, Njemacka, SAD, GB,…

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

Svejedno je, ko če biti novi istureni igrač umjesto VV….. Posle pijanog Jelcina i vremena oligarha, opet vladaju siloviki…. A to znači, da su sve institucije, koje nešto znače, pod kontrolom, pa i sve velike korporacije su sad pod kontrolnim delom države….. Sve ostalo ne znači, kod ozbiljnih država, kao što je danas Rusija, ništa….

samo tako
Gost
samo tako
2 godine prije

Ne vidim dramačitnost u nikakvoj tranziciji vlasti, vidim različite poglede, čak i zabrinutost mogučih retrogradnih kretanja.
Veči strah pokazuju stare, etabilirane europske stranke od tzv. populista
Abramsi na Trgu nebeskog mira ti ostaju mokri snovi ?

krezubi glasac
Gost
krezubi glasac
2 godine prije

Ne brinite se nece Rossija nikada vise biti prcija pijanih jelcina i Gorbija. Putin je politicki klonirao desetak nasljednika a dalje je geometrijska progresija. Toliko zlato u trezorima i prirodna bogastva uz naravno nekoliko tisuca atomskih petardi nece u ruke bedaka politickih.
Nas zapad bi trebao razvijati mir i napredak bez provokacija prema istoku. Nece mladi na Staljingrad ginuti kao 41…
Svako dobro i laka noc !

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije

Tekst za q*rac.
Tako. Baš se dobro osjećam nakon prostačenja.
Gle što navaljuju. Kasno jadovi. ?

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  Lucija

Uvek uvažavam tuđa mišljenja, pa i različita, kad osetim da je to jednostavno njihov pogled na svet i takvi sigurno ne mogu reći da sam im i jednu ružnu reč uputila lično. SOA ima dijametralno suprotno mišljenje, nikad mu se nisam prostački obratila. Iako i dalje smatram da postoji izvesna manipulacija u njegovim tekstovima, SOA je vrrlo inteligentan i ima izuzetna promišljanja o raznim temama. Što je najvažnije, on se nikad ne obraća bahato i arogantno, za razliku od tebe i još po nekih, pa ni ja nemam potrebu tako mu uzvratiti. Sa nekima se opet u po nečemu slažem, u nečemu ne, ni njih nikad ne vređam, raspravljam argumentovano, koliko mogu, jer su i oni inteligentni i vaspitani ljudi, koji uvažavaju i sebe i sagovornike. Sa onima poput tebe, koji prodaju maglu, manipulišu krijući svoj rasizam i šovinizam pod brigom za ruski narod i borbom protiv diktature, govoreći time da smatraju da smo toliko tupi da to ne možemo pročitati iz redova, koji se pozivaju na argumente, ali tuđe mnogo jače nikad ne usvajaju, koji su bahati u obraćanju, pokazujući svim tim suštinsko nevaspitanje u komunikaciji, ja stvarno ne znam šta bih sa tobom i tebi sličnima mogla uopšte… Pročitaj više »

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  Helena

Tako je, mladiću. Tvoje je argumente teško osporiti. Shvatila i ja poodavno, ipak si ti stručnjak za sve živo i da me nisi prozvao ne bih se sa tvojom stručnošću uopšte upuštala u raspravu. Tako, i ako me ubuduće budeš prozvao, znaj da ti ne odgovaram jer pred tobom svi moji argumenti padaju u vodu. Čak, čini se da razgovaraš sa samim sobom, da reči moje malenkosti ni ne dopiru do tebe, pa ja ovako sićušna ne bih da ti smetam. Stidim se sebe pred tobom, a sa stidom nije lako živeti. ?

Pera
Gost
Pera
2 godine prije
Reply to  Helena

Majstore, ne ide ti zamracivanje bas od ruke.

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  Helena

Soa je profesionalac ito dobar, izuzetno manipulitivan, koji put napise i neki clanak, ali pod drugim imenom.

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  Lucija

Ups!! Luce, sta ti bi?!

ioefpvbpwefvewupfvewrfvervu
Gost
ioefpvbpwefvewupfvewrfvervu
2 godine prije

Što će biti poslije nosferatua zna onaj koji je ustolićio istog……………………

kardinale
Gost
kardinale
2 godine prije

Kim raketman i dati mu rusko drzavljanstvo i mjesto presjednika Rusije i da vidis tisinu na zapadu. Ni vrabac se nebi cuo. Radio Washington bi svako jutro ponavljao dobro Vam jutro Gosp. Kim !
Putin ima jaaaaako dobre zivce sa zapadnim budaletinama .

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  kardinale

Divna ideja.
Razmisljanje „van kutije“.
Pripojiti Narodnu Republiku Koreju Ruskoj Federaciji i proglasiti druga Kima za Predsednika. Tako bi se sigurno osigurao antimperijalisticki kontinuitet

Amater
Gost
Amater
2 godine prije

Car već sigurno ima rješenje ….

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije

Ja strepim stvarno za 2024.
Gledao sam sve dokumentarce o Putinu. On jeste izuzetan. Podreduje sebe Domovini, ogranicava sebe za dobrobit Domovine. On stvarno zivi za Rusiju, a ne za sebe.
Takve majka vise ne rada.
Probao je sa Medvedom, ali taj je uprskao.
I istorija Rusije jeste istorija jakih Careva koji ih ujedinjuju na silu na kratko da bi posle opet spali na sitne carke medu bojarima.

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije
Reply to  Red Dog

Катарина Велика,
Пуно име Sophie Auguste Friederike von Anhalt-Zerbst-Dornburg,
(21. април 1729 — 6. новембар 1796)
Место рођења Шчећин, Померанија Пруска,
Место смрти Санкт Петербург, Зимски дворац, Руска Империја

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Ma je li baš ona imala ludog i nesposobnog sina? Predlagali su i da ga ‘ukantaju’. Mogli su ga u Sibir. Kad je postao kralj, pobio je dobar dio oficira, pa ih nije bilo kad je Napoleon navalio?
Hm…liči mi na još nešto…

Ive Oldtimer
Gost
Ive Oldtimer
2 godine prije

Sve se ovdije svodi kako drugi brinu tudje brige i sto bi bilo kad bi bilo, odnosno sto ce biti ako ce biti. Ja samo kazem zivi bili pa vidili. U Rimskom carstvu se smijenilo mnogo careva ali carstvo je opstalo, dok se crkva nije podijelila.

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Ive Oldtimer

Ali onih 300 zadnjih godina za vreme ludih careva…
S time da sad pre svega Zapad izgleda tako 🙂

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
2 godine prije

Putin je kompromis izmedju radikala,komunista,liberala i jos svasta nesto.Covjek poput Putina svakako da ce iza sebe ostaviti sredjenu stvar a ne kao hohstapler Broz .
Uostalom Rusi nisu samo 1 stari narod,drzava vec su i civilizacija kao sto su Kina-kinezi,Indija-,indijci …nisu to Balkanski instant narodici s mentalitetim sluge i bez ikakve tradicije,sklepani uz pomoc zapadnih zlotvora ,vaKITAna i turskih divljaka.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Mamajev Kurgan

Nema potrebe za pretjerivanjem.
Neznam na što misliš prije Kijevske Rusije?
A svi Slaveni uvijek su imali problema sa – upravljanjem?
Što se Broza tiče, kad gledam ovo danas, – ma bio je genije što je mogao od takve rulje napravit…
Naravno, bilo je tu i stvari kao što je ‘umijeće vladanja’…

Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan
2 godine prije

A to sto neki zlotvori nagadjaju bolje reci mastaju da posle Putina ubace nekog slicnog Jelcina heheee samo nek sanjaju ….Sto se tice naslednika koliko znam …u aktuelnoj vladajucoj vertikali vidim dostojnog jedino onog organizatorskog genijalca Sojgu ili onog nacelnika generalstaba ili onog srbskogorijekla sto je glavni za kosmos.
Veliki je to narod civilizacija velika drzava s neverovatnim bogatstvima a bogme i mozda najvece bogatstvo su Rusi.

Sale
Gost
Sale
2 godine prije

Rusija će bez Putina otići dovraga, razjebati ce sebkao dok je bio flekavinp pijanac. Obzirom nema ništa zlobnog, jednostavno se radi o mentalitetu kao i nasem a to je kriminal i korupcija. Rusija danas bez te politike koju zastupa Putin je u velikom problemu. Demokratizacija slijedi…

Guest
Gost
Guest
2 godine prije

Članak pogađa u sridu. Neminovan odlazak Putina s vlasti je ozbiljan problem za Rusiju i stabilnost u svijetu općenito. Jaka Rusija je potrebna svijetu kao protuuteg Americi i njenim zapadnim prirepcima. Dakle s jedne strane imamo nailazeći slom liberalizma i korporatizma koji će uzrokovati veliku svjetsku ekonomsku krizu i recesiju, a s duge strane neminovan odlazak Putina s vlasti, bilo radi ustavnih odredbi ili bioloških razloga. Zanimljivo, oba ova neminovna događeja su tempirana negdje u isto vrijeme, tako da ćemo za tih cca 5 godina, svjedočiti jednom vrlo dramatičnom povjesnom razdoblju, sa nepredvidivim posljedicama.

Cigo
Gost
Cigo
2 godine prije

Malo sam nespretan s ovim telefonom i ne znam bas direktno odgovoriti na komentar koji se osvrcem. Mislim da usporedba Juge i Rusije nije prikladna jer Rusija ima iza sebe nekoliko stoljeca drzavnosti, a gledajte kolko je Juga postojala u zadnjem obliku – ni punih pedeset godina. Sto se tice demokracije, to mozete zaboravit. Demokracija nije bas tako nova. Nama su recimo Atensko cudo pokazali kao nesto dobro, a to cudo bez robova ne bi funkcioniralo. Ne vjerujem u vladavinu vecine nego u vladavinu jakih i mudrih. U Rimu je vladavina Augustova trajala skoro pedeset godina, a iza sebe je ostavio carstvo koje je trajalo jos petsto godina. Mozda to bude slucaj i sa Putinom. Jeste li vidjeli kako ga je patrijarh blagoslovio? Pa to se radi samo sa carevima! Samo sto mu krunu nisu stavili na glavu. Ne znam sto ce biti poslije, ali mi se on u ovom trenutku vise svidja od bilo kojeg drugog drzavnog vodje modernoga svijeta..

milan
Gost
milan
2 godine prije

Nakon Putina?! Nemam tu dileme moze doci na celo Rusije samo Marija Zaharova! Vrijeme je da vidimo uspjesnu predsjednicu, konacno, a ne kao mi RH, 🙂

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije
Reply to  milan

Milan, podrzavam te! Odmor za oci nakon onih spodoba( navodno zene) u EU, Merkel, Mey…! Ma nemogu vise, vec mi se pokvarilo raspolozenje, nocas cu imati more, kud sam se sjetio ove dvije spodobe

Belay
Gost
Belay
2 godine prije

Malo fikcije ; sudeci po tome koliki ugled uziva nas predsjednik Putin u svijetu, u nekim drzavama cak veci od aktualnih sefova drzava predlazem odrzavanje svjetskog referenduma da cojk ostane na celu Rusije ?

Pera
Gost
Pera
2 godine prije

Eeee, svaka ti dala a ti nemog’o !

Miki maus
Gost
Miki maus
2 godine prije

Neznam ciji je ovo clanak, Babicev ili od ovog Rostovskog? U svakom slucaju, extremno los, cak i za mjerila Jutarnjeg lista! Zar stvarno netko misli da je Rusija na nivou banana drzava i da ovisi o jednom covjeku, pa makar to bio covjek kalibra jednog g. Putina?! Rusija je stala na noge, trajno i drugo, Rusija nije ni Zapad, ni Istok! Rusija je civilizacija za sebe i nemoze se gledati i mjeriti ocima Zapada, koji i inace sve gleda po svom sustavu vrijednosti u nemoze ili nece shvatiti razlicitost i istu proglasava neprijateljem vrijednosti Zapada ( ma sta to znacilo), demokracije i prava polarnih medvjeda!

konrad
Gost
konrad
2 godine prije

jesi gledao balkanskog špijuna? strašno podsjećaš na iliju čvorovića!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik