Program Nacionalnog fronta stranku približava radništvu i “zaboravljenima”

Marine Le Pen - izbori
15 komentara

Obzirom na predsjedničke izbore ključne za budućnost Europske unije i Francuske, koji će se održati 22. travnja, Marine Le Pen i njezin Nacionalni front su izradili detaljan manifest koji se u svakom pogledu jasno može definirati kao nevladina platforma. Marine Le Pen vjeruje u svoje šanse za ulazak u Elizejsku palaču, što je nedavno potvrdila i analiza think-tanka Cevipof koju je objavio The Independent. Ovo uvjerenje je Maine Le Pen htjela ojačati sastavljanjem nacrta od 144 točke u kojima je pojasnila svoju viziju budućnosti Francuske.

Ranije je čelnica Nacionalnog fronta najavila samo dijelove, a sada je cijeli program dostupan javnosti.

Marine Le Pen namjerava “urediti Francusku u pet godina” i svoju političku akciju temelji na doktrini “revolucije u susjedstvu“.

“Demokratska bliskost! Želim da se odluke što je više moguće donose građani i da ih izravno kontroliraju. Ekonomska bliskost! Potrebno je reorganizirati naš teritorij i staviti sve što se može u korist javnih usluga, preseliti naše tvrtke, stoga i radna mjesta. Nikad više nijedan Francuz, nijedno mjesto u Francuskoj, uključujući i prekomorske teritorije, kojima sam već poslala moju projekt, neće biti zaboravljeni”, izjavljuje Marine Le Pen.

Njen program kao da je posvećen za “les oubliés“, zaboravljene, a otvoreni suverenistički ciljevi su ključni dio prvih točki izbornog programa Marine Le Pen u kojima otvoreno naglašava kako Francuzima želi dati pravo izbora o ostanku Francuske u Europskoj uniji.

U manifestu se jednostrani raskol s Bruxellesom ne spominje izričito, ali se podrazumijeva da se dobar dio izbornog programa Le Pen temelji na jačanju francuskog nacionalnog suvereniteta, prije svega po pitanju povratka nadzora nad granicama. Znakovita je u tom smislu namjera o izlasku iz Schengenskog prostora, što se navodi u točki 24, ali, iznad svega, odustajanje od ekonomske politike koju Europa danas jedva podnosi.

Pitanje identiteta obuhvaća važan dio manifesta Nacionalnog fronta, jer među prijedlozima Le Pen definitivno naglašava želju da se u Ustav uvedu načela o obrani i promicanju francuske kulturne baštine, što su za nju “nacionalni prioriteti”.

Apsolutno ključna za ekonomiju je tema rada. Francuska predsjednika Hollandea ulazi u izbore s kroničnim gospodarskim slabostima i kontinuiranim povećanjem stope nezaposlenosti. U tom se području Le Pen najviše razlikuje od kandidata kao što su Macron, Fillon i Hamon. Ona tvrdi kako će promovirati ideju “patriotskog modela u korist radnika”.

Francuska, kakvom je zamišlja Marine Le Pen, trebali biti intervencionistička država u gospodarstvu, prije svega kroz zaštitu strateških sektora i revitalizaciju nacionalne industrije. Treba olakšati javna ulaganja u istraživanje i razvoj, iznos koji Marine Le Pen želi povećati za 30%. Ali u isto vrijeme želi pojednostaviti posao za start-up tvrtke, smanjiti birokraciju i porezne stope za male i srednje poduzetnike.

U točki 131 programa, Marine Le Pen je izrazila spremnost za “prekid s ekonomskim modelom koji se temelji na divljoj globalizaciji, socijalnom propadanju, uništavanju zdravlja i okoliša”. Zalaže se za obnovljive izvore energije, koja će u kratkom lancu biti proizvedena na nacionalnom teritoriju.

Prava ekologija je proizvesti energiju u neposrednoj blizini i konzumirati je na licu mjesta“, tvrdi Le Pen.

Implicitan u ovom pogledu je stav u kojem se protivi ugovorima o slobodnoj trgovini kao što su TTIP i CETA, kojima je svrha pogaziti “gospodarski patriotizam”, zamišljen od strane Nacionalnog fronta.

Usko povezani s ekonomskim politikama su u programu Marine Le Pen problemi koji se tiču socijalne sigurnosti i zdravstvene zaštite, gdje se kandidatkinja Nacionalnog fronta odlučno izjasnila u korist jake i široko uključive socijalne države.

U tim pitanjima je jasan prijelaz Nacionalnog fronta, koji je u prošlosti bio anti-sustavna stranka, a sada se pozicionirala ni lijevo ni desno od njega, nego namjerava razbiti veze s prošlim politikama na temelju konkretnih prijedloga, zbog čega se čak odrekao uloge ideologije u politici.

Marine Le Pen se otvoreno zalaže za ukidanje “Zakona o radu“, kojeg su uveli Hollande i Valls. Ona traži da se ponovno uvede radni tjedan od 35 sati, da se olakša socijalna zaštita osoba s invaliditetom, nuditi planove potpore za majčinstvo i da se osigura zdravstvena zaštita za sve Francuze, kao i naknada svih troškova za zdravstveno osiguranje.

Sada je jasnije zašto je Marine Le Pen dobila veliki komad biračkog tijela radnika i srednje klase. Naime, ovim programom je Nacionalni front u velikoj mjeri blizak idejama Jean-Luca Mélenchona, kandidata radikalne ljevice koji slijedi politiku “suverenističkog socijalizma”.

U međunarodnoj politici se Marine Le Pen otvoreno zalaže za prihvaćanje novog multipolarnog međunarodnog modela i jačanje odnosa između Francuske i zemalja s kojima dijeli jezični i kulturni identitet, od kojih su najpoznatije one u Africi, koje su jednom, bile dio “kolonijalnog carstva”. S njima Marine Le Pen planira pokrenuti “politiku suradnje i razvoja, a prioritet je razvoj osnovnog obrazovanja, poboljšanje poljoprivrednih sustava, te razvoj sredstava za obranu i sigurnost”.

Izlazak iz integriranog zapovjedništva NATO saveza je također dio programa, jer Marine Le Pen vjeruje se da je oživljavanje francuskog vojnog suvereniteta neodvojivo od nacionalnog interesa.

Manifest je velik i detaljan program od 144 točke, a zadaća predsjednika Pete Republike je “boriti se i vladati u isto vrijeme”. Marine Le Pen je detaljno obrazložila program i s ciljem “de-demonizacije” Nacionalnog fronta, što je trend prisutan još od osnutka stranke.

Čelnica stranku želi preoblikovati u aktivnog aktera u oblikovanju francuskog političkog krajolika. Preporod Francuske se vidi i kao dio plana da se razbiju obrasci i dominantne paradigme koji su proteklih nekoliko desetljeća potkopali same temelje zemlje.

U anketama izlaze oprečne vizije o tome što će se dogoditi krajem travnja i početkom svibnja. Međutim, čelnici Nacionalnog fronta svakako treba pripisati zaslugu što je predstavila jasan i dobro strukturiran politički program, puno kvalitetniji od ostalih takozvanih “populista”, koji svoju retoriku temelje isključivo na etničkom i vjerskom fanatizmu i identitetu, čime su samo doprinijeli održavanju “sustava”, a nikako njegovoj transformaciji.

Nacionalna frontapolitički programPredsjednički izbori
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Travis
7 godine prije

Lijevi i desni populisti (marksisti i fašisti) su postali Putinove igračke na zapadu. Vrlo brzo će se saznati koliko je Putin u tome uspješan.

Tadmur
7 godine prije

Pustite Travisa.Dečko traži malo pažnje ,ništa drugo.☺On sanja Putina,vjerujemda ga u dubini duše iskreno voli.Priznaj Travise!!☺

eu-Raj
7 godine prije

Bivsi gradonacelnik Londona Ken Livingstone je izjavio za RT da je zapad odgovaran za islamski fundamentalizam i terorizam. Nato-vci ga cenzuiraju.
Toliko o slobodi govora.
Mozes govoriti ali ako Nato-vcima ne odgovara nece te nitko cuti.

‘West funded creation of Islamist fundamentalism & terror’ – Ken Livingstone, former London mayor

PanSlaven
7 godine prije

imamo li (tj Francuzi, ovo nama malo znači) garanciju da je Front national dugačiji od drugih stranaka? Koliko godina uvođenja demokracije nam treba da shvatimo da postoji velika mogućnost da se prije izbora zalažu za sve, a kad dobiju e onda ‘uvide’ prepreke.?

dalmata
7 godine prije

Je li doslo vrime da Francuzi izvadu giljotinu iz muzeja i dobro je podmazu?!

subaru
7 godine prije

Giljotinja u gala bi bila dobra ali kada bi sada sjekla glave onih koji su i podvalili galima cioburžoasku takozvanu revoluciju i ulazak u natoSS i jewropu.

Ivan
7 godine prije

@ cliff
On nosi neizlijecive psihicke poremecaje zato jer jer je previse slusao Grgu Zlatopera.

čitatelj portala
7 godine prije

Sretno joj bilo. Ovakav program bi trebali imati svi pokreti ili stranke koji žele preporoditi svoju zemlju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI