Rusija i Iran i izraelski trag u Trumpovom napadu na Siriju

Smjer - napada
114 komentara

Samo dan prije američkog napada na Siriju, iranski ministar vanjskih poslova, Mohammad Javad Zarif, rekao je “kako Rusija u borbi protiv terorista u Siriji privremeno može koristiti baze smještene na teritoriju Irana”.

Regionalna sigurnosna pitanja, uključujući Siriju, bila su jedna od glavnih tema tijekom sastanka iranskog predsjednika Hasana Rohanija s ruskim liderom Vladimirom Putinom u ožujku u Kremlju.

Ruski zrakoplovi mogu koristiti iransku bazu “Hamadan“, koja se nalazi na udaljenosti manjoj od tisuću kilometara od sirijske granice, što ruskim bombarderima Tu-22M3 omogućava prijenos većeg tereta i znatno smanjuje vrijeme približavanja ciljevima.

“Kada lete iz Rusije, strateški bombarderi Tu-22M3 mogu nositi 5 do 8 tona tereta, obzirom da do cilja moraju prijeći oko 3000 kilometara, dok im iz  Irana djeluju u radijusu od 700 kilometara, što znači da mogu ponijeti oko 22 tone. Time se njihova borbena učinkovitost povećava najmanje tri puta”, za RIA Novosti je objasnio ruski vojni stručnjak Konstantin Sivkov.

Ova izjava dolazi dan nakon razgovora iranskog ministra vanjskih poslova Mohammada Zarifa i njegovog ruskog kolege Sergeja Lavrova, koji su pozvali na provedbu sporazuma postignutih u posljednje vrijeme između dvije strane.

Dan poslije najave ustupanja ruskim zrakoplovima baze “Hamadan” su iranski veleposlanik u Moskvi Mehdi Sanai i zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov raspravljali o najnovijim pitanjima vezanim za Bliski istok, posebno o situaciji u Siriji.

“Stavovi Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske o uporabi kemijskog oružja u Khan Sheikhoun u pokrajini Idlib i usvajanje njihove rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda su potpuno neprihvatljivi. Nećemo prihvatiti prijedlog ove tri zemlje, jer je apsolutno protusirijski”,  rekao je Mihail Bogdanov.

Dvojica visokih dužnosnika su također pojasnila stavove njihovih zemalja o krizama u Iraku, Jemenu i drugim zemljama Bliskog istoka.

Što se tiče Turske, zemlje koja se, uz Rusiju i Iran, predstavljala kako ulaže velike napore kako bi se postiglo i održalo primirje u Siriji, analitičari su tvrdili da, za razliku od Teherana, nije spremna za iskrenu suradnju s Rusijom.

Nedugo nakon izjave iranskog ministra o dogovoru Rusije i Irana o korištenju baze “Hamadan”, američki predsjednik Donald Trump naređuje napad na Siriju. Napad je proveden na zrakoplovnu bazu u Homsu, gdje je bilo nekoliko zrakoplova za obuku i starih oštećenih zrakoplova MiG-21 i MiG-23. Počinjena šteta je minimalna, obzirom da su projektili bili punjenu protupješačkim kasetnim bombama i nosi uzrokovali veća oštećenja, kao što se u početku pretpostavljalo.

Ono što je zanimljivo je odakle, kada su ispaljeni i sama putanja projektila, o čemu do sada nije bilo riječi.

Izvor u libanonskoj vojsci je za rusku agenciju FAN opisao američki napad na sirijsku bazu u Homsu.

Dva američka razarača, “USS Porter” i “USS Ross”, opremljena proturaketnim obrambenim sustavima “Aegis”, 5. travnja su još uvijek bila u području Sicilije u Sredozemnom moru. Oba razarača su naoružana krstarećim projektilima Tomahawk, protuzrakoplovnim i protupodmorničkim projektilima.

“6. travnja oba broda prave nagli i brzi prijelaz, te stižu na oko 40 milja jugozapadno od Tel Aviva. Oko 3.26 po lokalnom vremenu pokreću napad projektilima ‘Tomahawk’. Tada smo otkrili da su projektili prošli kroz zračni prostor Izraela i Libanona”, rekao je libanonski izvor.

Osim toga, činjenica da su brodovi krenuli od obala Sicilije do izraelske obale, gdje su bili rano ujutro 6. travnja, znači da su u SAD-u odluku o napadu donijeli puno ranije nego što je najavljeno saveznicima.

Izvor je također objasnio razloge zbog kojih je baza Al-Shayrat bila osjetljiva na napade krstarećim projektilima.

“Baza Shayrat se nalazi 200 kilometara unutar teritorije Sirije, daleko od ruske protuzračne obrane. Dio projektila je mogao proći preko Golanske visoravni, a dio preko Libanona. Kako su projektili letjeli na visini od samo oko 50 metara, ravno kroz dolinu, ruska protuzračna obrana u Tartusu i Hmeymimu nije mogla primijetiti projektile, jer su bili u mrtvom kutu radara”, rekao je izvor za agenciju FAN.

Ova putanja “Tomahawka” je zbunila neke komentatore, koji su vjerovali da se radi o napadu na izraelski teritorij, a drugi da je u tijeku napad izraelskog zrakoplovstva. Kanal Sky News Arabia, pozivajući se na izvore takozvane sirijske oporbe, naveo je da je izraelsko zrakoplovstva tijekom noći i ujutro 7. travnja nanijeli nekoliko udara po položajima Hezbollaha i sirijske vojske u provincijama Damask i Dara’a. Kasnije je informacija opovrgnuta.

Zapravo su svjedoci zabilježili let projektila kroz teritorij Libanona, Izraela i dalje kroz sirijske pokrajine Dara’a, Damask i Homs.

Je li slučajno da Pentagon razarače iz obala Sicilije šalje u vode blizu Tel Aviva na dan kada je iranski ministar vanjskih poslova priopćio kako Iran Rusiji otvara pristup vojnoj bazi Hamadan? Teško je u to povjerovati, posebno ako uzmemo u obzir stav Trumpa prema Iranu.

Naravno, ne treba zaboraviti ni Izrael, jer ako je vojni izvor libanonske vojske točno naveo mjesto gdje su bili raspoređeni razarači “USS Porter” i “USS Ross”, onda stvari postaju puno jasnije.

HamadanMohammad Javad Zarif
Pretplatiti se
Obavijesti o
114 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitalac
7 godine prije

“Kako su projektili letjeli na visini od samo oko 50 metara, ravno kroz dolinu, ruska protuzračna obrana u Tartusu i Hmeymimu nije mogla primijetiti projektile, jer su bili u mrtvom kutu radara”
Kako mogu biti u mrtvom kutu radara u dolini?!? Po analogiji zaključujem da bi eventuelni napada sa ruske strane sa Kalibar raketama na američke brodove isto tako bio neopažen. Osim toga ako su bili pred obalom Izraela u dosegu su puno opasnijih ruskih projektila.

Alen
7 godine prije

Pitanje je zasto su koristili kasetno punjenje , neucinkovito za unistenje infrastrukture ali ucinkovito za unistavanje osoblja i tehnike na aerodromu koje tamo nije bilo..

Alen
7 godine prije

The British defense secretary urged Moscow to exert pressure on Damascus to dismantle the alleged chemical weapons.

Evo poceo je i lov na vjestice..

max
7 godine prije

Zaključak svega je da je šteta napravljena ovim napadom minimalna, rusi su na to odgovorili raskidom ugovora, dodatno će rasporediti svoje nove snage, iranci su i prije toga popustili što se tiče korištenja baza..sve u svemu kao na šahovskoj ploči pomaknulo se više poteza.
Ono što neki komentatori stalno potenciraju a to je napad ruske vojske na neke američke ciljeve je nerealno i nije za očekivati u bliskoj budućnosti. I jedni i drugi jako paze da ne dođe do direktnog sukoba.

anarho
7 godine prije

ima jos jedna stvar o kojoj su se raspisali mediji … proizvodnja 59 tomahawka kosta 94 miliona dolara, a trump ima u vlasnistvu udio u Raytheonu korporaciji koja proizvodi tomhawke, sto znaci da je iz ovog napada imao kratkorucne financijske koristi sto bas lici na njegov nacin “vodjenja biznisa”.
https://www.palmerreport.com/opinion/tomahawk-missiles-were-wrong-choice-for-syria-attack-but-donald-trump-owns-stock-in-the-company/2224/

ten
7 godine prije

When will the Natoists give each other blow jobs on Youtube

Baba Vanga
7 godine prije

Ja sam to vec napisao da je povod za napad bio rusenje Izraelskog aviona i sleijedeci dan Izraelskog drona a ovo sa koristenjem bojnih otrova je samo dimna zavjesa za neupucene.

dalmata
7 godine prije

Ako je doslo bit il ne bit,Rusija mora ostro odgovorit.Klasicno oruzje nema toliki efekt,jer djeluje na ogranicenom podrucju.Cilj Ruskog angazmana je problem drzava koje otvoreno ratuju na stani imbecila. (EU,NATO,US(r)A).Ako Rusi oce da naveden bolesnici odustanu,morat ce ih udrit(uostalom,takva je najava nakon sta su isti imbecili napravili u Gruziji)prenit rat na njihov teren,a to znaci utirat in strah u prazni bolesni mozak.Znaci opalit ili takticku nuklearnu(u dogovoru s vladom Sirije) u podrucju blizu sramote ljudskog roda cionisticke tvorevine zvane IZ(van ljudskosti)rael.Svo ono stanovnistvo koje nije pasalo bradatim manijacima,odma je poklano(5 god krvoloci na internetu falu svojin zvirstima ).Svi koji su ostali su (bar99,99%)za politiku klanja koju provodu bradate nakaze podvodstvom US(r)A,su isti bolesnici.Kad kuga izbije pali se sve u dodiru sa kugom,da se zaraza unisti.Dok god Rusi budu striktno postovali medunarodno pravo cinu ogromnu gresku.Jedino pravo je bit gori(u ovom r atu)od zla.Utuvit im u nakaradne umove(ako ih uopce imaju).bit… Čitaj više »

dalmata
7 godine prije

Postovan(a)i BABA VANGA,hvala za informaciju.Potuno se slazem sa Vasom opaskom.Dozvolite da glasno mislim.pa mi se cini da ovaka vrsta”mira”znaci samo da se ceka iduca zrtva istih krvoloka.Ako smo ljudi(ako)onda je normalno da moramo zivit u miru i slobodi,A od 1945 god,uvik isti bolesnici radu isto,Mis lim da smo odgovorni da nasoj dici osiguramo opstanak u slobodi,a kako se vidi “klin se klinom izbija”,Jos jednom,fala za informaciju,Pozdrav

holop
7 godine prije

Ministar obrane Velike Britanije je izjavio da je Rusija odgovorna za kemijski napadaj.
Englezi povecavaju pritisak na Rusiju.

Zasto nitko iz ruske vlade ne rece da je odgovoran princ Charles ili engleska kraljica?
Cemu eskalirati sukob, tako vidu Rusi.

UKUSA rezimi imaju interes da eskaliraju sukob, ne znam zasto…. to je ocito, to radu.

holop
7 godine prije

Al Jazeera
Pise
– Putin i Assad su kemijska braca.
The chemical brothers: Putin and Assad.
Zasto nikoje ruske novine u takvom stilu ne pisu?
Boje se da ne bi dobili vizu za putovati u Pariz.

eIgo
7 godine prije

Hrvatske novine su cesto pratile sto kaze americki bivsi senator Dennis Kucinich, zato jer je hrvatskog porijekla.
Dennis Kucinich je izjavio da je u Siriji kemijski napadaj koji se pripisuje sirijskoj vladi FALSE FLAG.
On kaze da sirijska vlada nije bacila kemijski otrov.
Za hrvatske novine on vise ne postoji a ruske su previse glupe da bi ga citirali.

subaru
7 godine prije

Sav ovak igrokaz ide ovako: razmaženo derište okupirana Palestina kukala je svom tati (onaj tko upravlja otetom zemljom indijancima i skoro cijelim planetom kroz to) tata tata mrko me pogledao (Sirija uništena od strane tate i derišta kroz vehabipitbulove srušila zrakoplov od okupirane Palestine) daj mu lupi šamar tata tata…

f46
7 godine prije

Trump priprema nove sankcije na Iran i Rusiju.

Delon
7 godine prije

Engleska Wikipedia pise prilicno korektno o kemijskom napadaju.
Naslov je
Khan Shaykhun chemical attack

Wikipedia daje izjave stranih drzavnika, tako npr daje izjavu talijanskog ministra vanjskih poslova koji je izjavio
” Bacanje kemijskog otrova je zlocin nad covjecanstvom”.

Pazite on nije optuzio sirijsku vladu a zapadne novine kazu da je talijanski ministar osudio Assadovo ubijanje civila s kemijskim otrovom.

Evo na engleski

Italian Foreign Minister Angelino Alfano on Tuesday deplored the suspected chemical attack, calling it “a crime against humanity”.

uplo
7 godine prije

Teroristi su ubili u Egiptu u koptskoj crkvi 36 ljudi a oko 100 ih je ranjeno.
Za NAT-ovce je iza ovog Putin i ocekuju se nove sankcije na Rusiju i Iran
od strane Amerike i EU [ citaj nato pakta ].

Alen II
7 godine prije

Palo mi je na pamet kako u posljednjih 20, 30 godina, nije bilo ozbiljnih mirovnih inicijativa, u stilu Boba Dylana, pa koncerti za mir, pa masovnih prosvjeda za mir u glavnim gradovima, nije bilo ni Boba Geldofa koji spašava gladnu “lijepu dječicu”, ni “We are The World…”. Ništa. Samo jeka ratnih bubnjeva sa zapada. I nekako se sve ovo oko US napada na Siriju koincidira sa Cirkonom, koji je prav za prav, najmoćnije oružje danas na planeti. Istina da Rusija prednjači u mlaznom pogonu i da je vjerovatno američkim generalima pao mrak na oči kad su čuli da je uspješno testiran godinu dana prije roka, a oni za tom tehnologijom zaostaju desetljećima, iako su uložili doslovno milijarde u najbolje znanstvenike iz svih krajeva svijeta, da ih dovedu u Ameriku i zaposle u vojnoj industriji. Koliko sam uspio shvatiti, projekt Cirkon je nastao još početkom osamdesetih godina, ali zbog kronične besparice… Čitaj više »

tuf
7 godine prije

Evo nekako se Vecernjaku “zalomio” objektivni clanak o svakodnevici u Siriji, citajte dok ne maknu: http://www.vecernji.hr/svijet/vecernjakov-reporter-u-damasku-nama-sirijcima-zele-uvesti-demokraciju-petrodolara-sto-je-put-u-svjetski-rat-1162238

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI