Iranski ministar vanjskih poslova: SAD u Perzijskom zaljevu igraju vrlo opasnu igru

USS New Orleans (LPD-18), klasa San Antonio
91 komentar

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif je izjavio u intervjuu za CNN da trenutna situacija u Perzijskom zaljevu zahtijeva iznimnu razboritost. Komentirajući nagomilavanje američkih vojnih snaga u regiji, dodao je kako Sjedinjene Države sada igraju vrlo opasnu igru.

Sjedinjene Države već imaju pomorsku borbenu skupinu u regiji Perzijskog zaljeva i tvrde da Iran i njegovi štićenici razmišljaju o napadu na američke vojnike. Ministar vanjskih poslova Irana je nedavno je razgovarao s dopisnikom CNN-a Frederikom Pleitgenom i upozorio da Sjedinjene Države igraju vrlo opasnu igru.
Frederik Pleitgen: U posljednjih nekoliko dana čini se da postoje mješovite poruke iz Trumpove administracije. Jednog dana predsjednik Trump kaže da će svaki sukob sa Sjedinjenim Državama dovesti, kako je rekao, do službenog kraja Irana, a sljedećeg dan kaže kako želi pregovore s Iranom. U tom kontekstu, upitao sam iranskog ministra vanjskih poslova jesu li pregovori trenutno mogući ili ne. Prema njegovim riječima, u trenutnoj političkoj situaciji Iranci vjeruju da je to nemoguće.
Mohammad Javad Zarif, iranski ministar vanjskih poslova: Nismo spremni razgovarati s ljudima koji su prekršili svoja obećanja. Uostalom, pregovarali smo i ne vjerujemo da je naš nuklearni program, naš program u području nuklearne energije, zahtijevao da napravimo ustupke ili mjere za izgradnju povjerenja. Obvezali smo se, postupali u dobroj vjeri, pregovarali i postigli dogovor. I Sjedinjene Države onda izjavljuju kako raskidaju dogovor i sve što se može postići s nama tijekom pregovora. Dakle, postići ćemo i ono što ne možemo postići i vratit ćemo se i još ćemo toga dobiti. Ozbiljne zemlje to ne čine, ali su Sjedinjene Države možda tako navikle sa svojim klijentima. Ali oni to ne mogu učiniti s Iranom.
Frederik Pleitgen: Koliko je, po vašem mišljenju, opasno stanje u Perzijskom zaljevu, obzirom na bombardere B-52 i približavanje američkog nosača zrakoplova? U isto vrijeme, čuju se izjave s vaše strane: “Ne želimo eskalaciju, ali ako se dogodi, bit će bolno.”
Mohammad Javad Zarif: Ali posljedice će za svakoga zaista biti bolne, ako dođe do eskalacije protiv Irana. U to ne može biti sumnje. Sjedinjene Države vode ekonomski rat protiv Irana. Moraju prestati. Ekonomski rat znači udar  na iranski narod. To mora prestati. SAD nema pravnu osnovu, moralne temelje, političke i međunarodne osnove za nametanje ekonomskog rata Iranu. Iran nije zainteresiran za eskalaciju. Vrlo jasno smo izjavili da nećemo započeti eskalaciju, ali ćemo se braniti. Postojanje takvog vojnog potencijala u malom plovnom putu samo po sebi stvara mogućnost nesreće, pogotovo ako imate ljude koji su za tu nesreću zainteresirani. Stoga je potrebna krajnja razboritost. Po našem mišljenju, Sjedinjene Države igraju vrlo opasnu igru.
Frederik Pleitgen: Iranski ministar vanjskih poslova kaže kako SAD igraju, kako je rekao, vrlo opasnu igru ​​u Perzijskom zaljevu. Također sam ga pitao o nedavnim navodnim sabotažnim napadima na tankere u Perzijskom zaljevu. Rekao je da Iranci s tim nemaju apsolutno ništa. Međutim, istaknuo je da je, po njegovom mišljenju, trenutno situacija između Sjedinjenih Država i Irana na vrlo uskom plovnom putu još uvijek izuzetno opasna.
CNN

Frederik PleitgenMohammad Javad Zarif
Pretplatiti se
Obavijesti o
91 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Deluxe
4 godine prije

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se NATO i EU postaviti u ovom ratu čiji je nastanak neizbježan jer ga je tako zacrtao izraelski lobi. Rusija se neće miješati, kao što se ne miješa kada Izrael svakih par dana bombardira Siriju, međunarodno priznatu državu koja je Rusiju pozvala da ju brani. Brani ju, ali od divljaka koji više liče na srednjovjekovne barbare nego na pravu vojsku. SAD će nažalost satrati Iran, međutim neće to proći nekažnjeno. Kozmička pravda postoji, samo što ju velika većina ne percipira. Na svu sreću, sve ćemo mi to kao ljudski rod platiti jer smo dopustili očitu nepravdu uništenja jedne od rijetkih drevnih civilizacija koja nije dopustila biti kontaminirana zapadnjačkim egoističnim materijalizmom i nije nas pritom bilo briga…

Odisea
4 godine prije

Pas koji laje ne ujeda,Tramp neće napasti Iran,da mu je to bila namjera to bi već uradio.On je samo istraumirana galamđžija.

Ivex
4 godine prije

Nije Iran kozojebi Arapi da spusti gaće na nekoliko zračnih napada kao Iračani, Američka vojska jako to dobro zna kurac se pita Trumpa ili tkz duboku državu pa čak i Izrael njegove lobije.U Sad vojska lupa šakom o stol kada Pentagon kaže da je vrijeme onda će napasti nitko drugi.

denis
4 godine prije

Može li mi netko objasniti , kako Tramp lupa raketama kad god se sjeti po sirijcima koje “štite” Rusi a ne usudi se napasti Iran?

Arcibald Rajs
4 godine prije

USA nece napasti Iran pre nego sto fizicki blokira izvoz nafte. Ako budu blokirali Hormuz, eto rata!

Fenix
4 godine prije

Nebrinem se ja za Iran ako i Amerikanci i napadnu a nece Vijetnam bi bio mala igra spram toga. Nego evo citam da Kinezi prestaju kupovati naftu iz Irana doduse ovo pisu Americki mediji pa ostaje da se provjeri. Ali ako je istina Kinezi su postupili jako razocaravajuce izgleda da se samo Rusi smiju suprostaviti.

tuf
4 godine prije

Ameri doslovno ne moraju metka ispaliti.
Izišlo je na vidjelo da su se čak i Kinezi povinuli i da, unatoč glasnim izjavama za javnost, već neko vrijeme niti jedan tanker s iranskom naftom nije ušao u kineske luke.
S izgubljenim izvozom u Kinu i Indiju ostaje pitanje vremena kada će se iranska ekonomija urušiti jer nema načina na ovaj način prevladati teškoće. Socijalni nemiri su tada samo pitanje vremena, a ameri će kao najgori sociopati smijati se sa strane i javno pozivati iranske vlasti da odstupe i ‘prestanu mučiti svoj narod’.
Doslovno metka ne moraju ispaliti. Vidimo na ovome primjeru da čak ni Kina nije suverena država.

hogar strašni
4 godine prije

Mislim da ameri nemaju pojma što Iran ima inače bi ga već zbombali. Ne znaju što će iz Irana poletit prema njihovoj floti i koliko će brodova ostat na površini, a kako opravdad moguće potonuće. Ako krenu 2-3 protubrodske to još mogu zaustavit ali ako krene 20-30 po brodu. Vidjeli smo kako je Izrael šupalj kad krene puno raketa odjednom. I S. Koreji su se grozili pa ništa jer nemaju nikog da razigra iznutra. Za sad plašenje običnog naroda diljem svijeta.

Siniša
4 godine prije

Izgleda…Kina odustala od Irana i iranske nafte, strah ih sankcija…….

pera detlic
4 godine prije

“Pregovarati”, danas, sa Amerikancima, Britancima, pa i Njemcima i Francuzima je isto što i pregovarati sa Hitlerovom Njemačkom 1937-38.
Kad te otuda nazovu, ne diži slušalicu, već počni čistiti pušku!
SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU !!!!!

eu kolonija
4 godine prije

trump, možda jeste lud kao I svi oko njega u vošingtonu, ali I tako ludi vrlo dobro znaju gdje im je crvena linija. nemaju oni toliko vojske da napadnu jedan iran a bez vojničke čizme nema ni teritorije. iran ima puno samopouzdanja u sebe I radi toga se ovo I deśava a da su dopustili samo jednu rusku vojnu bazu na svojoj teritoriji nebi se ni ovo dešavalo

CMB
4 godine prije

Negdi sam jednom čita da će se u svemiru promjenit odnos metala sa zakonima prirode, jednostavno će izgubit svojstvo. To bi bila tek prednost HA?

PiriReis
4 godine prije

Ne bi me začudilo da neko treći na BI fasuje u svoj ovoj iransko-američkoj odiseji. Te dvije zemlje i Izrael su se, prema retorici, trebali već davno istrijebiti. Međutim, sve arapske zemlje su sjele u američko krilo, pa i u izraelsko, a i mnoge nearapske. U isto vrijeme Iran sa svojom židovskom zajednicom, izgleda, kvalitetno odrađuje posao, a po prvi put upravo čuh da je Izrael naoružavao Iran u srazu sa Irakom! Hoću reći, omča se priprema nekom ko uopšte trenutno nije u fokusu lad je u pitanju ova priča. O kome se radi; možda ćemo uskoro saznati.

Ara
4 godine prije

2012 Rusi nisu isporučili već plaćene S-300 Iranu Medvedev ih nije isporučio radi sankcija UN-a. Pošto su Rusi mogli i drugačije odigrati (veto) to sigurno Iranciima nije dobro sijelo . Ti plaćeni sistemi su isporučeni tek 2016 Tih godina je bila stalno prisutna prijetnja i planovi da izrael bombardira iranska nuklearna postrojenja . Iran se je osjećao ugroženim i strašno su im falili ti PZO sistemi. Unatoč tome, ti međusobni problemi su prevaziđeni. Najzaslužniji za rusku intervenciju u Siriji je Iran. U ključnim trenucima je upravo Sulejmani u više navrata letio u Moskvu. Bez da je Iran dao garancije da neće odsjeći ruske snage u Siriji i bez da je iskoristio svoj uticaj na Irak , ruska intervencija ne bi bila moguća ili jako teško izvediva. Ono što je očito da je uvjet Rusa, za dolazak bio da ih se ne miješa u Iransko -Izraelski sukob koji je sam po… Čitaj više »

samo tako
4 godine prije

Napetost visoke razine se nastavlja, a što ne znači i rat. Nažalost, znatan broj komentatora ga priželjkuje, neki i navijački ostraščeno. Radije bi gledali CNN-ov prijenos u živo nego holivudske filmove. Ništa do daljnjeg od zadovoljstva, navijači

Petar
4 godine prije

Kako to mislite sad “Rusija nije vatrogasna stanica da se mjesa u ocitu agresiju na Iran”? Pa ako se ne umjesa u odbranu komsijske zemlje pored ovoliko jasnih dokaza unazad 50 godina onda se namecu sigurna 2 zakljucka: 1.Rusi prave mega naivnu gresku (ne vjerujem u tolisnu razinu inteligencije) ili jednostavno nemaju mogucnosti da reaguju. 2. Igraju laznu ulogu lidera slobodnog svijeta u odbrani od cionisticke hegemonije. U tom slucaju se namecu kao najveca prevara koju je iskusio ljudski rod. Ali treba jos sacekati, licno vjerujem da ce odigrati pozitivnu ulogu u rusenju CioHazardskog carstva.

Max
4 godine prije

Ne mogu SADe napasti Iran, boje se velikoog (moždai svjetskog rata( u kojem ne bi izašli kao pobjednici. ovo sve služi kao sklop mjera kojima žele izvršiti pritisak na Iran ekonomske sankcije provokacije lažne optužbe blaćenje po medijma sabotaže i slično. tako prijetili i Venezueli i Sjevernoj Koreji pa ništa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI