Iran će ignorirati europske zahtjeve i nikada se neće pomiriti s Amerikom

Mohammad Javad Zarif
25 komentara

Iako Europska unija deklarativno igra konstruktivnu ulogu u očuvanju nuklearnog sporazuma s Iranom i navodno pokušava uspostaviti ekonomske veze s Islamskom Republikom, Teheran je poručio kako više ne daje nikakvu vrijednost zahtjevima Europe, jer su ih Europljani razočarali u borbi protiv američkih neprijateljstava. U tom kontekstu je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif najavio da bi i Iran mogao raskinuti nuklearni sporazum, zabraniti inspekcije svojih nuklearnih postrojenja i nastaviti obogaćivati uran.

Predsjednik Islamske savjetodavne skupštine Irana, Ali Laridžani, ocijenio je jučer stav europskih čelnika i Europske unije o američkim pritiscima i rekao kako Europa podržava Iran samo “retorikom”.

“Takvo ponašanje je izazvalo sumnje u vjerodostojnost EU i znači da Bruxelles nema potrebnu težinu za rješavanje problema”, kazao je Ali Laridžani tijekom sastanka s Wolfgangom Gerstlom, čelnikom parlamentarne skupine prijateljstva Austrije i Irana, koji je održan u Teheranu.

Iranski političar je osudio Europu zato što još nije ispunila obećanja data Teheranu kako bi se spasio nuklearni sporazum iz 2015. godine, kojeg je raskinuo američki predsjednik Donald Trump.

U vezi s mehanizmom financiranja i naplata INSTEX, instrumenta potpore trgovačkim burzama kojeg su stvorili Velika Britanija, Francuska i Njemačka, kao europski potpisnici nuklearnog sporazuma, on je formalno stvoren 31. siječnja za zaštitu trgovinskih veza s Iranom od nezakonitih sankcija Washingtona protiv Teherana. Međutim,  Laridžani je kritizirao tu mjeru jer još nije dala nikakve rezultate.

U tom smislu je naglasio da Europska unija ne bi trebala više ništa tražiti, jer ništa nije učinila za Islamsku Republiku.

Predsjednik iranskog parlamenta naglasio je kako Teheranu nije potrebna europska pomoć za pomirenje s Washingtonom.

“Trebali bi znati da to ne može trajati. Ne mogu vršiti pritisak na Iran i nadati se da ćemo šutjeti”, dodao je Ali Laridžani.

Larijani je iskoristio prigodu da kritizira Austriju zbog obustave uvoza iranske nafte nakon pritiska Trumpa za smanjenju izvoza sirove nafte na nulu. Rekao je da se taj pokušaj do sada pokazao kao neuspjeh.

Islamska Republika, jedan od glavnih proizvođača i izvoznika nafte, uvjerava partnere i zemlje u svijetu da će osujetiti sankcije i da su SAD samo uspjele utjecati na cijenu nafte na međunarodnim tržištima.

INSTEXMohammad Javad ZarifNuklearni sporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagor
4 godine prije

Mislim da je izjava Javada Zarifa izravno vezana za njegov posjet Sjevernoj Koreji.

Adriana
4 godine prije

Bogme, Iranac je skinuo zadnju beauty masku sa neljepog lica EU, a i karaktera.
“Takvo ponašanje je izazvalo sumnje u vjerodostojnost EU i znači da Bruxelles nema potrebnu težinu za rješavanje problema”.
Da, ali ima potrebnu težinu za rješavanje oblika i veličine krastavaca i sličnih životnih problema.

kurjaca
4 godine prije

isto kao sto nisu narucili boinge cim su im ameri skinuli sankcije

IVE iz pecalbe
4 godine prije

A tko su predsjednici ili stavrani sefovi drzava? Ukrajinci za predsjednika izabrali komičara, Amerikenjci izabrali IDIOTA, Rusi bivšeg obavještajca, Hrvati USA – NATO špijuna i anemicnog dezertera, Srbi nesposbnog pravnika a prosječnog novinara, Crna Gora švercera, Francuzi pizdolisca, bankstera, Slovenija laprdalo, Njemci alkemičarku, možete nastaviti niz…

Tom
4 godine prije

Evropa je stara kurva a amerika veliki sotona
Slobodne zemlje svjeta bi trebale uvesti sankcije americi i carinit im robu debelim taksama zabraniti rad njihovim bankama pa bi vidjeli sta bi se dogodilo

Trubadur
4 godine prije

Adrijana je u pravu, samo je problem, što to več znamo nekoliko godina…EU u geopolitičkom međunarodnom smislu ne znači ništa… Nema svoju vanjsku politiku, nema svoju vojsku a nema ni neku kohezivnost članica, da uradi bilo što značajnije….. Tako, da mislim, da je Iran dosta dugo čekao reda radi, nego, da bi zaista vjerovao, da bi mogla EU nešto, da uradi mimo gazda iz Washingtona…..

Alen
4 godine prije

” Mohammad Javad Zarif najavio da bi i Iran mogao raskinuti nuklearni sporazum, zabraniti inspekcije svojih nuklearnih postrojenja i nastaviti obogaćivati uran. ”

Nadam se da Zarif zna da upravo i guraju iran da se odluči na takav korak..

haracan
4 godine prije

iranci moraju reaktivirat ismaliske asasine poslat ih po par največim prijateljima da im na spavanju ukradu bičve…. kladim se da više nebi izazivali…jadni imaju problem ko i venecuela da su uspjeli naljutit gazdu i gazda ih mora zatrtit zbog zbog imiđa nemogu neki komunisti ukrast ujku samu rafineriju nekažnjeno a kamoli otimat ambasadu

LažoviLažuStalno
4 godine prije

Nadam se da je Iran spreman na okršaj jer one kante f5 / f14 je trebao zamijeniti sa su30 odavno! Da ih ne bi iznenadilo naglo restrikcije struje i EMP. A centrifuge nikad nisu trebale niti stati sa radom.
Ima ona stara @merička pjesma “Laži, laži, laži me..ti me lažeš najbolje”!

iewrignvqeurfqbewbfqewfuzwef
4 godine prije

Kad bi u Rusiji i Kini bili pravi igrači dali bi desetak nukleusa svaka država Iranu onako da si osiguraju jug i zapad.

minimoris
4 godine prije

Amerika tj Izrael posto-poto guraju Iran u rat.Treba im samo izgovor koji uporno provociraju.Ovde je jedino vazna Kina,ako ne budu pristali da prestanu da kupuju Iransku naftu,Irancima nece biti nista,ali ako amerikanci srede da i Kina prestane da kupuje naftu,Iranci ce verovatno zatvoriti Hormuski prolaz,a to direktno znaci rat. U slucaju rata Iranci imaju male sanse,jer im je avijacija bas,bas slaba.Imaju S 300 to stoji,ali ako ne budu imali logisticku podrsku Rusa,to ce brzo biti unisteno ili potroseno.Amerikanci i Izraelci ce preko medija lako zabasuriti da su izgubili avione,ako recimo ne uspeju da uniste S 300.Jedini spas Irancima je da gadjaju americku bazu u UAE i Bahreinu,za taj poduhvat imaju dosta resursa. Ovde je najveci problem Izrael koji ima nuklearne bombe i nece se libiti da ih baci na Iran i to ne jednu recimo na Teheran,nego ce ih baciti koliko god moze. Samo je bitno da Kina nastavi dalje… Čitaj više »

kaplar
4 godine prije

njemačka igra dvostruku ulogu kontra evropskih interesa,možda neznate ali “špijunska” afera huawei je krenula iz t mobilea odnosno deutche telekoma to je onaj isti što je nama oteo vrhnje od ht-a kupivši dobrostoječu firmu sa stalnim prihodima i vrhunskom opremom za vrijednost novih auta koja su tada friško kupili od tih istih njemaca ,ispada da nisu platili ni aute ni ht a od onda muzu i odnosu profit sa negativnim kamatama čak je i angela došla žicat da im damo i kabele a oni nama ko i ameri nisu ni kiflič uložili da nema rusa nebi imali nijednu investiciju a sad im i kina smeta

Leon
4 godine prije

Arogancija koju imaju Iranci je 100 puta veća od one koju pokazuju Amerikanci.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI