Assad iznenada službeno posjetio Teheran – Ministar Zarif dao ostavku

5 komentara

Jučer su se u Iranu dogodile dvije važne stvari. Prva je ostavka ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa, a druga službeni posjet sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada Tehranu gdje se susreo s iranskim predsjednikom Hassanom Rohanijem i velikim vođom Islamske Republike, ajatolahom Hamneijem.

Iranski mediji su objavili snimke susreta sirijskog predsjednika s iranskim vođama, ali bez tonskog zapisa sadržaja razgovora.

Ajatolah Hamnei je rekao da je ponosan što je Iran pomogao Basharu Al-Assadu, predsjedniku arapske zemlje, koji je bio ključ pobjede u Siriji i poraza Amerike i njenih regionalnih agenata. Za razliku od onih koji su sudjelovali u zavjeri, Iran je ponosan što je mogao pomoći sirijskoj vladi i naciji i zdušno podržava pokret otpora.

Ajatolah Hamnei je ukazao da su sirijske vlasti od samog početka krize izdržljivošću i upornošću svog naroda ustali pred velikom savezom Amerike, Europe i njihovih saveznika u nadi da će pobijediti u ovom sukobu,.

Vođa Irana je rekao da će pobjeda otpora u Siriji naljutiti Amerikance i slomiti njihove napore u novom dizajnu i razgraničenju regije.

“Mnoge su zemlje postale žrtve Sjedinjenih Država jer smatraju da je Amerika ta koja određuje sudbinu i budućnost svijeta, ali zbog otpora naroda koji se suočavaju s teškoćama ovo pogrešno shvaćanje nije primjenjivo”, rekao je Assad, podsjećajući na ogromne gubitke koje su neke zemlje pretrpjele zbog saveza sa Sjedinjenim Državama i danas su u kolapsu.

Predsjednik Sirije je komentirao američke napore u razgraničenju Sirije po etničkim i sektaškim granicama.

“Ovi napori su rezultirali time da danas u Siriji, Kurdi i plemena imaju dobre odnose s vladom, pa čak i neke skupine s kojima imamo povijest sukoba su postigle sporazum s vladom”, zaključio je Assad u dijelu govora otvorenom za novinare.

Ovo je bio prvi posjet predsjednika Bashara Al-Assada Teheranu od početka sirijske krize prije 8 godina. O detaljima razgovora se zna malo, osim da je glavna tema razgovora bila kriza i potpuno iskorjenjivanje terorizma u Siriji

Sirijska službena agencija SANA je izjavila da se predsjednik Al-Assad sastao i sa svojim iranskim kolegom Hassanom Rohanijem, te da su izrazili zadovoljstvo strateškom razinom suradnje postignutom u odnosima dviju zemalja na različitim razinama.

Assad se zahvalio vodstvu i narodu Irana na svemu što su pružili Siriji tijekom rata, dok je Rohani naglasio da iranski narod principijelno stoji uz Siriju, podržava legitimitet vlade koja se opire terorizmu.

Mohammad Javad Zarif dao ostavku

Bashar Al-Assad i ajatolah Hamnei
FOTO – Bashar Al-Assad i ajatolah Hamnei jučer u Teheranu

Neovisno o ovom susretu iz Teherana stiže druga važna vijest. Naime, iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif je iznenada priopćio kako odlazi s dužnosti i ispričao se zbog “propusta” tijekom obnašanja mandata.

Javad Zarif je odigrao istaknutu ulogu u pregovorima o nuklearnom sporazumu između Irana i velikih međunarodnih sila, koji je doveden u pitanje jednostranim izlaskom američke strane iz ovog međunarodnog ugovora.

Ostavku ministra Zarifa potvrdila je iranska državna agencija IRNA, koja je citirala glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova.

Mohammad Javad Zarif se školovao u Sjedinjenim Državama i doktorirao je međunarodno pravo na Sveučilištu u Denveru. Služio je kao iranski veleposlanik pri UN-u i postao ministar vanjskih poslova 2013. godine, nakon što je izabran predsjednik Hassan Rohani.

Nad iznenadnom ostavkom Javada Zarifa se nadvio oblak spekulacija. Nije jasno hoće li predsjednik Rohani prihvatiti njegov odlazak u vrijeme kada se Iran suočava s velikim izazovima. Ipak posljednja riječ je ona iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Hamneija.

BBC navodi kako postoje izvješća da je Zarif odluku o ostavci donio zato što je bio isključen iz posjete sirijskog predsjednika Assada Teheranu. Međutim, ovo su samo nagađanja i nema potvrde da odluka ima ikakve veze s protokolom posjete sirijskog predsjednika Teheranu.

Mohamad Javad Zarif
FOTO: Mohamad Javad Zarif

Je li ostavka g. Zarifa taktika ili je to odlazak diplomata koji je postao nasmiješeno lice novog Irana u svijetu? Neki promatrači vjeruju kako će se vanjska politika Teherana sve više zaoštravati, jer je suočena s usuglašenom kampanjom Washingtona i njegovih saveznika koju je Zarif opisao u vrlo oštrom intervjuu prošlog tjedna u Münchenu.

Zemlje potpisnice nuklearnog sporazuma, uz iznimku Sjedinjenih Država, obećale su da će se pridržavati njegovih odredbi i ministar Zarif je uložio sve napore da ga održi na životu.

Iran inzistira da je njegov nuklearni program potpuno miran, što je u više izvješća potvrdila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), koja je kazala kako Iran poštuje svoje obveze.

Reagirajući na najavu Mohammada Javada Zarifa, američki državni tajnik Mike Pompeo je na Twitteru izjavio “da će politika Trumpove administracije prema Iranu ostati nepromijenjena”.

Khamenei.ir / Arabic.RT

 

Ajatolah Ali HamneiIAEAMohammad Javad ZarifNuklearni sporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
5 godine prije

Jos je rano za opustanje, da im ne bi neki novi anemicar ponudio hrvatski model.

Ludilo
5 godine prije

Assad must go but where? Baustelle im D hahahaha. Zivio zastitnik krscana u Siriji Gosp Assad

klinglinian
5 godine prije

-Jučer rusi otvoreno zaprijetili amerikancima da u slučaju postavljanja raketa kratkog dometa na prostoru Europe, da će oni recipročno nišaniti Pentagon i ostale komandne centre na teritoriju SAD-a svojim hipersoničnim raketama od 9 maha. -Danas imamo situaciju u kojoj iransko vodstvo prelazi s politike dijaloga koju su provodili i provode i dalje Zarif i Rouhani, na politiku radikalnijeg i konkretnijeg djelovanja, jer su se iscrpili svi mogući mehanizmi pregovaranja s predstavnicima zapada. Ostavka Zarifa je najjasnija poruka zapadu da Iran odustaje od pričanja šupljaka s kojekakvim licemjernim ojebinama i nastavlja tamo gdje je stao prije potpisivanja nuklearnog sporazuma. -Sutra ćemo imati situaciju da će jedna Saudijska Arabija imati nuklearne reaktore pa čak i nuklearno oružje koje će ciljati Iran a to si ovaj ne želi dopusti ili želi da bude spreman ukoliko se dogodi i taj scenarij! Perzijanci koliko god imali unutarnjih ekonomskih poteškoća nemoguće ih je slomiti, jer civilizacija… Čitaj više »

tuf
5 godine prije

Može Zarif tražiti, ali Rouhani mu nije odobrio ostavku, hihihi. Nema odmora dok traje obrana!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI