Rusija se bori na dvije fronte. Kriza u Kazahstanu. Destabilizacija Ruske Federacije?

Specijalne jedinice Kazakhstana

Baš kao što se Kremlj usmjerio na suočavanje sa Zapadom zbog Ukrajine, Washington je pokrenuo destabilizaciju Kazahstana na ruskoj srednjoazijskoj granici. U ovom trenutku nije jasno koliko je situacija ozbiljna, ali Organizacija Ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO) koju čine Rusija, Bjelorusija, Kirgistan, Tadžikistan, Armenija i Kazahstan poslala je vojsku kao odgovor na zahtjev kazahstanske vlade za pomoć.

Sada se Kremlj suočava s problemima na dvije fronte.

Za razliku od rušenja vlasti u Ukrajini, koje Kremlj nije spriječio jer je bio previše zaokupljen Olimpijskim igrama u Sočiju, Kremlj je brzo reagirao na pokušaj rušenja kazahstanske vlade.

Glavna lekcija za Kremlj je da Washington nije mogao manje brinuti o sigurnosnim zabrinutostima Kremlja. Samo nekoliko dana prije nego što bi Biden i Putin trebali riješiti situaciju u Ukrajini, još jedna bivša sovjetska republika ulazi u kaos. Najveći grad gori i u cijeloj zemlji vlada nered. Pogledaj ovo. Nemoguće je vjerovati da je rašireno nasilje spontano buknulo. CIA je na djelu.

Rusija je stvorena za destabilizaciju Washingtonovim raspadom Sovjetskog Saveza 1990-ih. Brojne bivše ruske pokrajine danas su nezavisne države. Odvajanja su uklonila Ruse s vlasti u novim neovisnim republikama, ali je CIA ostala.

Kremlj, u strahu od potvrđivanja zapadne propagande o Rusiji, držao je ruke dalje od svojih bivših provincija, ali Washington nije. Čak i unutar same Rusije Kremlj je pokazao svoju predanost demokraciji dopuštajući nevladinim organizacijama koje financira Zapad da djeluju u Rusiji, stvarajući džepove oporbe ruskoj vladi.

Pretpostavljam da će se Washington, bez tvrdoglavosti, suzdržati od udovoljavanja sigurnosnim zabrinutostima Kremlja, nakon što je Kremlj stavio do znanja da Washington može stvoriti revolucije Majdana u svim bivšim sovjetskim republikama.

Washington preferira da Ukrajina ostane gnojna rana, koja će na kraju biti riješena ruskom intervencijom ili članstvom Ukrajine u NATO-u. U svakom slučaju, Washington pobjeđuje. Ruska invazija na Ukrajinu potvrdila bi propagandu da ruska prijetnja visi nad Europom. Članstvo Ukrajine u NATO-u značilo bi rusko pokoravanje hegemoniji Washingtona.

Po mom mišljenju, bila je strateška pogreška Kremlja što se oslanjao na diplomaciju i dobru volju Zapada. Možda ruske elite nisu bile u stanju ozbiljno shvatiti namjeru Washingtona da destabilizira Rusku Federaciju u interesu Washingtonove hegemonije.

Ostaje pitanje koja je svrha sastanka Putina i Bidena idućeg ponedjeljka?

Kremlj
Pretplatiti se
Obavijesti o
150 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
2 godine prije

Nije to životinjski svijet, ali mu je vrlo blizu zbog ponašana SAD in tropa hijena, kojim vladaju. Sinoč sam primjetio na Njemačkoj TV scenu, gdje hijene trgaju zebru, antilopu. Pokidali su joj tetive, da je pala. Onda su je počeli cjepati odpozadi, dok je žrtva gledala šta joj rade i nije se više mogla braniti. Znala je, da če je s vremenom ubiti. I da če potrajati… Rezignirano…. E, pa ni Rusija, ni Kina, nisu bespomočne. Sa sankcijama gdje odlučujoču ulogu igrajo brojčane hijene, pokušaju polako izcrpiti svoje žrtve. Ali Rusija svakim danom postaje jača… Sada je odbranila svoje mladunče, koje je znalo, iza koga da se sakrije… Da nema Rusija Putina, tačno to bi se desilo. A on več 20 godina radi na tome, da svoju državu zaštiti od tih hijena, i čak ne samo zaštiti, korak po korak čupa plijen, kojeg su hijene naumile pojesti… I kako je… Čitaj više »

čitalac
2 godine prije

Dragi Roberte Mariću, Rusija se je prvo naoružala do zuba pa ih tek sada pokazuje.
U dvije riječi, kupovala vrijeme, zato je “vjerovala” Zapadu.
Ovo u Kazahstanu će srediti ili tako da očiste pobunjenike ili tako da sjeverni dio Kazahstana pripoje Rusiji, tamo je ruskamanjina. Nijedna varijanta za Rusiju ne znači poraz.

“U svakom slučaju, Washington pobjeđuje.”
Da, da…. vrlo oštroumno. Gube pozicije ekonomske, vojne ….Sve više njihovih analitičara, sociologa, geopolotiča upozoravaju da je u Americi već počeo građanski rat, za sada “hladni”
Ovo je tek jedna bitka, rat traje.

Čudan lik
2 godine prije

Aaaaaa… napokon članak za odmaranje mozga.
Možda će, moguće je, nagađa se, pretpostavlja se,…
Evo i mojeg doprinosa ovoj geopolitičkoj čorbi:

Nije istina! NAGAĐA SE da će Rusija voditi borbu na još više frontova. MOGUĆE JE da se Turska, uslijed ogromne inflacije, odluči na rat sa Rusima!
PRETPOSTAVLJA SE kako je ovo jedini izlaz Turcima iz krize.
Prema TAJNIM IZVJEŠĆIMA Cia-e koji su (NARAVNO) “procurili” u javnost, ovaj scenario se može OČEKIVATI.

Eto, dosta odmora, odoh opet uštekati mozak na napajanje….

Serpent Sun
2 godine prije

Pitanje je vremena kad će se narod Kazahstana i Bjelorusije osloboditi od ruskog jarma. Ovakav članak kao da je pisalo dijete u osnovnoj školi. Što je ovo??

Japanac
2 godine prije

Rusije nemora uopće ući u Ukrajinu. Može jednostavno raketama i dronoviima voditi rat.

Petar
2 godine prije

Zapadne obavještajne službe imaju golemo povijesno iskustvo u organiziranju provokacija velikih razmjera koje su postale povod za pokretanje vojnih sukoba. A te se provokacije mogu dogoditi točno tamo gdje najmanje Rusija očekuje………….. Ranije je ruski ministar obrane general vojske Sergej Šojgu dao izjavu o pripremi američkih privatnih vojnih tvrtki za provokaciju s “kemijskim komponentama” u istočnoj Ukrajini……………….. Ali ministar obrane Ruske Federacije nije rekao ni riječi o tome da su druge opcije, u principu, isključene. Jer, kao vojnik, on savršeno shvaća da ono što je na vidiku, pa čak i popraćeno nekim demonstracijama namjera, ne postaje nužno u stvarnosti nešto glavno ili čak stvarno…………………….. Ali takva operacija pokrivanja može biti krinka za još jedan još opasniji plan. Makar samo zato što je korištenje takvih metoda odvraćanja pozornosti izravno navedeno u svim priručnicima o obuci za sabotaže………………………………. Prvo, to se može dogoditi ne samo u Donbasu. Postoji mnogo potencijalno sukobljenih dodirnih točaka. Konkretno, osim Donbasa, tu… Čitaj više »

nekoime
2 godine prije

A kako bi bilo kada bi Rusi i Kinezi malo potpomogli BLM, separatističke pokrete i pokrete hispano-amerikanaca?

Hamburg
2 godine prije

@ Mikojan – Ne partneri nisu prijatelji. Partneri mogu biti i neprijatelji po danasnjem rjecniku.
Za Rusiju Kina nije partner, oni ne zovu jedan drugog partnerom, oni su vise nego saveznici.

Ti koristis ime da bi diskreditirao istinu. Tebi smeta sto Rusija zove svoje neprijatelje partnerom…to ti je kao kad netko zove nekog drug, ne znaci da mu je prijatelj.

Ti znas da se iza imena ne krije cinjenicno stanje, ti znas da je Hrvatska americki vazal iako Amerika zove Hrvatsku saveznikom.

Ti znas da WHO ne znaci zdravlje nego trovanje i da NATO nije obrambeni savez nego osvajacki i da demokracija je tiranija. Ime ne znaci nista.

I vjernici bi morali zvati svecenika ocem i neki ga zovu ali otac nije.

Mlata
2 godine prije

Dobar deo komentatora do sada vidim da se razume u spletke, podmetanja, sve vidove specijalnog ratovanja dakle! Jedino kod događaja 90.- tih izgubiše tu moć…tu su stvari po njima kristalno jasne. Ne znam koliko i dali će mi ovaj komentar ostati, ovde. Tja..pa i ako ga obrišu, i to je vid “specijalnog ratovanja”

2 godine prije

Naravno da je ovo bio pokušaj da se otvaranjem “drugog fronta ” oslabi ruska pozicija prije razgovora u Ženevi ali….očito je završila kao spektakularni promašaj . Umjesto da oslabi Rusiju pomoglo su im da ojačaju svoju poziciju u srednjoj Aziji. Plan se činio briljantan, napravi kaos u Kazahstanu , zatvori čitav koridor za Euroazijsku Ekonomsku Uniju i ubaci elemente radikalnog islama na granicu od preko 7600 km. Rusi nisu mogli učiniti ništa da to spriječe jer se u zadnje vrijeme Kazahstan “odmicao” od Rusije. Plan je naizgled bio briljantan ali isto tako po svemu sudeći lako predvidljiv i Rusija je bila spremna. Kazahstanski predsjednik nije pozvao u pomoć Rusiju već CSTO. Organizaciju koja je bila više manje virtualna i kojoj je Rusija pokušavala udahnuti život godinama. Poslije 5.1.2022 CSTO je postao faktor stabilnosti u čitavoj srednjoj Aziji, mogu komotno staviti da je stvarno počeo postojati na taj dan.  Poslije samo… Čitaj više »

Farree
2 godine prije

Ovo u Kazahstanu jako lići na bilo koju Obojenu revoluciju, ali ipak sam nekako mišljenja da su ovo organizovali Rusi (barem me ne bi začudilo da su ovog puta bili oni). Kompletna dešavanja su bila popračana sa prilično mlakim navijanjem od strane zapada u poređenjem sa ostalim zapadnim intervencijama poput one u Ukrajini ili Bjelorusiji. Ja mislim da Putin ovdje želi stabilizirati Kasahstan, koja je poput Bjelorusije kljućna zemlja ne samo za Rusiju nego i za Kinu (put svile)

Zeus
2 godine prije

Po mom mišljenju, bila je strateška pogreška Kremlja što se oslanjao na diplomaciju i dobru volju
——————-

na svaki način to je bila velika greška koja se ne bi smela više ‘ponavljati . nije mi jasno zašto Rusija tako glupo veruje , da jih zapad ne mrzi . Trebali bi čitati istoriju , recimo ko je bio onaj koji je pomogao turcima saoružjem u rusko – turskom ratu godine 1877 kada su Rusi sa mnogo žrtvama oslobadjali velik dio EU istoka …

Mrčikola
2 godine prije

Sva ova “zbivanja” u Ukrajini, Bjelorusiji i sada Kazastanu su, po meni, obična dimna zavjesa jer su se Rusi počeli “pitati”.
Svrha im je da sakriju činjenicu da se pravi napad na Rusiju i Ruse dogodio “iznutra” kombinacijom izdaje i “mcdonald”sa”.
Da Rusija nije dobrano syebana, globalna korona prevara ne bi ni započela.
Ostaje još mali tračak nade da se u Rusiji probudi domoljubni duh Crvene armije, a još manji da su Putin, Lavrov i Šojgu, daleko, daleko bolji glumci nego što se meni u ovom trenutku čini.

vinko
2 godine prije

Kazu kaboji uoci konferencije da ce nametnuti takav rezim Rusiji da ce je pretvoriti u drugu Sjevernu Koreju, Iran ili Venezuelu.

Drugi puta za neku drugu stvar ce joj ponovo prijeteti s ovim nuklearnim sankcijama.
Pa ne moze Rusija biti taoc tih njihovih sankcija.
Rusija mora raditi sto joj je raditi da zastiti svoje nacionalne interese a kauboji nek radu sto oni hoce.

Mirko
2 godine prije

A kako cudno, i zapad i Rusi su za ovu kovid diktaturu…?

xda
2 godine prije

The name Kolya is a male name of Slavic origin that means
Victory Of The People.
Diminutive form of Nikolai, Nikola, Nikolas etc

dulebg
2 godine prije

А šta misliš o ustanku u Ukrajini. Nađe se povod i onda ustanici odnekud izvade trofejne T-90, “Kornete” i sl.igračke, bude tu i par ruskih dobrovoljaca, a ispostavi se i da je 2/3 armije neodlučno i sklono predaji?

Slaven
2 godine prije

Europa ce se borit na jednoj fronti, a nema ni plina ni struje 😑

dodo
2 godine prije

Čitam komentare i da se primjetiti da ima mišljenja da su Ruse uhvatili na spavanju ovi događaji u Kazastanu.Moje osobno mišljenje je da su Rusi znali ali da su jednostavno pustili da se to dogodi.Odnosi sa Kazastanom nisu ni bili baš ok,njih je bilo 49% a ruski nije bio drugi državni jezik,nisu imali pristup vlasti niti tokovima kapitala.E zato sad nastupa promjena u svemu u odnosima Rusije i Kazastana .Uopće nemam sumlje kako je pokušaj državnog udara sponzoriran od CIA i MI6 sasječen u samom početku.

TIKTAKTIKATAKATAK
2 godine prije

Mužikanti mladi, dobre im ove gitare!

Alen
2 godine prije

Kopali su rusima , ovi njih zakopali u jamu…Zapad je završio karijeru ne samo u kazahstanu veći u sve ono stanova što ima…

Antiglobalist
2 godine prije

Pokušaj obojane revolucije u Kazahstanu je prepoznatljiv rukopis lihvarske kabale ( Soroš,CIA islamski fundamentalisti),a drugi krak te priče je Turska,koja je prosutna u svim interesima gdje je Rusija.No Rusi su zadnji koji mogu nasjesti na turske provokacije i podvale.

Brkan
2 godine prije

Citat: “Po mom mišljenju, bila je strateška pogreška Kremlja što se oslanjao na diplomaciju i dobru volju Zapada. Možda ruske elite nisu bile u stanju ozbiljno shvatiti namjeru Washingtona da destabilizira Rusku Federaciju u interesu Washingtonove hegemonije.”
.
Clanak bi bio sasvim uredu da nije ove analize i misljenja autora clanka. Ovako se stjece dojam da autor ne razumije ili ne poznaje geopoliticku situaciju o kojoj donosi svoj sud.
Zasto Rusija tolike godine trpi ponizenja, prijetnje i sankcije, a zasto bas danas postavlja ultimativne zahtjeve Zapadu?
O tom pitanju je trebalo dati misljenje! A ako se zeljelo dati neko suvislo misljenje trebalo je sumirati dogadjanja u barem posljednjih 6-7 godina. Tada bi se vidjelo da je Rusija tek danas stekla prednost u naoruzanju, ucvrstila stratesko partnerstvo sa Kinom, operacionalizirala djelovanje Organizacije Ugovora o kolektivnoj sigurnosti, konsolidirala politicke i ekonomske prilike u zemlji itd. i itd.

DavorV
2 godine prije

Ja mislim da je uzrok ove obojene revolucije u Kazahstanu bilo zapadno pumpanje naroda rusofobijom.
U bivsoj Jugoslaviji je zapad sirio nacionalnu mrznju.
Od 1918-1945 to su radili Italija i Njemacka a poslije 1945 im se pridruzio cijeli zapad.

RoPe
2 godine prije

Mora se priznati da su se ovim potezom Rusi izvukli iz sah-mat pozicije. Cak i Imbex šuti o događaju.

Nebo-jsa
2 godine prije

S obzirom na to da Amerikanci izgledaju sve slabiji, pitam se koliko će proći prije nego što neki klaun u američkoj birokraciji ne odluči uzeti stvari u svoje ruke i učiniti nešto nepromišljeno na jednom od žarišta kako bi “vratio američku dominaciju” uzrokujući da jecijela stvar eksplodirala na spektakularan način. Napetosti između Istoka i Zapada nisu bile ovako loše od kubanske raketne krize, ali imamo maloljetne delinkvente koji vuku poluge moći na Zapadu. Situacija ne bi mogla biti strašnija nego da imamo čimpanzu na slobodi s živom ručnom bombom u sobi punoj školaraca. Gdje su birači ovih bogatih zapadnih zemalja? Nemaju li što reći o tome da ih čopor morona za koje se čini da su potpuno vjerodostojni odvuku u najveći rat koji je itko od nas ikada vidio? Mislim da prosječni Amerikanac ili prosječni Europljanin uistinu ne razumije koliko je situacija postala očajna ili koliko bi je bilo lako… Čitaj više »

gigi pinna
2 godine prije

Već u prvoj rečenici pišete nebuloze – nije spriječen Majdan zbog Sočija? U Ukrajini je anti-ruski sentiment bio puno jači, mjesecima su trajali nemiri dok se nije došlo do cilja, tj. državnog udara. Već je do tada Kremlj odlučio da se u maticu zemlju vrati strateški najbitniji dio, administrativno gledano, dio Ukrajine, Krim, a sa Donbassom da se pokuša prisiliti Kijev na federalizaciju. kad je vidio da od potonjeg nema ništa, Donbass će dobiti status sličan Pridnjestrovlju, Abhaziji i Južnoj Osetiji. Ovdje se “Otac nacije” Nazarbajev pokušao vratiti na vlast (Ćaća se vraća, LOL!) blitzkriegom, a najvjerojatnije su prste u svemu imali i najveći rusofobi, Britanci. I Putin je vjerojatno zanao što se sprema, jer je poslao CTSO trupe dok si rekao keks. Ali, kao i sa The Brkom, tj. Bjelorusijom, nema više “piškit’ću, kakit’ću” – sigurno se više neće dogoditi da Chevron i slični dobijaju ugovore o koncesiji na… Čitaj više »

gigi pinna
2 godine prije

A i Rusija više treba poraditi na tzv. “soft-poweru”, a ne ovako uvijek gasiti požare u svom dvorištu.

Max
2 godine prije

Po svemu suđenom čini se da je na djelu nova obojena revolucija ne bi lli se zabio klin u interese Rusije koja to neće dopustiti nego šalje zračno desantne snage od 2500 ljudi.

Red Dog
2 godine prije

Ide lose jenkima.
Skoro deceniju nisu imali uspesnu Obojenu.
Zadnja je bila ona u Libiji. Ranije su stancali po pet godisnje.
A Vovi ide sve bolje.
Moglo bi se reci da je i ona u Ukrajini bila delimicno uspesna. Uhvatili su ih na spavanju. Ali kad su se probudili su spasili Krim. I zauzeli Donbas da sprece ulazak Ukrajine u NATO.
Pa su probali u Belorusiji. Bilo je nejasno neko vreme, ali je Vova pobedio. Sad mu drug Lukasenko mora biti lojalan kao pas da bi preziveo. Terali su ga u ruke drugu Vovi.
Pa su probali da otvore front u Kazakstanu. To je drug Vova ugusio vec u kolevci. Sad mu i drug Tokajev mora biti lojalan kao pas.
Jenki izgleda da ne mogu prestati ciniti usluge drugu Vovi 🙂

anonymous
2 godine prije

Citam komentare, gledam imena komentatora i nigdje nema
ledenog doba…..valjda mu ne odgovara drustvo ili tema.
Toliko o njegovim cionistima koji skacu iz vatre i kabalistima koji vladaju svijetom i filmovima koje je pogledao i njegovoj teoriji o igrokazu koje mu je ostalo u sijecanju kad je imao 5 godina i isao u kazaliste lutaka. Dobogda ga bolnicari bez imalo kvalifikacije cijepili svaki tjedan dva puta.

car
2 godine prije

Iran’s Foreign Ministry said 51 Americans had been targeted for terrorism and human rights violations. 

Iran’s sanctions included U.S. General Mark Milley, chairman of the Joint Chiefs of Staff. It also included former White House national security adviser Robert O’Brien.

Iran will face severe consequences if it attacks Americans, the White House said on Sunday, including any of those sanctioned by Tehran for the 2020 killing of General Qassem Soleimani in a drone strike.

Krle
2 godine prije

Fantastični komentari, provokatora skoro da i nema. U nizu dobrih teorija, rekao bih da Rusija nije izazvala krizu u Kazahstanu i da je imala dovoljno aktivnosti oko predstojećih razgovora. Ameri su se opet zaigrali i plan je vjerovatno bio da sa ovom krizom skroz sruše pregovaračku poziciju Rusije. Iz medijskih izjava je vidljivo da uopšte nisu ni razmatrali neke dogovore s Rusijom i spremali su se da odbace sve njihove zahtjeve. Siguran sam da ni Rusija nije očekivala da SAD i NATO prihvate njihove zahtjeve koji su više ultimatum i da je iza toga neki plan, vjerovatno alibi za dalje akcije. Kazahstan je samo pokazao koliko su jaki i spremni. Puno toga su Rusi pokazali u zadnje vrijeme a vjerujem da imaju još aduta u rukavu. Putin će Zapad slomiti njihovom arogantnošću i gl.upo.šću u stilu pravog JU-DO majstora. Nakon godina lažne snishodljivosti, provedene u jačanju države, Putin je polako… Čitaj više »

Scorpiorex
2 godine prije

Usa ih je 2014 probala na majdanu,da su reagovali kao juce,imali bi novi CCCP, oustili su niz vodu svog covjeks,sad ovo ide dalje dok rusija ne nestane a risorse se podijeke izmedju usa i dto usa daruju podanicima. Znaci uvijek je tacna ona talijanska,Kajaks se sto si nesto uradio ali 100 puta vise sto nesto NISI uradio.

Lucija, prva
2 godine prije

Ma odhebi 💩 više.

pirat sa kariba
2 godine prije

zasto pravis gono od sebe?

gigi
2 godine prije

Jeste li primijetili da je amricka obojena revolucija u Ukrajini i Kazahstanu nastupila u isto vrijeme bas izmedju decemra stare godine i Januara nove godine.

solo
2 godine prije

Na internetu su poceli clanci o korupciji obitelji Nazarbayeva.
Radi se o jednoj kcerki po imenu Alija Nazarbayeva koja ima nekretnine po Londonu, o drugoj kcerki koja isto tako ima ogromna imanja po Parizu, Londonu..itd
Zamislite to nije od jucer nego vec preko 20 godina i zapad ne postavlja pitanja o porijeklu imovine a americka financijska CIA ih ne progoni, nema sankcija..nego imamo situaciju da kazahstanska mafija trlja ruke s londonskom-francuskom i americkom korumptiranom mafijom.

DEDA
2 godine prije

JA GA NEBUM IZAZVAL ALI NAVIJAM BAR ZA 7 MILIJARDI MRTVIH.PREVIŠE JE NEPISMENIH NA OVOM PREKRASNOM SVETU.TREBA SE VRNUT NAZAD PA ISPOČETKA.

Davor
2 godine prije

Možda da se autor teksta rađe pozabavi manje zahtjevnim temama, kao na primjer analiza cijena povrća na tržnicama?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI