Sirijska vojska gađala izraelski zrakoplov – U protuudaru uništena baterija PZO

Izrael napao Siriju
25 komentara

Izraelska vojska je potvrdila da je provela udar i uništila protuzrakoplovnu bateriju u Siriji, nakon što je na zrakoplove židovske države pucano dok su bili u libanonskom zračnom prostoru. Ovo je jedna od rijetkih potvrda napada izraelske vojske na vojne ciljeve u Siriji, nakon kojih obično ne žele davati nikakve komentare.

Vojni glasnogovornik izraelske vojske je izjavio je kako su njihovi zrakoplovi danas imali rutinsku misiju izviđanja prekograničnog područja Libanona i Sirije, kada su upali pod vatru sa sirijske strane granice. Zrakoplovi nisu pogođeni.

”Ovo je prvi incident u kojem su sirijske protuzračne snage ciljale izraelske zrakoplove od početka rata 2011. godine”, priopćio je vojni dužnosnik Tel Aviva.

Izjavio je da je kao odgovor Izrael napao sirijsku protuzrakoplovnu bateriju oko 50 kilometara istočno od Damaska, koja je “onesposobljena”.

Rekao je kako su ruske snage obaviještene u realnom vremenu i da Izrael drži Siriju odgovornom za bilo kakav napad s njezina teritorija, što je slučaj i kada su okupirani dijelovi Golana bili granatirani od strane islamističkih skupina.

Nije bilo neposredne reakcije sirijske vlade. Samo je izvor u sirijskoj zračnoj obrani potvrdio da su njihove snage protuzračnim projektilima gađali izraelski ratni zrakoplov.

Nema nikakvih informacija o kojim se sustavima radilo, ni kojim je zrakoplovom izraelska vojska provodila rutinski let na libanonskoj-sirijskog granici.

Mediji daju vrlo malo informacija o incidentu, a najbliže mjesto na libanonskoj granici je udaljeno oko 80 kilometara od malog vojnog garnizona istočno od Damaska u kojem je bila raspoređena ”onesposobljena” protuzrakoplovna baterija sirijske vojske.

Pretpostavka je da je dejstvovao sirijski S-200. Sirija je u posjedu S-200A “Angara” (NATO oznaka SA-5a) dometa 17-180 km

s 200
FOTO: ilustracija sistema S-200
GolanGolanska visoravanPVO
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
17 novembar
6 godine prije

na ovo smo navikli u vijestima kazu da se radi o s-200 koja je ispalila rakete prema avionima jer baterije s-300 i s-400 nisu mogle identifikovati mete zbog jakog sunca ovo postaje velika zajebancija izraela prema ostalim

mmmmmmmmmmmm
6 godine prije

Pa koji vrag? Kako je moguće da su se ove budale ovoliko osilile da sebi daju za pravo da uzurpiraju tuđi teritorij i onda još krive domaće snage ako ih pritom napadnu?
Želim vidjeti neutraliziran Izrael od strane Irana… iako nisam siguran da ću to vidjeti jer se (nažalost) ni Iran a niti Rusija ne fokusiraju na ofanzivne ratove.

1.komentar
6 godine prije

Cilj im je isprovocirati Iran.

nema imena
6 godine prije

Putin nije ni došao ratovati protiv Izraela, službeno objašnjenje je bilo da su došli onemogućiti islamske teroriste ISIL-a i al Qaede da zauzmu Damask i cijelu Siriju, ruska vlast se nikad nije jasno izjasnila kakvo će biti političko uređenje nakon rata

bbbb
6 godine prije

Ovo je dobrodošlica za Šojgua koji je u Telalavavivu………

Weteran
6 godine prije

Od Jevreja treba puno toga naučiti !

Max
6 godine prije

Po meni ako je ova info. točna barem što se tiče sirije i upotrebe S-200 mislim da se u ovom slučaju radi o “prijetnji” izraelu što slijedi ukoliko nastavi “patrolirati” po libanonskom zračnom prostoru.Ovo do sada je prvi “službeno” proznati napad sirijske PZO na jedan izraelski avion i to još izvan sirijskog zračnog prostora. Rekao bih da je to naznaka onoga što će se događati u budućnosti ali sa puno jačim i naprednijim sustavima na cijelom ovom prostoru poteza Iran Irak,Sirija Libanon..

Piretis
6 godine prije

Premalo je informacija da bi smo znali što se stvarno desilo. Malo mi je čudno, ako je istina, da bi sirijska armija djelovala po zrakoplovu u tuđem zračnom prostoru. Istovremeno nikako ili mlako reagira na upad u svoj zračni prostor. Ako su stvarno gađali Izraelski avion iznad Libanona onda reakcija uopće ne čudi. Izrael ima daleko najbolje i najjače ratno zrakoplovstvo na Bliskom Istoku. Rusi sigurno neće ulaziti u sukob sa Izraelom tim prije jer su sklopili sporazum o izbjegavanju incidenta.

Brane
6 godine prije

Slažem se s Maxom. Ovo je upozorenje židovima da će ih se sve češće gađati PZO sustavima. Inače, pred 5-6 mjeseci Satanyahu je zaprijetio da će u slučaju bilo kakvog napada na židovski zrakoplov ‘poravnati’ kompletnu Sirijsku PZO. Kako vidimo, to se nije dogodilo, već su (uz prethodnu najavu) ispalili jedan stand-off projektil iz svog ili libanonskog zračnog prostora i izdali još jedno bahato priopćenje za javnost. Omča im se polako steže oko vrata.

Georgij Žukov
6 godine prije

sirija ce biti slobodna drzava onog trenutka kada sve sto uleti u njen zracni prostor a ne pripada rusima ili sirijcima bude unisteno ” dok si reko keks” ,sve do tada sirija ce biti moneta za potkosurivanje ,iskreno se nadam da ruske oruzane snage razmisljaju o tome , odnosno da ce obuciti i naoruzati sirijce tako da mogu cuvati svoje nebo , kladim se da imaju s cim da bi ih sirijci rusili kao glinene golubove .

Brane
6 godine prije

Nije striktno tema članka, ali danas je izašao članak u Moon of Alabama o propasti kurdskog projekta nakon zauzimanja Kirkuka. U članku slika od pred 15 dana – Barzani potpisuje neovisnost tzv. kurdistana, kraj njega Henry Levy i ostali vodeći cionisti i – nisam mogao da vjerujem – naša kurvetina Pusić stoji iza Barzanija sa mona lisa – style smješkom. Ta ženturača je neko veće zlo od onog za što ju se nominalno smatra.

most
6 godine prije

Pa bila je vijest otprije par mjeseci da su sirijsja i ruska PZO ‘objedinjeni’. Saudima se prodaje S-400, a pitanje je li sirijska PZO ima uopće i S-200. Zio -nazi hijene su dobile ‘upozorenje, a onako usput uništile sirijsku PZO bateriju. Doklegod ovi rasisti i dalje upadaju u libanonski i sirijski zračni prostor kadgod im se prohtije to je nažalost pljuska Rusima, a vi pričajte što hoćete.

ivo
6 godine prije

ovo stvarno postaje maltene morbidno jedna drzava velicine jene bosanske avlije uporno bombarduje a ovi su kao neki dobri sahisti samo stpljenja malo na terenu nema fele iz citavog svijeta koja ne ratuje ovo je gore od svih ratova vodenih u istorji covjecanstva jebes taj sah kad najebu tri generacije poslije tebe

Kan Horde
6 godine prije

Ok, sad šta je tu je, ali račun za ovakva divljanjua Izraelu e morati biti ispostavljen, kad tad.

Georgij Žukov
6 godine prije

da sam na mjestu asada i sirijskog naroda spojio bi dva S 200 i dobio S 400 , pa nek dusman pati:)

Max
6 godine prije

Na jednom drugom portalu u vjesti između ostalog piše “No, sirijska strana tvrdi drugačije – navode kako su ciljali izraelski zrakoplov nakon što je ovaj ušao u sirijski zračni prostor. Nadalje, iz sirijske vojske tvrde kako su pogodili jedan zrakoplov koji je nakon toga bio “prisiljen napustiti sirijski zračnih prostor”.”
Onog trenutka kad se počnu ispaljivati rakete prema zrakoplovima članci o drskim upadima i bombardiranjima će se prorjediti i u konačnici u potpunosti nestati.
Čak i ako se radi o sustavima koji nisu toliko učinkoviti rizik za pilote je prevelik .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI