Sirijski sustavi PZO projektilima gađali izraelske vojne zrakoplove

Izraelske zračne snage
40 komentara

Sirijska vojska je priopćila da su noćas izraelski vojni zrakoplovi gađali “vojne ciljeve” u području Palmire. U znak odmazde su se vojni zrakoplovi židovske države našli na meti sirijskih protuzrakoplovnih projektila.

Prema priopćenju sirijske vojske, ukupno četiri izraelska zrakoplova su noćas kasno ušla u sirijski zračni prostor, prenosi Reuters. Sirijska protuzračna obrana navodi kako je jedan od izraelskih zrakoplova oboren nad “okupiranom područjem”, te da je još jedan oštećen.

Izraelska vojska je ranije potvrdila da je provela zračne napade na nekoliko ciljeva u Siriji, izvijestio je Izrael National News. Međutim, izraelski režim navodi kako nijedan od zrakoplova nije pogođen.

Ranije je glasnogovornik izraelske vojske rekao da su izraelski vojni zrakoplovi bili meta protuzrakoplovnih projektila nakon što su proveli udare po nekoliko ciljeva u Siriji, što su u izraelskoj vojsci potvrdili i na službenom Twitter računu.

Ranije, nakon bombardiranja vojnog aerodroma u blizini Damaska, sirijska vojska je upozorila Izrael da će reagirati na svaki budući napad.

Nakon što su izraelske zračne snage provele nekoliko udara po ciljevima u Siriji u četvrtak navečer, Damask je uzvratio aktiviranjem sustava svoje protuzračne obrane i ispalio nekoliko projektila na izraelske vojne zrakoplove, prenosi Haaretz.

Izraelski dnevni list također javlja kako niti jedan od projektila nije pogodio cilj, ali jedan je pogođen sustavima proturaketne obrane sjeverno od Jeruzalema. Haaretz dodaje kako u incidentu nije bilo izraelskih žrtava.

“Preko noći su izraelski zrakoplovi gađali nekoliko ciljeva u Siriji. Nakon toga su sirijski protuzračni sustavi ispalili nekoliko projektila, ali su naši obrambeni sustavi presreli jedan od njih”, priopćila je izraelska vojska.

Sirene za uzbunu od raketnog napada su se čule noćas oko 3:00 sata u području Jordanske doline, nakon čega su svjedoci čuli eksploziju.

Iz oružanih snaga židovske države su potvrdili kako su sirene rezultat izraelskih zračnih napada na nekoliko ciljeva u Siriji, prenosi Izrael National News.

Ovaj incident je treći od kada je Izrael bombardirao ciljeve na sirijskom teritoriju. Sredinom siječnja, su izraelske snage gađale vojnu zračnu luku Mezzah, zapadno od Damaska, kada je područje pogođeno s nekoliko projektila. 7. prosinca je sirijska agencija SANA izvijestila da je više projektila zemlja-zemlja ispaljeno od strane izraelskih snaga s područja okupirane Golanske visoravni. Sirijske vlasti su u više navrata optužile Izrael da teroristima dozvoljavaju da provode napade s područja Golana kojeg drže pod kontrolom.

Što se tiče udara, izraelske vlasti su prethodno rekle da gađaju isključivo položaje libanonskog Hezbollaha unutar Sirije, pokreta otpora kojeg izraelski režim smatra terorističkom organizacijom.

Posljednji napad je posebno znakovit, jer se dogodio nakon nedavnog susreta između Vladimira Putina i izraelskog premijera Netanyahua u Moskvi 9. ožujka.

Činjenica da je sirijska protuzračna obrana odgovorila na napade je poruka da će tako biti i ubuduće, ali nije jasno jesu li se izraelski zrakoplovi zaista usudili gađati šire područje Palmire, gdje je raspoređen veliki broj ruskih vojnika, jer bi onda to bila poruka Tel Aviva Moskvi, odnosno testiranje odlučnosti ruskih snaga.

Vezane vijesti:
Izrael rusku vojnu prisutnost u Siriji vidi kao prijetnju
Netanyahu od Putina tražio odgovor o planovima Irana nakon rata u Siriji

zračni napad
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nostradurus
7 godine prije

I nikome ništa??? Gdje je objava rata i slično? Što smo se vratili u doba Hitlera?

Ivek
7 godine prije

Tko je kome trebao objaviti rat?

oportunista
7 godine prije

eh, od 4 aviona , niti jedan oštećen. Toliko o famoznom S300. cuj preleteli svo do Palmire i PZO im nista ne moze. tek ce sada da ih krpe cionisti

čitalac
7 godine prije

U čemu je problem?
Pa u tome da svi vjeruju Izraelcima koji zaniječu srušeni (ili 2) avion, nitko Sirijcima.
A kao, navijaju za Sirijce, oni su im saveznici i podupiru ih.
Ah, ah….

Iza_horizonta
7 godine prije

Rusi nisu reagovali zato što sukob sa Izraelom zatvara vrata saradnji sa Trampom. Netanjahu je vjerovatno upozorio Putina da ne može u potpunosti iskontrolisati razvoj takvih događaja, jer u samom Izraelu ima više struja. Čak su Netanjahua opsjedali u vezi korupcije, a sve zbog podrške Trampu.

Brane
7 godine prije

Sirijci su koristili sustav S-200, poznat i pod imenom SA-5. U pitanju je tehnologija iz 70-tih, mada modernizirana. Originalno ,sustav je zamišljen za uništavanje velikih i slabo pokretnih ciljeva (američki B-52, AWACS-i, i slično) i ima domet od 200-300 km ovisno o izvedbi. Protiv malih i pokretljivih lovaca nije toliko efikasan, tako da bi Sirijci trebali imati debelu sreću da skinu neki izraelski lovac s ovim sustavom. To mogu učiniti jedino s Pantsirima ako im nalete dovoljno blizu (do nekih 30 km), i sa S-300, koje kontroliraju Rusi. A oni se za sada nisu odlučili na rušenje zionističkih aviona. Trenutno sustav PZO u Siriji vjerovatno funkcionira na način da Rusi pokrivaju cijeli zračni prostor Sirije (s izuzetkom eventualno Deir-Ezzora i sjevernijih dijelova zemlje), te prenose radarske podatke Sirijcima, koji zbog toga ne moraju koristiti vlastite radare i tako se otkrivati. S obzirom da svi paze da ne započnu slučajno WW3,… Čitaj više »

subaru
7 godine prije

Evo rezultata zapovjedi od satanjahua Putinu.

Natovac za novac
7 godine prije

Slavit cu ga pogode.

dalmata
7 godine prije

Izgleda da je ipak oboren izraelsi razbojnik(“pravda”.rs)drugi je ostecen.Nikidan sam napisa za ovu prokletu,krvolocnu racu.citiram;Ovakvi bolesnici razumu jedino kad dobiju po surli”.Ovo je Izraelski (NE)karakter,jer su prije par dan isli u Moskvu cvilit.Znaci da ova nastrana sorta pravi za budale i Ruse.Ili mislu da ce Rus uvik sutit?!.Ako su toliko genatski zatrovani sa krvi nevinih(valjda im je malo vise od 50 god.rata.znaci vec 10 generacija) cini mi se da ce tako i zavrsit.Jedno je ubijat civile po Palestini a drugo se kacit sa Rusima.Da Rus nema cilj spasit svog prijatelja,ne bi tamo bija.I jos jedna VAZNA napomena.ZA SVE VAS koji osudujete Cionisticke zlotvore.svi Vi (i ja )ste trn u oku razbojnickog udruzenja poznat po strucnim ubojicama zvano MOSAD.

Netko
7 godine prije

Bilo je i vrijeme da ispale bar nešto.

Alen
7 godine prije

Opet, ostanak rusa u siriji je ozbiljan udarac izraelu..
Svi planovi izraela kao i mnogih arapskih drzava koje nezvanicno usko suradjuju s izraelom su dovedeni u veliku opasnost..

Mislim da tu nece biti puno kalkulacuja sto se tice izraela i njegovih saveznika..

H\'ghar
7 godine prije

U svim napisima oko ove inkurzije, zbunjuje me pominjanje Palmire. Sa koje udaljenosti i šta su tamo imali tražili? Projektili ispaljeni na njih da su usmjereni prema Jeruzalimu (preko Jordanskog teritorija),,, ??
U svakom slučaju . Bibi je verificirao crvene linije koje su mu postavljene u MOW. Za nadati se je da su postavljene crvene linije stvarne i da Bibi neće više ulaziti u tiuđi zračni prostor?

Laki Topalović
7 godine prije

Sad meni opet nije jasno, jer Sana ne spominje Palmiru. Ovo je RT napisao jutros rano i svugdje stoji Quneitra. Možda su pogriješili?

Georgij Žukov
7 godine prije

Zasto Putin kalkulira oko obaranja agresorskih aviona iznad Sirije nije mi nikako jasno , meni bi bio gust predati vec instalirane S 400″ sirijcima” ;), te nakon toga obavjestiti sve PARTNERE da su na meti pzo-a” Sirijske” vojske , pa tko voli nek izvoli .Rusi trebaju konacno poceti rusiti sve sto uleti u Sirijski zracni prostora iz prostog razloga sto je jedino ruska vojska pozvana od sirijskog naroda sto znaci da legitimno i po svim medjunarodnim standardima boravi u siriji, svi ostali su AGRESORI .

Jupiter
7 godine prije

Siriju bombarduje ko stigne!Sto se tiče Izraela to je opšte poznato da su Sirija i izrael dobri stari neprijatelji

H\'ghar
7 godine prije

U svim napisima oko ove inkurzije, zbunjuje me pominjanje Palmire. Sa koje udaljenosti i šta su tamo imali tražili? Projektili ispaljeni na njih da su usmjereni prema Jeruzalimu (preko Jordanskog teritorija),,, ??
U svakom slučaju . Bibi je verificirao crvene linije koje su mu postavljene u MOW. Za nadati se je da su postavljene crvene linije stvarne i da Bibi neće više ulaziti u tiuđi zračni prostor?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI