Svjetski ekonomski forum promoviše video igru koja ”pomaže izbjeglicama” kroz mikrotransakcije – ali ona još uvijek ne postoji

Bill Gates - Svjetski-ekonomski-forum
10 komentara

Umovi iz Davosa koji stoje iza „Velikog reseta“ sada promovišu priču o afričkom mladiću koji je naučio da kodira i napravio igru koja će pomoći svjetskim izbjeglicama. Problem je što je njegova igra za mikrotransakcije isparila.

„Ova video igra vam omogućava da uđete u cipele izbjeglice“, objavio je ove nedjelje WEF, objavljujući članak koji je izvorno napisao Reuters o izbjeglici iz Južnog Sudana i „Salaam“, video igri koju je navodno stvorio.

Prema priči, Lual Mayen je rođen tokom leta roditelja iz Južnog Sudana i proveo je naredne 22 godine u izbjegličkom kampu u Ugandi prije dolaska u SAD. Prvi put je u kampovima vidio računar i naučio je da kodira s ambicijom da „promijeni svijet“ stvarajući igru koja će omogućiti svima da iskuse teškoće života izbjeglica.

Salaam će biti besplatna igra, ali igrači će morati da vrše kupovinu hrane, vode ili lijekova u aplikaciji za svoje virtuelne likove – a dio toga će onda ići stvarnim izbjeglicama, rekao je Mayen.

Kada neko kupuje hranu u igri, zapravo kupuje nekome hranu u izbjegličkom kampu.

Mikrotransakcije su vrlo kontroverzna karakteristika modernih igara, a ni Mayen ni Reuters nisu objasnili kako bi Salaam zapravo trebalo da isporuči novac. Mnogi odgovori na tvit WEF-a bili su u najmanju ruku skeptični prema tom konceptu.

Reutersova priča kaže da je Mayenova igra „postala virusna nakon što ju je postavio na Facebook i privukao pažnju industrije igara na sreću“, do te mjere da je proglašen za globalnog građanina igara na Game Awards 2018.

Međutim, priča je zapravo objavljena u februaru 2020. Provjera veb stranice Junub Games, koja proizvodi Salaam, u utorak je ipak pokazala da igra „stiže uskoro“. Ostatak stranice sastoji se od medijskog izvještavanja o Mayenu, zagovaranja izbjeglica i ponude posla za „vrhunske programere igara koji će nam pomoći da završimo Salaam“.

I dalje ostaje zagonetno zašto bi WEF možda obnovio priču iz februara 2020. o još uvijek nepostojećoj igri. Prošlog mjeseca organizacija je pokušala da promoviše napore švedske aktivistkinje Grete Thunberg protiv klimatskih promjena koje je stvorio čovjek ukazujući na iskustvo Venere. Osim ako WEF ne tvrdi da su astronauti drevne Zemlje naselili drugu planetu Sunčevog sistema i nekako uništili njenu atmosferu, za sada naučnici vjeruju da je Venera postala staklenik zbog erupcija vulkana.

Transnacionalna organizacija sa bazama u Davosu stekla je posljednjih mjeseci reputaciju po manifestu koji je napisao njen osnivač i direktor Klaus Schwab, nazvan „Veliki reset“, zagovarajući upotrebu pandemije Covid-19 za vršenje velikih promjena u načinu na koji svijet funkcioniše.

Izbjeglicemikrotransakcijevideo igra
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Praetorian
3 godine prije

Sad ce krenuti utjecaj preko Atlantika na centar moci u EU i mozemo ocekivati novi val okupatora u Europi. Ono sto je privremeno stalo je stalo zbog bavljenja Amerike samom sobom pod Trumpom, no duboka drzava ce sada to nadoknaditi. Novi sukobi na bliskom istoku i eto ti jos novih “Sirijaca” iz Pakistana, Iraka, Aftanistana, Maroka, Tunisa, Indije itd.

nekoime
3 godine prije

Kao kada su onomad njemačke izbjeglice krenule na Moskvu…

Sirius
3 godine prije

Trebalo bi ruse upitati veneri stogod. Ipak je vec desteljecima ponekad i americki znanstvenici u zargonu znaju nazvati ruskim planetom.

HEj !
3 godine prije

NE u HR !

Stara kuka
3 godine prije

Neka leftardi koji podržavaju migraciju slobodno igraju tu igricu i daju novce. Uopće mi to ne smeta. Tko želi izbjeglice nek to i plati iz svog džepa.

ledeno doba
3 godine prije

Mnogi ljudi u Africi nemaju što jesti i nemaju dovoljno osnovnih sredstava za život,–ali daj im računala i programiranje. Mnoge afričke države totalno su preplavljenje digitalnim smećem,-. starim isluženim računalima i monitorima. Koje se izvoze iz Europe i Zapada. Jer na Zapadu nemaju kamo sa ovim digitalnim otpadom, čiji su sastojci puni otrovnih sastojaka, zato ga uvaljuju afričkim državama. A tamošnji korumpirani lupeži koji su na vlasti u tim državama, diobivaju masnu lovu od EU-a, MMF-a, Svjetske banke, itd..- da prihvate to kompjutersko smeće. Vidio sam u nekom dokumentracu, u pojedijnim afričkim državama, pa to su ogromna brda digitalnog smeća, starih računala i monitora iz Europe. I mnogi mladići i djeca, prpaju po cijeli dan po tom smeću, da pronađu nešto što je još upotrebljivo. Osim toga, poznato je da u nekim afričkim državama, ljudi, a i mnoga djeca traže neke rude, koje su potrebne za pravljenje čipova i drugih… Čitaj više »

Tibor Labinjanin
3 godine prije

Može li mi netko reči koliko je izbjeglica primio izrael?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI