Tri razloga zbog kojih je Trump postao republikanski kandidat

0
0

Dvije sedmice prije dana izbora u SAD-a, sve je moguće. Stvarnost ovogodišnje predsjedničke trke je sljedeća: Još jedna nacionalna anketa pokazuje da Donald Trump vidno zaostaje za Hillary Clinton, što je priznao i njegov šef izbornog štaba.

Demokrate su nadjačale republikance u tzv. “ranom glasanju“, na primjer u saveznoj državi Nevadi. Trumpova popularnost je vidno oslabila i nakon njegove prijetnje da će tužiti žene koje ga optužuju za seksualne napade.

Donosimo vam tri razloga zbog kojih je Donald Trump, iako tako nepopularan kod glasača sada, postao kandidat Republikanske stranke na predsjedničkim izborima.

Pitanje imigracije

Problem imigracije i njegovo rješavanje bio je dominantno u preliminarnim, unutarstranačkim izborima. Stranka je željela kandidata sa najkonzervativnijim stavom o ovom pitanju. Sa pričom o podizanju zida na meksičko-američkoj granici i deportaciji muslimana iz SAD-a, Trump je bio više nego logičan izbor.

Ignorisanje potrebe za manjinskim biračima

Republikanci su nominovali kandidata koji je govorio o meksičkim “silovateljima”, optužio sudiju meksičkog porijekla zbog pristrasnosti o pitanju njegove kandidature i tražio da se zabrani ulazak muslimanima u SAD. To je sve bilo suprotno procjenama Nacionalnog komiteta republikanaca (RNC) iz 2013. da je potrebno da dođu do glasača koji pripadaju etničkim manjinama.

Nepovjerenje u stranačku elitu

Mitt Romney je govorio protiv Trumpa, porodica Bush je napustila trku za nominacijom, a i neki drugi istaknuti članovi Republikanske partije su upozoravali na Trumpa. Ali njega to nije oslabilo, već baš suprotno od toga.

Ostalo je još samo 15 dana do američkih predsjedničkih izbora. Moguće je da dođe do promjene raspoloženja birača i da manje popularni Trump ipak uđe u Ovalnu kancelariju Bijele kuće. Bez obzira na ankete i njihove rezultate, moraćemo sačekati izborne rezultate 8. novembra.

Predsjednički izbori
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI