Trump izjavio da će zabraniti TikTok u SAD-u u idućih 24 sata

TikTok
10 komentara

Američki predsjednik Donald Trump obećao je da će zabraniti kinesku platformu za dijeljenje videozapisa TikTok u Sjedinjenim Državama, rekavši da bi to mogao učiniti putem izvršnog naloga sljedeći dan. Tvrdnja je nastala usred optužbi za krađu IP-a, za što je optužen Peking.

“Što se tiče TikToka, zabranjujemo tu aplikaciju u Sjedinjenim Državama”, rekao je Trump novinarima u zrakoplovu Air Force One u petak, što je prenijela NBC News, dodajući da bi to mogao učiniti već u subotu. Trump je nagovijestio da bi mogao upotrijebiti izvršnu naredbu ili da bi mogao iskoristiti ovlasti za hitne slučajeve kako bi stavio zabranu na snagu.

Prijedlog dolazi samo nekoliko sati nakon što su u petak objavljena izvješća koja govore o tome da je Microsoft bio uključen u razgovore o kupnji video-aplikacije od kineske tvrtke ByteDance, što je kupovina kojoj se Trump navodno usprotivio. Microsoft i Byte Dance su, međutim, odbili komentirati tu stvar.

Vijest o Trumpovoj zabrani aplikacije, koja je posebno popularna kod tinejdžera, potaknula je natjecanja u tome tko će na tu temu objaviti bolje ”meme” na Twitteru.

Korisnici interneta tako”oplakuju” karijere američkih TikTok “influencera”, koji će u idućih 24 sata biti vjerojatno nezaposleni, što ukazuje na to da će sada dobar dio tih tinejdžera prijeći na druge medije, kao na primjer YouTube.

Predsjednik je ranije nagovijestio zabranu, uključujući petak u jutro, rekavši novinarima u Bijeloj kući da uprava “može” zabraniti platformu, primjećujući kako u vezi s tim “postoji nekoliko opcija, no mi tražimo puno mogućnosti kako bismo ispoštovali TikTok”. Predsjednik je izrazio zabrinutost zbog TikToka i drugih kineskih društvenih entiteta, koji prikupljaju američke podatke, nešto što je bila tema Ovalnog ureda već nekoliko mjeseci i nešto što se također koristilo kao opravdavanje zatvaranja kineskog konzulata ranije ovog mjeseca.

Aplikacija se pokazala kontroverznom i izvan vlade, a Amazon je tražio od zaposlenika prestanak korištenja te aplikacije ranije ovog mjeseca; Amazon je kao razloge naveo “sigurnosne rizike”. Glasnogovornik tvrtke kasnije je pojasnio da je interna direktiva “poslana pogreškom”, te da se Amazonova politika u vezi platforme, nije promijenila. Incident je, međutim, ukazao na širu zabrinutost oko aplikacije za koju je prošlog mjeseca otkriveno da neprimjetno i bez znanja korisnika pristupa “sadržaju podataka međuspremnika” na Appleovim uređajima, što ukazuje na to da se aplikacija možda koristi za otkrivanje povjerljivih podataka, kao što su lozinke. Tvrtka je 2019. godine priznala da je zaista bez znanja korisnika pristupala njihovim podacima, no obećala je da će s time prestati.

Napetosti između Washingtona i Pekinga su u posljednjih mjeseci porasle. U isto vrijeme Trumpova administracija pojačava svoje sankcije i oštru retoriku prema kineskim tvrtkama. Usred dugotrajnog trgovinskog rata, koji je gotovo eskalirao u tarifni rat prošle godine, SAD su se usmjerile i na kineskog diva Huaweija, tvrdeći da je kompanija svojim postupcima prijetila sigurnosti podataka korisnika. Predstavnici Huaweija kao i kineski dužnosnici tvrdili su da je potez samo način protjerivanja kineskog konkurenta s američkog tržišta te da se ”pitanja sigurnosti” koriste kao izgovor.

Društvene mrežeTikTok
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Busola
3 godine prije

Lakrdija SAD koja će pokrenuti i već je pokrenula kinesko odbacivanje zapadnog tržišta. Već sada Huawei se daleko bolje prodaje u Kini nego ikada Stvar je jednostavna SAD pokušava uništiti kinesku informatičku industriju , ali problem je što sami Kinezi su jedno veliko tržište posebno s Azijom. Zbog ovog Apple već kasni s mobitelima (zbog koronakrize službeno…) , a Samsung doživljava ogroman pad prodaje… Problem je što bi Europa ako sluganski bude orijentirana u budućnosti mogla biti zakinuta za neke odlične kineske marke tipa Xiaomi. Ni na kraj pameti mi ne pada davati za mobitel 5000 kuna i više , kada postoji odlični modeli Xiaomija koji uredno i kvalitetno sve rade po cijeni od cca 1300 kuna… Nisam od tipova koji slini za nečim skupim zato što taj uređaj koristi neka super zvijezda u filmu ili u stvarnosti… Meni je bit da imam kvalitetan uređaj za što manje love ,… Čitaj više »

Stara kuka
3 godine prije

Ne znam hoće li biti nešto od toga. Trump u zadnje vrijeme puno prijeti, ali malo toga konkretnog napravi. Slažem se da taj tik-tok treba zabraniti. Ali, ne zato jer, kako Trump kaže prikuplja informacije o korisnicima i proslijeđuje ih dalje vladama i tajnimm službama (jer to rade svi) nego zato jer je to još jedna razina više u idiotizaciji javnosti koja se provodi preko medija i pogotovo interneta.

I drugo, ako Trump ima ovlasti i mogućnosti zaista zabraniti tu platformu, možda bi onda trebao pogledati u vlastito dvorište i razmisliti i o zatvaranju ili ograničavanju moći Googlea i njegovog Youtuba, Facebooka, Twittera, Applea, Amazona i sličnih američkih kompanija koje su, budimo realni daleko veče zlo i opasnost i po Trumpa i po ljudske slobode od Tik-toka.

Dokurčilomi
3 godine prije

Boji se da će mu tik tok ukrasti glasove na izborima i to na karticama gdje se očima gleda gdje su zarezane. Sva sreća pa je amerika razvijena zemlja.

Stock
3 godine prije

Intervjuišu ovdje nekog momka, nema više od 18 godina o ovoj zabrani.
Kaže mali…
Meni svejedno ko me špijunira…Amerikanci ili Kinezi.
Igrica mi je dobra.
Za ostalo ga baš briga.
Koliko sam skontao, ovaj app i koriste djeca i omladina.
I sada će neka Velika Sila njih špijunirati???

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI