“Trump pobjeđuje” – predviđa sistem vještačke inteligencije Sanjiva Rai

Trump pobjeđuje
0

Ankete konstantno pokazuju da Hillary Clinton vodi u trci za predsjedničku funkciju u SAD-u posljednjih sedmica, ali sistem vještačke inteligencije koji je predvidio ishode tri prethodne trke ima drugačije predviđanje predsjedničkih izbora.

Sistem, nazvan MoglA, koristi 20 miliona podataka sa mrežnih platformi (Google, YouTube i Twitter) kako bi kreirao svoje predviđanje. MoglA je tačno predvidjela rezultate tri prethodne predsjedničke trke, kao i stranačke nominacije unutar dvije velike stranke, Republikanskoj i Demokratskoj.

“Dok mnogi algoritmi imaju problem neobjektivnosti svojih programera, MoglA uči iz sopstvenog okruženja razvijajući sopstvena pravila i stručni sistem bez odbacivanja bilo kojih podataka,” kazao je Sanjiv Rai, osnivač indijske firme Genic.ai koja je razvila MoglA sistem.

MoglA koristi podatke poput angažmana na “tvitovima” i video snimcima postavljenim na platformama koje ona prati. Otkrila je da je Trump nadmašio Obamin angažman tokom izbora 2008. godine i to za 25 %.

Angažman na društvenim mrežama, doduše, nije bio tako značajan 2008. kao što je danas. Sem toga, MoglA ne može uvijek analizirati da li je neka objava o Trumpu pozitivna ili negativna.

Ipak, sistem je bio u pravu prethodna tri puta. Svaki put je pobijedio kandidat koji je bio više angažovan na društvenim mrežama. Ovo i nije jedini znak da ankete možda griješe. Profesor koji je vrlo precizno predvidio ishode svih predsjedničkih izbora od 1984. godine kazao je prošlog mjeseca da će Trump najvjerovatnije pobijediti.

MoglA je svoje predviđanje dala prije nego što je FBI najavio ponovno otvaranje istrage protiv Hillary Clinton zbog upotrebe privatnog email servera dok je bila na poziciji državnog sekretara.

moglaPredsjednički izbori
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI