Trump se zavjetuje da će uzvratiti udarac francuskom “digitalnom porezu”, te ga naziva “Macronovom gluposti”

Donald Trump
8 komentara

Ako pratite Američku politiku, vidjet ćete da donose određene zakone koji se tiču ne samo Amerike, već cijelog svijeta. Kada oni to naprave onda je to “uredu” i svi ga se moraju pridržavati, npr. CAATSA, odnosno Zakon o suzbijanju američkih protivnika kroz sankcije. Zanimljivo je što se taj zakon odnosio na Tursku kada je htjela kupiti raketni obrambeni sustav S-400 Trijumf iz Rusije. Dakle, ta kupovina nije održana u SAD-u, u njoj nisu sudjelovale SAD, kao jedna od strana, Amerika je to opet vidjela kao kršenje američkog zakona.

No što se dogodi, kada se netko drugi usudi donijeti neki zakon koji se tiče i američkih firmi?! Pogađate, predsjednik Trump, se naljuti, a zatim postavlja objave na svom Twitter profilu u kojima proziva te osobe, te njihove radnje naziva djetinjastim izrazima (Francuski zakon nazvao je “Macronovom gluposti“). Zapravo, sakrijemo li identitet osobe što je objavila te objave, mogli bi ste dobiti osjećaj da je to pisalo neko dijete, a ne predsjednik SAD-a. No dobro, nećemo vrijeđati.

Naime, Francuska je odlučila donijeti zakon kojim bi oporezivala velike tehnološke firme, koje imaju globalne prihode u vrijednosti od 750 milijuna eura. Donald Trump to očito nije dobro prihvatio te je obećao poduzeti “značajne uzajamne akcije” protiv predloženog francuskog “digitalnog poreza”, ako bude usmjeren na bilo koju američku tvrtku.

Predsjednik se stoga, u petak popodne, oglasio na Twitteru s prijetnjom odmazde, zbog nedavnog usvajanja zakona u Francuskoj kojim bi se nametnulo novo tro-postotno oporezivanje tehnološkim tvrtkama kao što su Facebook i Amazon.

Predsjednik Trump je inzistirao na tome da, ako bi neka zemlja trebala oporezovati američke tehnološke tvrtke, “to bi trebala biti njihova domovina, SAD.” Tada se okrenuo svoj francuskom kolegi, Emmanuelu Macronu, nazivajući taj postupak glupošću, te se obrušio na jedan od najcjenjenijih francuskih proizvoda: vino.

“Uvijek sam govorio da je američko vino bolje od francuskog vina!” Objavio je Trump.

O ukusima se ne raspravlja, zato ćemo prijeći na poreze.

Novi porez, potpisan u srijedu, utjecat će na tvrtke s najmanje 834 milijuna dolara u globalnim prihodima (750 milijuna eura), ili one koje su zaradile više od 27 milijuna dolara (25 milijuna eura) od “digitalnih aktivnosti”, kao što je oglašavanje.

Nakon donošenja zakona ranije ovog tjedna, Trump je upozorio da je porez “nepravedno usmjeren na američke tvrtke” i naložio istragu nove mjere, koja će, prema riječima američkog trgovinskog predstavnika Roberta Lighthizera, odrediti je li “diskriminatorna ili nerazumna i tereti ili ograničava trgovinu SAD-a. ”

Glasnogovornik Bijele kuće Judd Deere priopćio je, u petak, kako je uprava “tražila sve političke alate” koji su im na raspolaganju kako bi se suprotstavili novom porezu.

Pariz je odgovorio na Trumpov tweet, a ministar financija Bruno Le Maire rekao je da bi željeli postići sporazum s Washingtonom, ali u nedostatku jednog “Francuska namjerava provesti svoje nacionalne odluke.”

“Opće oporezivanje digitalnih aktivnosti je problem koji se tiče svih nas”, kazao je Le Maire, dodajući kako Francuska želi postići konsenzus o tome sa svim članovima G7.

Ovakva situacija spada u onu: “Ne znaš bi li se smijao ili plakao”. Nadamo se samo da će sve političke odluke koje budu donosili biti pomno razmotrene i smirene. Ono što nam ne trebaju su odluke koje su donesene samo da bi se nekome vratilo milo za drago. Ipak riječ je o geopolitičkom nadmetanju, najvećih svjetskih sila. Sve što rade tiče se čitavog svijeta, a ne samo njihovih država.

CAATSAFrancuski porez
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

U skladu sa upozorenjem u Marksu 8,34-38,
Judd Deere od svih političkih alata odabrao ”tradicionalnu ciglu”,
nakon što su sve političke odluke smireno i porno razmotrene ?

DŠ.....
4 godine prije

Francuzi se igraju s vatrom jer će Amerikanci bojkotirati njihove proizvode. Kao onomad kada se Francuska nije pridružila napadima na Irak ili neku susjednu državu. Tada su njihovi sirevi bili na crnoj listi, a to je pričinilo podosta štete izvoznicima. Trump dobro zna da je američko tržište najvažnije na svijetu, stoga udara bez straha da će to naštetiti SAD-u. No Talijani imaju lijepu poslovicu. Tanto va la gatta al lardo che ci lascia lo zampino. Toliko puta ide mačka na slaninu dok ne ostane bez šapice.

nekoime
4 godine prije

Konačno je Trump otkrio istinu. Francuska vina ne valjaju. Od grožđa su.

Ivan
4 godine prije

Ovaj tekst mu dodje kao antiamericki pamflet po svaku cenu, cak stajuci u odbranu Macronovog delovanja. Sasvim sam siguran da je pisac odlican poznavalac vina, narocito francuskih i americkih. Pogledajte sebe pre nego osudite druge druze Sasa, porediti Trumpa sa detetom je vrlo neukusno, ovaj mirne duse mogu reci pamflet je i vise nego niskog nivoa. Taman za publiku koja se odusevljava niskim strastima.

samo tako
4 godine prije

Ne brini Macronu, Trump če ti oprostiti što te pljuska, kao što i ti opraštaš žrtvama svojim.
Je li Assad još u Siriji….. ?
Šalje ti pusu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI