Turska će preduzeti odgovore na američke sankcije uključujući bazu Incirlik

Vojna baza - AWACS
12 komentara

Ovaj potez je uslijedio nakon što je State Department prošle sedmice saopštio da predsjednik Donald Trump i državni sekretar Mike Pompeo “razmatraju sve opcije unutar CAATSA zakona o suzbijanju američkih neprijatelja kroz sankcije zbog turske kupovine PVO sistema S-400.

Ankara će odgovoriti na sankcije Washingtona zbog kupovine ruskog sistema S-400 izjavio je Mevlut Cavusoglu.

“Ako nam Sjedinjene Države uvedu sankcije, mi ćemo znati odgovoriti istom mjerom. Preduzećemo korake u vezi sa vazduhoplovnom bazom Incirlik! Ovo je prirodan odgovor u ovim okolnostima a ne prijetnja ili ucjena” rekao je Cavusoglu za turski kanal TGRT Haber.

Prošle godine je potpresjednik turske vlade Bakir Bozdag odbacio medijske navode o povlačenju američkih trupa iz vazduhoplovne baze Incirlik. Ove insinulacije su uslijedile nakon što su njemačke snage napustile ovu bazu pošto njemačkim vlastima nije bila odobrena dozvola za posjetu ovog objekta.

Cavusoglu je takođe ukazao da američki predsjednik Donald Trump nije voljan da sankcioniše Ankaru zbog sporazuma o nabavci S-400 sa Rusijom, dodavši da će PVO sistem ući u naoružanje početkom 2020. godine. On je takođe naglasio da su turski partneri u programu F-35 zabrinuti zbog odluke Washingtona da suspenduje Ankaru iz ugovora.

Turska će zadovoljiti svoje potrebe na nekom drugom mjestu ako nam ne isporuče F-35 rekao je turski ministar vanjskih poslova.

Izjava je uslijedila nakon što je Bijela kuća prošle sedmice saopštila da je turska kupovina S-400 onemogućila njenu participaciju u programu F-35.

Glasnogovornik američkog State Departmenta, Morgan Ortagus, izjavio je da predsjednik Donald Trump i državni sekretar Mike Pompeo razmatraju opcije za odgovor na tursku kupovinu S-400. S obzirom na to koje će opcije sankcija biti izabrane neću vam reći ništa više osim da sekretar Pompeo zdušno radi na tome, sankcije su u procesu” rekao je Ortagus.

Sputniknews

Američke sankcijeCAATSAIncirlik
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milance iz Ceske
4 godine prije

Své to ima za cilj likvidacija Nato snaga.Trumpsa globalistima to perfektno rádi.Iduce godine slijedi raspad Nato snaga.

Zadranin
4 godine prije

Kako me zaboli ona stvar hoće li amerokenjci i dalje izvršavati zločinačke pothvate iz turske baze Incirlik.

Turci, bolje bi vam bilo da se osamostalite vojno. Samo, nemojte više osvajati Balkan.

Ne isplati se imati nas na grbači (eno HDZ zamjenio sve kriminalne ministre.. novim kriminalcima. P***! ) 😂

Tomica
4 godine prije

Još jedan od Trumpovih genijalnih poteza tipa “Uh, šta ću sad?”
Šta god da uradi i koliko god da naudi Turskoj i SAD će debelo da zaboli. Još nekoliko takvih gafova i sami će sebi doći glave.

Red Dog
4 godine prije

Gde se je jednom usadio amer, tesko da ces ga izbaciti.
Zar nije bilo rec o izbacivanju i prilikom pokusaja puca na Erdu?
Procurilo je da su imali nuklearne na povrsini u Evropi, ali ko zna koliko imaju zakopanih. Da se osvete u slucaju da budu oterani… :/

Carlosan
4 godine prije

Rusi će se usrećiti.

Još jučer su srušili ruski avion, a danas najbolji prijatelji. Moš mislit.
A mislim da se Turska pomalo vraća u prirodno okruženje – u Aziju.

Max
4 godine prije

Ne može Nato bez Turske to je druga najjača sila u NATOu

Lala
4 godine prije

Tursku jednostavno treba dovesti u red, otpadnicki diktatorski rezim vodi Tursku u propast.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI