Trumpove sankcije vojnoj industriji Rusije i Kine i za niz kineskih tehnoloških divova

40 komentara

Nakon što je američki State Department objavio Federalni registar sa sankcioniranim ruskim kineskim i iranskim kompanijama vojno-industrijskog kompleksa, čime se želi riješiti konkurencije na tržištu oružja, Washington je najavio kako planira uvesti sankcije za još pet kineskih tvrtki, proizvođača opreme za video nadzor.

Nakon stavljanja na crnu listu Huaweija i njegovih 70 kineskih kooperanata, sad je jasno da se američka uprava konkurencije želi riješiti tako što će sankcionirati sve neprijateljske kompanije, iako bez ikakvih dokaza da krše pravila globalne trgovine.

Bloomberg je jučer izvijestio kako će SAD, osim sankcija protiv tvrtke Hangzhou Hikvision Digital Technology, također zabraniti američkim tvrtkama da kupuju softverske ili hardverske komponente od tvrtki kao što su Megvii, Meiya Pico, Iflytek Co. i Zhejiang Dahua Technology Co.

Riječ je o kineskim tvrtkama koje proizvode kamere i drugu opremu za vanjski video nadzor. Prema izvorima Bloomberga, Trumpova administracija je navodno “zabrinuta zbog uloge tih tvrtki u pomaganju kineskim vlastima u suzbijanju Ujgura u autonomnoj pokrajini Xinjiang u zapadnoj Kini”. Osim toga, američke vlasti su “zabrinute” zbog mogućnosti korištenja kamera tvrtki Hikvision i Dahua za špijunažu, pomoću softvera za prepoznavanje lica.

Bloomberg navodi kako će senator Ted Cruz poslati pismo predsjedniku Trumpu s pozivom da “provede sveobuhvatnu procjenu o tome kako privatne kineske tvrtke koriste američku tehnologiju za video nadzor”.

Dahua i Hikvision su među vodećim svjetskim proizvođačima vanjskih sigurnosnih kamera. Bivši Trumpov savjetnik Steve Bannon ranije je pozvao na nastavak uvođenja američkih sankcija protiv kineskih tvrtki u području tehnologije.

Međutim, ako Trumpova administracija te i druge kineske tvrtke stavi na crnu listu, to će sigurno dovesti do još oštrije reakcije kineskog vodstva nego u slučaju Huaweija.

Kineskim vlastima se sigurno neće svidjeti formulacija Trumpove administracije o “suzbijanju prava Ujgura” i druge izjave koje se tiču “poštivanja ljudskih prava”.

Osim toga, sankcioniranje novih tvrtki će označiti daljnju eskalaciju sukoba, koji sve više gubi obilježja trgovinskog i tehnološkog rata, a sve više prerasta u puni geopolitički sukob između Sjedinjenih Država i Kine u kojem su američke vlasti, pod krinkom izjava o želji da Peking provede “temeljne reforme” i prestane provoditi “špijunaže”, pokušavaju ograničiti daljnji razvoj Narodne Republike Kine.

To je prepoznao i kineski predsjednik Xi Jinping, koji je u ponedjeljak u provinciji Jiangxi pozvao naciju da se pripremi na novi “Dugi marš”, te da u pozadini rastućih napetosti sa Sjedinjenim Državama pokaže duh izdržljivosti i zajedništva kineskog naroda.

Federal Register Bloomberg

EU tvrdi da proizvodi Huawei nemaju „stražnja špijunska vrata“ – Xi još jednom upozorio SAD

HuaweiTrgovinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Trubadur
4 godine prije

Baš juče čujem od Sjekloče na Kosmopolitiki, da je Rusija več 96 % samozadovoljavajuča….Budučnost je tako u razvoju vlastitog tržišta i u povezivanju prirodnih ekonomija u međusobne ekonomske konglomerate…. Kao što sad stvari stoje svijet neminovno ide prema bipolarnosti, gdje imamo na jednoj strani Rusko-Kinesku a na drugi strani USrA politički-ekonomsku zonu….. Balkan na žalost čini mi se ostaje pod USrA čizmom….

Perun
4 godine prije

Donald Trump je najveca sramota ljudske bijele rase ….Bolje da mu je mater rodila kamen za kiseliti kupus nego njega ….Bolje mu je da ide raditi u neki rodeo cirkus u Texasu ne kao kauboj ,nego dugorogo govedo za jahanje …nek uveseljava siroke americke narodne mase ,jer za ostatak svijeta on je nepozeljan ….PS zbog Melanije je dobio nadimak Balkanska Pudlica

hribar
4 godine prije

usa cenzurira ruske i kineske proizvođače

eu kolonija
4 godine prije

kina drži 80% tržišta rijetkih minerala. ukoliko kina zabrani izvoz ovih minerala naročito pogođena će biti američka namjenska industrija tj. proizvodnja oružija.

ps. dobra vam je ova gore ilustracija koja prikazuje malog trumpa pored dva gorostasa. možda kada bi trumpu još nabacili one male brčiće onda bi bila kompletna

savchenko
4 godine prije

sprda se s njima kad nemaju muda udarit gdje boli…a ovi im još aljasku donirali da ih imaju odakle napast

eu kolonija
4 godine prije

to ti je poruka da kina neće popuštati američkim zahtjevima. to se tako radi kada hoćeš da kažeš nekome nešto ali da ga ne uvrijediš. diplomatski I simbolično. diplomacija je posebna nauka

Tony
4 godine prije

Hahhahaha sta im radi ovaj Trump …

Džugašvili
4 godine prije

Naravno, to se uvjek događa, kad neka država dobije doživotnog vođu, kakav je ovaj Xi jinping! Doživotni vođa znači smanjivanje demokratskih načela i povratak na staro, a to “staro je ono što si spomenuo, povratak rižinim poljima ali i povećanoj represiji nad vlastitim stanovništvom, kakva je vladala za Maocetunga i Ču en laja!

Banana
4 godine prije

Miriše mi da cemo na HTVu uskoro gledat seriju Sjever i Jug 150 g.kasnije

Gardijski Zdrug!!
4 godine prije

Nije vezano uz ovu temu,ali izgleda da je Turska prestala kupovati iransku naftu!!
Obruč oko Irana se sve vise steze i cini mi se da je Iran doveden pred zid.
Jedino sto im preostaje sklopit tu nuklearnu bombu, kad nitko nije poštovao dogovor s Iranom,ne mora ga se ni Iran pridržavati!!

samo tako
4 godine prije

Kinezi su spremni za “dugi marš”, i ne samo oni.
I drugi se pripremaju bez da u tome još govore na glas. Šapčuči poput EU, da ih gazda ne čuje.

Sir Oliver
4 godine prije

Ne razumijem kako se nađe još likova na portalu koji odobravaju sta radi ovaj narandžasti or..gutan.Stvarno moras imat totalnu lobotomiju za odobravat ovakve gnjusobe.

Kažun
4 godine prije

Razno razni samozvani stručnjaci nek pitaju za savjet Lavrova!Nadrilječništvo ili Šarlatanstvo je

kazneno djelo po zakonu RH.

Prvosvibanjski_grah
4 godine prije

Amerika i EU nisu idealne zajednice drzava ili naroda odnosno drustvena uredjenja ,medjutim idealno drustvo ne postoji niti ce ikada postojati , drustveno uredjenje koje bi svim ljudima na planeti zemlji ugodilo jest nemoguce i utopija.Medjutim ono sto sam primjetio na ovom portalu jest to da danonocno prizivate propast EU a podrzavate Kineski neoliberalno-kapitalisticki komunizam ili ruski kapitalisticko-oligarhijski, meni je to jednostavno neshvatljivo. Evo navest cu samo jedan primjer a linkati cu vam i dokumentarne filmove na tu temu ako je potrebno i ako vas zanimaju.Dakle u Kini postoje gradovi smeca gdje se ljudi radjaju i umiru u istom tom smecu(nazalost uvezenom i iz EU), citave kineske obitelji doslovno zive u tom smecu i rucno ga sortitaju ,dok u isto to vrijeme gazda Kinez ugovara uvoz novih milijardu tona smeca,( kao da nemaju svoga dovoljno), gazda naravno zivi u vili i vozi ferari, ako je to idealno drustveno uredjenje u… Čitaj više »

yarilo
4 godine prije

u Buzinu su počeli zapošljavati komedijše, ili nitko pametan ne želi raditi za mer’kance

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI