EU tvrdi da proizvodi Huawei nemaju “stražnja špijunska vrata” – Xi još jednom upozorio SAD

58 komentara

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Kine, Lu Kang, podsjetio je kako tijekom višegodišnjeg pažljivog proučavanja u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Europskoj uniji nije pronađen nijedan takozvani “backdoor”, odnosno, “sigurnosne rupe” za špijuniranje u pametnim telefonima kineske kompanije Huawei.

Rezultati europske studije o proizvodima kineske kompanije Huawei Technologies su dokazali nevinost tvrtke, izjavio je u ponedjeljak službeni predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Kine, prenosi kineski kanal CCTV.

Glasnogovornik Lu Kang je komentirao izvješća njemačkih medija da godine pažljivog proučavanja u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Europskoj uniji nisu otkrile nijedan takozvani “backdoor” u Huawei proizvodima, dok su se “sigurnosne rupe” često pronalazile u proizvodima izradila američke tvrtke Cisco, što potvrđuje deset incidenata identificiranih od 2013. godine.

“Želimo da SAD komentiraju ove nalaze”, kazao je Lu na tiskovnoj konferenciji, dodajući da nakon incidenta s globalnim špijunskim projektom PRISM Sjedinjene Države šute o dokazima o svojoj nezakonitoj praksi špijuniranja, kibernetičkih napada i krađa.

Kako bi stekle konkurentsku prednost, Sjedinjene Države optužuju druge za pribjegavanje njihovim vlastitim praksama i služe se klevetničkim taktikama protiv poduzeća u drugim zemljama, bez pružanja uvjerljivih dokaza, kazao je Lu Kang.

FOTO: Lu Kang

Nalazi provjere u Europi su dokazali nevinost Huaweija i pokazali da je pritisak Sjedinjenih Država na poduzeća drugih zemalja od strane njihove vlade neopravdan”, dodao je visoki kineski dužnosnik.

Podsjetimo, Sjedinjene Države su optužile Huawei i 70 njegovih podružnica da djeluju “protiv američke nacionalne sigurnosti”, što je bio izgovor da kinesku tvrtku stave na “crnu listu”.

Prema riječima američkih dužnosnika, Huawei špijunira za Peking. Naravno, dokazi o krivnji, čak ni falsificirani, nikada nisu predočeni, što je postala praksa američkih administracija.

No, kineska tvrtka vjeruje da je to manifestacija nepoštenog tržišnog natjecanja. Kao rezultat nepromišljene odluke Donalda Trumpa da kazni Huawei, globalni giganti kao što su Google, Qualcomm, Intel, Xilinx i Broadcom su prekinuli suradnju s kineskim tehnološkim divom.

Međutim, nakon što su u ponedjeljak njihove dionice zabilježile znatan pad, američko ministarstvo trgovine je Trumpovu mjeru suspendiralo na 90 dana.

Zanimljivo je da je Google najavio prekid poslovne suradnje s Huaweijem u nedjelju, samo tri dana nakon što su njemački mediji objavili rezultate studije europskih stručnjaka o sigurnosti Huaweijevih proizvoda.

Njemački Der Tagesspiegel i drugi mediji su 16. svibnja objavili članak pod naslovom “Europljani ne smiju slijepo slijediti Trumpa“, pozivajući Njemačku i Europu kao cjelinu da ne slijede slijepo Sjedinjene Države u njihovom “ratnom pohodu” protiv Huaweija, kompanije ZTE i drugih kineskih dobavljača telekomunikacijske opreme.

Prema izvješću njemačkih medija, britanska vlada, njemački Savezni ured za informacijsku sigurnost, Europska komisija i druge institucije nakon višegodišnje revizije nisu pronašli nikakva “stražnja vrata” ili “sigurnosne rupe” u opremi tvrtke Huawei. Međutim, u opremi koju pruža američka tvrtka Cisco je to čest slučaj.

Jochen Homann, direktor njemačke Savezne uprave za internet, također je naglasio da se ista pravila jednako trebaju primjenjivati na sve tvrtke i da se sigurnosna pitanja u izgradnji 5G mreža moraju raspravljati s neutralnog stajališta i ne mogu se zloupotrebiti u međunarodnim trgovinskim sukobima. Također je ponovio da njemačka izgradnja 5G mreže neće isključiti Huawei. Sličnu izjavu dao je i 15. travnja.

Kao odgovor na američku “blokadu”, Huawei je nedavno poslao pismo globalnim korisnicima, ukazujući na to da je uspostavio rigorozan i učinkovit sustav upravljanja s kontinuitetom poslovanja kako bi osiguralo da većina proizvoda Huaweija u ekstremnim uvjetima nastavi služiti klijentima.

Predsjednik Xi Jinping pozvao naciju na novi “Dugi marš”

FOTO: Xi Jinping

U ponedjeljak je kineski predsjednik Xi Jinping pozvao zemlju na novi “Dugi marš” i da sve “počnu ispočetka”, što je najjasniji znak da se Peking ne nada skorom zaključivanju trgovinskog sporazuma s Washingtonom, piše South China Morning Post.

Xi Jinping  je posjetio provinciju Jiangxi u jugoistočnoj Kini, što je bila prva stanica u sklopu njegove prve turneje po zemlji nakon što je prije dva tjedna došlo do eskalacije trgovinskog rata.

Ovaj grad nije odabran slučajno, jer je u Jiangxiju 1934. godine Crvena armija Kine započela svoj legendarni “Dugi marš”, naziv za strateško povlačenje koje je izvršila kineska Crvena armija kako bi izbjegla ofenzivu nadirućih vojnih snaga Kuomintanga. To je zapravo uopćeni naziv za više marševa koje je izvršilo nekoliko komunističkih gerilskih armija na jugu tijekom povlačenja na sjever i zapad Kine.

Najpoznatiji od tih marševa bio je onaj iz provincije Jiangxi, koji je počeo u listopadu 1934. godine. Tamo je Prva armija Kineske Sovjetske Republike bila pod teškim udarom snažnije vojske Čang Kaj Šeka. Kako bi izbjegla potpuno uništenje, armija je pod komandom Mao Ce Tunga i Ču Enlaja izvršila veliko polukružno povlačenje prema sjeveru Kine na ruti  ukupne dužine 12 500 km, a marš je trajao preko 370 dana. Do odredišta na sjeveru Kine je ova skupina boraca probila četverostruke blokade Čang Kaj Šekovog Kuomintanga.

“Dugi marš” je u kineskoj povijesti ostao upamćen kao jedan od legendarnih podviga kineskih komunističkih gerilaca. U maršu je sudjelovalo 130 000 boraca, od kojih je preživjelo samo njih 10%. Preživjeli su smatrani herojima, a veliki dio njih je činio vladajuću garnituru nakon 1949. godine.

Odabir provincije Jiangxi za polaznu točku svog proputovanja i poziva naciji da krene u novi “Dugi marš” se doživljava kao pokušaj Xi Jinpinga da dočara duh izdržljivosti i zajedništva u pozadini rastućih napetosti sa Sjedinjenim Državama.

“Ovdje smo, na početnoj točki velikog Dugog marša, kako bi se prisjetiti vremena kada je Crvena armija započela svoje putovanje. Sada počinjemo novi Dugi marš i moramo početi iznova”, rekao je Xi Jinping u ponedjeljak.

Iako Xi Jinping nije izravno spomenuo trgovinski rat ili Sjedinjene Države, njegove izjave se smatraju jasnim signalom i pozivom kineskoj javnosti da se zbog pogoršanja vanjskog okruženja pripremi na poteškoće.

Trgovinski rat između Washingtona i Pekinga ove godine mogao bi smanjiti gospodarski rast Kine za jedan postotni bod, upozorio je prošlog tjedna Wang Yang, jedan od sedam članova Stalnog odbora Politbiroa centralnog komiteta KP Kine.

Kao što smo izvijestili, predsjednik Kine je također posjetio poduzeće za proizvodnju rijetkih metala JL MAG Rare-Earth Co. u provinciji Jiangxi. Ovaj posjet ukazuje da bi Kina, kao odgovor na objavljeni trgovinski rat, mogla zabraniti izvoz elektroničkih komponenti s rijetkim metalima u Sjedinjene Države.

Kineski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Cui Tiankai izjavio je u utorak za Fox News da je Peking spreman nastaviti trgovinske razgovore s Washingtonom.  Međutim, daljnji trgovinski pregovori između kineskih i američkih dužnosnika nisu planirani, nakon što je posljednji krug 10. svibnja završen neuspjehom.

CCTV / Tagesspiegel

HuaweiTrgovinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Xbe
4 godine prije

SAD je napravio takvu reklamu Huaveiu da mu oni nikad nece moci dovoljno zahvaliti.

m.ivanisevic
4 godine prije

“Želimo da SAD komentiraju ove nalaze”, kazao je Lu na tiskovnoj konferenciji, dodajući da nakon incidenta s globalnim špijunskim projektom PRISM Sjedinjene Države šute o dokazima o svojoj nezakonitoj praksi špijuniranja, kibernetičkih napada i krađa.”

Kinezi, nemojte kmečati već odgovorite. Vrlo dobro znate da to nema veze sa špijuniranjem i da će vam Ameri stati nogom za vrat samo zato što postajete jači od njih.

joka
4 godine prije

Mogu sad pjevati borbene koliko hoće. Panasonic prekida suradnju, teleoperateri u Japanu i EU storniraju narudžbe.

eu kolonija
4 godine prije

pad samo appleovih dionica za 10% je 100 milijardi $. a gdje su ostali. kina treba sada da se ugleda na rusiju I da se okrene korištenju unutarnjih potencijala. treba država kina da prekine svaku poslovnu suradnju sa američkim tehnološkim divovima I da investira u kreativne inovacijske parkove, ne samo u kini već u svim partnerskim državama a gdje ima kadrova a rezultate istraživanja integrisati u privatni sektor. tržište kine je samo za sebe ogromno i dovoljno ali biće tu i drugih tržišta. za vrlo kratak period bi kina mogla kontrolirati 50-60% svjetskog tržišta visokih tehnologija. kina treba pozvati i druge svjetske tvrtke ako žele da se preregistriraju iz drugih država pa i amerike u kinu. omogućiti im sva prava kao i ostalim kineskim tvrtkama. upamtit će američki tehnološki divovi, ako ostanu I opstanu, dobro kinu I kinesko divovsko tržište I sjećat će ga se sa nostalgijom

Laki Topalović
4 godine prije

Koliko vidim, Kinezi ne govore ništa. Sve njihove poruke su simbolične i neizravne. Kad budu radili, radit će… A to ne bu dobro svršilo po nekoga.

čitalac
4 godine prije

“… Kako bi izbjegla potpuno uništenje, armija je pod komandom Mao Ce Tunga i Ču Enlaja izvršila veliko polukružno povlačenje…”
….
“….U maršu je sudjelovalo 130 000 boraca, od kojih je preživjelo samo njih 10%…..”

Tipična “uspješna” taktika komunista: preživjelo ih je10% a htjeli su izbeći uništenje!?!
Da nisu išli na marš i prihvatili izravnu borbu više bi ih preživjelo, a možda bi i pobijedili.
Nadam se da ovoga puta to uraditi mudrije.

Morlak
4 godine prije

Huawei je samo nus pojava trgovinskog rata. Tu sam na strani US ,amo mi malo prominit trgovinske sporazume ,vratit firme kući pa da vidimo kako če kinez slat šaku brokava mukte priko svita. Ovo je samo super pojednostavljeno od mene zz.

Štjef z Pušće Donje
4 godine prije

Deca em sam vam ja je rekel ni, ni vam to pitajnu kosooka spijunaza, to vam se ide o spijunazi amerikenjcev, i njihove namere pa tudi dela kak buju kosooke rinuli vun i napravili placa za to kaj oni delaju, tak da kmeti nebuju kupili kaj drugega kot americani delajo.

Moreno
4 godine prije

Nevinost Huaweia je ravna bezgrešnome začeću . . . a sve se radi samo o tome jeli EU voli da joj uđe mali žuti sa vazelinon ili veliki crni bez vazelina.

udav
4 godine prije

ceo svet je usao u fazu velike prevare – kakvi crni ajfoni, eplpovi, dzidzabidze? jes da smo svi pokupovali ta sxanja, ali nemoj da mi pricaneko da naciona;ne ekonomije od toga zavise – da li cu da dzaram prstom po smartfonu dok se vozim, ili cu na obicnom kompu, ili laptopu da dzaram, koji kosta isto… mi zivimo u velikoj prevari, matriksu, i ne sme niko napolje pojedinacno, vec u valovima… potrebna je revolucija svesti… mi trampovi biraci smo prevareni, ako sad ne satre ove iz tajnih sluzbi koji su ga spijunirali, bifcemo sigurni da je sve predstava pozorisna, a da nam se reziser smeje… sve vise nas ce iz straha da ne sme ni da misli, uci u fazu rezignacije, a onda sledi revolucija… kakvi crni ajfoni, bakraci…

Dopizdilomi
4 godine prije

Bitno da windowsi imaju ali to nikoga nije briga.

Pero
4 godine prije

“Kako bi stekle konkurentsku prednost, Sjedinjene Države optužuju druge za pribjegavanje njihovim vlastitim praksama i služe se klevetničkim taktikama protiv poduzeća u drugim zemljama, bez pružanja uvjerljivih dokaza” – kazao je Lu Kang.
Dakle, zasto bi onda vjerovali icemu u povijesti sto je doslo sa te strane? Hvala g. Kang .

Borg
4 godine prije

Očito je nekima dosta povoljne kupovine proizvoda koje je doduše teškim radom i za zapadne pojmove smiješnom plaćom napravio netko drugi. Žele oni da to kupuju skupo, da teško rade te iste proizvode koje si neće moći priuštiti i zagade si okoliš industrijom koja je uvijek na neki način prljava. Mene osobno ne zanima tko je što proizveo ako mi to treba, sviđa mi se i cijenom mi je prihvatljivo.

Travis
4 godine prije

Googlea (Androida) nema na kineskom tržištu, Huaweija nema na američkom tržištu. Koji je zaključak iz ove priče? Borba za europsko tržište.

Max
4 godine prije

Pomogli bi oni i njemu ali samo ako Jaganjci Utihnu a Poštar Uvijek Zvoni Dvaput S kuvertama. 🙂

joža zagorec
4 godine prije

vrijeme je da kominterna zada smrtni udarac trulom kapitalizmu ! ajmo drugovi ožeži tornadima i plimnim valovima….

Perun
4 godine prije

Googel Android OS ima neke algoritme koji upucuju na zlouoptrebu operativnog sistema …Huawei je samo ,,hardware” ….cigla za experimente kao i svi ostali ,,SMART”uredjaji….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI