Uzbekistan je prisilio 46 avganistanskih vojnih aviona da slete dok stotine avganistanskih vojnika pokušavaju ilegalno prijeći granicu

Avganistanski vojni avion
49 komentara

Stotine avganistanskih vojnih lica završilo je tokom vikenda u Uzbekistanu, nakon što su pobjegli od ofanzive talibana, saopštile su u ponedjeljak uzbekistanske vlasti, dodajući da su morale “prisilno” prizemljiti na desetine aviona.

Uzbekistan je u subotu i nedjelju morao prisilno prizemiti čak 46 avganistanskih vojnih aviona, navodi se u saopštenju državnog tužilaštva u ponedjeljak. Na aerodromu Termez, na jugu Uzbekistana, sletjelo je ukupno 22 vojna aviona i 24 vojna helikoptera, dodaje se u saopštenju.

Preko 700 avganistanskih vojnika stiglo je u Uzbekistan – koji se nalazi sjeverno od Avganistana – avionom, a 158 vojnika i civila stiglo je pješke, prešavši rijeku Amur Darju koja razdvaja dvije države, rekli su zvaničnici. Oni koji su stigli pješke optuženi su za ilegalan ulazak na uzbekistansku teritoriju, javila je novinska agencija RIA pozivajući se na uzbekistanske tužioce.

Avion avganistanskog vazduhoplovstva Embraer 314 srušio se u Uzbekistanu, sudarivši se sa lovcem MiG-29 uzbekistanskih vazdušnih snaga koji je poslat kao pratnja do aerodroma, potvrdili su zvaničnici. Piloti oba aviona su se katapultirali i hospitalizovani su u teškom stanju, kažu lokalni ljekari.

Ranije je uzbekistansko ministarstvo odbrane dalo izjavu RIA-Novostima da je avion koji je navodno prevozio avganistansko vojno osoblje u bjekstvu oboren od strane sistema protivvazdušne odbrane Uzbekistana nakon što je prešao u vazdušni prostor susjedne zemlje. Nije odmah bilo jasno da li se izjava odnosi na zaseban ili isti incident.

Masovni egzodus vojnika i civila izazvan je opsežnom ofanzivom koju su pokrenuli talibanski militanti nakon povlačenja SAD. Vašington je najavio povlačenje svojih trupa iz Avganistana do godišnjice napada 11. septembra.

Čini se da je brzina kojom su militanti preuzeli kontrolu nad ogromnim dijelom zemlje nakon odlaska američkih trupa i izvođača radova bila iznenađenje za SAD, njihove saveznike i afganistansku vladu koju SAD podržavaju.

Visoki državni zvaničnici i strano diplomatsko osoblje tokom vikenda masovno su napustili zemlju. Svrgnuti predsjednik, Ašraf Gani, bio je među onima koji su otišli ​​u nedelju. Prema podacima ruske ambasade u Avganistanu, Gani je na aerodrom stigao sa nekoliko automobila natovarenih gotovinom i dragocjenostima.

AvganistanTalibaniUzbekistan
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
pozitivan pesimista
2 godine prije

“Gani je na aerodrom stigao sa nekoliko automobila natovarenih gotovinom i dragocjenostima”.

e, nije mi ga ni zao, tako mu i treba kad je cekao zadnji trenutak;)

Siniša
2 godine prije

Zamislite kako će biti težak život porodica svih tih koji su pobegli, sve te sebične protuve upakovati i poslati nazad Talibanima neka ispaštaju za svoje porodice.

2 godine prije

,,Čini se da je brzina kojom su militanti preuzeli kontrolu nad ogromnim dijelom zemlje nakon odlaska američkih trupa i izvođača radova bila iznenađenje za SAD, njihove saveznike i afganistansku vladu koju SAD podržavaju”

Već tri dana razni analitičari i stručnjaci za presipanje iz šupljeg u prazno tupe o nekoj iznenađenosti aloooooo kakva iznenađenost,pa činjenice su da je kolabracionistička vlast imala relativnu kontrolu nad samo većim gradovima pa čak ni to jer dijelovi Kabula koji se nalaze na 20-tak minuta hoda od predsjedničke palate bili su svo vrijeme pod kontrolom talibana a ta je famozna ,,vojna alijansa” kontrolisala je bukvalno samo baze u kojima su bili smješteni,kakva iznenađenost !

Njemi svjedok
2 godine prije

Dužnost mi je da vas obavestim šta znači rječ Taliban na Paštu jeziku.
Rječ Taliban znači Student.
Tako da nova školska godina za brucoše sa platama,bradama i sandalama može počjeti.
Od sredstava za didaktiku dovoljan je Kalašnjigov,samokres i bodež.
Jevropo spremi se za brijanje na suho.
Do jučer si muljavila tamo sada budu prijehali ovamo.
Mrtve ionako nečemo brojat umrli oni od bradonja ili igle isto je za eugeničare.

gigi pinna
2 godine prije

Niti su Ameri htjeli uništiti talibane, nit su se Afganci htjeli boriti protiv istih, i onda ne čudi što niti 20 godina nije bilo dovoljno da ih se eliminira, i što je ovo vjerojatno rekordna kapitulacija neke države i kompletne njezine vojske u povijesti.

gigi pinna
2 godine prije

Ma ovo je sve dogovor, uz uvjet da su ovi sadašnji talibani uistinu umivena verzija istih. Njihove delegacije su već bile u Moskvi i Pekingu.
Počnu li sa starim navadama, ne piše im se dobro.

Max
2 godine prije

Izdani bježe ali nešto je tu čudno . Brazilsk avion EMbraer 314 Tucano je lak motorno propelerski awlon kojl ne leti istom brzlnom ni na istoj visini kao sovjetsk MIG 29 PA ne znam kako su se mogli sudarti

x---da
2 godine prije

Zauzimanje Afganistana od strane talibana “još je jedna američka prijevara protiv muslimana”. To je rekao Ramzan Kadirov, čelnik ruske čečenske regije, koji je rekao da terorističku skupinu kontrolira Washington.

holla
2 godine prije

Afganistanska kvislinska vojska nije poražena … Predali su se bez borbe

Njemi svjedok
2 godine prije

Može li tko objasnit kurvanje kvazi Hrišćanske Europe sa Islamom.
Evo Njemački tisa cvili nad tragedijom u avganojebistanu.
Najviše su glasni zeleni i spd.

EU dismr
2 godine prije

“Više je aviona u moru nego podmornica na nebu !” – Grunf

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI