fbpx

Za zapadne promatrače su izbori na Krimu pozitivni – Kijev ogorčen

Izbori

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine izražava ”oštar prosvjed” zbog održavanja ruskih regionalnih izbora na Krimu, rekla je glasnogovornica ukrajinskog ministra vanjskih poslova Marijana Beca.

Prema predstavnicima Kijeva, Rusija ”krši međunarodno pravo i zakone Ukrajine”.

U nedjelju se u Rusiji održavaju regionalni izbori, pa tako oni za guvernera Sevastopolja, izbori za parlament Krima i vodstva brojnih općina.

Međunarodni stručnjaci koji prate izbore na Krimu su ih ocijenili pozitivno.

Naime, na Krim su u promatračku misiju došla dva bivša člana Nacionalne skupštine Francuske i ocijenili u ih pozitivno, rekao je član Središnjeg izbornog povjerenstva Rusije, Vasilij Lihačev.

Lihačev je dodao kako u ruskim regijama izbore prate radne skupine stručnjaka iz 11 zemalja, koji su došli u Rusiju na poziv nevladinih organizacija za promatranje izbora.

”Na Krimu su izbore pratili i dva međunarodna stručnjaka, obojica bivši članovi Nacionalne skupštine Francuske”, dodao je Vasilij Lihačev.

Prema njegovim riječima, među promatračima ima bivših parlamentaraca i znanstvenika, koji prate provode li se izbori po zakonu, rad izbornih povjerenstava i izračun glasova.

Lihačev također rekao kako Središnje izborno povjerenstvo nije primilo pritužbe stranaca koji su dobili formalni status promatrača, dok međunarodni stručnjaci svoj posao obavljaju i bez službene pozivnice.

Službene pozivnice strancima za promatranje izbora mogu poslati predsjednik, Vlada, Državna Duma, Vijeće Federacije i Središnje izborno povjerenstvo, podsjetio je Lihačev, te pozvao da se na zakonodavnoj razini razjasne pitanja koja se odnose na status stranca na ruskim izborima.

 

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
2 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije

I ja sam ogorčen jer je ruska federacija dozvolila strancima mjerenje regionalnih demokratskih normi francuskim metrom.

bobrock
Gost
bobrock
3 godine prije

Živio ruski Krim!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik