fbpx

Zaključeni ugovor minirao jordanski narod: Izraelski plin ne može u Jordan

GAS Mrtvo more Izrael

Iako je sve izgledalo kao gotov posao, Izrael nije imao vremena ni započeti probne isporuke plina u Jordan, jer je parlament hašemitske dinastije izglasao zakon o zabrani uvoza plina iz susjedne zemlje. Prije toga su jordanske vlasti priopćile da će uštedjeti milijardu dolara godišnje s kupnjom plina iz Izraela, odnosno iz polja Tamar i Levijatan u istočnom Mediteranu, koja su se početkom ove godine počela ozbiljnije eksploatirati.

Jučer, 19. siječnja, zastupnici donjeg doma jordanskog parlamenta većinom glasova su odlučili zabraniti uvoz plina iz Izraela. Oni su uputili vladu da pripremi prijedlog zakona kojeg će zastupnici odobriti, izvijestila je agencija PETRA.

Ravnatelj pravnog odbora jordanskog parlamenta Abdul Monem Odat rekao je da sada vlada, ministarstva, tvrtke i organizacije zemlje ne mogu uvoziti plin iz Izraela.

Prije toga su u glavnom gradu Jordana, Amanu, održane masovne demonstracije protiv izraelskog plina. Prosvjednici su zahtijevali potpuno poništenje sporazuma s “okupatorima”, ali i reviziju prethodno potpisanih sporazuma s Izraelom.

Demonstracije su se poklopile s početkom eksperimentalne isporuke plina iz Izraela u Jordan. Tri mjeseca kasnije planiran je prijelaz na komercijalne isporuke.

Podsjetimo, godine 2016. je jordanska Nacionalna energetska kompanija (NEPCO) sklopila ugovor s konzorcijem kojeg vodi američki Noble Energy za isporuku 45,3 milijarde kubnih metara plina u sljedećih 15 godina.

Plin dolazi iz velikog polja Tamar s rezervama od 238 milijardi kubnih metara plina u istočnom Mediteranu. Vrijednost transakcije procijenjena je na 10 milijardi dolara, a Aman je najavio uštedu od milijardu dolara. Prema stručnjacima raznih portala koji se bave naftnim i plinskim sektorom u svijetu, isporuke plina Jordanu osigurane su pod američkim jamstvima. No, narod Jordana je bio uporniji, a kralj Abdullah i zakonodavci Jordana očito nisu htjeli riskirati zakašnjeli val „Arapskog proljeća“, koji je 2011. „čudom“ zaobišao hašemitsku dinastiju, vjernu Washingtonu i u dobrim odnosima s Tel Avivom.

Za kraj, dodajmo kako ovo stvara probleme i za planirani izvoz izraelskog plina u Saudijsku Arabiju, jer je bez jordanskog plinskog tranzitnog ustava to nemoguće učiniti. U svako slučaju, težak udarac za izraelsku plinsku industriju, koju je Benjamin Netanyahu vidio kao novi alat za širenje izraelskog utjecaja u regiji, posebno među arapskim zemlja,a što se ranije činila nemoguća misija.

Otvara se nova plinska fronta – Izrael preko Egipta počinje izvoziti plin u EU

Plinska polja koja je u istočnom Mediteranu uzurpirao Izrael i iz kojih je trebao izvoziti plin u Jordan

FOTO: Plinska polja koja je u istočnom Mediteranu uzurpirao Izrael i iz kojih je trebao izvoziti plin u Jordan

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
11 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
8 mjeseci prije

Oh. Pa i njima konačno da se smjesti u bijelim rukavicama na finjaka.

Istina pa makar metak u čelo
Gost
Istina pa makar metak u čelo
8 mjeseci prije

Krenulo je pljačkanje Palestinskog dobra.

DCE
Gost
DCE
8 mjeseci prije

Izgleda da će i Jordan trebati malo demokracije.

Kgfjč
Gost
Kgfjč
8 mjeseci prije

Bojkot israela? Neprocjenjivo! Za sve ostalo tu je Mastercard.

Psihijatar
Gost
Psihijatar
8 mjeseci prije

Pa Jordanci se ponasaju kao Ukrajinci !!!!

Zadranin
Gost
Zadranin
8 mjeseci prije

@Psihijatar

Kako to misliš da se ponašaju kao Ukrajinci?

FranjoTahi
Gost
FranjoTahi
8 mjeseci prije

Upravo tako.

Lurker
Gost
Lurker
8 mjeseci prije

Ovo mi je malo čudno, narod se rijetko odriće uštede pa čak i ako je rijeć o nevoljenom susjedu…

Pitanje je da li ta potencijalna ušteda ide u đep građana ili političara…

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Jordan je i onako na tapeti , hoće li uspjeti s jordanom , vidjećemo..

wiefwurgfuerfnewniuwefuwefw
Gost
wiefwurgfuerfnewniuwefuwefw
8 mjeseci prije

Onaj koji je zemljanima uvalio parlamentarizam će se potruditi da to njegovo kukavičije jaje (parlament) u Jordanu donese uskoro odluku suprotnu ovoj, ovi jordanci još nisu svjesni tko je stvor i njegova čildren……….

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Strateški gledano opravdan potez.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
11
0
()
x