Zašto novinari nisu spremni primiti kritiku, a tako rado ju upućuju drugima?

Ivan Pernar - Portal Logicno.com
80 komentara

U svojoj kratkoj političkoj karijeri bio sam izložen napadima svake vrste, vjerojatno nema optužbe ili uvrede koju nisam čuo na svoj račun. Međutim, nikada nisam dovodio u pitanje pravo svojih kritičara na to da me javno optužuju ili vrijeđaju. Na kraju krajeva javna sam osoba, ako sam odlučio izaći iz ormara anonimnosti logično je da sam pristao na to da budem predmet javne rasprave. Međutim, vode li se i novinari istom logikom?

Krenimo od novinara koji za mene kaže da mi nije mjesto u Saboru.

Legitiman stav, reći ćete, čovjek je rekao što misli. Međutim, kada bi ja rekao da nekom novinaru nije mjesto na HRT-u, to bi se odmah prikazalo kao politički pritisak na novinarovu egzistenciju.

To je novinarska logika, oni se mogu zgražati nad time što sam ja u Saboru, ali kada bi se ja javno zgražao nad time što njihov poslodavac njih zapošljava onda bi to bilo „nedopustivo” jer kako se ja uopće usuđujem tako nešto reći?

Shvaćate logiku stvari? To je kao da igrate boksački meč, oni vas mogu lupati koliko žele (provocirati), a ako im vi uzvratite istom mjerom, onda kukaju „jadan ja, jadan ja” i zovu u pomoć novinarsko društvo, sindikat novinara ili što već.

Zašto bi novinari imali monopol na kritiku? Zašto bi oni mogli prozivati političare, a političari ne njih? Zato jer se polazi od pretpostavke da novinari rade u javnom interesu, za dobrobit društva, a ne za interes vladajuće elite, korporacija koje ih financiraju i slično.

Dakako, ukoliko ste političar, onda za vas vladaju suprotne pretpostavke, da gledate samo svoj interes, da služite kojekakvim lobijima, a ne narodu koji vas je izabrao itd.

Međutim, što ako je obratno slučaj? Što ako su mediji i novinari koji za njih rade korumpirani i rade isključivo u svom, a ne interesu cijelog društva? Što ako su upravo oni produžena ruka vladajuće elite, ili bolje rečeno glavni čimbenik koji ih održava na vlasti?

Što ako postoji političar koji uistinu ne gleda isključivo svoj, nego i opći društveni interes? Što ako taj političar uistinu predstavlja narod koji ga je izabrao, a ne neke tajnovite i moćne strukture iz sjene?

Vrijede li onda ista pravila? I na kraju krajeva, ima li takav političar pravo na samoobranu? Bi li ja trebao biti novinarska vreća za nabijanje, stisnut zube i trpit njihove napade bez da im odgovorim?

U konačnici, ako novinari pošteno i savjesno rade svoj posao, zašto se boje kritike na njihov račun? Ako je istina na njihovoj strani, zašto se boje lažnih optužbi o njihovoj pristranosti i neprofesionalnosti?

Zar im pored istine treba neki drugi „alat” za samoobranu? Na kraju krajeva, ako neki novinar za sebe smatra da je kvalitetan, zašto se boji gubitka posla? Zar kvalitetan novinar ne može lako naći novi posao ili pak pokrenuti sam svoj medij? Ako je kvalitetan to mu ne bi trebao biti problem, zar ne?

Vi ćete možda reći, ne glumi naivčinu Pernar, znaš ti dobro da mainstream mediji cijene samo poslušnost i lojalnost kapitalu koji ih plaća, a ne istinu i kvalitetu. Međutim, ako je tome tako, zar onda nije očito iz aviona tko me zapravo napada i da su novinari samo alat u rukama onih koji drže poluge financijske moći?

Odlučite se, cijeni li se u novinarstvu kvaliteta i istina?

Ako da, zašto se kvalitetni novinari smatraju ugroženima u slučaju gubitka radnog mjesta, ako će lako moći pronaći drugo (jer se kvaliteta cijeni)?

Ako se pak kvaliteta i istina ne cijene, što onda kukate ako vas se napadne i prozove? Pa jasno je svima u čijem interesu radite, a to nažalost nije javni interes. Zašto onda glumite žrtve ako ste suučesnici zla koje manipulira i pljačka već osiromašeni narod?

I da, vi niste nikakvi pozitivci i „dobre vile” koje trebaju zaštitu, vi ste oni od kojih se narod treba čuvati i štititi, jer vašim lažima, izvrtanjima istine i svakom vrstom propagande držite narod u zabludi, u laži, u stanju bespomoćnosti i apatije.

Vi ste odgovorni za stanje u kojem se društvo nalazi, a ne korumpirani političari, jer ste upravo vi svojim pisanim i izgovorenim riječima aktivno sudjelovali u manipulaciji, zaveli narod i omogućili tim i takvim političarima da dođu na vlast. Vi ste im držali ljestve, a narod je vjerovao u vašu iskrenost i dobre namjere. Na vašu nesreću, više vam ne vjeruje!

novinari
Pretplatiti se
Obavijesti o
80 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Har Megiddo
5 godine prije

Ako se ikada riješimo ove HDZ/SDP kuge, pa se eventualno dogodi da Živi zid ili bilo koja normalna opcija osvoji vlast, obavezno mora nacionalizirati medije, te najuriti ološ koji ih drži, jer će inače biti kao da nisu ništa napravili.

PPP
5 godine prije

Har Megidoo, nacionaliziran je HRT pa vidimo rezultat.

Vlasnici medija moraju biti državljani države u kojima medij informira, jer samo tako mogu raditi u općem interesu.

Kako očekivati da strani medij promovira domaću ekonomiju, kada mu je ona konkurencija?

To je rješenje.

čitalac
5 godine prije

Eh, Ivane…
Svojim teatralnim (neozbiljnim?) ponašanjem dao si im i sam “vjetra u jedra”…
Ali, u ovome članku se slažem s tobom.
100%!

drAzen
5 godine prije

Nije niko zaveo narod, pogotovo ne novinari, na mene osobno nikad ne moze utjecat necije pisanje, isto kao i politicari, previse paranoje je u zraku.

Seljak
5 godine prije

Zato sto novinari nisu novinari vec drustveno-politicki radnici. I rade za sistem i osecaju se zasticeno u toj ulozi.

Damir
5 godine prije

Malo je poštenih novinara.

0i0
5 godine prije

Strategija:
Pernar, super ti je ovaj zahvat. Nazovimo ga “buđenjem ŽIVIH NOVINARA”!
Sa živim novinarima se mogu graditi žive konstrukcije, pa i živi zidovi.
Mogu pripomoći samoubilačkoj konstrukciji HDZ-SDP. Ne osvrći se previše na njih(ne troši stvaralaačku energiju na njh). Oni će se urušiti sami od svijega neznanja, u lažnoj udobnosti, i lažnoj sigurnosti.
Usmjeri se ka NOVIM mogućnostima!
Novo je ono što još ne postoji, već se STVARA!

Tomica
5 godine prije

Novinari su uvelike potpomogli raspad SFRJ i učinili da bude toliko užasan. Jesam za slobodu i zaštitu novinara ali mora postojati i neka odgovornost za napisano ili izrečeno.

IVE IZ PECALBE
5 godine prije

Ma vecina novinara su poslusne ovcice koje pisu, napadaju samo one po nalogu urednika. Doduse medju novinarima ima i onih malih cuvava koji samo nervozno, laju ali ne grizu. A neki urednici se ponasaju kao bijesni Rotvajleri pa napadaju sve redom ili samo one za koje njuse vise krvi. Sva sreca da su ti rijetki bjesni psi uglavnom orijentirani prema stoci KRUPNOG ZUBA (koja se ustolicila na Mrakovu Trgu il’ na Pantovcaku) a rijedje napadaju stoku sitnog zuba, koja je izgleda malokrvna i kao takova neinteresantna. Doduse nekako izbjegavaju napadati velikog anemicnog tukca jer izgleda da je ta anemicna krv zarazna i opasna. Eto tako su lijepo pisali o velikom tukcu kada je otvorio novu veliku farmu tuka u Slavoniji.

Redshift
5 godine prije

Posve je jasno da novinari gube tlo pod nogama zahvaljujuci internetu i drustvenim mrezama. Tu i lezi razlog sve senzacionalnijim naslovima, trazenjem afera tamo gdje ih nema, izmisljanjem vijesti… Upravo zahvaljujuci internetu, po prvi puta u povijesti je recimo izabran americki predsjednik koji za vrijeme kampanje maksimalno ignorirao medije. Cak stovise, i nakon sto je izabran, mediji su jos uvijek drugi u redu za predsjednikovu izjavu ili novu uredbu, jer Trump svoju komunikaciju vrsi preko twitera direktno sa javnosti. Dakle, u jednu ruku novinare se moze pomalo smatrati viskom, ekstra korakom, jos jedno sasvim nepotrebno uho u igri sto sve vise podsjeca na djecju igru “gluhog telefona” gdje ulazna recenica je toliko deformirana i izmjenjena da vise uopce nije ni nalik izlaznoj recenici. Danas postoje drugi kanali preko kojih se javnost moze informirati, lako su dostupni i sto je najvaznije dolaze direktno sa izvora, a ne pretocene, sterilizirane i dozirane… Čitaj više »

rodoljub
5 godine prije

Mnogi novinari su prestali biti istinski novinari , a neki od njih nisu nikada to ni bili . Zbog novca su postali korumpirani idioti u sluzbi propagande, cesto su objavljivali lazi, pravili intrige, radili propagandu, ili antipropagandu, sve po zelji narucioca. Onaj manji deo novinara, koji su ostali verni profesiji objektivnog novinarstva, cesto nije stao u odbranu svoje profesije i osudio onaj sljam koji kalja obraz novinarske profesije. Novac je ucinio da se objektivno novinarstvo naslo u podredjenom polozaju.

Son of Alerik
5 godine prije

Pernar u još jednom sebeljubnom nastupu postavlja pitanje pa onda na njega, nakon nazovi-razmišljanja odgovara. Pitanje je retoričko, a odgovor takav da Pernara samog uzdiže na razinu iznad novinara, čitatelja pogotovu. Vidiš druže Pernaru, posao novinara jest kritika i to kritika svih javnih osoba. U javne osobe se uračunavaju posebice ljudi poput tebe, koji žive i mudruju na dnevnoj bazi u svoje ime, a na naš račun. Zar kvalitetan novinar ne može lako naći novi posao ili pak pokrenuti sam svoj medij? – pita se Pernar. Mogao bi nam sam o tomu pričati spominjući doba u kojem nije bio saborski zastupnik. Koji je to posao pronašao i koju je to firmu pokrenuo? Ovakvim jalovim generaliziranjem, umjesto da doprinosi razbistravanju mutne vode, Pernar zapravo cementira postojeće stanje i daje svoj prilog novinarsko-političkoj simbiozi života u kaljuži gdje jedni hrane druge. Kad je Zlatko Hasanbegović išao razriješiti upravo ovo o čemu Pernar… Čitaj više »

Bajdo
5 godine prije

Da bismo imali uvid u političke stavove političkih stranaka RH molim čitaoce da pogledaju tko je glasovao za, tko je bio sudržan i tko je bio protiv Istanbulske konvencije. Istanbulska konvencija usvojena je u Hrvatskom saboru s 110 glasova ‘za’, 2 suzdržana i 30 ‘protiv’ (vijest od 13.04.2018).

Zvrk
5 godine prije

Se sjećate kada je prije kojih mjesec dva preminula jedna mlađa novinarka jedne komercijalne televizije? Baš čitav politički vrh bez obzira na boje joj je odao počast. Štoviše, čak su došli na pogreb. Jasno, bili su međusobno odvojeni da ne bude drugih konotacija. Što želim napisati: političari itekako osjećaju strahopoštovanje prema novinarima jer osti ih mogu uzdignuti ali i uništiti. Također, novinarska karijera traje desetljećima, dok politička rijetko kad više od dva mandatna razdoblja.

šinzoabe
5 godine prije

Što ako postoji političar koji uistinu ne gleda isključivo svoj, nego i opći društveni interes Rusije? Što ako taj političar uistinu NE predstavlja narod koji ga je izabrao, već neku moćnu strukturu iz Rusije? Zašto taj političar lobira za izlazak RH iz EU? Isti modus operandi kao i u Britaniji. Kakvo si razočaranje Ivane.

John
5 godine prije

Pernar uglavnom samo kritizira političare pa se u tom smislu i ne razlikuje puno od novinara. Razlika je što on to radi ekskluzivno iz sabornice, ali izgleda da je sada počeo kritizirati i novinare. I to ekskluzivno sa logično.com

Građevinar
5 godine prije

Pernar nastupa na hrvatskoj politickoj pozornici, jer njegovi biraci niti ne znaju za bolje. Pojednostavljeno do kraja, Pernar je nesposoban. To je, vjerovali ili ne, dobra vijest. Losa je vijest, da se i tako nesposoban doima podnosljiv u usporedbi s retardima i moralnim sljamom koji zauzima ogromnu vecinu poslanickih klupa. Zamislite situaciju da vas dopadne robija i da se vas pita zelite li biti u celiji sa serijskim ubojicom ili sa sitnim kriminalcem. Receno-ucinjeno, nakon ulaska u celiju sa sitnim kriminalcem, iako bi se vasa odluka cinila spasonosnom, vi ipak ne bi brojali preostale dane u domu kulture vec u drustvu sitnog kriminalca. Sve je stvar perspektive. Sada dolazimo do najznacajnijeg momenta koji pomaze razumijevanju stanja u drustvu. Pernara je iznjedrilo hrvatsko drustvo. Nije on jednostavno pao s Marsa. Takav je, kakav je, on predstavlja jednu noviju komponentu hrvatske politicke jalovosti. Necu o drugim komponentama, koje su vam dobro poznate… Čitaj više »

stranac1971
5 godine prije

Neka pernar prvo odgovori koju politiku vodi ustvari nitko nezna sta hoce nekad prica kao najveci neprijatelj hrvatske drugi puta fali neke prosle rezime Pernaru izjasni se sta zelis da znamo

Zmaj od Bosne
5 godine prije

Svaka čast Pernaru za posao koji radi. Ne boji se javno reći što neki ne smiju ni tajno. On je jedan od malobrojnih koji predstavljaju svjetlo na kraju tunela i koji daju nadu za bolje sutra. Nažalost u Bosni i Hercegovini se još nije pojavila u javnom životu osoba slična njemu, stoga mislim da građani Hrvatske samo mogu biti sretni što imaju takvu ličnost (namjerno ne kažem političara jer je on više od toga). Ali dobar glas se daleko čuje i nema granica… Čestitam i portalu Logično za širenje prosvijećenosti i slobode govora.

--Gevara
5 godine prije

Osim na internetu a i to se proredilo ,,,sve je pod kontrolom i slobodno novinarstvo NE postoji.Portal LOGICNO i joss par koji se mogu na prste nabrojati su malobrojni koji pisu ono sto na tv u nece nikada biti prikazano .Pozdrav

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI