fbpx

Zašto su sjevernoafričke zemlje u 2019. povećale vojnu potrošnju?

Sjeverna Afrika

Vojna potrošnja u sjevernoafričkim zemljama povećana je za 4,6% u 2019. u odnosu na 2018. godinu, kaže Stockholmski međunarodni institut za istraživanje mira, što se objašnjava “trajnim napetostima između Alžira i Maroka […] I nastavak rata u Libiji ”.

U svom izvješću objavljenom u ponedjeljak, 27. travnja, posvećen vojnoj potrošnji u 2019. širom svijeta, Stockholmski međunarodni institut za mirovna istraživanja (SIPRI) izvještava o povećanju vojnog proračuna sjevernoafričkih zemalja, dosegnuvši 57% ukupnog potrošnje cijele Afrike. Alžir je jedina zemlja na kontinentu koja se na listi Top 40 našla na 23. mjestu, s najvećim vojnim proračunima koje je utvrdio SIPRI. Egipt, koji je prva vojna sila u Africi, nije na listi.

SIPRI objašnjava ovo povećanje “kontekstom trajnih tenzija između Alžira i Maroka, nacionalnim pobunama i nastavkom građanskog rata u Libiji”. “Vojna potrošnja u podregiji bila je 4,6% veća u odnosu na 2018. godinu i 67% veća nego u 2010. godini”, dodaje se u dokumentu.

Osim toga, u izvješću se navodi da ukupni volumen izdataka Afrike iznosi 41,2 milijarde dolara, dok onaj za Sjevernu Afriku doseže 23,5 milijardi dolara, ili 57% ukupnog iznosa.

U 2019. Alžir je potrošio 10,3 milijarde dolara, ili 6% svog BDP-a, čime je bio i ostao zemlja s najvećim vojnim proračunom u Africi. Alžirska potrošnja također predstavlja 44% ukupnog vojnog proračuna svih zemalja Sjeverne Afrike, precizira SIPRI. Od 2000. godine, potrošnja u ovom sektoru povećavala se kontinuirano, posebno u 2004. i 2016. godini, gdje je dostigla rekordnu razinu, navodi se u dokumentu.

Sa svoje strane Maroko je potrošio 3.76 milijardu dolara u 2019. godini, što više za 64 milijuna u odnosu na 2018. godinu, prenosi novinska stranica Yabiladi.

Konačno, Tunis je potrošio 1,039 milijardi dolara u 2019. godini u usporedbi s 844 milijuna dolara u 2018. godini, što je povećanje od 195 milijuna dolara, piše SIPRI.

Izvještaj Stockholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira ukazuje da ukupna svjetska vojna potrošnja iznosi 1.917 milijardi dolara u 2019. To predstavlja povećanje od 3,6% u odnosu na 2018. godinu, a što je najveće godišnje povećanje potrošnje od 2010.

Pet država koje su u 2019. godini potrošile najviše čine 62% ukupnog broja. To su Sjedinjene Države, Kina, Indija, Rusija i Saudijska Arabija, kaže SIPRI i dodaje da se po „prvi put dvije države Azije nalaze unutar Top 3”.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alex
Gost
Alex
7 mjeseci prije

Strah od libijskog i sirijskog scenarija širi se među zemljama kojima bi Zapad mogao zas*ati život. Trebalo je priskočit Libiji u pomoć, pa makar sami rušili Gadafija, a ne dopustiti da bivši robovlasnici šire “demokraciju”. Zapad već milenijima hoda preko leševa pri ostvarenju svojih uskogrudih interesa. Nije to ništa novo, što se događalo u arapskom svijetu. Nikako naučiti povijest.

Kažun
Gost
Kažun
7 mjeseci prije
Reply to  Alex

Vjerovatno u tim zemljama postoje usRa ambasade ➡️ kolor revolucija ili proljeće.
Manje (ali) mogući scenario za Libiju,kako navodi kolega Alex.
Ooops…….. krivo polje.

Vyper
Gost
Vyper
7 mjeseci prije
Reply to  Alex

Alex
Ulažu u obrazovanje.

Medo
Gost
Medo
7 mjeseci prije

Nije li to područje onog famoznog Pentagon AFROCOM-a i ujedno bivsih francuskih i engleskih kolonija.

Kažun
Gost
Kažun
7 mjeseci prije

Cijela Afrika spada pod AFRICOM.

Max
Member
Max
7 mjeseci prije

Svi se naouružavaju pa i afričke zemlje. Da se Libija naoružala na vrijeme ne bi bila razorena i u kaosu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik