fbpx

Zašto su sjevernoafričke zemlje u 2019. povećale vojnu potrošnju?

Sjeverna Afrika

Vojna potrošnja u sjevernoafričkim zemljama povećana je za 4,6% u 2019. u odnosu na 2018. godinu, kaže Stockholmski međunarodni institut za istraživanje mira, što se objašnjava “trajnim napetostima između Alžira i Maroka […] I nastavak rata u Libiji ”.

U svom izvješću objavljenom u ponedjeljak, 27. travnja, posvećen vojnoj potrošnji u 2019. širom svijeta, Stockholmski međunarodni institut za mirovna istraživanja (SIPRI) izvještava o povećanju vojnog proračuna sjevernoafričkih zemalja, dosegnuvši 57% ukupnog potrošnje cijele Afrike. Alžir je jedina zemlja na kontinentu koja se na listi Top 40 našla na 23. mjestu, s najvećim vojnim proračunima koje je utvrdio SIPRI. Egipt, koji je prva vojna sila u Africi, nije na listi.

SIPRI objašnjava ovo povećanje “kontekstom trajnih tenzija između Alžira i Maroka, nacionalnim pobunama i nastavkom građanskog rata u Libiji”. “Vojna potrošnja u podregiji bila je 4,6% veća u odnosu na 2018. godinu i 67% veća nego u 2010. godini”, dodaje se u dokumentu.

Osim toga, u izvješću se navodi da ukupni volumen izdataka Afrike iznosi 41,2 milijarde dolara, dok onaj za Sjevernu Afriku doseže 23,5 milijardi dolara, ili 57% ukupnog iznosa.

U 2019. Alžir je potrošio 10,3 milijarde dolara, ili 6% svog BDP-a, čime je bio i ostao zemlja s najvećim vojnim proračunom u Africi. Alžirska potrošnja također predstavlja 44% ukupnog vojnog proračuna svih zemalja Sjeverne Afrike, precizira SIPRI. Od 2000. godine, potrošnja u ovom sektoru povećavala se kontinuirano, posebno u 2004. i 2016. godini, gdje je dostigla rekordnu razinu, navodi se u dokumentu.

Sa svoje strane Maroko je potrošio 3.76 milijardu dolara u 2019. godini, što više za 64 milijuna u odnosu na 2018. godinu, prenosi novinska stranica Yabiladi.

Konačno, Tunis je potrošio 1,039 milijardi dolara u 2019. godini u usporedbi s 844 milijuna dolara u 2018. godini, što je povećanje od 195 milijuna dolara, piše SIPRI.

Izvještaj Stockholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira ukazuje da ukupna svjetska vojna potrošnja iznosi 1.917 milijardi dolara u 2019. To predstavlja povećanje od 3,6% u odnosu na 2018. godinu, a što je najveće godišnje povećanje potrošnje od 2010.

Pet država koje su u 2019. godini potrošile najviše čine 62% ukupnog broja. To su Sjedinjene Države, Kina, Indija, Rusija i Saudijska Arabija, kaže SIPRI i dodaje da se po „prvi put dvije države Azije nalaze unutar Top 3”.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Alex
Gost
Alex
9 mjeseci prije

Strah od libijskog i sirijskog scenarija širi se među zemljama kojima bi Zapad mogao zas*ati život. Trebalo je priskočit Libiji u pomoć, pa makar sami rušili Gadafija, a ne dopustiti da bivši robovlasnici šire “demokraciju”. Zapad već milenijima hoda preko leševa pri ostvarenju svojih uskogrudih interesa. Nije to ništa novo, što se događalo u arapskom svijetu. Nikako naučiti povijest.

Kažun
Gost
Kažun
9 mjeseci prije
Reply to  Alex

Vjerovatno u tim zemljama postoje usRa ambasade ➡️ kolor revolucija ili proljeće.
Manje (ali) mogući scenario za Libiju,kako navodi kolega Alex.
Ooops…….. krivo polje.

Vyper
Gost
Vyper
9 mjeseci prije
Reply to  Alex

Alex
Ulažu u obrazovanje.

Medo
Gost
Medo
9 mjeseci prije

Nije li to područje onog famoznog Pentagon AFROCOM-a i ujedno bivsih francuskih i engleskih kolonija.

Kažun
Gost
Kažun
9 mjeseci prije

Cijela Afrika spada pod AFRICOM.

Max
Member
Max
9 mjeseci prije

Svi se naouružavaju pa i afričke zemlje. Da se Libija naoružala na vrijeme ne bi bila razorena i u kaosu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik