Amerikanci masovno kupuju rublje i ruske države obveznice

Rublja - Dolar
4 komentara

Strani investitori s početkom godine sve više gledaju na valute i državni dug zemalja u razvoju, uključujući Rusiju. Početkom siječnja je najveći američki dioničarski fond “iShares J.P. Morgan USD Emerging Markets Bond ETF” otkupio državne obveznice na tržištima od Meksika do Rusije, a priljev kupaca je bio bez presedana u povijesti fonda

Fond je za samo četiri dana u prvom tjednu primio 555,2 milijuna dolara u novih sredstava.

Tako da je prvi trgovinski tjedan 2018. fondu donio 1,7 puta više novca nego što uspio naplatiti cijele prethodne godine, kada je 2017. naplatio 311,5 milijuna dolara.

Dnevni priliv je srušio rekord fonda od njegova postojanja, kada je u siječnju 2012. priljev iznosio 312,6 milijuna dolara.

Ulagači čekaju zarade i spremni su riskirati, kupuju obveznice zemalja čiji je kreditni rejting je blizu razine “junk” i 2017. u obveznice tih zemalja kroz fond uložili 3,8 milijarde dolara.

U visini ulaganja u fondu prednjače državne obveznice Argentine, koje su se nakon duge stanke vratile na tržište, potom obveznice Ugande i ruskog Ministarstva financija s rokom otkupa 2030. godine.

Ako pogledate zemlje, američki fond šalje 4,56% svog portfelja u Rusiju, što je četvrta zemlja nakon Meksika (6,24%), Indonezije (5,01%) i Turske (4,64%).

No, kao što se da primijetiti, zemlje u koje se najviše ulaže, bez obzira na rejting, imaju jake i stabilne ekonomije, a Rusija je bila u recesiji samo 2015.

Ovaj dotok stranog novca osigurava stabilnost rublje stabilno. Tijekom protekle dvije godine su stranci uložili 25 milijardi dolara u obveznice ruskog saveznog zajma, povećavajući njihov udio u tim vrijednosnim papirima na rekordnih 33,2 posto ili 2030 milijardi rubalja.

Ekonomisti kažu da su čak i bez sankcija ulaganja u obveznice s visokim prinosima već iscrpljena. Ogroman iznos novca koji se ulijeva na tržišta u razvoju je bio moguć u potrazi za profitabilnošću, a potaknut je monetarnom i kreditnom politikom Svjetske banke.

No, Rusija je u relativno dobroj poziciji, obzirom da joj nacionalni dug iznosi 19,38% BDP-a, odnosno tek nešto više od 195 milijardi dolara. Čak uz ove kamate nema nikakvih problema u redovitom servisiranju duga, što se za ostale zemlje ne može reći.

National Debt Clocks – Countries

Dolar
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
logo
6 godine prije

cifra je beznacajna i na nista ne ukazuje podatak je selektivan i sluzi boljoj prodaji obveznica ne treba se osvrtati na mainstream medije i njihovo prenosenje istine

Ivo
6 godine prije

Put u pakao uvijek poočinje dugom…znači i Rusi se igraju s time. Nije baš nešto za pohvaliti se. Izdati obveznice za neki strateški i vremenski definiran projekt da, ali ulaziti u dužničko ropstvo prema bilo kome kao dio normalnog poslovanja, nikada. U čemu su onda različiti od amera i nas ostalih? I tko im to posuđuje? U konačnici opet cio-kamatari. Loše…i oni su pod rotschild ekipom, očigledno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI