ANALIZA: Dogovor Putina i Erdogana o Idlibu

Erdogan Putin
34 komentara

Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan su jučer u Sočiju prilično dugo pregovarali o situaciji u Siriji, osobito o pokrajini Idlib. Nakon višesatnih pregovora su se dogovorili da će se u Idlibu do 15. listopada, dakle za 28 dana, na liniji razdvajanja vladinih snaga i islamističkih terorističkih skupina u pokrajini uspostaviti demilitarizirana zona koja će biti široka 15 do 20 kilometara. Dogovor podržali sirijska vlada i Iran. Naime, odmah nakon potpisivanja memoranduma su dogovor podržali iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif i glasnogovornik ministarstva Bahram Ghasemi.

Kako prenosi ruska agencija Sputnik, demilitariziranu zonu će kontrolirati patrole turskih snaga i jedinice vojne policije Rusije.

“Na sastanku smo detaljno razmatrali ovu situaciju i odlučili da do 15. listopada ove godine duž linije razdvajanja između oružane opozicije i vladinih trupa uspostavimo demilitariziranu zonu širine 15 do 20 kilometara”, rekao je Putin.

“Do 10. listopada 2018. godine, na prijedlog predsjednika Turske, iz te zone treba organizirati povlačenje teškog naoružanja, tenkova, raketnih sustava, topništva i minobacača svih oporbenih skupina. Kontrolu u demilitariziranoj zoni će provoditi  mobilne patrolne grupe turskih jedinica i jedinica ruske vojne policije”, objasnio je Putin.

Predsjednik Rusije je naveo kako je sa svojim turskim kolegom imao značajne i konstruktivne razgovore.

“Upravo sam imao značajan i konstruktivan razgovor s predsjednikom. Ovo je naš četvrti sastanak ove godine. Kao što znate, prije deset dana smo zajedno bili na rusko-tursko-iranskom summitu u Teheranu posvećenom rješavanju sirijske krize”, izjavio je Putin nakon sastanka s Erdoganom.

Putin je dodao da su tijekom pregovora uspjeli postići ozbiljne i usuglašene odluke o Idlibu.

“Fokusirali smo se, između ostalog, na situaciju u provinciji Idlib, s obzirom na prisustvo velikih grupa militanata i njihove infrastrukture. Na današnjim pregovorima smo uspjeli donijeti ozbiljne odluke, pokrenuti rješavanje akutnog problema i donijeti usuglašene odluke”, rekao je Putin.

Putin je dodao kako će konzultacije o rješavanju krize u Idlibu uskoro biti održane i sa sirijskim vodstvom.

“Sve u svemu, ovakav pristup podržava rukovodstvo Sirije i uskoro ćemo održati dodatne konzultacije”, rekao je Putin novinarima.

Na sastanku je također dogovoreno da će Rusija i Turska i dalje koristiti format iz Astane za rješavanje sukoba u Siriji i osnovati ustavno povjerenstvo.

Prema riječima ruskog predsjednika, Rusija i Turska su potvrdile odlučnost za borbu protiv terorizma u Siriji u svim njegovim oblicima.

“Sporazum koji su Rusija i Turska postigle o sirijskoj provinciji Idlib omogućit će da se izbjegne humanitarna katastrofa u regiji“, izjavio je Erdogan na konferenciji za novinare.

“Turska će ojačati svoje punktove u zoni deeskalacije sukoba. U tom smislu ćemo spriječiti humanitarnu katastrofu koja bi nastala kao rezultat borbenih djelovanja”, istakao je Erdogan.

On je napomenuo da Turska od samog početka sirijske krize “čini sve moguće” da riješi pitanje Idliba. Prema njegovim riječima, memorandum o Idlibu kojeg su potpisale dvije zemlje jamči Turskoj da se više neće suočavati s ozbiljnim izazovima, a taj sporazum će “biti i dobro postignuće za rusku stranu”.

Turski predsjednik je dodao ukazao da će se Ankara nastaviti boriti protiv kurdskih snaga u Siriji, koje smatra prijetnjom svojoj nacionalnoj sigurnosti.

Dodao kako će Rusija i Turska uložiti napore da likvidiraju teroriste u sirijskoj pokrajini Idlib.

Idlib
FOTO: Ilustracija, teroristi u Idlibu

“Tijekom razgovora s gospodinom Putinom samo se dogovorili da je neophodno riješiti problem Idliba. Teritorije pod kontrolom sirijske oporbe je potrebno demilitarizirati. Opozicija koja kontrolira ova područja će i dalje biti tu, ali ćemo istovremeno, zajedno s Rusijom, uložiti sve napore da uklonimo sve radikalne skupine iz ovih područja. Svi ćemo uložiti napore za to”, naglasio je Erdogan.

Putin je dao izjavu iz koje se vidi da tursku stranu čeka još jedna teška zadaća.

“Moskva je izrazila zabrinutost zbog opasnosti koju predstavlja prisutnost terorističkih organizacija u Idlibu, blizu Aleppa i ruske zračne baze u Hmeymimu”, rekao je Putin na konferenciji za novinare s Erdoganom.

Kao što smo naveli, Putin je rekao da će teroristi morati povući teško oružje iz regije, uključujući tenkove i raketne sustave, topništvo i minobacače, a onda će ruske i turske snage pratiti demilitariziranu zonu.

Ruski je predsjednik istakao da će ceste Aleppo-Hama i Aleppo-Latakija biti otvorene do kraja 2018. godine.

Što znači ovaj dogovor i je liga moguće provesti?

Turski list Hürriyet piše kako je predsjednik Erdogan uspio zaustaviti sirijsku ofenzivu na Idlib. Međutim, na sebe je preuzeo tešku obvezu.

Kao što se vidi na karti dogovorene demilitarizirane zone, turska strana ima četiri tjedna vremena da uvjeri skupine takozvane Slobodne sirijske vojske, terorističku organizaciju Jaish Al-Izzah na sjeveru Hame i jugu Idliba, desetine frakcija koalicije Hayat Tahrir Al-Sham, predvođenu sirijskom Al-Qaedom i Islamsku stranku Turkestana da povuku svoje teško oružje kako je prikazano na karti dolje.

15. 10. 2018
FOTO – Karta Idliba i demilitarizirane zone kako bi trebala izgledati 15. 10. 2018.

Memorandum o uspostavi demilitarizirane zone u Idlibu su u društvu dvojice predsjednika potpisali  ruskog ministar obrane Sergej Šojgu i turski ministar obrane Hulusi Akar.

Sljedeća četiri tjedna će biti prilično neizvjesna. Naime, Moskva, Damask i Teheran vrlo lako dogovoriti oko svog dijela obveza. No, kako Erdogan, njegovi generali i obavještajne službe misle utjecati na skupine u Idlibu, prije svega na Al-Qaedu, koja drži 60% teritorija i najveći dio linije fronte sa sirijskom vojskom da povuče teško naoružanje iza dogovorene linije? To znači da sirijska Al-Qaeda, odnosno koalicija Hayat Tahrir Al-Sham, mora poslušati tursko vodstvo. Ako to učini, ispast će da je pod izravnom komandom Ankare, a ako to ne učini, morat će se sukobiti s turskom vojskom, kako je obećao Erdogan.

Poznati stručnjak koji sirijski sukob prati od prvog dana, Elijah J. Magnier, piše kako je ovaj sporazum važan iz više razloga i nimalo ne ide u prilog Erdoganu, čak i ako je kupio “nekoliko” tjedana mira za teroriste u Idlibu.‏

“Rusija je potpisala vojni sporazum s članicom NATO pakta, Turskom. Ankara želi da se slučaj Idlib odgađa sve dok se provedu ustavne promjene i dok se mirovnim procesom u Ženevi ne okonča rat u susjednoj zemlji. Dakle, Erdogan je dobio više vremena za Idlib i da riješi svoje poslove sa sirijskim skupinama koje nadzire. Istovremeno je Turska dobila pravo da s bilo kojom skupinom u pokrajini, kao i sa svojim snagama, likvidira teroriste”, piše na Twitteru Elijah J. Magnier, koji sumnja u takav razvoj scenarija.

Za Bijele kacige je rekao kako će biti iznimno razočarane zato što su nepotrebno vršili probe za “kemijski napad”, a SAD i saveznici će projektile morati vratiti u skladišta, sugerirajući da je ovim izbjegnuta opasnost neposrednog zračnog udara velikih razmjera na Siriju.

Iako je sinoć, odmah nakon objave rezultata pregovora između Putina i Erdogana proveden raketni udar na Siriju, za sada nema potvrde da su to učinile američke snage. Osim toga, napad je uglavnom odbijen, a šteta neznatna, kao što smo naveli ranije.

Ljudi su se odmaknuli od rata. Zašto bi netko na Zemlji htio da se nastavi rat, ako postoji prostor za diplomaciju? “Mislite li da bi oslobađanje Idliba bila šetnja? Na tisuće bi ih bilo ubijeno s obje strane. Dajte Erdoganu pauzu i neka Turska dobije priliku da se nosi sa svojim džihadistima”, napisao je Elijah J. Magnier, što je ključ memoranduma.

Turska je na sebe preuzela obvezu uklanjanja teškog naoružanja i skupina koje se nikada nisu slušale ničiju zapovijed. Ako su i surađivale s Ankarom, to je bilo zbog ostvarivanja kratkoročne koristi. Konačno, kasnije sudjelovanje u političkom procesu ne obuhvaća mnoge od skupina koje su danas u Idlibu i koje drže većinu pokrajine. Ako je turski predsjednik sinoć imao pet minuta vremena za slavlje, od danas u sljedeća četiri tjedna ga čeka posao kojeg je obećao da će privesti kraju. Kako? To nitko ne zna.

ISILIslamska državaKalifat
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Anton
5 godine prije

Nema nista od toga , kada istekne rok krecu napadi .
Turska to nije u stanju napraviti jer za to treba 50.000 vojnika i 6 mjeseci .

Alen
5 godine prije

Erdo kaze da hoce ,da moze..Bujrum ,imaš rok…

Edo
5 godine prije

I meni je ovo izgledalo nemoguća misija. Rusija je opet “popustila” ali drugome ostavila vruć krompir da se bori sa Al-Kaidom. Taj su fazon već jednom uvalili i na kraju je ipak riješeno vojnom akcijom ali sa daleko manje žrtava. Ne volim povlačiti paralele ali da je bar ex-YU 5 godina pregovarala bolje bi se dogovorili a sve bez žrtava i materijalne štete.

cool
5 godine prije

Ovo je zadnji test za Erdogana i zadnja šansa; poslije toga više ništa neće biti isto; može mjenjati čud ali boju više nikad; dobro mu je “smjestio” Putin. Sad ga je drugi put spasio; bez obzira na ekonomiju država za daljnje planove; mada je treći manje znan između dva poznata.

nisam burt
5 godine prije

ma kakav dogovor, patuljak putko podvio repinu.

Laki Topalović
5 godine prije

Za mene, osobno, 28 dana da Erdogan to napravi, ako uspije, a uvjet je i da Al-.Qaida položi oružje i ode, da bi se kasnije mogao provesti politički proces, onda će Erdogan zaslužiti Nobelovu nagradu za mir. Sve je dobio što je tražio , uz rok od 28 dana????

Laki Topalović
5 godine prije

Zato je ova karta dobra da vidimo gdje to AQ i drugi i gdje graniče sa SAA, a gdje je FSA, s kojom će se moći ispregovarati mir , kao na jugu. Njima je dosta i revolucije i rata. One karte sve samo zeleno, ne govore ništa.

Jim
5 godine prije

Kupovanje vremena.

igi
5 godine prije

…o tome sam pisao prije i u potpunosti se slažem s navedenim….

Borac2
5 godine prije

Jako dobra analiza. Pogotovo ako usporedimo onaj ementaler sto je na advanceu napisao marjanovic.
Cinjenica je da od erdogana traze pritisak kako zavrsiti kaos u provinciji idlib. Civilna uprava koju je turska uspostavila u jarablusu je za ovo u idlibu bajka. No ni jedno ni drugo nije prihvatljivo za sirijce.
Plus to da se otvara autoput hama aleppo i latakia aleppo je najbitnije u cijeloj prici. Ironicno tu zelju dao je erdogan prije par mjeseci u astani.

Riddick
5 godine prije

Deo predloga vezan za stvaranje demilitarizovane zone mogu nekako i da zamislim , jako tesko ali s obzirom da je alternativa vojna operacija Sirijske vojske mozda ih za 4 nedelje nekako i ubede , ali da se otvori auto put M7 koji povezuje Hamu i Alepo i put od Alepa do Latakije to je nemoguca misija zbog terorista koji bi napadali konvoje .
Mislim da je na ovaj nacin Putin upetljao Erdogana u neresive probleme , a Amerima je pocepao keca iz rukava (hemijski napad).
Kako god ovaj ugovor podrzavaju i Iran i Sirija , sada je sve na Erdoganu , da posalje svoje emisare da razgovaraju sa kusima i repatima u Idlibu i da objasne sta su oni dogovorili i zasto to tako mora .

Tadmur Palmirović
5 godine prije

E” sada čekamo što trolove što maloumnike koji kliču i orgijaju poslije smrti ruskih vojnika sa prošlog teksta neka pročitaju ovaj.Neće oni ni primijetiti da u priči vezanoj za Idlib nema za stolom ni S.Arabije ,Izraela niti Jenkistana…A čisto sumnjam da su u dosluhu sa Erdom jer da jesu odabrani ne bi sinoć dizali avione.

fenix
5 godine prije

Iskreno i dalje mislim da ce u Idlibu biti vojna operacija Rusa i SAA a da je ovo samo kupovina vremena od strane Turske da se pripremi za talas izbjeglica i militanata kojice doci. Mozda da neki pogranicni pojas ostane pod kontrolom Turske ali ovo je nemoguce sprovesti mislim da ce neke skupine FSA reintegrirati sa Sirijom a da ce neke za Afrin ostaje samo HTS koji ce vjerovatno biti vojno unisten. Ako se rjesi Idlib to je vec kraj rata ostaju samo Kurdi ali oni imaju veliki problem mali broj Kurda koji zivi na ogranicenom podruciju kontrolise 28% Sirije cak i uz Americku podrsku nemogu odrzati kontrolu jer se Arapi vec bune i traju ozbiljne gerilske borbe.

V.Vlahović
5 godine prije

Ma Putko je super inteligentan. Sada je kao Turska protiv terorista i tako su time SADistima vezane ruke i ne mogu sada inscenirati kemijski napad i zatim raketirati. Turci su u njihovom NATO Paklu i ne bi bilo red da sada Turcima nabiju na leđa kemijski napad. Putko je majstor za balansiranje i izbacivanje neprijjatelja iz ravnoteže.

čokolino
5 godine prije

Putin je mudar. Bacio je vruć krompir ravno erdi u ruke.

Laki Topalović
5 godine prije

Čitao sam iranski Tasnim (drž. ag.) zarif i ostali , ko što piše, vele “Odlično, prava šansa za mir”, SAA samo dolije benzina u tenkova i malo se povuče u rikverc, ali haubice tuku i na više od tih 15 km. tako da u biti … Ključ je da se Erdogan mora izboriti za ono što je obećao.

Znase
5 godine prije

Šta si se Babiću napalio na Tursku i Erdogana. Bez Turske nema mira u Siriji i Bliskom Istoku. Erdogan je zaustavio ofanzivu, pa sad neka vojni analitičari daju komentare šta to znači za vojsku koja ratuje 7 godina i kojoj je rata više dosta. Bolje je godinu pregovarati nego dan ratovati. Danas poslije obaranja Ruskog aviona nije ni narodu Rusije više jasno za šta im vojska gine i za što su održane vježbe koje su pojele ogroman novac a stanje Ruske privrede katastrofalno. Sponzori terorista kojise nalaze u Idbilu će ih izvući iz Idbila kao što su radili u Raki i nebi bilo čudno da završe u Jemenu ili Avganistanu. Da Erdogan i Putin naznaju više od nas nebi ni potpisivali sporazum. Samo je pitanje koliko ce revolucija pojesti svoje djece.

Snicla
5 godine prije

Bez ispaljenog metka cjelokupni front pomaknut kilometrima u dubinu. Utvrđeni položaji, skladišta, zapovijedna mjesta toliko dugo pripremana rebelsima i teroristima nisu više na raspolaganju. Ukoliko SAA bude morala napasti ima veliku prednost u odnosu na trenutno stanje. Rusi u patroli dakle sve će biti označeno kada se krene. A doći će trenutak kada SAA bude primorana napasti možda ih sam Erdogan zamoli. Naime ovoliko ljudstvo Turska jednostavno ne može finansirati. Nisu samo sandalaši sa kalašom u pitanju kojima treba svaki mjesec platica. Ima tu svakakvih emira, poglavica …

josip b t
5 godine prije

Meni to lici na cistu izdaju!Spreciti Saa da oslobodi zadnju enklavu sta god svi rekli ali je to to lupajte minuse kako octe ali Saa je mogla to rijesit uz pomoc rusije brzo sjetite se nase oluje slicno je to nisu ih trebali zaustavljat na pragu pobjede zbog turske kojoj se povlađuje zbog ekonomije a oni ce zabiti noz u leđa rusima ko i svi do sada nijemi to jasno

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI