“Balkansko proljeće” – Što ujedinjuje proteste u Albaniji, Srbiji i Crnoj Gori

Beograd -prosvjedi
60 komentara

U posljednjih nekoliko mjeseci izvješća o tekućim protestima opozicije u glavnim gradovima Albanije, Srbije i Crne Gore ne silaze s naslovnica balkanskih novinskih agencija. Podsjetimo da je u Banja Luci završilo takvo okupljanje i otac pokojnog Davida Dragičevića je odbio daljnju pomoć opozicije i otišao u Austriju, gdje će, navodno, zatražiti azil.

Zastupnici oporbenih stranaka ne sudjeluju na sastancima parlamenata, čak i vraćaju svoje mandate, izlaze na ulice i pozivaju svoje pristaše na aktivne proteste.

Glavni slogani su ostavka vlade i predsjednika, prestanak pritiska na opoziciju i neovisnost medija i istrage o kriminalnim vezama vlasti s podzemljem. Svi ovi, iznenađujuće slični u svojim zahtjevima i načinu izražavanja, antivladini osjećaji se primjećuju u zemljama koje su prilično različite po političkim i ekonomskim orijentacijama, ali nesvjesno bude želju da se između njih povuče paralela, piše Jacob Smirnov, istraživač Odsjeka za suvremenu povijest Srednje i Jugoistočne Europe Instituta za slavistiku Ruske akademije znanosti.

Srbija

Jedan od prvih prosvjednih skupova je počeo u Srbiji. Razlog je bio napad krajem studenog 2018. godine na Borka Stefanovića koji se dogodio u Kruševcu, vođu oporbene Srpske ljevice. Napadači su uhićeni, ali je opozicija odmah odgovornost za incident prebacila na predsjednika zemlje Aleksandra Vučića, čije je djelovanje, prema Draganu Đilasu, lideru opozicijskog bloka Saveza za Srbiju, izazvalo napad.

Već 8. prosinca su predstavnici oporbenih stranaka, lijevih i desnih, na skupu protiv “političkog nasilja” najavili početak niza antivladinih skupova, pod sloganom “1 od 5 miliona”, a krajnji cilj im je ostavka vlade i predsjednika. Od tada su prosvjedi održani u većini glavnih gradova u Srbiji, dok se u samom Beogradu okupljanja održavaju gotovo svakog vikenda.

Opoziciju su javno podržali široki slojevi studenata i profesora Sveučilišta u Beogradu, kao i niz poznatih umjetnika.

Prvobitno nejasni i samoj opoziciji su ostali specifični zahtjevi upućeni vladi. Prosvjednici su držali transparente pune optužbi protiv Vučića i članova vlade, zvali su ih lopovima, tražilo se da im se sudi i optuženi su za pritisak na takozvane “disidente”.

VIDEO: upad u zgradu Radio Televizije Srbije 16.03.2019.

S vremenom su njihovi zahtjevi  postali specifičniji. Opozicija je zahtijevala objektivnije izvještavanje o skupovima na središnjem televizijskom kanalu u zemlji, Radio-televiziji Srbije (RTS), da se da veći prostor u javnom servisu predstavnicima opozicije, da se provedu istrage o zločinima protiv novinara iz opozicijskih medija i prestanak čvrste državne kontrole nad izbornim komisijama i medijima tijekom izbora. Vučić je sa svoje strane kazao kako su prosvjedi koje organizira oporba po svojoj naravi ucjena i govorio je o mogućnosti održavanja prijevremenih izbora.

Međutim, tri mjeseca od početka prosvjeda je postalo očito da, okupivši tako različite mase i stranke pod svojim okriljem, opozicija nije bila u mogućnosti iznijeti određeni politički program na čijoj bi se platformi mogao graditi dijalog s vlastima.

U potrazi za novim polugama pritiska na vlasti opozicija je počela poduzimati radikalnije korake. Tako su u veljači poslanici iz bloka Saveza za Srbiju priopćili kako će prestati sudjelovati na sastancima republičkih i općinskih skupština, optužujući Srpsku naprednu stranku na čelu s Vučićem za brojna kršenja i pritiske na opozicijske zastupnike u parlamentu.

Sukob je kulminirao nemirima 17. ožujka, kada su prosvjednici na čelu s vođom radikalne desničarske stranke Dveri, koju Vučić opisuje kao fašističku, Boškom Obradovićem, provalili u središnji ured RTS-a, zaustavili emitiranje na nekoliko sati i sutra okružili predsjedničku palaču u kojoj je održavana konferencija za novinare predsjednika Vučića. Masu je potiskivala policija, koja je uhitila oko 10 ljudi koji su sudjelovali u nasilnom upadu u RTS, među kojima je jedna osoba bila s motornom pilom. Taj je čin podijelio heterogenu masu prosvjednika, od kojih mnogi ne odobravaju Obradovićeve metode političke borbe. Međutim, sami prosvjedi nisu završili i vidjet ćemo koliko će trajati i kakav ishod će polučiti.

Crna Gora

Milo Djukanovic
FOTO: Milo Djukanovic

Situacija je u mnogo čemu slična u Crnoj Gori, čiji je predsjednik, Milo Đukanović, na čelu zemlje već skoro 30 godina. Razlog protesta, koji je započeo početkom veljače, bio je video snimak objavljen u siječnju 2019. Godine na kojem bivši pristaša Đukanovića, oligarh i predsjednik upravnog odbora Atlas grupe Duško Knežević, predaje omotnicu s iznosom koji se procjenjuje na 100 000 dolara predstavniku Đukanovićeve Demokratske stranke socijalista Crne Gore.

Knežević je otkrio da već 25 godina neformalno podržava Đukanovića i njegovu stranku. Ta “tajna” je prema brojnim promatračima bila “javna tajna”. Ipak, opozicijske stranke nisu propustile iskoristiti situaciju da pozovu svoje pristaše da izađu na ulice crnogorskih gradova, posebno u Podgorici. I slogani i taktika prosvjednika jako su podsjećali na okupljanja susjednoj Srbiji.

Podsjetimo da skupovi u Crnoj Gori nisu spontani fenomen. Opozicija je još 2015. godine organizirala nekoliko prosvjednih akcija, nakon neuspjeha njenih pokušaja da parlament usvoji amandmane na izbornu reformu. Potom, već nakon parlamentarnih izbora 2016. godine, brojne opozicijske stranke koje su sudjelovale aktualnim prosvjedima, napustile su parlament u znak protesta zbog prijevare. Zapravo, crnogorsko društvo je u krizi već četiri godine.

VIDEO: Duško Knežević u emisiji “Upitnik: Duško Knežević – čovek sa crvene poternice Interpola”

Značajno je da, kao i u slučaju Srbije, okupljanja i stavove opozicije podržavaju studenti i sveučilišno osoblje, novinari i javne ličnosti. Kao i u Srbiji, prosvjedi su ujedinili različite društvene pokrete i stranke pod jednim sloganom, ali ni crnogorski nije iznio nikakav poseban program.

Među glavnim zahtjevima prosvjednika je slobodan pristup opoziciji središnjim televizijskim kanalima, objektivnije izvještavanje o događajima u zemlji, pošteni izbori, te ostavka predsjednika i brojnih visokih dužnosnika zbog njihove povezanosti s organiziranim kriminalom i korupcijom.

Albanija

albanija

Slični zahtjevi čuju se i na ulicama glavnog grada Albanije, Tirane. Masovni prosvjedi planirani u siječnju protiv sadašnjeg premijera Edija Rame i njegove stranke počeli su se održavati u Tirani gotovo svakog vikenda od 15. veljače.

Ovdje je razlog za početak okupljanja bio poziv lidera opozicijske Demokratske stranke desnog centra Lulzima Bashe. Prema analitičarima Balkan Insighta, to se pravdan željom Bashe da konsolidira svoje pristaše prije predstojećih lokalnih izbora 30. lipnja.

Unatoč određenim sličnostima i motivima skupova u tijek u u Beogradu i Podgorici, prosvjedi u Tirani se razlikuju od srpskih i crnogorskih po agresivnijoj i beskompromisnijoj taktici.

U Albaniji su prosvjednici stalno uključeni u sukobe s policijom, pokušavajući se probiti do ključnih vladinih agencija. S druge strane, opozicijski zastupnici Demokratske stranke i Socijalističkog integracijskog pokreta vratili su svoje zastupničke mandate. Ovu odluku su obrazložili činjenicom da ne žele sudjelovati u radu “okupiranog mafijaškog parlamenta”, navodeći detalje o bliskim odnosima Rame i nekih dužnosnika iz njegove stranke s kriminalnim bandama, što su otkrila nedavna novinarska istraživanja.

Ali općenito, zahtjevi prosvjednika u Tirani su slični sloganima s ulica Podgorice i Beograda. I oni zahtijevaju ostavku vlade, te održavanje prijevremenih izbora. Istodobno, kao i u Srbiji, dio opozicije je naglasio kako neće sudjelovati na izborima prema postojećem izbornom sustavu.

VIDEO: nasilni protesti u Albaniji

Međunarodni aspekt balkanskih prosvjeda

Sjedinjene Države i Europska unija djelovali su ujedinjeno, primjenjujući različiti pristup svakom od prosvjeda u glavnim gradovima. Očito je ključni čimbenik u tom smisli bio je članstvo ili ne neke zemlje u Sjevernoatlantskom savezu, kao i želja svih triju spomenutih balkanskih zemalja da se pridruže Europskoj uniji.

Ključnu pozornost Sjedinjenih Država i EU dobila je Albanija. Predstavnici američke uprave, a nakon njih i brojna europska veleposlanstva osudili su nerede na ulicama Tirane, pozivajući “da se ne potkopavaju demokratski temelji zemlje”. Istodobno, Washington, u čijoj se sferi utjecaja Albanija tradicionalno nalazi i je jedna od prvih balkanskih zemalja koje su se pridružile NATO paktu, pokušao se distancirati od posljednjih događaja u ovoj zemlji.

Međutim, EU se aktivno uključila u rješavanje političke krize, šaljući izaslanstvo Europskog parlamenta na pregovore s opozicijom i vladom. Predstavnici Europske unije pozvali su prosvjednike da se vrate u parlament i uspostave dijalog s vlastima. Takav interes Europe za trenutnu situaciju u zemlji može se, između ostalog, objasniti službenim početkom pregovora Tirane i Bruxellesa o pristupanju Albanije EU koji su zakazani za lipanj ove godine. Vodstvo Europske unije više puta je izjavilo “kako očekuje da zemlja poduzme konkretne korake u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala”.

Ipak, u bliskoj budućnosti, Europa, a čini se i Sjedinjene Države, ne planiraju odustati od podrške Ediju Rami, na kojeg su se nekada oslanjali kao na “političara koji konsolidira albansko društvo”.

Nakon protesta u Crnoj Gori je uslijedila prilično dvosmislena reakcija. Sjedinjene Države, očito držeći se načela “nepogrešivosti” svojih NATO saveznika, kao što je slučaj s Albanijom, nisu odgovorile na masovne proteste protiv Đukanovića u Podgorici, niti je američka ambasada u Podgorici i njeni dužnosnici davali ikakve izjave o tom pitanju.

Europa je izgradila složeniji stav. Bruxelles je u više navrata pozvao Podgoricu na “agresivniju borbu protiv korupcije na najvišoj državnoj razini”, ističući kako je to “ključni uvjet za ulazak zemlje u Europsku uniju”. S druge strane, europsko izdanje Balkan Insighta, koje slijedi smjernice vanjske politike Bruxellesa, otvoreno je napisalo da, budući da predstavlja “politički teret” za svoju stranku i gubi podršku na Zapadu, Đukanović riskira da ubrzo okonča svoju dugogodišnju karijeru.

Očito je da Europska unija signalizira Đukanoviću da treba pokazati “političku fleksibilnost”, koja bi se uskoro mogla pretvoriti u niz glasnih antikorupcijskih istraga i suđenja u Crnoj Gori, osmišljenih da uvjere europske političare u nepogrešivost sadašnjeg predsjednika.

Sergej Trifunović u društvu Davida Lindgrena Gehrenbecka
FOTO: Sergej Trifunović u društvu Davida Lindgrena Gehrenbecka

Neobično, ali reakcija Europske unije i Sjedinjenih Država na prosvjede protiv Vučića u Beogradu zapravo nije uslijedila.

Zapadni tisak je također bio neočekivano suzdržan u svojim procjenama, primjećujući samo da su sadašnji prosvjedi najveći u zemlji od rušenja Slobodana Miloševića 2001. godine.

Takav se stav može objasniti činjenicom da je Vučić ključan za razgovore koje sponzoriraju EU i SAD o podjeli Kosova i eventualnom djelomičnom priznanju Srbije neovisnosti južne pokrajine i što se Vučić među zapadnom elitom općenito uspio predstaviti kao prilično suzdržan političar koji neće odgovarati istim mjerom na akcije Prištine. Suzdržavajući se od oštrih izjava, Aleksandar Vučić zapravo slijedi preporuke Bruxellesa i zbog toga za njim zaostaju i lijeve i desne vođe beogradskih prosvjeda, od kojih su mnogi prilično skeptični oko ideje podijele zemlje i uloge Zapada kao stabilnog i pouzdanog partnera.

Zapravo je jedina javna reakcija EU na događaje u Beogradu bila izjava glasnogovornice za vanjsku politiku Europske komisije Maje Kocijančič, koja je pozvala je zastupnike opozicijskih stranaka Srbije, kao i Crne Gore i Albanije, da se ponovno priključe parlamentarnim sjednicama, vraćajući političke rasprave u pravno područje.

Unatoč generalno suzdržanom položaju zapadnih zemalja, sadašnja situacija se na lokalnoj razini osjeća vrlo akutno.

Aleksandar Vučić - bira Premijera Srbije
FOTO: Aleksandar Vučić

Brojni autoritativni psiholozi iz srpske znanstvene zajednice koji su se pridružili prosvjedima govore o “atmosferi apatije i beznađa” koja je posljednjih godina zavladala u srbijanskom društvu.

Oni vide razlog za prosvjede u neispunjenim obećanjima predsjednika zemlje, koja još uvijek ima relativno visoku stopu nezaposlenosti a mnogi mladi ljudi, ne videći izglede za uspješno zapošljavanje, emigriraju. Slična mišljenja prevladavaju u Crnoj Gori i Albaniji.

Sve tri zemlje posljednjih godina praktično nisu postigle nikakve značajne rezultate u okviru svog kursa prema europskim integracijama, kako neprestano tvrde europski stručnjaci.

Ali čak ni izostanak određenog političkog programa ne sprečava sve veću popularnost prosvjeda. Očito je da umor lokalne javnosti od obećanja o poboljšanju socijalne i ekonomske situacije stanovništva u posljednjih 20 do 25 godina na kraju daje ovakav učinak. To također objašnjava i gubitak kredibiliteta republičkih i općinskih skupština u očima lokalnog stanovništva, što je opoziciju izvuklo s područja pravne političke debate na ulicu.

Pokazat će se hoće li takav trend uzrokovati “vjetar promjena” i označiti početak velikih reformi ili će se stagnacija nastaviti, što znači sve više političke nestabilnosti, koja će posljedično dovesti na jednoj strani do sve više emigracije, a na drugoj do radikalizacije društava, tvrdi Jacob Smirnov s Ruske akademije znanosti, uz opasku da bi to možda mogao biti ključni cilj pravih stratega aktualnih prosvjeda, osim ako želimo vjerovati u njihovu “spontanost”.

Eurasia Expert

Milo ĐukanovićPravda za DavidaRepublika Srpska
Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zax
4 godine prije

Crna gora i Albania su dvije mafijaske drzave tako da se tamo ne dogadja nista zanimljivo. Mafija ce ostat na vlasti bez obzira na sve. Srbija je zanimljiva. Zapad ocito pokusava vucica privuci sebi i odvojiti ga od rusije. Sto bi u praksi znacilo odvuci srbiju u antiruski tabor. Sudbina dinastije obrenovica i zorana dzindzica koji su pokusali srbiju vezati uz zapad pokazuje da je vucko na vrlo skliskom terenu

Šok
4 godine prije

zajednički nazivnik svim ovim protestima je
da su plaćeni i vođeni izvana (zemlje demokracije i slobode)

Riddick
4 godine prije

Svaki narod ima vlast kakvu zasluzuje.
Ja Vucicevu politiku i osobine vidim u nekim svojim postupcima, postupcima svojih komsija i ljudi oko sebe, nismo mi neki sjajan i bajan narod pa su nas sada zajahali losi politicari a mi dobri i naivni patimo, evo nemamo ni opoziciju , mi u stvari nemamo politicara u Srbiji za koga moze da se kaze da je u perspektivi zasluzio da bude predsednik ili premijer.
Kada mi budemo bolji kolektivno kao narod, bice bolja i drzava do tada ce ove smene na ulici ili na izborima biti klasicno sjasi kurta da uzjase murta .

Serjoza
4 godine prije

za ovog Vucica redakcija je bas dobru fotografiju izabrala…
Za sve politicare navedenih zemalja vazi da su marionete i izvodjaci radova i dobro reaguju na daljinskii upravljac.
Svi vole pare…a pare ljude kvare…bice da je potrebna motka…

Trubadur
4 godine prije

Pošto ne pratim veoma nadrobno šta se događa je moje mišljenje možda naopako, pa ipak….. Osobno mislim, da se sa večanjem kaosa pokuša sprečavati razvoj koridora – 10 na kineskom sviljnom putu iz Pireja do Mađarske i nadalje….Vjerojatno ima i drugih razloga ( Rusija, NATO itd.. ) ali mislim,da je to glavni razlog…

Laki Topalović
4 godine prije

Po meni takozvani “Subotari”, koji su dobili ime po protestima možda u Francuskoj ili Srbiji, čak, koji se održavaju samo subotom, sutra je nedjelja, ne ide se na posao, uglavnom, na fakultet u akademije i na katedre, imaju za cilj održavati stanje trajne tihe nestabilnosti. Vlade neće pasti, ali im je znak, “Budite dobri, jer prelazimo na sljedeću razinu, Obojene revolucije!” Ako je konačni ishod željeni totalna stagnacija , emigracija mladih i radikaliziranje unutarnje scene, to srednjoročno znači propast. Dodik, ostavimo sad sve ostalo po strani, je napravio pravu stvar. Nema okupljanja na javnim površinama i “Zdravoooo!” Što reče Đuro u Top Listi Nadrealista. Uzmite Beograd. sa Zemunom, Pančevom i Obrenovcom ima tri milijuna,…. jel ima? I onda je 5000 do 20 000 maksimum neki “faktor promjena”, a svi su kao rogovi u vreći. od ekstremnih liberala Čede Jovanovića do Dveri ovog Obradovića, što bi bilo nešto kao Zlatna Zora… Čitaj više »

Lucija
4 godine prije

Nema tu Bog zna kaj…
Vođe prosvjednika se nadaju da će i oni dobiti dio kolača ili barem mrvice.
A i nisu prava opozicija jer ne definiraju probleme i rješenja.

Za neke od navedenih je sasvim jasno da je mafija na vlasti (za ovu pljačku na adrodromu u Albaniji, tragovi navodno vode do – države).
Za neke druge nije tako očito…ali ista je to pjesma.

Ovo stanje predugo traje i jasno da se namjerno radi na tome da takvo i ostane.
U Srbiji su Arapi najveći zemljoposjednici…a što će biti s onom zemljom/ koncesijama od Agrokora? Rade pritiske na lokalnu vlast da ih potpiše…
Osobno smatram da nikad u povjesti nismo bili u goroj situaciji, bez obzira eu ili izvan eu.
Problem je da se narodu govori da je slobodan (?) i da ima demokraciju (?).
A ono…

Alen
4 godine prije

Jedino nas spašava kredit kod kineza i konsalting od rusa.. .. Mislim da smo sami sebi već dokazali da sami nismo kadri ništa , osim propadati…

Son of Alerik
4 godine prije

Ajmo probati s malo logike razbistriti razmišljanja Jacoba Smirnova, s instituta za slavistiku Ruske akademije znanosti.
Njegove tvrdnje:
-na vlasti u Crnoj Gori, Srbiji, Albaniji su ekipe voljne dopustiti aneksiju svojih zemalja u EU;
– prosvjedi nisu spontani, nego ih netko organizira
-cilj prosvjeda je srušiti vlast.
Što bi donijela promjena vlasti? Valjda promjenu političkog kursa. Ne bi vlast više bila sklona EU, nego valjda Rusiji. Zaključak – prosvjede financiraju i potiču…

Mar
4 godine prije

U Londonu je 2003 milion ljudi izaslo da protestuje rat u Iraku, slicno tako je bilo i u Parizu. Protiv Trampa prvih par nedelja njegovog mandata su bili svaki dan protesti u Vasigntonu i Njujorku sa hiljadama ljdui, protiv Makrona se vec mesecima konstantno izlaze zuti prsluci. Ali nista se ne menja. U Beogradu je izaslo mozda 1000 ljudi, to nije ni 1% populacije tog grada, u Jermeniji (Armeniji) je izaslo milion ljudi, to je 1/3 cele nacije. Jermenci su uspeli, oce li ovi drugi?

Sale
4 godine prije

Par reči na temu apatije i beznađa… Ako više nisam zaintereovan za učešće u nečemu što DOKAZANO (da, derem se) ne donosi rezultat, da li sam onda apatičan? Ako se ne nadam da će doneti rezultat ono što NI DO SADA NIJE DONOSILO ŽELJENI REZULTAT (željeni od strane običnih smrtnika, a ne političara), da li sam onda u beznađu? Drugim rečima, ako sam počeo da ignorišem metode koje ne menjaju ništa, a mislim upravo na proteste u službi političara X, koji treba da zameni političara Y, e da bi onda ovaj Y najzad mesijanski spasao krdo, stado i čopor, znači li to da sam nenormalan? Verujem da je bar jedan čitalac ili čitateljka ovog komentara sad pomislio-la: dobro, a šta je po tebi rešenje? Nemam pojma šta je rešenje! Na svakom je da sam smisli rešenje… Svakako NIJE rešenje čekati da odnekud stigne rešenje!!!!! Ponajmanje odande odakle ni do sada… Čitaj više »

farree
4 godine prije

Priča o korupciji ima sljedeću konotaciju. Sistem, onaj neo-liberalno kapiitalistički je dobar i funkcionira, i samo je na Vama da se oslobodite sopstvenih lopova (političara, “uhljeba itd) i onda i Vi možete da uživate u kapitalističkom konzumnom raju. Ovim se odgovornost za sve nedaće društva premješta sa vanjskih neprijatelja (MMF, Finansijski sistem…..) na unutarnje. Narodu ostaje samo da ganja lopove među sobom, a oni su uvijek na vlasti . Ovo je zapravo dio Divad(enda) et Impera politike, smišljene od strane anglo-saksonskih imperijalista u svrhu stvaranja svjetske vladavine (upravo ovo je korišteno onda u Indiju da unese razor u Indijsko društvo, ili se danas jako uspješno koristi u Africi, ali i kod nas). U stvarnosti sam sistem je koruptan do samih korijenja (samo se na zapadu se ta korupcija naziva Lobbying) samo što zapad ima “privilegiju” da se zadužuje u sopstvenoj valuti pa je samim tim više novca u opricaju i… Čitaj više »

Ivo
4 godine prije

Sorry ekipa, ovo sam maloprije objavio pod ‘Podnevne vijesti’, ali me Saletov komentar vuče da ponovim i na ovoj temi: Dakle, da sumiramo: svi manje-više smatraju da je Živi Zid podvala, a Pernar je ili takođe podvala (Tame ili nekog drugog) ili naivan i okružen šljamom. Uz to imamo Subaruov catch 22: Pernar je ili igrač Tame i podvala, ili nije igrač ali nije u poziciji moći pa je opet podvala. Zajednička situacija većine (u to sam siguran 99,99%) je da nitko nije ni u kakvoj političkoj stranci, ponajmanje u Živom Zidu. Zajednički stav svih: sve je beznadežno, svi su prodani i nečiji igrači, zahebi cijelu priču, moramo čekati oslobodioce/ruse/meteore/nuklearni rat/nešto. Ako dobro promislite o ovome, doći ćete do slijedećih poraznih zaključaka: – tamo ste gdje vlastodršci/hazari/Tama želi da budete: apatija tipa ‘Resistance is useless’ – izgubili ste vjeru u bilo kojeg čovjeka ili grupu ljudi, bez da ste si… Čitaj više »

Arcibald Rajs
4 godine prije

Stvar je vrlo jednostavna, iako na prvi pogled nije bas uocljiva. Srbija, Crna Gora i Albanija se smisleno uvode u haos da bi se lakse izmanipulisalo sa konacnim resenjem Kosova. U pitanju je podela teritorije i kontrola haosa koji ce nastati posle toga. Svako ce se baviti haosom u svojoj zemlji i nece moci racionalno reagovati na nametnutu situaciju. Srbi nece pristati na oduzimanje teritorija, Albanci isto svojoj vlasti to nece dozvoliti, Crna Gora ce ocigledno isto morati ustupiti svoj deo na sta Crnogorci nece pristati, da li je jasnije? Stvara se Velika Albanija pred nasim ocima, a to je mnogo lakse uciniti u haosu i mutnoj vodi nego u uredjenim sistemima. Kosovo nece biti drzava, ali ce kroz Veliku Albaniju dobiti svoju poziciju. Jedino sto izgleda ne ide po planu je BiH, gde Republika Srpska vodi cvrstu politiku i ceka trenutak da ga iskoristi. Zato se ostre koplja i… Čitaj više »

MiLo
4 godine prije

Svi protesti su dirigovani od strane zapadnih gospodara da malo pritisnu takodje svoje pulene na vlasti opet zarad svojih interesa. Ovdje na Balkanu vladaju Britanci i Amerikanci ,Rusija tu nema velikog uticaja niti svog covjeka na vlasti, ako cemo istini dati pravo Rusija nije imala uticaj ni na SFRJ dok su komunisti vladali.

Slavonac
4 godine prije

Nista danas nije slucajno.U Srbiji protestiraju crveni,zeleni i jos radikalniji od vucica.Agenti na ovim prostorima odradjuju prljave poslove svoji sefova.Prije devedeseti crveni menadzeri su vec imali skicu koce sta jamit.Bolesnom narodu i danas ispiru mozak.

Bozidar Panic
4 godine prije

Meni je lepsa Francoska pomlad.

Lucija
4 godine prije

Kakav je zapravo izborni sustav u Srbiji? Jer ako je isti kao u Hrv.nečudi me da ne želi opozicija izlaziti na izbore?
Eto vidite kako je korisno informacijski izolirati ‘kazamate’.

Jurišić maja
4 godine prije

C I A

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI