fbpx

“Balkansko proljeće” – Što ujedinjuje proteste u Albaniji, Srbiji i Crnoj Gori

Beograd -prosvjedi

U posljednjih nekoliko mjeseci izvješća o tekućim protestima opozicije u glavnim gradovima Albanije, Srbije i Crne Gore ne silaze s naslovnica balkanskih novinskih agencija. Podsjetimo da je u Banja Luci završilo takvo okupljanje i otac pokojnog Davida Dragičevića je odbio daljnju pomoć opozicije i otišao u Austriju, gdje će, navodno, zatražiti azil.

Zastupnici oporbenih stranaka ne sudjeluju na sastancima parlamenata, čak i vraćaju svoje mandate, izlaze na ulice i pozivaju svoje pristaše na aktivne proteste.

Glavni slogani su ostavka vlade i predsjednika, prestanak pritiska na opoziciju i neovisnost medija i istrage o kriminalnim vezama vlasti s podzemljem. Svi ovi, iznenađujuće slični u svojim zahtjevima i načinu izražavanja, antivladini osjećaji se primjećuju u zemljama koje su prilično različite po političkim i ekonomskim orijentacijama, ali nesvjesno bude želju da se između njih povuče paralela, piše Jacob Smirnov, istraživač Odsjeka za suvremenu povijest Srednje i Jugoistočne Europe Instituta za slavistiku Ruske akademije znanosti.

Srbija

Jedan od prvih prosvjednih skupova je počeo u Srbiji. Razlog je bio napad krajem studenog 2018. godine na Borka Stefanovića koji se dogodio u Kruševcu, vođu oporbene Srpske ljevice. Napadači su uhićeni, ali je opozicija odmah odgovornost za incident prebacila na predsjednika zemlje Aleksandra Vučića, čije je djelovanje, prema Draganu Đilasu, lideru opozicijskog bloka Saveza za Srbiju, izazvalo napad.

Već 8. prosinca su predstavnici oporbenih stranaka, lijevih i desnih, na skupu protiv “političkog nasilja” najavili početak niza antivladinih skupova, pod sloganom “1 od 5 miliona”, a krajnji cilj im je ostavka vlade i predsjednika. Od tada su prosvjedi održani u većini glavnih gradova u Srbiji, dok se u samom Beogradu okupljanja održavaju gotovo svakog vikenda.

Opoziciju su javno podržali široki slojevi studenata i profesora Sveučilišta u Beogradu, kao i niz poznatih umjetnika.

Prvobitno nejasni i samoj opoziciji su ostali specifični zahtjevi upućeni vladi. Prosvjednici su držali transparente pune optužbi protiv Vučića i članova vlade, zvali su ih lopovima, tražilo se da im se sudi i optuženi su za pritisak na takozvane “disidente”.

VIDEO: upad u zgradu Radio Televizije Srbije 16.03.2019.

S vremenom su njihovi zahtjevi  postali specifičniji. Opozicija je zahtijevala objektivnije izvještavanje o skupovima na središnjem televizijskom kanalu u zemlji, Radio-televiziji Srbije (RTS), da se da veći prostor u javnom servisu predstavnicima opozicije, da se provedu istrage o zločinima protiv novinara iz opozicijskih medija i prestanak čvrste državne kontrole nad izbornim komisijama i medijima tijekom izbora. Vučić je sa svoje strane kazao kako su prosvjedi koje organizira oporba po svojoj naravi ucjena i govorio je o mogućnosti održavanja prijevremenih izbora.

Međutim, tri mjeseca od početka prosvjeda je postalo očito da, okupivši tako različite mase i stranke pod svojim okriljem, opozicija nije bila u mogućnosti iznijeti određeni politički program na čijoj bi se platformi mogao graditi dijalog s vlastima.

U potrazi za novim polugama pritiska na vlasti opozicija je počela poduzimati radikalnije korake. Tako su u veljači poslanici iz bloka Saveza za Srbiju priopćili kako će prestati sudjelovati na sastancima republičkih i općinskih skupština, optužujući Srpsku naprednu stranku na čelu s Vučićem za brojna kršenja i pritiske na opozicijske zastupnike u parlamentu.

Sukob je kulminirao nemirima 17. ožujka, kada su prosvjednici na čelu s vođom radikalne desničarske stranke Dveri, koju Vučić opisuje kao fašističku, Boškom Obradovićem, provalili u središnji ured RTS-a, zaustavili emitiranje na nekoliko sati i sutra okružili predsjedničku palaču u kojoj je održavana konferencija za novinare predsjednika Vučića. Masu je potiskivala policija, koja je uhitila oko 10 ljudi koji su sudjelovali u nasilnom upadu u RTS, među kojima je jedna osoba bila s motornom pilom. Taj je čin podijelio heterogenu masu prosvjednika, od kojih mnogi ne odobravaju Obradovićeve metode političke borbe. Međutim, sami prosvjedi nisu završili i vidjet ćemo koliko će trajati i kakav ishod će polučiti.

Crna Gora

Milo Djukanovic

FOTO: Milo Djukanovic

Situacija je u mnogo čemu slična u Crnoj Gori, čiji je predsjednik, Milo Đukanović, na čelu zemlje već skoro 30 godina. Razlog protesta, koji je započeo početkom veljače, bio je video snimak objavljen u siječnju 2019. Godine na kojem bivši pristaša Đukanovića, oligarh i predsjednik upravnog odbora Atlas grupe Duško Knežević, predaje omotnicu s iznosom koji se procjenjuje na 100 000 dolara predstavniku Đukanovićeve Demokratske stranke socijalista Crne Gore.

Knežević je otkrio da već 25 godina neformalno podržava Đukanovića i njegovu stranku. Ta “tajna” je prema brojnim promatračima bila “javna tajna”. Ipak, opozicijske stranke nisu propustile iskoristiti situaciju da pozovu svoje pristaše da izađu na ulice crnogorskih gradova, posebno u Podgorici. I slogani i taktika prosvjednika jako su podsjećali na okupljanja susjednoj Srbiji.

Podsjetimo da skupovi u Crnoj Gori nisu spontani fenomen. Opozicija je još 2015. godine organizirala nekoliko prosvjednih akcija, nakon neuspjeha njenih pokušaja da parlament usvoji amandmane na izbornu reformu. Potom, već nakon parlamentarnih izbora 2016. godine, brojne opozicijske stranke koje su sudjelovale aktualnim prosvjedima, napustile su parlament u znak protesta zbog prijevare. Zapravo, crnogorsko društvo je u krizi već četiri godine.

VIDEO: Duško Knežević u emisiji “Upitnik: Duško Knežević – čovek sa crvene poternice Interpola”

Značajno je da, kao i u slučaju Srbije, okupljanja i stavove opozicije podržavaju studenti i sveučilišno osoblje, novinari i javne ličnosti. Kao i u Srbiji, prosvjedi su ujedinili različite društvene pokrete i stranke pod jednim sloganom, ali ni crnogorski nije iznio nikakav poseban program.

Među glavnim zahtjevima prosvjednika je slobodan pristup opoziciji središnjim televizijskim kanalima, objektivnije izvještavanje o događajima u zemlji, pošteni izbori, te ostavka predsjednika i brojnih visokih dužnosnika zbog njihove povezanosti s organiziranim kriminalom i korupcijom.

Albanija

albanija

Slični zahtjevi čuju se i na ulicama glavnog grada Albanije, Tirane. Masovni prosvjedi planirani u siječnju protiv sadašnjeg premijera Edija Rame i njegove stranke počeli su se održavati u Tirani gotovo svakog vikenda od 15. veljače.

Ovdje je razlog za početak okupljanja bio poziv lidera opozicijske Demokratske stranke desnog centra Lulzima Bashe. Prema analitičarima Balkan Insighta, to se pravdan željom Bashe da konsolidira svoje pristaše prije predstojećih lokalnih izbora 30. lipnja.

Unatoč određenim sličnostima i motivima skupova u tijek u u Beogradu i Podgorici, prosvjedi u Tirani se razlikuju od srpskih i crnogorskih po agresivnijoj i beskompromisnijoj taktici.

U Albaniji su prosvjednici stalno uključeni u sukobe s policijom, pokušavajući se probiti do ključnih vladinih agencija. S druge strane, opozicijski zastupnici Demokratske stranke i Socijalističkog integracijskog pokreta vratili su svoje zastupničke mandate. Ovu odluku su obrazložili činjenicom da ne žele sudjelovati u radu “okupiranog mafijaškog parlamenta”, navodeći detalje o bliskim odnosima Rame i nekih dužnosnika iz njegove stranke s kriminalnim bandama, što su otkrila nedavna novinarska istraživanja.

Ali općenito, zahtjevi prosvjednika u Tirani su slični sloganima s ulica Podgorice i Beograda. I oni zahtijevaju ostavku vlade, te održavanje prijevremenih izbora. Istodobno, kao i u Srbiji, dio opozicije je naglasio kako neće sudjelovati na izborima prema postojećem izbornom sustavu.

VIDEO: nasilni protesti u Albaniji

Međunarodni aspekt balkanskih prosvjeda

Sjedinjene Države i Europska unija djelovali su ujedinjeno, primjenjujući različiti pristup svakom od prosvjeda u glavnim gradovima. Očito je ključni čimbenik u tom smisli bio je članstvo ili ne neke zemlje u Sjevernoatlantskom savezu, kao i želja svih triju spomenutih balkanskih zemalja da se pridruže Europskoj uniji.

Ključnu pozornost Sjedinjenih Država i EU dobila je Albanija. Predstavnici američke uprave, a nakon njih i brojna europska veleposlanstva osudili su nerede na ulicama Tirane, pozivajući “da se ne potkopavaju demokratski temelji zemlje”. Istodobno, Washington, u čijoj se sferi utjecaja Albanija tradicionalno nalazi i je jedna od prvih balkanskih zemalja koje su se pridružile NATO paktu, pokušao se distancirati od posljednjih događaja u ovoj zemlji.

Međutim, EU se aktivno uključila u rješavanje političke krize, šaljući izaslanstvo Europskog parlamenta na pregovore s opozicijom i vladom. Predstavnici Europske unije pozvali su prosvjednike da se vrate u parlament i uspostave dijalog s vlastima. Takav interes Europe za trenutnu situaciju u zemlji može se, između ostalog, objasniti službenim početkom pregovora Tirane i Bruxellesa o pristupanju Albanije EU koji su zakazani za lipanj ove godine. Vodstvo Europske unije više puta je izjavilo “kako očekuje da zemlja poduzme konkretne korake u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala”.

Ipak, u bliskoj budućnosti, Europa, a čini se i Sjedinjene Države, ne planiraju odustati od podrške Ediju Rami, na kojeg su se nekada oslanjali kao na “političara koji konsolidira albansko društvo”.

Nakon protesta u Crnoj Gori je uslijedila prilično dvosmislena reakcija. Sjedinjene Države, očito držeći se načela “nepogrešivosti” svojih NATO saveznika, kao što je slučaj s Albanijom, nisu odgovorile na masovne proteste protiv Đukanovića u Podgorici, niti je američka ambasada u Podgorici i njeni dužnosnici davali ikakve izjave o tom pitanju.

Europa je izgradila složeniji stav. Bruxelles je u više navrata pozvao Podgoricu na “agresivniju borbu protiv korupcije na najvišoj državnoj razini”, ističući kako je to “ključni uvjet za ulazak zemlje u Europsku uniju”. S druge strane, europsko izdanje Balkan Insighta, koje slijedi smjernice vanjske politike Bruxellesa, otvoreno je napisalo da, budući da predstavlja “politički teret” za svoju stranku i gubi podršku na Zapadu, Đukanović riskira da ubrzo okonča svoju dugogodišnju karijeru.

Očito je da Europska unija signalizira Đukanoviću da treba pokazati “političku fleksibilnost”, koja bi se uskoro mogla pretvoriti u niz glasnih antikorupcijskih istraga i suđenja u Crnoj Gori, osmišljenih da uvjere europske političare u nepogrešivost sadašnjeg predsjednika.

Sergej Trifunović u društvu Davida Lindgrena Gehrenbecka

FOTO: Sergej Trifunović u društvu Davida Lindgrena Gehrenbecka

Neobično, ali reakcija Europske unije i Sjedinjenih Država na prosvjede protiv Vučića u Beogradu zapravo nije uslijedila.

Zapadni tisak je također bio neočekivano suzdržan u svojim procjenama, primjećujući samo da su sadašnji prosvjedi najveći u zemlji od rušenja Slobodana Miloševića 2001. godine.

Takav se stav može objasniti činjenicom da je Vučić ključan za razgovore koje sponzoriraju EU i SAD o podjeli Kosova i eventualnom djelomičnom priznanju Srbije neovisnosti južne pokrajine i što se Vučić među zapadnom elitom općenito uspio predstaviti kao prilično suzdržan političar koji neće odgovarati istim mjerom na akcije Prištine. Suzdržavajući se od oštrih izjava, Aleksandar Vučić zapravo slijedi preporuke Bruxellesa i zbog toga za njim zaostaju i lijeve i desne vođe beogradskih prosvjeda, od kojih su mnogi prilično skeptični oko ideje podijele zemlje i uloge Zapada kao stabilnog i pouzdanog partnera.

Zapravo je jedina javna reakcija EU na događaje u Beogradu bila izjava glasnogovornice za vanjsku politiku Europske komisije Maje Kocijančič, koja je pozvala je zastupnike opozicijskih stranaka Srbije, kao i Crne Gore i Albanije, da se ponovno priključe parlamentarnim sjednicama, vraćajući političke rasprave u pravno područje.

Unatoč generalno suzdržanom položaju zapadnih zemalja, sadašnja situacija se na lokalnoj razini osjeća vrlo akutno.

Aleksandar Vučić - bira Premijera Srbije

FOTO: Aleksandar Vučić

Brojni autoritativni psiholozi iz srpske znanstvene zajednice koji su se pridružili prosvjedima govore o “atmosferi apatije i beznađa” koja je posljednjih godina zavladala u srbijanskom društvu.

Oni vide razlog za prosvjede u neispunjenim obećanjima predsjednika zemlje, koja još uvijek ima relativno visoku stopu nezaposlenosti a mnogi mladi ljudi, ne videći izglede za uspješno zapošljavanje, emigriraju. Slična mišljenja prevladavaju u Crnoj Gori i Albaniji.

Sve tri zemlje posljednjih godina praktično nisu postigle nikakve značajne rezultate u okviru svog kursa prema europskim integracijama, kako neprestano tvrde europski stručnjaci.

Ali čak ni izostanak određenog političkog programa ne sprečava sve veću popularnost prosvjeda. Očito je da umor lokalne javnosti od obećanja o poboljšanju socijalne i ekonomske situacije stanovništva u posljednjih 20 do 25 godina na kraju daje ovakav učinak. To također objašnjava i gubitak kredibiliteta republičkih i općinskih skupština u očima lokalnog stanovništva, što je opoziciju izvuklo s područja pravne političke debate na ulicu.

Pokazat će se hoće li takav trend uzrokovati “vjetar promjena” i označiti početak velikih reformi ili će se stagnacija nastaviti, što znači sve više političke nestabilnosti, koja će posljedično dovesti na jednoj strani do sve više emigracije, a na drugoj do radikalizacije društava, tvrdi Jacob Smirnov s Ruske akademije znanosti, uz opasku da bi to možda mogao biti ključni cilj pravih stratega aktualnih prosvjeda, osim ako želimo vjerovati u njihovu “spontanost”.

Eurasia Expert

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
60 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Crna gora i Albania su dvije mafijaske drzave tako da se tamo ne dogadja nista zanimljivo. Mafija ce ostat na vlasti bez obzira na sve. Srbija je zanimljiva. Zapad ocito pokusava vucica privuci sebi i odvojiti ga od rusije. Sto bi u praksi znacilo odvuci srbiju u antiruski tabor. Sudbina dinastije obrenovica i zorana dzindzica koji su pokusali srbiju vezati uz zapad pokazuje da je vucko na vrlo skliskom terenu

mane
Gost
mane
1 godina prije

tacnije,hteli su da vezu srbiju za kontinentalnu evropu tj nemacku i ausrougarsku.karadjordjevici su puleni engleske krune.posle ubistva obrenovica,u toku od nekoliko godina nastradalo ili ubijeno je preko 100 obrenovica sirom srbije.ma koliko se cinilo da su, u zavisnosti od regiona do regiona balkana,najaktivnije sluzbe BND,CIA,FSB,sluzba engleske krune je najdublje ukorenjena na balkanu

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

zajednički nazivnik svim ovim protestima je
da su plaćeni i vođeni izvana (zemlje demokracije i slobode)

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Svaki narod ima vlast kakvu zasluzuje.
Ja Vucicevu politiku i osobine vidim u nekim svojim postupcima, postupcima svojih komsija i ljudi oko sebe, nismo mi neki sjajan i bajan narod pa su nas sada zajahali losi politicari a mi dobri i naivni patimo, evo nemamo ni opoziciju , mi u stvari nemamo politicara u Srbiji za koga moze da se kaze da je u perspektivi zasluzio da bude predsednik ili premijer.
Kada mi budemo bolji kolektivno kao narod, bice bolja i drzava do tada ce ove smene na ulici ili na izborima biti klasicno sjasi kurta da uzjase murta .

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Oni vladaju tako da narod okrenu ka materijalizmu .. Kad se narod okrene duhovnoj strani , pobjedio je… Onda ce biti kolektiv… Onda im je izbio sve adute i poluge manipulacije..

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

To i ja mislim, dok se narod ne okrene Bogu nema od nas nista!
Samo, ljudima kada pomenes Boga slegnu ramenima i nekako se snuzde ko’ da si ga pitao nesto na stranom jeziku.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

On nas upućuje jedne na druge , dakle moramo se pored njega okretati jedni ka drugima , pomagati jedni drugima a to je gotovo izumro običaj jer nas je zapad preodgojio na sebicnost..

Issa
Gost
Issa
1 godina prije

@Alen da te dragi Allah nagradi

Davor
Gost
Davor
1 godina prije

Okretanju Bogu ništa nećeš postići kao npr. muslimani (šiiti i suniti se međusobno tuku i ubijaju) njih Zapad pravi budalama tako što stvara kaos na Bliskom Istoku. Kada pitaš nacionaliste i liberale zašto je propao socijalizam, oni će ti reći da je zastario. Ja se ne mogu složiti s tim. Zato u slučaju štovanjen Boga po uzusu kako je bilo do sada (u prošlosti) je zastarjelo. Ti na kraju da istinski vjeruješ u Boga ne znači da će te spasiti. Mnogi narodi su u povijesti nestajali, a vjerojatno su bili vjernici. Vjera neće spasiti nacije bez obzira koliko vjerovali. Tehnologija i nauka će diktirati opstojnost naroda. Što misliš da si gnostik pa tebe i tvoje- Katolička crkva pobije kao heretike. Najvažnije je opažanje svoje okoline i prilagođavanje njoj koristeći se razumom tj. znanosti. Ti tako djeluješ. Najopasnije za bilo koju naciju je da se prepustio pa očekivati da će te spasiti Božja volja. Pitaj Boga zašto neće vratiti Kosovo Srbiji. Mogli ste to učiniti da ste imali jaku državu zasnovanu na razumu i tehnologiji , a ne pričanju koliki ste veliki Srbi i vjernici. Koliko znam na vašem grbu je nacrtan križ, to nešto znači. Pitat ću te kako se je Koreja (1592.) obranila od Japana. Sigurno nije vjerom.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Ti Davore mislis da je smisao vjerovanja reci ja vjerujem a On ce se pobrinuti za tvoj super lagodan zivot skupa s tvojom nacijom .. Naravno da od ” ja vjerujem ” mozes ocekivati nista a mozda dobijes i stanje kao arapi sto su dobili ..
Vjerovanje je dosta kompleksnija stvar od ovoga kako ti razumjevas..
Ona je i obrazovanje , i nauka , pomoć , borba , razumjevanje , suzivot ali ona je i ziva stvar , ona te uci onomu sto te tehnologija nemoze nikad a to je ljudskoj dobroti , upućuje ljude jedne na druge da se u dobroti takmiče..
Imamo , evo zivimo u doba nauke , tehnologije i zivimo tako da je
covjek covjeku vuk…
Nauka i tehnolohija nisu tu niti krive niti zasluzne kako se odnosimo jedni prema drugima ali odustajanje od vjere ili deklarqtivno vjerovanje jeste..
Na kraju krajeva , sta zeliš ? Postati robot ?
Ili traziti mozda u nauci i tehnologiji zamjenskog “boga” , nekog ko ce ti ispunjavati zelje a ti ces samo reci – ja vjerujem
Ili mozda koristeći nauku i tehnologiju igrati se “boga”.

Nauka i tehnologija nije nikakva nepoznanica vjernicima , ona je cak obaveza izcucavanja kod vjernika ali nikako i nikada supstitucija za Boga..

Obitelj je društveni konstrukt to nema veze sa bož
Gost
Obitelj je društveni konstrukt to nema veze sa bož
1 godina prije

Razumjem ja to ali u povijesti ta religija (sve monoteističke religije) su se na ovaj ili onaj način prenosio nasilno.( Tko je pravi vjernik) Tko te naučio čitatiti i pisati. U prošlosti to je bila privilegija plemstva trgovaca i svečenstva. Da je tako stvarno nebi Zapad pravio muslimane i katolike budalama kako u B.I. i Južnoj Americi. Sve pršti o vjere religije i duhovnostisi. Da su ljudi stvarno religijozni i vjernici nebi bilo rata tj. zavade. Osnova je svega ratio a to što je neracionalno se treba razvijati pojedinačno u samom čovjeku. Religija polazi o pogrešne pretpostavke da će te netko drugi nauči , nego, ti to sam moraš naći. Na kraju i da postoji taj Bog to ništa ne znači ako ga sam ne razumiješ ilii pogrešno primjenjuješ – . Idemo postupkom eliminacije – zajedničko svim ljudima je razum dok naziva imaš milijun

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

@Davor “Religija je opijum za narod!” Iako sam rođen u religioznoj obitelji, nikada nisam bio a niti ću biti vjernik jer kažem da je od sve četiri monoteističke religije napraviti jednu univerzalnu to bi bilo OK! @Alen Alija, Radovan i Boban su vjerovali u Boga i što se desi u BiH i u vašem Sarajevu…uz dužno poštovanje, od najnaprednijeg grada na ovim prostorima, BTW preduvjete za to je napravio gradonačelnik Emerik Blum sarajevski Židov, postali ste što reče Brega “jedino selo koje ima tramvaj”!!

Zigi
Gost
Zigi
1 godina prije

Tužno je to da ti treba “bog” da bi bio ‘čovjek’ !

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Ne znam da li je Bog na našoj strani.
Ali znam da batina sigurno nije.
Ona je kod nekog drugog.

Obitelj je društveni konstrukt to nema veze sa bož
Gost
Obitelj je društveni konstrukt to nema veze sa bož
1 godina prije

U redu. Ljudska glupost je veći problem. Kako se ono kaže- budala uči na vlastitim greškama, dok pametan na tuđim. Zašto služi (zlouporaba) znanosti – upravo tome da. Iskorištava slabosti sadržanih u religijama. U svetim knjigama se na arhaični način priča o grijesima i greškama koji razumiju samo svečenstvo i koje se može tumačiti dvojako. Koliko znam kada se uči a i religija se uči mora se poči o najjednostavnijih stvari pa do najjsloženijih. Nema smisla da svete knjige budu arhaične jer ih mogu samo tumačiti ograničena skupina ljudi, što može biti predmetom zlouporabe. Znamo da ono što je sveto to se najviše zlouporabljuje, a to su nacija i vjera jer samo u tim slučajevima čovjek je spreman dati svoj život za veće dobro. Možeš ti biti vjernik prema pravilima, ali to ništa ne znači ako su večina vjeru naučili napamet bez razumjevanja. Upravo tome služi razum da ti to razjasni. Problem religije je apstraktnost , pravila koja nisu dovoljno razumna da bi ih šira rulja razumjela. Iinstitucionalne religije zahtjevaju da se vjeruje po pravilo uzmi i ostavi.. (neki oblik vjerskog totalitarizma).

Davor
Gost
Davor
1 godina prije

Post pod imenom “Obitelj je društveni konstrukt to nema veze sa bož”, je moj glavni pod imenom “Davor”. pogriješio sam u pisanju.

Serjoza
Gost
Serjoza
1 godina prije

za ovog Vucica redakcija je bas dobru fotografiju izabrala…
Za sve politicare navedenih zemalja vazi da su marionete i izvodjaci radova i dobro reaguju na daljinskii upravljac.
Svi vole pare…a pare ljude kvare…bice da je potrebna motka…

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Zmija je zmiji najbolji prijatelj!

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Pošto ne pratim veoma nadrobno šta se događa je moje mišljenje možda naopako, pa ipak….. Osobno mislim, da se sa večanjem kaosa pokuša sprečavati razvoj koridora – 10 na kineskom sviljnom putu iz Pireja do Mađarske i nadalje….Vjerojatno ima i drugih razloga ( Rusija, NATO itd.. ) ali mislim,da je to glavni razlog…

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Pa ako ide tim putem , onda je to – to… 100%

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Po meni takozvani “Subotari”, koji su dobili ime po protestima možda u Francuskoj ili Srbiji, čak, koji se održavaju samo subotom, sutra je nedjelja, ne ide se na posao, uglavnom, na fakultet u akademije i na katedre, imaju za cilj održavati stanje trajne tihe nestabilnosti. Vlade neće pasti, ali im je znak, “Budite dobri, jer prelazimo na sljedeću razinu, Obojene revolucije!” Ako je konačni ishod željeni totalna stagnacija , emigracija mladih i radikaliziranje unutarnje scene, to srednjoročno znači propast. Dodik, ostavimo sad sve ostalo po strani, je napravio pravu stvar. Nema okupljanja na javnim površinama i “Zdravoooo!” Što reče Đuro u Top Listi Nadrealista. Uzmite Beograd. sa Zemunom, Pančevom i Obrenovcom ima tri milijuna,…. jel ima? I onda je 5000 do 20 000 maksimum neki “faktor promjena”, a svi su kao rogovi u vreći. od ekstremnih liberala Čede Jovanovića do Dveri ovog Obradovića, što bi bilo nešto kao Zlatna Zora (GR) ili Jobbik (MAĐ). Smiješno gledati .

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Nema tu Bog zna kaj…
Vođe prosvjednika se nadaju da će i oni dobiti dio kolača ili barem mrvice.
A i nisu prava opozicija jer ne definiraju probleme i rješenja.

Za neke od navedenih je sasvim jasno da je mafija na vlasti (za ovu pljačku na adrodromu u Albaniji, tragovi navodno vode do – države).
Za neke druge nije tako očito…ali ista je to pjesma.

Ovo stanje predugo traje i jasno da se namjerno radi na tome da takvo i ostane.
U Srbiji su Arapi najveći zemljoposjednici…a što će biti s onom zemljom/ koncesijama od Agrokora? Rade pritiske na lokalnu vlast da ih potpiše…
Osobno smatram da nikad u povjesti nismo bili u goroj situaciji, bez obzira eu ili izvan eu.
Problem je da se narodu govori da je slobodan (?) i da ima demokraciju (?).
A ono…

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Bitno je da se narod ludo zabavlja.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Jedino nas spašava kredit kod kineza i konsalting od rusa.. .. Mislim da smo sami sebi već dokazali da sami nismo kadri ništa , osim propadati…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Ajmo probati s malo logike razbistriti razmišljanja Jacoba Smirnova, s instituta za slavistiku Ruske akademije znanosti.
Njegove tvrdnje:
-na vlasti u Crnoj Gori, Srbiji, Albaniji su ekipe voljne dopustiti aneksiju svojih zemalja u EU;
– prosvjedi nisu spontani, nego ih netko organizira
-cilj prosvjeda je srušiti vlast.
Što bi donijela promjena vlasti? Valjda promjenu političkog kursa. Ne bi vlast više bila sklona EU, nego valjda Rusiji. Zaključak – prosvjede financiraju i potiču…

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Osim ako vlasti sr,cg,al nisu dogovorili “opasne “dilove s kinezima pa su samo deklarativno za eu , u stvarnosti cekaju obor…
Dubrovnik je mozda neki pokazatelj kuda stvari idu.. Mozda kakav tekst o tom sastanku ? (
Ko zna , premalo se informacija ima sta se dogadja na ekonomskom planu a imamo cinjenicu da su kinezi krenuli zestoko ka evropi…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Da. Meni je sumnjivo slijedeće – Plenković je proizvod EU, njegova nacionalnost je EU i kako se sporadično pojavljuju vijesti da ga nakon premijerskog mandata čeka pozicija u EU, to je onda jasno kako je i ovo u Dubrovniku bilo moguće jedino uz debelu suglasnost EK. Pogledamo li članice tih 16 plus Kina (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Poljska, Rumunjska, Srbija, Slovačka i Slovenija) vidjet ćemo da je riječ isključivo o Istoku, EU druge klase i da ih EK gura ka Kini kao zamorce. Ako SAD reagira na to, mogu reći – to su Istočnjaci. Bude li benefita od Kine, onda će reći – to je EU.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

prave li švabe evropu sa dvije brzine
ili je dijele na stare i nove članice
ili jednostavno nemaju više što krast u njima pa ih puštaju

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Šok , mix sve tri opcije , pa sta ispadne.. Tako nekako je taktika..

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Moguće , mada je moje mišljenje da je istok evrope postao teret za zapad , pricali smo već o tome ( usput izvinjenje zbog grubih riječi ) a i sve me upućuje na to… Vidi se to po tome sto zbijaju redove , “rjesavaju “se tereta istoka, masovno uvlace radni kadar na zapad s istoka evrope .. Meni to lici na pripreme za ekonomsku bitku s Kinom…
Mislim da je cilj zapadu da ostanu
” svoji na svome ” … Za ostale ih briga… A nikad ih nije ni bila neka posebna briga..

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Alen@
I zemlje utemeljiteljice se međusobno glođu. Formalno , svi prijatelji a realno borba kao u đungli. Sjever-jug, istok-zapad, euro-nac.valute, Shengen-izvan, dvije, tri,pet brzina, čekaonica, Brexit…..
Vidjeti če se što če donijeti izbori

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Samo tako @ tacno , navala kineza je uticala i na njihovo glodjanje kako kazes mada se tu radi o istom kapitalu.. Italija je samo iznenadila malo…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Alane
Dozvoli.
Zapad je apstraktan pojam. Postoji prije svega KAPITAL zapada. A on će ići tamo gdje će ulaganje donijeti najveći profit.
Kao što su nekad nacionalni kapitali stvarali, jer im je trebala, nacionalnu državu, – sada je kapital spreman nacionalne države i uništiti.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Alerik, ubaci u jednačinu da ovih protesta nema u Makedoniji, državi u kojoj ima najviše razloga za proteste. Zaista je neverovatno da Makedonci cute pa ipak…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Kako god okreneš, zaključak je da isti koji podržavaju vlast, podržavaju i oporbu te financiraju prosvjede. Ta ekipa voli uvijek imati obje suprotstavljene strane pod kontrolom.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Makedonija je rezervna automobilska guma

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

SoA Slabo si ti to razbistrija. Za Albaniju neznan, ali u Srbiji i CG se ne protestira protiv EU, na protestima se ne spominje Rusija, nego protiv lupeštine i korupcije. U Srbiji su prosvijedi protiv NATO bili odvojeni od ovih subonih.
Sad se vrati na Makedoniju od prij par godin, nisu prosvjedi bili za EU nego protiv korupcije i lupeštine bivšega premijera.
Zna se ko drži komunikacije pod kontrolom i ko je u mogućnosti u svakome trenutku pustit kompromitirajuće snimke i zapalit mase. Ista stvar sa kompromitacijom arbitraže oko piranskoga zaljeva između Hrvatske i Slovenije.
Ko kontrolira tajne službe taj politiku vodi i prosvijede organizira, a to definitivno nisu Rusi.
Pogledaj video ovoga Crnogorca koji je Rothschildski igrač ka i lopina Đukanović koji se preklani slika na Rothsshildovo jahti kad su Rothschildi bili u Crnoj Gor, jer da ovi Crnogorac iz videa nije taj onda nebi bija šef Visa i Mastercarda za Crnu Goru . . . pogledaj video pa ćeš vidit kako se radi o bankama, licencama, lovi i arbitraži u Washingtonu . . . di ti tu vidiš Ruse da mi je znat . . .
Globalna elita po istom principu kako je organizirala obojene sad organizira sekundarne obojene kako bi na vlast doveli još poslušnije izdajice svojih naroda . . . u Hrvatskoj bi ti to bilo da HDZSDPHNS zaminu Glas, Start, Pametno . . . koji bi sigurno smanjili korupciju, ali ta dobit od manje korumpiranosti sustava bi otišla globalnoj eliti, a ne građanima, globalna elita traži efikasnije sluge i ništa drugo, a ti kume moj svugdi vidiš Ruse.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Moreno
Da si pažljivije čitao, onda ne bi zaključio da sam rekao kako Rusi financiraju ikoga, napotiv. Rekao sam kako vlast i oporbu kontolira ista ekipa. Ako vlast kontroliraju oni koji kontroliraju EK, onda i oporbu kontroliraju, financiraju isti.
Putin ne financira uokolo režime, niti protivnike režima. Putin je jednostavno državnik koji poštuje tuđe i brani svoje.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

SoA
“Što bi donijela promjena vlasti? Valjda promjenu političkog kursa. Ne bi vlast više bila sklona EU, nego valjda Rusiji. Zaključak – prosvjede financiraju i potiču…”

Ovo u navodnicima si ti napisa.

Mar
Gost
Mar
1 godina prije

U Londonu je 2003 milion ljudi izaslo da protestuje rat u Iraku, slicno tako je bilo i u Parizu. Protiv Trampa prvih par nedelja njegovog mandata su bili svaki dan protesti u Vasigntonu i Njujorku sa hiljadama ljdui, protiv Makrona se vec mesecima konstantno izlaze zuti prsluci. Ali nista se ne menja. U Beogradu je izaslo mozda 1000 ljudi, to nije ni 1% populacije tog grada, u Jermeniji (Armeniji) je izaslo milion ljudi, to je 1/3 cele nacije. Jermenci su uspeli, oce li ovi drugi?

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

U cemu su to Armenci uspjeli? Bez Ruske zastite ce im drzava trajati mjesec dana i proci ce kao u Turskoj prije 100 godina.

Sale
Gost
Sale
1 godina prije

Par reči na temu apatije i beznađa… Ako više nisam zaintereovan za učešće u nečemu što DOKAZANO (da, derem se) ne donosi rezultat, da li sam onda apatičan? Ako se ne nadam da će doneti rezultat ono što NI DO SADA NIJE DONOSILO ŽELJENI REZULTAT (željeni od strane običnih smrtnika, a ne političara), da li sam onda u beznađu? Drugim rečima, ako sam počeo da ignorišem metode koje ne menjaju ništa, a mislim upravo na proteste u službi političara X, koji treba da zameni političara Y, e da bi onda ovaj Y najzad mesijanski spasao krdo, stado i čopor, znači li to da sam nenormalan?
Verujem da je bar jedan čitalac ili čitateljka ovog komentara sad pomislio-la: dobro, a šta je po tebi rešenje? Nemam pojma šta je rešenje! Na svakom je da sam smisli rešenje… Svakako NIJE rešenje čekati da odnekud stigne rešenje!!!!! Ponajmanje odande odakle ni do sada nije stizalo, a toliko puta je ličilo da stiže… Živim kako znam i umem i trudim se da postojeći sveopšti nered oko sebe smanjujem i da novi nered ne stvaram. Uspevam nekad više, nekad manje. To je ono što ja, apatičan i u beznađu, pokušavam da radim svakog dana! Ne da čekam alfa mužjaka da me izbavi od samog sebe i prethodnog alfa mužjaka, po najpaprenijoj ceni, zavlačeći mi obe ruke u džepove i još ponešto negde drugde.
Izvinjavam se na besnom tonu…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Sale
Neznam, ispravite me? Ja davno nisam vidjela alfa mužjaka, a pogotovo ne na političkoj sceni. Gdje su? Nemojmo odbacivati sumnje da im se ‘događaju nesreće’ ili da završavaju kao – onaj Francisković.
U ovakvim situacijama u povjesti ljudi su se UDRUŽIVALI.
Čovjek je društveno biće.
I naravno, paziti da se vade baterije iz mobitela…

Sale
Gost
Sale
1 godina prije

Poštovana Lucija, alfa mužjak po pravilu nije onaj najmudriji i/ili najinteligentniji, najiskusniji, naj otkud znam šta što je časno, konstruktivno, pozitivno i moralno… Alfa mužjak je onaj koji je naprodorniji, najbeskrupulozniji, najagresivniji, najambiciozniji… Nemojte se ljutiti, ali smatram pravim čudom da nekog takvog davno niste videli, pogotovo ne na političkoj sceni… Levak propusnosti ka vrhu u politici upravo i jeste tako dimenzioniran da kroz njega mogu da prođu samo najelastičniji i najnamazaniji…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Alfa mužjak je od prirode stvoren za čopor, preživljavanje i opstanak čopora. Vukova ili, bolje majmuna. Primata.
Agresija – da, snaga – da. Ludilo – ne. Takve cijeli čopor izbacuje.
A potrebna je i diplomacija za ostale mužjake i članove čopora (ovo je važan dio). Jer bi i tu moglo biti ‘dva loša ubiše Miloša’.
Takvi alfa mužjaci koje ste vi, Sale, opisali, i čopor koji bi dopustio takve alfa mužjake, ne bi mogao opstati; još manje njihovi potomci s tim osobinama.
I to je točno to zašto Balkan, a i Zapad, propadaju.

farree
Gost
farree
1 godina prije

Priča o korupciji ima sljedeću konotaciju. Sistem, onaj neo-liberalno kapiitalistički je dobar i funkcionira, i samo je na Vama da se oslobodite sopstvenih lopova (političara, “uhljeba itd) i onda i Vi možete da uživate u kapitalističkom konzumnom raju. Ovim se odgovornost za sve nedaće društva premješta sa vanjskih neprijatelja (MMF, Finansijski sistem…..) na unutarnje. Narodu ostaje samo da ganja lopove među sobom, a oni su uvijek na vlasti .
Ovo je zapravo dio Divad(enda) et Impera politike, smišljene od strane anglo-saksonskih imperijalista u svrhu stvaranja svjetske vladavine (upravo ovo je korišteno onda u Indiju da unese razor u Indijsko društvo, ili se danas jako uspješno koristi u Africi, ali i kod nas).
U stvarnosti sam sistem je koruptan do samih korijenja (samo se na zapadu se ta korupcija naziva Lobbying) samo što zapad ima “privilegiju” da se zadužuje u sopstvenoj valuti pa je samim tim više novca u opricaju i više novca dolazi do donjih slojeva.
Jedini razlog zašto ovakih protesta nema uWhashingtonu je ta da tamo nema američke ambasade

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Farree
U potpunosti se slažem. Ovi što hodaju u Srbiji bi htjeli biti ‘kalif umjesto kalifa’.
Iako je članak poprilično iscrpan – nisam sigurna da imamo dovoljno informacija za Albaniju i Crnu goru.
Sjetite se samo ‘pravde za Davida’. Da se nisu javljali na portal ljudi koji su sve vidjeli i znali ‘iz prve ruke’, nisam sigurna da bi nešto shvatili…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ali ja zbilja ne vidim razloge da se ljudi zaista i ne oslobode tih lopova. A to uključuje i vlast i opoziciju.

powervnbqbfvqwfwnfnerwfnewr
Gost
powervnbqbfvqwfwnfnerwfnewr
1 godina prije

Prve četiri rečenice opisuju modus operandi savršeno.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Sorry ekipa, ovo sam maloprije objavio pod ‘Podnevne vijesti’, ali me Saletov komentar vuče da ponovim i na ovoj temi:

Dakle, da sumiramo: svi manje-više smatraju da je Živi Zid podvala, a Pernar je ili takođe podvala (Tame ili nekog drugog) ili naivan i okružen šljamom. Uz to imamo Subaruov catch 22: Pernar je ili igrač Tame i podvala, ili nije igrač ali nije u poziciji moći pa je opet podvala.

Zajednička situacija većine (u to sam siguran 99,99%) je da nitko nije ni u kakvoj političkoj stranci, ponajmanje u Živom Zidu.

Zajednički stav svih: sve je beznadežno, svi su prodani i nečiji igrači, zahebi cijelu priču, moramo čekati oslobodioce/ruse/meteore/nuklearni rat/nešto.

Ako dobro promislite o ovome, doći ćete do slijedećih poraznih zaključaka:

– tamo ste gdje vlastodršci/hazari/Tama želi da budete: apatija tipa ‘Resistance is useless’
– izgubili ste vjeru u bilo kojeg čovjeka ili grupu ljudi, bez da ste si dali truda provjeriti iz prve ruke o čemu/kome je riječ (mentalna lijenost)
– imate manje života i vjere u sebi od prosječne hdz/sdp ovce koja uredno juri na sve izbore i uporno vjeruje u promjene na bolje.

Ovo sve govorim u dobroj namjeri, za promjenu ne pljujem nikoga.

Zdravorazumski savjet: želite li saznati koja ekipa je u ŽZ, odite na par sastanaka kao posmatrači. Onda slobodno možete pljuvati/kritizirati/štogod. Do tada: svatko je nevin dok se ne dokaže suprotno i zaslužuje ‘Benefit of the doubt’. Na sto mućaka biti će bar jedno zdravo jaje.

Subaru: Živi Zid ne može ukinuti centralnu EU banku ni izvesti Hrvatsku iz NATO-a, bili bi eliminirani prije toga, i fizički ako treba. Ono što sigurno mogu je smanjiti suludu korupciju koja je već postala apsurdna u korumpiranoj našoj, smanjiti dotok imigranata, zaustaviti privatizaciju zdravstva, i još mnogo toga. Treba im samo podrška građana, iz koje proizlaze mjesta u Saboru, iz čega proizlazi moć za činjenje.

Da, naravno da ih se pokušava srušiti i korumpirati, i da će biti još izdaja iznutra. Ali, po realnim proračunima, 10-15 nepotkupljivih pri vrhu i autoritarni unutarnji sustav dobar su zalog da će ideja opstati. A otvoreni umovi građana put da im se da šansa da pokažu što su i tko su. Možda i netko od vas može otići tamo i pristupiti im, i kontrolirati situaciju iznutra. SF? Probajte. Nakon toga imate svako pravo na pljuvanje do besvijesti. Sve drugo svrstava vas, htjeli-ne htjeli, u kafanske političare. Čak i gore, jer za tipkovnicom je dosadnije i asocijalnije nego u kafani, a i nema sisatih konobarica. Hebeš to.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Odličan komentar Ivo – i tvoj i Saletov.
Kako su ljudi uvedeni u beznađe? Jednostavno – više puta su im “spasitelji” zabijali nož u leđa i više ne veruju ni sebi a ne novim “spasiteljima” – kojih ni nema (najupečatljiviji primeri Grčka ranije a danas Ekvador). I ne, nije to slučajno, sve je to pažljivo kreirano kao recimo “demokratske promene” u Srbiji da bi se narod uveo u beznađe.

Političari ulaze u taj “posao” zbog lične koristi, entuzijasta je zanemarljivo malo i oni uglavnom ne uspevaju da naprave nešto značajnije jer nemaju ni približno sretstava kao druga, “sponzorisana” strana. Nema tu nikakve teorije zavere, čak ni sumnje – tako svet danas funkcioniše. Ne treba čekati Spasioca, čak i ako postoji neko takav ne može se probiti – NEMA ŠANSE protiv postojećeg aparata. Pojedinci, čak i manje grupe su apsolutno bespomoćni. Jedini način da dođe do suštinskih promena je da se političarima oduzme moć, da se taj “posao” učini neprivlačnim i tek tada će ostati samo entuzijasti – oni koji zaista žele da naprave nešto dobro, konstruktivno za ceo narod (s tim da to moraju biti oni koji i znaju a ne samo da žele). Tu ne treba padati u zamku malodušja – ima takvih ljudi. Ali i njih treba kontrolisati i savetovati.

Kada sve podvučeš prave promene, one koje svi želimo, će doći tek kada masa počne da razmišlja i da donosi zaključke i odluke u svom interesu. Do toga će neminovno doći ali da li će nas neka katastrofa na to prisiliti ili logika – e, tu već nisam optimista i to je ono što većina bar oseća ako ne zna.

powervnbqbfvqwfwnfnerwfnewr
Gost
powervnbqbfvqwfwnfnerwfnewr
1 godina prije

Dragi Ivo, mislim da je Farre odgovorio na tvoju dilemu: “farree

Priča o korupciji ima sljedeću konotaciju. Sistem, onaj neo-liberalno kapiitalistički je dobar i funkcionira, i samo je na Vama da se oslobodite sopstvenih lopova (političara, “uhljeba itd) i onda i Vi možete da uživate u kapitalističkom konzumnom raju. Ovim se odgovornost za sve nedaće društva premješta sa vanjskih neprijatelja (MMF, Finansijski sistem… na unutarnje. Narodu ostaje samo da ganja lopove među sobom, a oni su uvijek na vlasti .” Sve procese u društvu u zadnjih par milenija kontroliraju isti i sa tim se čovjek mora pomiriti., rekoh asteroid jedini nivelator.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

NA SVAKOM TEKSTU po dva komentara: jao jao tama mračne sile napadaju. Napadaju stalno od pamtivjeka…ne zna im se oblik ali jao jao…
DEFETIZAM . Stalno i uporno kljucanje ljudi u mozak.
Dovoljno da i jednu riječ pročitaju nesuvislog komentara u pravilu.
Ja vam tvrdim da je ovaj tip štetniji od bilo kojeg drugog trola na portalu.
Da si zbilja tako očajan , davno bi se ubio…

powervnbqbfvqwfwnfnerwfnewr
Gost
powervnbqbfvqwfwnfnerwfnewr
1 godina prije

Budeš spoznala Lucija, ima vremena da se probudiš………….

Arcibald Rajs
Gost
Arcibald Rajs
1 godina prije

Stvar je vrlo jednostavna, iako na prvi pogled nije bas uocljiva. Srbija, Crna Gora i Albanija se smisleno uvode u haos da bi se lakse izmanipulisalo sa konacnim resenjem Kosova. U pitanju je podela teritorije i kontrola haosa koji ce nastati posle toga. Svako ce se baviti haosom u svojoj zemlji i nece moci racionalno reagovati na nametnutu situaciju. Srbi nece pristati na oduzimanje teritorija, Albanci isto svojoj vlasti to nece dozvoliti, Crna Gora ce ocigledno isto morati ustupiti svoj deo na sta Crnogorci nece pristati, da li je jasnije? Stvara se Velika Albanija pred nasim ocima, a to je mnogo lakse uciniti u haosu i mutnoj vodi nego u uredjenim sistemima. Kosovo nece biti drzava, ali ce kroz Veliku Albaniju dobiti svoju poziciju. Jedino sto izgleda ne ide po planu je BiH, gde Republika Srpska vodi cvrstu politiku i ceka trenutak da ga iskoristi. Zato se ostre koplja i u Federaciji, i sve u svemu ceka nas neki novi Berlinski kongres i prekomponovanje granica vrlo brzo…

MiLo
Gost
MiLo
1 godina prije

Svi protesti su dirigovani od strane zapadnih gospodara da malo pritisnu takodje svoje pulene na vlasti opet zarad svojih interesa. Ovdje na Balkanu vladaju Britanci i Amerikanci ,Rusija tu nema velikog uticaja niti svog covjeka na vlasti, ako cemo istini dati pravo Rusija nije imala uticaj ni na SFRJ dok su komunisti vladali.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

Nista danas nije slucajno.U Srbiji protestiraju crveni,zeleni i jos radikalniji od vucica.Agenti na ovim prostorima odradjuju prljave poslove svoji sefova.Prije devedeseti crveni menadzeri su vec imali skicu koce sta jamit.Bolesnom narodu i danas ispiru mozak.

Bozidar Panic
Gost
Bozidar Panic
1 godina prije

Meni je lepsa Francoska pomlad.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Kakav je zapravo izborni sustav u Srbiji? Jer ako je isti kao u Hrv.nečudi me da ne želi opozicija izlaziti na izbore?
Eto vidite kako je korisno informacijski izolirati ‘kazamate’.

Jurišić maja
Gost
Jurišić maja
1 godina prije

C I A

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
60
0
()
x