“Bogata” Grčka dobila prvu pošiljku američkog ukapljenog plina

LNG brod
38 komentara

Prva pošiljka ukapljenog prirodnog plina iz Sjedinjenih Država je isporučena Grčkoj i upumpana u novi, nedavno otvoreni rezervoar terminala Revithoussa LNG, priopćio je grčki operater nacionalnog plinskog transportnog sustava DESFA.

Prvi teret iz Sjedinjenih Država je isporučen u nedjelju, 30. prosinca 2018. godine, a dovezao ga je novoizgrađeni LNG tanker “Maria Energy” grčke tvrtke Tsakos. Prva pošiljka od 168 tisuća kubičnih metara ukapljenog plina je kupljena u skladu sa sporazumom između grčke plinske tvrtke DEPA i američke tvrtke Cheniere, navodi se u priopćenju.

Ranije je priopćeno da će u prvoj pošiljci biti oko 150 tisuća kubnih metara plina, što znači da je LNG tanker “Maria Energy” dovezao nešto više od ugovorene količine.

“Ovo je prvi teret američkog ukapljenog plina dobivenog iz škriljca kojeg uvozi Grčka, a iz Amerike je krenuo iz novog terminala kompanije Cheniere u Texasu. Isporučen je terminalu Revithoussa LNG nacionalnog plinskog operatera DESFA, koji je nedavno pustio u pogon treći rezervoar kapaciteta 95 tisuća kubnih metara, kojeg je nedavno otvorio ministar okoliša i energije”, priopćili su iz grčke tvrtke.

Istovar takve količine plina je traje više od jednog dana.

“Revithoussa LNG otvara put novim izgledima za opskrbu plinom i diversifikaciju izvora opskrbe, te za pouzdanost isporuka u jugoistočnu Europu, što Grčku čini glavnim centrom za tranzit plina u regiji”, rekla je DESFA.

Grčki premijer Alexis Tsipras je tijekom posjete Sjedinjenim Državama u listopadu 2017. i razgovora s predsjednikom Donaldom Trumpom kazao da Grčka namjerava kupovati američki LNG.

Najava prve isporuke je potvrđena 13. prosinca 2018. i poklopila se s početkom strateškog dijaloga između Sjedinjenih Država i Grčke.

U međuvremenu, izvor iz vladinih krugova u Grčkoj izjavio je kako bi bilo potrebno napraviti i objaviti studije koliko je isplativo kupovati američki LNG. Ukapljeni plin je skuplji od plinovodnog i treba izračunati učinkovitost i ekonomsku isplativost njegove opskrbe, rekao je izvor, komentirajući prvu isporuku.

Američki veleposlanik u Ateni Geoffrey Pyatt, kojeg poznajemo dok je u vrijeme državnog udara služio u Kijevu, izjavio je kako je ovo posao od obostranog interesa, a projekt Revithoussa LNG će podržati terminali od Hrvatske do Irske. Cijena američkog ukapljenog plina i trošak njegove regasifikacije, kao nin eventualne narudžbe drugih kupaca u ovom slučaju nisu navedene.

LNGPlin
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
spartak
5 godine prije

Ha, ha, ha, cijena i troškovi nisu navedeni! Tko pita narod. Važno je da vazalni feudalci kupuju kraljevu robu.
Koje kukavičje jaje je bio taj Tsipras. Taj tip podmetnut da glumi “ljevičarenje” i “nezavisnost” Grčke. Dobro mu je u početku išlo, ali već je odavno prestao glumatati. Nije više potrebno.

Ante
5 godine prije

Ovo će biti isplativo dok građani budu kupovali plin. Nitko ne govorni koliku opasnost za okoliš donosi to što iz škriljevca izvlače plin i naftu. Oni razbijaju stijene u dubini zemlje tako što pumpaju posebnu tekućinu u stijene, ta tekućina pod pritiskom razbija stijene i onda iz stijena vade naftu i plin. Ta tekućina je jako otrovna kojom će zagaditi podzemne vode, plus dio te sirove nafta isto ostaje u stijenama jer ne mogu izvaditi svu naftu iz stijena. Gledajući dugoročno užasno će zagaditi okoliš.

Mister x
5 godine prije

A prije par godina je Cipras bio kao ruski igrač,svi se uvlače Amerima pa i on,i još zvali Izraelce da vjezbaju borbu protiv S-300.A veže ih sa Rusima vjera.Možeš mislit!!!

dinaricus vulgaris
5 godine prije

zanimljivo kako su ove pošiljke uvijek povezane sa nekom eksplozijom plina u rusiji…kladim se da zzia dela u magnitgorsku

Emiliano Zapata
5 godine prije

Ova Grcka stvarno zna kako se zaduziti…Kockari i narkomani nisu nista naspram Grka!

Duki
5 godine prije

Valjda tako treba biti ,??Prvo je unija Grcima dala lovu, brda love .(plaće uhljeba 4-5 milja€ ,3-4 000 bez dolaska na posao,?pa mirovinice 2-3000 Jurica i onda tressss??
“vraćaju lovu”!!sa konjskom kamatom!Kriza
Kako neće, štrajkovi-kako neće ?
E vidili yenkiji da na jugu Balkana ima ovaca za šišanje pa ajmooo .cijena ?40,%viša nego Putinov !nema veze glavno da se para vrti !
Vuk sit ovce? Ovce na broju (lova=???pa, pa!

Davor
5 godine prije

Pretpostavljam da je profitabilnije izvesti američki plin putem LNG-a u Europu i Svijet, nego ga prodati u SAD-u.

maliboro
5 godine prije

Bravo grkljani tako treba , trebamo se i mi ugledati u grke i baltičke zemlje – tko šiša ruse i njihov jeftiniji plin , to nek si kupuju siromašni nijemci.

Moreno
5 godine prije

Nikad se nezna, možda je LNG samo prelazna faza za prodaju Europi ruskoga plina po američkoj cjeni.
U trenutku kad se ovlada sa svom energetskom infrastrukturom odnosno kad ulogu država u potpunosti preuzmu korporacije neće bit bitno odakle je plin i koja mu je cjena.
Koliko smo uspili shvatit od pojavljivanja “slobodnoga tržišta” na našim prostorima do dana današnjega sve ide u tome smjeru, bez obzira radilo se o hrani, energiji ili novcu.
Henry Kissinger je odavna reka; “Ko kontrolira hranu, kontrolira ljude, ko kontrolira energiju, kontrolira kontinente, a ko kontrolira novac, kontrolira cili svit”

A mi se tu zabavljamo sa nekim Tsiprasima, Putinima, Trumpovima, Plenkovićima, Merkelicama, Makrončićima . . .

eu kolonija
5 godine prije

ne sumnjam ja da ima političara koji će mimo ekonomske logike ući u kupnju skupljeg plina iz amerike nego iz rusije. međutim ima I onih koji su dobili neke benefite iz amerike u drugim sferama pa se odlučuju na ovaj korak. suštinski, ovi drugi rade kao marketinški radnici I njihov cilj je da navuku I druge države na taj potez a koje neće imati benefita od amerikanaca u drugim sferama. u prvu grupu bi mogli uvrstiti hrvatsku a u drugu grčku jer netreba zaboraviti da su amerikanci bili najviše za to da njemačka otpiše dio dugova grčkoj a da onaj preostali dio dobiju pod povoljnijim uvjetima

Maja
5 godine prije

grcka j e uvijek imala izdajnicke vlade, pa nije niti cudo, cijeli trend. no, van svake pameti jest, sijediti na najvecim nalazistima plina na mediteranu, pa ipak kupovati tudje i skuplje. zemljo, otvori se!

njonjo
5 godine prije

A šta mislite čiji su igrači Sanader, Milanović, Plenković? Možda slovenski, srpski ili bosanski. Dajte ljudi pamet u glavu kad je sve jasno ko zvijezda Danica.

Grdi
5 godine prije

Cisti gangsterski reket i ucijena ala Al Capona …… to ceka nas u hrvatskoj ………

Satir und wasser
5 godine prije

Hahahahaahahahaah cijena nije navedena. Udjes u prodavaonicu auta uzmes papir potpises i je.. te se koliko kosta vozilo i koliko ce doci prva rata. Glavno da imas auto. Predobro.

judomen
5 godine prije

vaš portal sve zapadno optužuje a posebno USA a hvali Rusiju. Dajte mi samo jedan ispravan odgovor, zašto se cijeli svijet želi naseliti u USA a u Rusiju nitko? Putin mora onome pijanome francuskom glumcu plaćati dolare da taj uzme rusko državljanstvo. Molim, samo ispravno odgovore, bez vrijeđanja i omalovažavanja.

Romana
5 godine prije

#BanFracking #NoLNG

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI