fbpx

Elon Musk i kolonizacija Marsa – Raketa Starship je ozbiljan projekt ili leteća „vodena pumpa“ (VIDEO)

Elon Musk Mars

Na svom YouTube kanalu je tvrtka SpaceX 30. rujna prikazala prototip rakete Starship Mk1, a vlasnik tvrtke, Elon Musk, pričao je o svemirskim letovima na druge planete i njihovoj kolonizaciji koju će uskoro prakticirati cijelo čovječanstvo. Prototip rakete Starship Mk1 je prikazan noću, a cijeli je spektakl održan pod reflektorima, jer, iskreno govoreći, raketa na dnevnom svjetlu ne izgleda nimalo impresivno.

Brod će se koristiti Super Heavy raketom nosačem, a osim toga, prema Muskovim riječima, lako će se sama vratiti na Zemlju, gdje će prvo „pasti“ pod kutom, a potom će se okrenuti i aterirati.

Povjesničar astronautike i energetski inženjer Aleksej Anpilogov je podijelio svoju viziju o “letećem” projektu Elona Muska, Starship Mk1.

„Formalno, demo verzija Starshipa Mk1 je već letjela 150 metara. Ali do Marsa ima oko 55 milijuna kilometara, a Starship Mk1 je uspio letjeti 150 metara. Razlika između ove dvije vrijednosti je zapravo udaljenost koja Muska trenutno odvaja od onoga što najavljuje kao svoj san, a to je kolonizacija novih planeta, transformacija čovječanstva u izvanplanetarni oblik“, rekao je Aleksej Anpilogov.

„Zapravo, sada postoje samo komadi, neka vrsta Lego slagalice koju Musk pokušava sastaviti. S jedne strane, ja sam optimist, budući da je Musk više puta pokazao da lako može iskoristiti ono što je naučio, što se vrlo dobro pokazalo u stvaranju raketa Falcon, koje su u početku također smatrane raštrkanim nizom ideja, koncepata, tehničkog razvoja, ali se ispostavilo, iako nije najbolje, da je već funkcionirajući profitabilni prometni sustav. Čak i uz neke inovacije, poput povratka u prvu fazu“, dodao je stručnjak.

U principu, Starship Mk1 ima takav potencijal. Preimenovan je mnogo puta, prvo se zvao Falcon X, zatim Falcon XX, zatim ITS, zatim BFR, a sada se čini da je konačno Starship. U isto vrijeme, u tehničkom smislu, događaju se i čudna rješenja Muska.

Ovaj je sustav imao promjer od 12 metara, a onda je Musk shvatio da jednostavno neće moći pokrenuti tako glomazan proizvod i sada mu je promjer smanjen na 9 metara. Ali sada nastaje potpuno drugačiji obrazac leta i tako dalje. Čini se kao da su se djeca okupila i oblikovala rakete u pijesku, pokušavajući pronaći pravi oblik koji im najviše odgovara.

Starship Mk1

FOTO: Starship Mk1

Ono što treba reći je da Musku ne ide dobro s konkurentima. Isti superteški NASA nosač, raketa SLS, također postoji na crtežima već desetak godina, također je više puta prepravljana, a samo će vrijeme reći koji je pristup najprikladniji u skladu s tehnološkom stvarnošću. Hoće li to biti nešto novo ili klasični inženjerski pristupom kojeg koriste NASA i Roscosmos. Osim toga, kod Muska, samo na razini koncepta, vidimo već 4 ili 5 iteracija ovog leta na Mars.

Postoje i neugodni trenuci. Zapravo, kad se izjavi da će Starship Mk1 moći letjeti na Mars, to je samo pola istine. Zapravo, morat će pokrenuti desetak letova da bi se samo jedan brod mogao poslati na putanju Marsa. Osim toga, pitanje povratka broda nije uopće riješeno.

Pretpostavlja se da će Starship Mk1 letjeti, a da će tom trenutku na Marsu biti postrojenja koja će za njega proizvoditi metan i kisik. Izgradnja postrojenja zasebna je zadaća koja još nije rješena. Tek sada je jasno da je to puno teži zadatak od onoga što je Elon Musk govori ona prezentaciji.

U uvjetima Marsa bit će potrebno osigurati oko 400 kilovata snage, a za to je potreban ili nuklearni reaktor takve snage s kojim još nitko nije letio u svemir, ili solarni paneli površine od 5 do 6 hektara. Odnosno, prebaciti tu tehnologiju na Mars i sastaviti je, to je također zaseban zadatak.

Realnija situacija je da će se ova velika sramota izvući u zemaljsku orbitu. Za to treba izgraditi zasebnu verziju teretnog Starshipa. To bi bio prilično veliki „shuttle“ koji će se pokušati vratiti, a ovdje Musk koristi svoju izvornu ideju okomitog slijetanja. Tek u ovom se slučaju može prijeći u drugu fazu.

Možemo reći da će ovo biti mnogo teži zadatak od slijetanja, koje je već mnogo puta pokazano na Falcon 9 i Falcon Heavy. Musk nudi preostalo gorivo i oksidant, odnosno tekući kisik i tekući metan koje treba pumpati između dva vanjska sloja Starshipa, kako bi se osiguralo da se zaštita od ablacije, koja na uobičajenim brodovima za jednokratnu upotrebu izgori tijekom jedne vožnje, koristi u obliku isparavanja ostataka goriva. Koliko je sve ovo sigurno, učinkovito i kako će raditi, još se ne zna.

Štoviše, Musk još nije izvršio nijednu opsežnu probu na testnim verzijama na kojima bi djelovala ta zaštita od ablacije. Odnosno, možda uopće neće funkcionirati, ili će funkcionirati ne onako kako je predviđeno. U isto vrijeme, sam Musk nekoliko je puta priznao da inženjerska “hirovita” ili “čudesna rješenja” koja su mu ponuđena nisu učinkovita i ne rade kako je predviđeno.

Za sam Starship Mk1 je prvotno predložio da bude izrađen od ugljičnih vlakana, ali kada se suočio s činjenicom da ugljična vlakna koštaju gotovo 150 dolara po kilogramu, Musk je rekao da će biti izrađen od nehrđajućeg čelika. To je odmah uvećalo podiglo masu rakete i pružilo sljedeće „čudesno“ rješenje – zaštitu od ablacije na ostacima kriogenih komponenti goriva.

Naravno, za letove u svemiru gdje trebate osigurati 99 do 100 posto pouzdanosti, čak i više, posebno u slučaju misija s ljudima, sve ove „polusretne“ odluke treba imati na umu prije nego se kolonisti ukrcaju u Starship.

Ovo nije video igra „Kerbal Space Program“. Ovo je takva igra u kojoj trebate sakupljati rakete i lansirati „kerbonaute“. Budući da se rakete ne dobivaju samo tako, naši bi „kerbonauti“ umirali u paketima. Odnosno, ovdje imamo visoku razinu demencije i hrabrosti.

„S moje točke gledišta, otprilike će se ista stvar događati sa Starshipom, ili ja uopće ne razumijem inženjerski proces, iako sam ga predavao na sveučilištu“, rekao je Aleksej Anpilogov.

U isto vrijeme, svi ovi procesi uzrokuju tihi užas ne samo u Roscosmosu, gdje kažu kako još ne mogu razumjeti kako bi to „vodene pumpe“ mogle letjeti, nego i kod NASA-e. Oni vjeruju da se ne treba pokušavati letjeti na Mars u vrijeme dok se to ne možete činiti ni u niskoj orbiti Zemlje.

Naveli su Muska i primjer s njegovim pomalo riskantnim i zakašnjelim eksperimentima s raketom „Crew Dragon“ s posadom na brodu, koja se izrađivala s novcem i po narudžbi NASA-e.

Zamolili su ga da napokon lansira „Crew Dragon“, jer će konkurenti NASA-e iz Boeinga najkasnije krajem 2019. ili 2020. lansirati vlastitu verziju svemirskog broda za isporuku astronauta.

„Uspješan primjer je motor Raptor tvrtke SpaceX, koji je stvoren kao zamjena za ruski RD-180, a koji se smatra srcem Starshipa. Motor nije bio loš, ima čak i specifičan impuls od 330 sekundi. Čak bi se stvarno mogao natjecati s motorom RD-180. Ali kako će se vezati za Starship Mk1 i podići ga u svemir, vidjet ćemo”, zaključio je Aleksej Anpilogov.

VIDEO: Prezentacija modela Starship Mk1

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
34 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Nisu bitne cinjenice, bitna je prezentacija. Kao kad su englezi rekli da imaju dokaze za trovanje novicekom, a dokaz im je bio u powerpointu. Eto sad imamo prezentaciju i mozemo smatrati da je misija na mars uspjesno zavrsena.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije
Reply to  tihobl

tako je

Nije bitno tko
Gost
Nije bitno tko
1 godina prije

Šta je ovo? Liči na limeni toranj neke sektaške bogomolje.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

mozda i za ovo kaze da izgleda “fake” ali naravno da nije cccccc…

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije

Svašta je u članku navedeno i zbuksano. A dvije bitne rečenice u zaboravljene bez obzira kako će ih tko interpretirati: 1.) Musk jednostavno želi biti prvi koji će poslati raketu na Mars i nazad. – von Braun nije bio lud, možda Musk je. Jel pametno preskakati faze kao što je navedeno u članku. Je ako uspijete, nije ako ne uspijete. I još 100 drugih ideja na u rečenicu. 2.) Koncept rakete za Mars i nazad je u potpunosti drugačiji od rakete koja mora nešto donijeti u orbitu. – primjerice, niti jedna raketa koja trenutačno prevozi teret i ljude u orbitu… Pročitaj više »

AbebA
Gost
AbebA
1 godina prije

Ne postoje ni Mars ni svemir, sve je to hologram

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije

Elon Mask je dio družine koja glumi naučnike. Znate one “naučnike” tipa : Ako ne platite porez na CO2 Greta će plakati jer misli da ide kraj svijeta. 🤣
Znate one “naučnike” koji su se toliko vremena brinuli za našu budućnost, ali nešto nikad nisu uspjevali da urade pozitivne stvari.
Znate one “naučnike” koji misle da nam serviraju nekakvi “vanzemaljski narativ” i da nas uplaše.
Znate one “naučnike” koje masovni mediji vole, koji sigurno brinu za naše dobro.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije
Reply to  Iza_horizonta

Off topic tema (a možda i nije):

Čitao sam skoro neki budalasti članak na Sputnjiku o psihopatama, pa me interesuje da li bi čitaocima bilo zanimljivo da napišem nešto na tu temu? Npr. da li su oni kao u filmovima? Da je u pitanju jedna vrsta ili bi ih mogli klasifikovati u više grupa. Kako su rasporedjeni u društvu? Šta oni misle o sebi a šta prikazuju drugima? … Itd
Stavite plus ako ste zainteresovani?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Iza_horizonta

Jesi li kompetentan da pišeš na tu temu. Psihopatologija nije baš disciplina za laike

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije

@Laki – Niko te ne tjera da čitaš 😁

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

Laki Topalović Kompetentni su skriveni i ono šta kompetentni pišu i govore sustavno se skriva. Postoji literatura, kako ti kažeš, kompetentnih, ali o tome nema puno za čut ni vidit; • Hervey Cleckley – The Mask of Sanity • George Simon – In Sheeps Clothing • Robert D. Hare – Without Conscience • Hyat & Willis – The Psihopaths Bible • Kiehl & Buckholtz – Izvod iz Publikacije – Sientific Amerika – Inside Mind of Psichopath • Martha Stout – The Sociopath Next Door • Paul Babiak & Robert Hare – Snakes in Suit • Harriet B. Braiker – Who’s… Pročitaj više »

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno – “certifikat kontrolnog sistema za kompetenciju”. Fantastično. Bravo Moreno 👏👏👏

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Iza_horizonta

Iza_horizonta Nisu mi pustili komentar koji san ti napisa, ali nema veze.
Ideja ti je dobra, dojavi ako nešto napraviš jer ko zna oću li uspit vidit . . . forum ovoga portala je u komi . .

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno – ako ‘nešto napravim’ saznaćeš sigurno. 😉

Hmmm da
Gost
Hmmm da
1 godina prije
Reply to  Iza_horizonta

Još prije nekoliko godina bilo mi je jako smiješno i zanimljivo slušati i gledati ove “naučnike”. Danas mi je samo tužno. Hrpa demoraliziranih i nemotiviranih plaćenika koji igraju svoje jadne uloge. #onokadznasdaseresbezveze

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Musk je pao s Marsa na glavu. Treba biti je*eno naivan za prihvatiti njegove fikcije kao stvarnost.
Valjda ih ima dovoljno kad uspijeva prodati dionice. Prije če magarac do Marsa i nazad nego taj manipulator

Stanislav
Member
1 godina prije

Da “ispravim” članak. 1. Prototip rakete je prikazan predvečer jer se takvi događaji inače priređuju predvečer, a ne da bi sakrili kako raketa izgleda. Postoji 24/7 prijenos uživo i forum na kojem se svaki dan objavljuju slike u odličnoj kvaliteti. -https://www.youtube.com/watch?v=-aDOpyUmfL4 -https://forum.nasaspaceflight.com/index.php?topic=48895.340 2. Zatim slijedi omalovažavanje 150 metarskog “skoka” kojeg je izveo StarHopper. Te umanjivanje važnosti Falcon 9 rakete koja je najbolja u svojoj klasi koja je bogata konkurencijom te koja je prva raketa čija prva faza slijeće nazad na zemlju i ponovo se upotrebljava. Svatko tko se razumije u industriju istaknuo bi da je to vrlo značajan događaj u… Pročitaj više »

Hmmm da
Gost
Hmmm da
1 godina prije
Reply to  Stanislav

Komentar vašeg “ispravka” članka: kako nenormalno rasipati vrijeme i energiju!

Stanislav
Member
1 godina prije
Reply to  Hmmm da

Znam da neće mnogi promjeniti stav zbog mojeg komentara, ali kao osoba koja je daleko upućenija u tematiku od G. MIrsada nisam mogao ne ostaviti komentar.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Stanislav

Pa letio je 150 metara, nije loše za početak….

Stanislav
Member
1 godina prije

Rusi su pokušali razviti takav tip motora i njihov nije poletio ni jedan metar tako da 150m uopće nije loše, a i samo je početak. Naravno rusi su to pokušali prije nekoliko desetljeća i prilikom razvoja njihovog motora su razvili mnogo procesa, materijala i tehnologija bez kojih SpaceX danas vjerojatno ne bi uspio razviti svoj motor. Ali na ovome portalu činjenice nisu previše bitne kao što nisu ni na prozapadnim portalima. Bitno je popljuvat Amere njihovo ništa ne valja, nikad nije ni valjalo, a mi Rusi i Kinezi ćemo sve napraviti kako treba. Sve gledate kao crno i bijelo zato… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Stanislav

Dok amerikanci dolete do marsa tamo ce kinezi tamo otvoriti restorane i prodavnice.

shumadinac
Member
1 godina prije

Koja god varijanta putovanja do Marsa bila, ona mora krenuti iz orbite a ne sa površine Zemlje. Dobra varijanta bi bila napraviti ogroman kosmički teretni brod koji bi nosio veliku količinu hrane, vode, goriva… i koji bi bili raspoređeni oko prostora za život i na taj način povećali zaštitu kosmonauta od zračenja. Teretni kosmički brod bi bio stacioniran u Marsovoj orbiti a za odlazak na površinu Marsa i natrag bi se koristio mali šatl. Na kraju bi se kosmonauti vratili tako što bi prostor za život teretnog broda u kome su stigli bio “lansiran” prema Zemlji gde bi ga “hvatali”… Pročitaj više »

Blade Runner
Gost
Blade Runner
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Sve tocno. No, nije Musku do kolonizacije nego da mu naivci financiraju ovu zafrkanciju kupnjom dionica. Zatoje raketa tako sjajna i bljestava i izgleda kao kucansko pomagalo iz pedesetih. Jer je tako cool i kucanice ce se oduseviti pa ce ulozit koji dolarcic.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Blade Runner

@ Blade Runner

Raketa je sjana i blještava jer je od nehrđajućeg čelika koji je potreban da raketa ne izgori prilikom slijetanja na Mars. Današnje aluminijske bi izgorjele prilikom slijetanja.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Bilo bi zanimljivo cuti koliko su milijardi USD u zadnjih 10 godina amerikanci dali sprziti kroz subvencije ovom prodavacu magle.

Stručnjak
Gost
Stručnjak
1 godina prije

Slažem se s komentarom Stanislava Rus u članku sere po Musku zato što je to konkurencija Rusima koji jedini trenutno mogu prevesti ljude u svemir s tehnologijom starom 50 godina, ali koja radi. Inače ne sumnjam da će jedna od kasnijih vezija Starshipa ( ove prve služe samo za testiranje pogona i tehnika slijetanja) doći do Marsa. Problem leta do Marsa je u tome što s ovom tehnologijom (rakete na kemijski pogon) traje predugo oko 6 mjeseci. Šest mjeseci u bestežinskom stanju i kozmičko zračenje je prevelika opasnost za ljudsko zdravlje i pitanje u kakvom stanju bi ljudi došli do… Pročitaj više »

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Stručnjak

@ Stručnjak

Rizik za koga? Jel znaš koliko se ljudi javilo da ode umrijeti na Mars?

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Stručnjak

Nije problem bestezinsko stanje vec zracenje. Nema van alenovih i ostalih prstenova, pa je zracenje preveliko.
Ali to nije problem je nije ni planirano da se neko vrati ziv. Plan je poslati dosta dobrovoljaca, a valjda ce neki od njih sletjeti zivi na mars.

Nije bitno tko
Gost
Nije bitno tko
1 godina prije

Da su Amerikanci stvarno sletjeli na mjesec, danas bi tamo vozili turiste i služili ogromne novce snimanjem direktnih emisija sa mesečevog tla. možda bi na mjesecu izgradili i kakvu infrastrukturu za duži boravak. Istina je takva, da na mjesec još nije kročila ljudska noga, a največa prijevara u istoriji čovečanstva je bila snimljena u nekom bednom studiu.

otpisani
Famed Member
otpisani
1 godina prije

Hahaha, pa ovo je pravi cirkus !
… bullshit, Starshit 🙂
(a fascinira me kako ti budalaši uopće postaju bogataši i kako im uspijevaju ovakve prevare)

Brainstorm
Gost
Brainstorm
1 godina prije

musk je kao starleta. svako malo mora pokazati sisu inace pada.

B.A.N.
Gost
B.A.N.
1 godina prije

Slanje čovjeka na Mars je besmisleno te materijalno i moralno neprihvatljivo.
To nije dokaz moći naše civilizacije, nego baš dokaz naše nemoći i gluposti.
Nema nikakvog opravdanja slati živo biće na svijet u kojem je osuđeno na smrt. Izgovor da to netko želi svojom voljom je neprihvatljiv. Za istraživanje takvih svjetova postoje roboti i umjetna ”inteligencija”. To bi bio pravi dokaz naše moći, našeg znanja i moralne vrijednosti naše civilizacije. Ako to još nismo u stanje uraditi, ili nema ekonomske računice, onda odustanimo od sramoćenja vlastite vrste. Oprati tu sramotu ne bi mogli čak ni kasnijim skupljanjem njihovih ostataka.

Nedim
Gost
Nedim
1 godina prije

Bolje da je dao ime BFD ( Big Fucking Dildo ) vise bi imalo smisla.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik