EU će se od 2025. suočiti s nestašicama i rastom cijena plina

gasovod
9 komentara

“Zemlje Europe će se suočiti s nedostatkom opskrbe plinom i rastom njegovih cijena. S druge strane, isporuke ukapljenog prirodnog plina iz Sjedinjenih Američkih Država ne mogu pomoći Europi u ovoj situaciji”, za Reuters je izjavio zamjenik predsjednik uprave ruskog Gazproma, Aleksandar Medvedev.

Istaknuo je kako će nestašica opskrbe plinom zbog rastuće potražnje početi zadavati probleme ​​poslije 2025. godine.

Aleksandar Medvedev je istaknuo “kako će Europa morati donijeti odluku o ovom pitanju”. Prema Gazpromu, čak ni dodatne količine plina koji će se isporučivati kroz plinovode u izgradnji neće pomoći u ovoj situaciji.

“U Europi su potpuno pogriješili kada su odlučili da ne trebaju znatne dodatne opskrbe plinom, a ako bude potrebno, vjeruju da će moći nabaviti plin iz drugih zemalja. Prema mnogim ozbiljnim analitičarima, Europa će se u budućnosti suočiti s nestašicom plina, ali, što je još gore, s oštrim porastom cijena plina”, dodao je Medvedev.

“Govoreći o izjavama o potrebi da se smanji ovisnost o ruskom plinu, mi bi u  Rusiji trebali početi govoriti o pretjeranom oslanjanju na novac kojeg dobivamo za energente samo od jednog kontinenta. Zar to nije uzajamna ovisnost?”, pitao je zamjenik predsjednika uprave Gazproma, Aleksandar Medvedev.

“Možemo isporučiti i više plina Europi od potrebnog, čak i ulaskom u novo kinesko tržište. No, zemlje Europe će morati donijeti odluku. Sada je vrijeme da počnu razmišljati tko će im pomoći da se nose s rastućom potražnjom za plinom nakon 2025. Nažalost, trenutno ne postoji dijalog o energiji između Rusije i EU”, dodao je Medvedev.

“Izgradnja plinovoda “Sjeverni tok 2” i “Turski tok” neće biti dovoljna da se uravnoteži rastuća potražnja i ponuda, a LNG neće moći nadoknaditi rast potražnje”, tvrdi čelnik Gazproma.

Aleksandar Medvedev je ranije je napomenuo kako su predstavnici uprave Gazproma uspoređivali udio ruskih i američkih plinskih zaliha u Europi i potonje su doslovno kap u moru u odnosu na ruski plin.

Osim toga, Gazprom ukazuje na nepouzdanost ukrajinskog plinskog transportnog sustava zbog kronično nedovoljnih ulaganja u njegovu modernizaciju.

Što se tiče prirodnog ukapljenog plina, Gazprom je na sastanku s investitorima u New Yorku napomenuo da je trenutni u američkog LNG-a u Europi, unatoč informativnoj kampanji velikih razmjera u posljednjih nekoliko godina, i dalje je ništavan u usporedbi s isporukama ruskog plina kroz plinovode u EU.

“Plaše nas nekoliko godina značajnim gubitkom tržišta u Europi, a 2017. godina je završila kao još jedna rekordna godina u izvozu ruskog plina kroz plinovode. Osim toga, 2018. je počela s isporukama ruskog LNG-a u SAD, iako u obliku “reizvoza” preko Velike Britanije, ali mi u isto vrijeme nismo vidjeli priliv LNG-a u Europu”, na sastanku u New Yorku je ranije rekao direktor dugoročnih razvojnih programa Gazproma Kiril Polous.

“Mnogi od vas počinju jutro uz šalicu kave. Ako usporedimo obima isporuke Gazproma na europsko tržište sa šalicom kave, isporuka LNG-a je u odnosu na tu količinu samo nekoliko kapi. Jasno je da vas nekoliko kapi kave neće razbuditi, kao što američki LNG nije imao značajan utjecaj na diversifikaciju opskrbe plinom i na energetsku sigurnosti Europe”, dodao je Kiril Polous.

“Čak i ove beznačajne količine LNG-a su uglavnom bile isporučene u zemlje koje nemaju pristup ruskim plinovodima ili je mogućnost ponude bila ograničena. Dugoročno ne očekujemo tržišno natjecanje s američkim LNG-om na europskom tržištu. Visoka cijena ovih zaliha i interes naših partnera za novim plinskim koridorima za uvoz ruskog plina u Europu su dokaz tome što govorim”, dodao je direktor dugoročnih razvojnih programa Gazproma u govoru pred ulagačima u New Yorku.

lng
FOTO – Udio američkog LNG-a je nešto veći samo na Pirinejskom poluotoku, dok je u Turskoj s 40% 2016. godine u 2017. pao na 28%
gasGazpromPlinSjeverni tok 2Turski tok
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
6 godine prije

Medvedev: mi bi u Rusiji trebali početi govoriti o pretjeranom oslanjanju na novac kojeg dobivamo za energente samo od jednog kontinenta. Hahahah, koji carevi! .

StarDam
6 godine prije

A sad da pogodimo, hoćemo li najzad doživjeti Južni tok ili će se graditi Sjeverni tok 3, 4…

X3M
6 godine prije

Mislim da se njegova izjava u nasem zargonu zove “prskanje”

Kako ih je covijek kulturno i eleganto isprsko

Son of Alerik
6 godine prije

Nema samo Rusija plin. Ima ga i Iran, Katar.Ali samo ruski plin teče plinovodima ka Europi. Možda i nije europska strategija izgradnje LNG terminala toliko glupa pa ako i ne služi ‘diverzifikaciji’, uvijek može poslužiti u pregovorima s Rusima o cijeni plina. Bilo bi najlakše da živimo u poštenom svijetu u kojem se obavlja poštena razmjena, ali smo daleko od tog svijeta. Uzajamna ovisnost zasad dobro služi. Osim sitnih čarki (koje nažalost plaća ukrajinsko stanovništvo) , većih sukoba nema. Niti Rusi posežu za prekidom isporuke plina Europi, niti se ovi drže sankcija prema Rusiji. Što će biti 2025. ne znamo. Ne zna ni Medvedev. Ono što je sigurno je da svijet neće stajati na mjestu. Njemačka je počela sa sitnim koracima s vjetrenjačama i solarnim panelima i već se dogodio dan u kojem je cjelokupnu potrošnju električne energije pokrivala s obnovljivim izvorima. Europa ima puno prostora za dalju štednju energije,… Čitaj više »

cool
6 godine prije

Sve točno, ali?, mortalitet i smanjeni natalitet isto treba uzeti u obzir! Neće ga imati tko trošiti?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI