fbpx

FAZ: Američki “plin slobode” potkopava borbu protiv globalnog zatopljenja

Plin Gas LNG

Američki planovi za povećanje proizvodnje ukapljenog prirodnog plina suprotni su ciljevima Pariškog sporazuma o klimi, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung. Pri iskopavanju, transportu i spaljivanju LNG-a oslobađa se velika količina ekološki štetnog metana, upozoravaju stručnjaci za zaštitu okoliša. S tim u vezi savjetuju investitore da ne ulažu u provedbu projekata vezanih za tekuće plavo gorivo.

Plin je oduvijek bio tražen, kako zbog ekonomskih, tako i iz političkih razloga, piše Frankfurter Allgemeine. Sada čelnik Bijele kuće, Donald Trump, želi da Europljani u velikim količinama kupuju LNG iz Sjedinjenih Država. Prema mišljenju Amerikanaca, njihov “plin slobode” bi trebao potkopati dominaciju Rusije na energetskom tržištu EU.

Kanada i SAD planiraju utrostručiti količinu proizvodnje ukapljenog prirodnog plina. Trenutno je svjetski obujam izvezenog LNG-a 400 milijuna tona. Već se provode projekti koji će taj broj povećati za 45 milijuna, a planovi uključuju izgradnju objekata koji će povećati izvoz za dodatnih 800 milijuna tona. Samo SAD planiraju povećati isporuke deset puta, Rusija tri puta, a Kanada s 0 na 280 milijuna tona godišnje.

Povećanje proizvodnje LNG-a u suprotnosti je s klimatskim ciljevima dogovorenim u Parizu

No, ekološki stručnjaci, ne kaže se koji, savjetuju da se ne ulaže u projekte vezane uz plin, piše njemački list. Prema njima, povećanje proizvodnje LNG-a u suprotnosti je s klimatskim ciljevima dogovorenim u Parizu. Pariški sporazum navodi da je do 2030. godine potrebno smanjiti potrošnju plina za 15%, a čak za 43% do 2050. godine, prisjeća se autor članka.

Osim toga, korištenje obnovljivih izvora energije postaje sve financijski pristupačnije, kažu stručnjaci. U tom smislu, kao i uvođenjem poreza na emisije CO2, plin može izgubiti svoju konkurentnost. Nadalje, vlasti mogu poduzeti regulatorne mjere za ograničavanje prekomjernih isporuka LNG-a.

Tijekom vađenja, transporta i sagorijevanja ukapljenog plina oslobađa se velika količina metana, štetnog za okoliš. U sljedećih 20 godina, ako se i dalje budu gradili novi LNG terminali, od njih će klima više patiti nego od novih termoelektrana na ugljen, čija je izgradnja planirana i tom razdoblju.

Međutim, „postoji nada“, piše Andreas Mihm. Od svih projekata je samo 8% u procesu izgradnje, pa je moguće da će se izgradnja preostalih objekata izbjeći. Štoviše, u Europi postoji zanimljiv fenomen, gdje se trećina kapaciteta na LNG terminalima uopće ne koristi.

Možda trgovci prijete da će ih iskoristiti samo kako bi snizili cijenu plinovodnog plina, sugerira Andreas Mihm.

FAZ

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
9 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Njemački trik i izgovor više da ih SAD ne tlače s tin LNG-om. Zato u članku i nema znanstvenih radova koji potvrđuju teoriju o plinu i zatopljenju , ali nema veze.

Stanislav
Member
1 godina prije

Na ovom se portalu zbog Rusije plin i nafta jako brane od kritika, ali ako na prvo mjesto stavljamo neovisnost vlastite države (Hrvatske, Srbije, BiH…) i samostalno odlučivanje prema vlastitim interesima, onda bismo itekako trebali kritizirati fosilna goriva. Pogledajte što Kina radi. Kina se potpuno okreće prema obnovljivim izvorima energije i prema električnom transportu. Kina to radi zbog:
-okoliša 5%,
-ekonomičnosti 35%,
– energetske neovisnosti 60%.
Zašto okoliš? Uglavnom jer fosilna goriva uzrokuju zagađenje zraka, a manjim dijelom zbog stakleničkih plinova (to je više za publicitet). Zagađenje zraka automobilima jeste vrlo malo naspram ostalih proizvođača zagađenja. To je istina i često vidim komentare na ovome portalu koji to tvrde, ono što se prešućuje je da je zagađenje automobilima izrazito koncentrirano na malome prostoru i zbog toga predstavlja velik zdravstveni problem u gradovima, to zagađenje ne dolazi samo iz ispuha automobila nego i od sitnih čestica od guma itd.
Zašto ekonomičnost? Jer su se obnovljivi izvori energije (OIE) cjenovno izjednačili sa neobnovljivim (NIE). Odnosno neki su jeftiniji, neki jednako koštaju, a neki su još uvijek skuplji, ali gotovo svima cijena opada znatno brže nego NIE. Također, OIE tehnološki još uvijek napreduju dok NIE stagniraju.
Zašto energetska neovisnost? Pa mislim da tu nema previše objašnjavanja riječ neovisnost govori sama za sebe. Svi znamo da je KIna najveći uvoznik nafte na svijetu i sigurno će učiniti sve što može da smanji ovisnost o uvozu energenata. Pošto se nalazište nafte ne može izmisliti ili napraviti KIna mora tražiti druge načine, a sunce sja svaki dan u KIni baš kao i u našoj regiji i vjetar puše svaki dan i rijeke teku itd.
Postoji još jedan plan kojeg Kinezi imaju, a to je jedna od najvećih industrija na svijetu (autoindustrija). Vjerojatno ne znate ni jednu osobu koja posjeduje Kineski auto. Razlog tomu je što se Kinezi nikako nisu mogli probiti na strana tržišta i natjecati se sa usavršenim europskim, japanskim i korejskim mašinama i dobro poznatim brendovima. Međutim električna vozila Kina shvaća kao novu priliku, najveću do sada. Zato značajno potiču razvoj električnih vozila, baterija itd. Također, propisali su postotke koliko električnih automobila svaki proizvođač mora proizvesti svake godine te tvrde da će postići stopostotni udjel električnih vozila 2030. ili ranije. Već sada je Kina najveći proizvođač baterija na svijetu i najveće tržište za električna vozila, a kada u potpunosti, kroz sljedećih nekoliko godina, razviju “know how” za proizvodnju električnih automobila neće nas čuditi ako vidimo sve veći broj kineskih automobila (ili domaćih proizvođača sa kineskim baterijama) i na europskim ulicama.

Stajerc
Gost
Stajerc
1 godina prije
Reply to  Stanislav

@Stanislav: ne zaboravite na najvece rezerve litijuma koje su pronadjene u Srbiji (jadarski basen – min 10% svjetskih zaliha) koji su predani u ruke Rio Tinto (anglo-australijska multikorporacija). Za sada su sve komercijalne baterije za elektrovozila zasnovane na litijumumu a trebali bi znati sta znaci imati monopol nad strateskim resursima u svijetu.
Mogu imati npr. Nijemci najbolju i najnapredniju avtoindustriju u svijetu ali sve dzaba kad im amerikanci nabiju sankcije na CO2 (ode profit u bezdan) … ne pomaze ni fejkovanje ispusta emisija kada su svugdje infiltrirani.
Sav litijum je vec u rukama “odabranih”.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Stanislav

👌👌
Kina proizvodi el. automobile koji zadovoljavaju sve europske norme. Zasad prizvodnja nije dovoljna za zadovoljavanje domačih potreba, niti žele još trošiti energiju za proboj na europsko tržište

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Ma dajte, kakvi dogovori i ograničenja. To se na SAD ne odnosi.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

” …Štoviše, u Europi postoji zanimljiv fenomen, gdje se trećina kapaciteta na LNG terminalima uopće ne koristi…”
Nadam se da netko tko odlučuje o onome na Krku zna za ovakve stvari…

Stanislav
Member
1 godina prije
Reply to  Lucija

Znaju, ali nije ih briga!

URA
Gost
URA
1 godina prije

ŽIVIO CO2
ZEMLJA JE DOKAZANO ZELENIJA

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Projekcije pariskog sporazuma su vjerodostojne koliko i projekcije odlaska amerikanaca na Mars.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik