FAZ: Američki “plin slobode” potkopava borbu protiv globalnog zatopljenja

Plin Gas LNG
9 komentara

Američki planovi za povećanje proizvodnje ukapljenog prirodnog plina suprotni su ciljevima Pariškog sporazuma o klimi, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung. Pri iskopavanju, transportu i spaljivanju LNG-a oslobađa se velika količina ekološki štetnog metana, upozoravaju stručnjaci za zaštitu okoliša. S tim u vezi savjetuju investitore da ne ulažu u provedbu projekata vezanih za tekuće plavo gorivo.

Plin je oduvijek bio tražen, kako zbog ekonomskih, tako i iz političkih razloga, piše Frankfurter Allgemeine. Sada čelnik Bijele kuće, Donald Trump, želi da Europljani u velikim količinama kupuju LNG iz Sjedinjenih Država. Prema mišljenju Amerikanaca, njihov “plin slobode” bi trebao potkopati dominaciju Rusije na energetskom tržištu EU.

Kanada i SAD planiraju utrostručiti količinu proizvodnje ukapljenog prirodnog plina. Trenutno je svjetski obujam izvezenog LNG-a 400 milijuna tona. Već se provode projekti koji će taj broj povećati za 45 milijuna, a planovi uključuju izgradnju objekata koji će povećati izvoz za dodatnih 800 milijuna tona. Samo SAD planiraju povećati isporuke deset puta, Rusija tri puta, a Kanada s 0 na 280 milijuna tona godišnje.

Povećanje proizvodnje LNG-a u suprotnosti je s klimatskim ciljevima dogovorenim u Parizu

No, ekološki stručnjaci, ne kaže se koji, savjetuju da se ne ulaže u projekte vezane uz plin, piše njemački list. Prema njima, povećanje proizvodnje LNG-a u suprotnosti je s klimatskim ciljevima dogovorenim u Parizu. Pariški sporazum navodi da je do 2030. godine potrebno smanjiti potrošnju plina za 15%, a čak za 43% do 2050. godine, prisjeća se autor članka.

Osim toga, korištenje obnovljivih izvora energije postaje sve financijski pristupačnije, kažu stručnjaci. U tom smislu, kao i uvođenjem poreza na emisije CO2, plin može izgubiti svoju konkurentnost. Nadalje, vlasti mogu poduzeti regulatorne mjere za ograničavanje prekomjernih isporuka LNG-a.

Tijekom vađenja, transporta i sagorijevanja ukapljenog plina oslobađa se velika količina metana, štetnog za okoliš. U sljedećih 20 godina, ako se i dalje budu gradili novi LNG terminali, od njih će klima više patiti nego od novih termoelektrana na ugljen, čija je izgradnja planirana i tom razdoblju.

Međutim, „postoji nada“, piše Andreas Mihm. Od svih projekata je samo 8% u procesu izgradnje, pa je moguće da će se izgradnja preostalih objekata izbjeći. Štoviše, u Europi postoji zanimljiv fenomen, gdje se trećina kapaciteta na LNG terminalima uopće ne koristi.

Možda trgovci prijete da će ih iskoristiti samo kako bi snizili cijenu plinovodnog plina, sugerira Andreas Mihm.

FAZ

LNGPlin
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
4 godine prije

Njemački trik i izgovor više da ih SAD ne tlače s tin LNG-om. Zato u članku i nema znanstvenih radova koji potvrđuju teoriju o plinu i zatopljenju , ali nema veze.

Dopizdilomi
4 godine prije

Ma dajte, kakvi dogovori i ograničenja. To se na SAD ne odnosi.

Lucija
4 godine prije

” …Štoviše, u Europi postoji zanimljiv fenomen, gdje se trećina kapaciteta na LNG terminalima uopće ne koristi…”
Nadam se da netko tko odlučuje o onome na Krku zna za ovakve stvari…

URA
4 godine prije

ŽIVIO CO2
ZEMLJA JE DOKAZANO ZELENIJA

samo tako
4 godine prije

Projekcije pariskog sporazuma su vjerodostojne koliko i projekcije odlaska amerikanaca na Mars.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI