Iran poštuje nuklearni sporazum i odbio je zahtjev Pariza za novim pregovorima

7 komentara

Iran poštuje sva glavna ograničenja  svojih nuklearnih aktivnosti nametnutih sporazumom s velikim silama 2015. godine, dio je povjerljivog izvješća o nuklearnom nadzoru Ujedinjenih naroda objavljenom u četvrtak.

U svom drugom kvartalnom izvješću od kada je predsjednik Donald Trump u svibnju priopćio da Sjedinjene Države izlaze iz sporazuma i ponovno nameću sankcije Islamskoj Republici, Međunarodna agencija za atomsku energiju je rekla kako je Iran ostao u dogovorenim granicama obogaćivanja urana i pridržava se svih ostalih odredbi sporazuma.

U svom posljednjem izvješću u svibnju je IAEA izjavila “kako Iran može učiniti više kako bi surađivao s inspektorima i time pojačao samopouzdanje”, ali nema govora kako aktivnosti Islamske Republike daju povod za zabrinutost. Izvješće objavljeno u četvrtak, koje je predano državama članicama u sporazumu, sadrži sličnu izjavu.

Navodi se kako je ekspertni tim agencije sa sjedištem u Beču mogao provesti sve “dopunske kontrole pristupa” kako bi se utvrdilo da Iran poštuje sporazum.

“Pravovremena i proaktivna suradnja Irana u pružanju takvog pristupa olakšava provedbu dodatnog protokola i povećava povjerenje”, stoji u izvješću kojeg je objavila IAEA.

“Stopa proizvodnje obogaćenog urana je konstantna. Ništa se ne mijenja”, dodao je visoki diplomat za Reuters.

SAD su ponovno uvele sankcije Iranu koje su ukinute nuklearnim sporazumom, a mnogi diplomati i analitičari sumnjaju da će sporazum preživjeti, unatoč nastojanjima Europske unije da se suprotstavi nekim učincima odluke Bijele kuće.

Nakon što je izvješće poslano državama članicama Vijeća sigurnosti i Njemačkoj, francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian je izjavio kako je sporazum još uvijek na snazi, unatoč povlačenju Sjedinjenim Državama.

Pozvao je svoje kolege ministre koji su se u četvrtak sastali u Beču kako bi raspravljali o politici EU prema Iranu da  se Teheran dodatno zaštiti od američkih sankcija, pozivajući na “trajne financijske mehanizme koji će Iranu omogućiti nastavak trgovine s EU”.

EU je prošli mjesec usvojila zakon kako bi zaštitila europske tvrtke od utjecaja američkih sankcija protiv Teherana i odobrila potporu iranskom privatnom sektoru, ali velike europske tvrtke ipak izlaze iz Irana.

U srijedu je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei izrazio sumnju u sposobnost zemalja članica EU da spase sporazum i rekao da bi u ovim uvjetima i Teheran  mogao napustiti nuklearni sporazum i vratiti se obogaćivanju urana na razinu prije 2015.

Ajatolah Hamnei je rekao predsjedniku Hassanu Rohaniju da se ne oslanja previše na europsku podršku, jer će se naći pod unutarnjim pritiskom zbog popuštanja pred američkim sankcijama.

Washington i Pariz – Loš i dobar policajac za Islamsku Republiku

nuklearna opasnost

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian, čija je zemlja potpisala sporazum s Iranom, zajedno s Velikom Britanijom, Njemačkom, Kinom, Rusijom i Sjedinjenim Državama, rekao je kako bi Teheran trebao biti spreman za novi krug pregovora o svojim budućim nuklearnim planovima, njegovom balističkom raketnom arsenalu i njegovoj ulozi u ratovima u Siriji i Jemenu, što su zapravo zahtjevi američke uprave.

Le Drian izjavio je kako Iran, koji tvrdi da razvija projektile rakete samo u obrambene svrhe, naoružava regionalne saveznike s projektilima i dopušta “balističku proliferaciju”, dodajući kako “Iran mora izbjeći napast da bude regionalni hegemon”, prenosi Middle East Monitor.

Iako nema nikakvih dokaza sa su stari jemenski balistički projektili “Burkan-2H”, kojima su raketne postrojbe jemenskih snaga u nekoliko navrata gađale teritorij Saudijske Arabije, iranskog porijekla, Pariz smatra da su jemenskim snagama isporučeni iz Irana, kao i projektili kratkog dometa koje posjeduju Hezbollah i Hamas.

Nakon izjave francuskog ministra je službeni Pariz u četvrtak oštrim tonom upozorio Iran kako neće moći izbjeći novi krug pregovora koji bi obuhvatio iranski raketni program i suradnju Teherana sa saveznicima u regiji.

Time se Francuska svrstala na stranu Trumpove administracije koja,  osim obveza sadržanih u sporazumu iz 2015. godine, pokušava stjerati Iran u vlastite granice, prisiliti Teheran da odustane od suradnje sa svojim regionalnim saveznicima i da zaustavi razvoj svoje vojne industrije.

Odgovor je bio očekivan. Iran ne želi pokrenuti nikakve nove proširene pregovore u vezi nuklearnog programa i odbacio je prijedloge Francuske u tom smislu. Ocijenio je to nemogućim, jer zapadne sile ne poštuju čak ni njihove postojeće obveze o tom pitanju.

“Nema nikakvih osnova za pregovore,  posebice o pitanjima o kojima se ne može pregovarati”, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Bahram Ghasemi, prenosi iranska agencija Tasnim.

Ghasemi je dan nakon “preporuke” Pariza odgovorio da Europa najprije mora dokazati da je sposobna spasiti nuklearni sporazum nakon povlačenja Sjedinjenih Država i ponovnog uvođenja sankcija Iranu.

“Europske vlasti su do sada ponavljale njihovo stajalište, ali nam nisu dale učinkovita jamstva koja očekujemo za zaštitu tog međunarodnog sporazuma”, rekao je Ghasemi.

Francuska, koja je i dalje u sporazumu, uz Veliku Britaniju, Rusiju, Kinu, Njemačku i Europsku uniju, predstavlja se kao jedan vatrenih zagovaratelja njegova očuvanja. Međutim, uvjeti izneseni u prijedlogu za pokretanje novih pregovora s Teheranom su identični onima koje u svom ultimatumu prije izlaska iz sporazuma iznio Donald Trump, Oni su za vlasti Islamske Republike neprihvatljivi i ne mogu biti tema nikakvih pregovora, sada ni ubuduće.

Burkan-2HHamneiIAEANuklearni sporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zadranin
5 godine prije

Francuska, amerokenjski potrčkalo. Di amerokenjac okom, tud Francuz skokom.

Anton
5 godine prije

Ja uopce ne kuzim Francuze , to su bjednici koji su se predali Njemcima za 7 dana a Rusi su im za kaznu umarsirali u Pariz .
Samo se izivljavaju na bjedi , cim neko ima 4 puske oni su gotovi .

cogo
5 godine prije

kuda idu ovi francuzi je li taj mrkonja misli da je novi napoleon ,francuzi postaju jos gori ad amera ,,,imaju doma dosta poteskoca sa arabcima koje je jos degol uvozija ,,a uplicu se u svako sranje ,,teba ovom markoni malo skratiti peraje ,,,

HEKPCT
5 godine prije

Iran je potpuno u pravu. Pariz je evropsko leglo ciohazarske mafije koja neće stati dok ne zbriše Iran s lica zemlje. S njima se nema o čemu pregovarati jer oni u svaki razgovor oko Irana ulaze s figom u džepu. Iranu je obogaćivanje urana trenutno važnije od trgovine s EU-om kako bi što prije razvio nuklearno naoružanje jer je to jedina garancija da će ih ciohazari ostaviti na miru.

mars
5 godine prije

Nema nikakvog razloga da Iran pristane na nove pregovore. Čemu? Pregovarali su, pregovarali sa SAD-om i cijelim zapadnim blokom i na kraju je potpisan postojeći sporazum, čiji su potpisnici između ostalih i Rusija i Kina. Sam čin potpisivanja znači da su se strane dogovorile i prihvatile da ispoštuju potpisano. I Iran je poštovao potpisane i preuzete obaveze, dok se za drugu stranu to baš i ne bi moglo reći. Odjednom nakon nekog vremena SAD kaže – “e to je potpisala prošla vlast a ne mi, nama se on ne sviđa i zato puj pike više ne važi, sad moramo napraviti sporazum po našoj volji!” I Iran pristane pa se sklopi novi sporazum koji bi važio – do kada? Dok u SAD-u ne dođe opet nova administracija kojoj se možda ne bi svidio novi sporazum i koja bi opet zahtjevala novi. To tako ne može funkcionisati, te nije nikakvo čudo što… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI