Italija: Mattarella popustio – “M5S-Lega” formiraju vladu

Rim italija
24 komentara

U Italiji se dogodio novi obrat. Vladu će ipak sastaviti Giuseppe Conte, nakon što je bivši čelnik Međunarodnog monetarnog fonda Carlo Cottarelli, kojeg je predsjednik Mattarella odredio za sastavljanje tehnokratske vlade, vratio mandat.

Koalicija koju čine Pokret pet zvjezdica (M5S) i Sjeverna liga ponovo su predstavili Contea s popisom ministara na kojem je “sporni euroskeptik” Paolo Savona ministar europskih poslova. Umjesto njega će ministar ekonomije i financija, sektori kojima u Italiji upravlja jedno ministarstvo, biti Giovanni Tria. S potvrdom u parlamentu vjerojatno neće biti problema obzirom da tamo imaju većinu.

Zašto je Sergio Mattarella “pristao na kompromis”? Naime, prema istraživanju javnog mnijenja, dvjema strankama koje čine vladajuću koaliciju, nakon što je Mattarella prekršio ustavne ovlasti i odbio potvrditi vladu s “euroskeptikom” Savonom za ministra ekonomije i financija, popularnost je počela rasti.

Koalicija “M5S-Lega”, da su se izbori održali 28. svibnja, uz manje koalicijske stranke, dobili veći broj glasova nego na prošlim izborima. Stoga je odlučeno kako je bolje ne ići na ponovljene izbore i ipak dati mandat Conteu, iako bez “spornog” ministra “NoEuro” Paola Savone.

Kako bi se izbjegla veća šteta, po predsjednika Mattarellu u talijanske eurofile, odlučeno je da je bolje ići u sastav vlade s aktualnim omjerom snaga, iako su “M5S-Lega” formalno pristali na kompromis i umjesto Savone za ministra financija imenovali Giovannija Triu.

Italija
FOTO – Ispitivanje javnog mnijenja 28. svibnja

Budući da je sudbina talijanskog ministarstva financija ranije određena, Giuseppe Conte, novi talijanski premijer, prihvatio je ponudu formiranja nove talijanske vlade i otkrio sljedeće ključne članove:

Čelnik Pokreta pet zvjezdica, Luigi Di Maio, imenovan je za ministra rada i gospodarskog razvoja i zamjenika premijera.

Vođa Sjeverne lige Matteo Salvini je imenovan za ministra unutarnjih poslova i zamjenika premijera

Paolo Savona je imenovan za ministra europskih poslova.

Enzo Moavero Milanesi imenovan je ministrom vanjskih poslova.

Danilo Toninelli za ministra prometa i infrastrukture.

Giancarlo Giorgettija nazvao je podtajnika premijeru

Drugim riječima, Di Maio i Salvini će biti jednaki, ali je pitanje tko će biti pravi lider iz scene. Naime, popularnost Sjeverne lige ubrzano raste, a M5S otprilike ima istu podršku kao u ožujku.

Paolo Savona i Givanni Tria na istoj liniji?

italija eu europa evropa

Zašto je to važno? Tria je navodno “kompromisni” ministar financija i očekuje se da će biti daleko umjereniji ili da neće biti “euroskeptik” poput Savone. No, ovdje smo još uvijek u sferi nagađanja.

No, znakovit je članaka kojeg je Giovanni Tria objavio u prosincu 2016.

“Objasnit ću krivotvorenu konkurenciju u Europi koja favorizira Njemačku”, naslov je članka u kojem Tria, kao i ostali “euroskeptici” koji se bore protiv Europske središnje banke i neravnoteže u EU kritizira europsku monetarnu uniju i njen fiksni tečaj, jer dopušta zemljama poput Njemačke da ostvaruju viškove u vanjskoj trgovini i tvrdi kako bi fiskalna politika trebala nadoknaditi taj nedostatak fleksibilnosti.

U međuvremenu, kao što je izvijestio Bloomberg, Tria je javno pozvao na raspravu o euru u Italiji i ostatku Europe, rekavši kako je “najveća opasnost implozija eura, a ne izlazak iz eurozone”. Članak je napisao s Renatom Brunettom, visokim zastupnikom stranke Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija.

U članku objavljenom u ožujku 2017. Za Il Sole, Tria je rekao kako “rastući višak njemačke ekonomije pokazuje da monetarna ekspanzija, bez politike koja bi pomogla ekonomskoj konvergenciji između različitih zemalja, samo povećava neravnotežu i vodi u sukob s ostatkom svijeta”.

Drugim riječima, čini se da je Salvini uspio zamijeniti jednog “euroskeptika” s drugim. Umjesto Savone, to će biti Giovanni Tria, koji će koristiti fiskalne poticaje kako bi nadoknadio nepoštenu prednost Njemačke.

Ovakav scenarij, gdje je Paolo Savona zapravo zadužen da to prenese europskim kolegama, možda je bolji od prethodnog, iako bi u ovom trenutku, kako je tražio Salvini, za Sjevernu ligu najbolji scenarij bio izlazak na nove izbore.

No, čak i ovako se može reći da je predsjednik Sergio Mattarella kapitulirao i uvidio da bi njegov neustavni potez dao još veći vjetar u leđa koaliciji “M5S-Lega”, te da bi na novim izborima aktualna većinska koalicija mogla dobiti većinu kojom bi mogla mijenjati ustav zemlje.

M5SNoEuroPaolo Savona
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
fiver
5 godine prije

Priznavanje Kosova kao samostalne drzave -> kraj postojanja medjunarodnoga prava kakvo je do tada bilo opce prihvaceno.
Pripojenje krima RF-> kraj dominacije EU kao politickog faktora stabilnosti.
BREXIT -> pocetak kraja EU kao politicke tvorevine (NE ekonomske).
Poraz ISIL-a u Iraku -> kraj dominacije USA na Bliskom i srednjem istoku
….
….
Pripojenje Tajvana Kini-> kraj dominacije USA kako na vojnom tako i politickom pogledu

Alan Ford
5 godine prije

Mogući scenario je i da mediji (čitaj: tajne službe) uskoro objave neki skandal u koji bi bili upetljani ministri nove vlade, tipa da je nečiji sestrić dobio praksu u državnoj službi dok mu je rođak bio tu i tu…, ili je neko dobio preko veze povoljniji kredit za kupnju kuće, ili je neko bio na Krimu, pio kavu s Putinom…. i tome slično. Ucjene svih ovih ministara sad postaju vrlo realna opcija. Ali, vidjećemo.

Son of Alerik
5 godine prije

Čini se da se u ovih nekoliko dana odigralo nešto poprilično krupno iza scene. Niti je predsjednik samostalno odlučio ne prihvatiti ‘nepodobnog’ ministra, niti je sad samostalno odlučio priznati rezultate izbora.
Nama se mogu prodavati priče o popularnosti stranaka, o novim izborima i mi ćemo u to povjerovati jer je ‘eto razum pobijedio’.
Nije razum pobijedio, nego su iza kulisa nepoznati akteri odigrali svoje utakmice o kojima nikad ništa nećemo saznati.
Da je bilo ponuda koje se ne odbijaju, ne treba nimalo sumnjati.
Vidjet ćemo što će sutra Talijani znati i moći napraviti da bi spasili sebe i može li to proći bez ljuljanja stupova koji gospodare Unijom, a čiji temelji su negdje daleko u povijesti, među onima koji su financirali nacizam i nikad se nisu odrekli titule uebermenscha. Pa im je dozvoljeno gosopdariti svijetom. S Njemačkom kao ekspoziturom broj 2, SAD ekspoziturom broj 1.

taKi
5 godine prije

Nacinalizam je pokazao sta i kako funcionise. To bar mozemo mi reci koji smo zivjeli u Jugoslaviji.A kako je u takvim drzavama vidimo po rvatskoj, bejha, srbiji,crnoj gori,itd..raspravlja se o nacijama dok se drugi bogate… Lose nam se pise…

Kajzer Soze
5 godine prije

,,Zašto je Sergio Mattarella “pristao na kompromis”?

Zato što mu je jedina alternativa izlazak na nove izbore i žestoka pušiona EU liberalnog ološa,M5S i Sjeverna liga su napravili grešku što su pristali na ovo trebali su da idu na izbore !

bbbb
5 godine prije

Sirijaza cvaj na djelu.

Edo
5 godine prije

Sumnjivo skroz. Ako je Mattarella popustio, zašto je i Conte? Novi izbori svakako slijede a i to mu odgovara ako ne bi Mattarella pristao na izbor Savonea.
Što je još interesantnije, ovoliki obrat bez ikakva komešanja, samo tako pristali obojica na kompromis.

Moreno
5 godine prije

Mattarella je bruxelleski NWO apartčik koji je najprij dobija nalog da za premijera tehničke vlade instalira MMF-ovca na šta su prve reakcije bile takve da bi se moglo zaključit kako bi na sljedećim izborima Pet zvijezdica i Lega dobili još više glasova i Italija bi mogla dobit još euroskeptičniju vladu koja bi bila još manje spremnu na kompromise.

Laki Topalović
5 godine prije

Znat ćemo za sto dana, ako ne uzmu ljetnu pauzu, ali mislim da idu za “Feragosto” 15. 08. , do tada rade. Vidjet ćemo jel Syirza II i kako će glasat na obnovi sankcija Rusiji, te kako će razgovarati s frau Merkel prvom prilikom. Sjevena liga, nije više “sjeverna” o već se jednom odrekla temeljnog programa , Italija tri makroregije. Dobro, tad je bio Bossi, sad je Salvini. Nije isto. Njime je temelj da im se olabavi njemačka omča oko vrata, nešto slično Gračkoj. Hoće li uspjeti? Vidjet ćemo.Neće izaći iz eurozone, ni EU, ali će nešto pokušati napraviti. Sad, na drugoj strani su Merkel, Mario Draghi i MMF. Pričekajmo.

MilnaCZ
5 godine prije

Nakazim se u Italiji i slusam izjave novih politicara direktno na talijanskim programima i njihov izjave su dá nemají namjeru izaci iz EU i dá vecina novina píše dezinformacije.Prema onom sto cujem,nikakvog izlazska iz Eu nemá i koliko Půta vám písem,nevjerujte novinarima pojedinim píšu dezinformacije kao uvijek.

MilnaCZ
5 godine prije

Neznám samo od kud novinarima dezinformacije dá nová vláda u Italiji zelí izaci izEU.Iz EU nemoze izaci nitko dok neodluce projektanti EU a to je západní krilo globalistia koja ima sjedista u Genovi i Veneciji.Problem Brexit su realizirali globalisti sa odredjenim ciljem a to je dá oslabe globalnu moc engleske ib amerike,jer engleska je pupak americke a tu globalnu moc preuzima Kina.Nemam namjeru objasnjavati své to,onaj tko prati i razumije globalnu politiků to moze primjetiti a onaj tko své to nerazumije badava mu objasnjavati.

Siniša
5 godine prije

Zamislite ko se prvi javio !!??
“”– Očekujem da će Vaša delatnost na poziciji premijera doprineti razvijanju konstruktivne rusko-italijanske saradnje u raznim sferama, kao i efikasnoj saradnji u rešavanju ključnih regionalnih i međunarodnih problema. To, nesumnjivo, odgovara ključnim interesima naroda Rusije i Italije – naglasio je Putin u telegramu.””

Ivo
5 godine prije

Cigo, pakuj cerge i vozi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI