fbpx

Talijanska vlada složna: “Rim neće puniti proračun EU bez novog zakona o migracijama”

Rim italija

Talijansko vodstvo i dalje ne odustaje od prijetnje da neće uplatiti svoj udio u proračun Europske unije, ako se ne donese jasna odluka na razini EU o imigracijskoj politici.

Italija bi mogla donijeti odluku da ne podrži proračun Europske unije u narednim godinama. Razlog za neplaćanje oko 20 milijardi eura je neuspjeli pokušaj da se uspostave nova pravila u području migracijske politike, osobito o preraspodijeli migranata koje je brodom “Diciotti” na Mediteranu spasila talijanska Obalna straža.

Ranije je ovu mogućnost najavio Luigi Di Maio, čelnik vladajućeg Pokreta 5 zvijezda (M5S) i dopredsjednik talijanske vlade. Sada je isto rekao i talijanski premijer Giuseppe Conte.

Talijanski je premijer ponovno oštro kritizirao stajalište Europske unije o imigraciji.

“Summit o imigraciji u Bruxellesu je završio bez rezultata. Ali to nije poraz Italije, kako neki površno pišu, već poraz Europe”, rekao je Conte.

Naglasio je “kako je duboko narušen duh solidarnosti koji prožima temeljne dokumente EU”

“Jučer sam napisao da ćemo snositi posljedice. Da objasnim bolje. Radimo na tome da ograničimo sudjelovanje Italije u dugoročnom financijskom planu Europske unije. U svjetlu tako očite nesuvisle politike na društvenoj razini, Italija u ovim uvjetima ne vjeruje da može podržati proračun”, rekao je talijanski premijer Giuseppe Conte.

Kao što smo ranije izvijestili, čelnik Pokreta 5 zvijezda, potpredsjednik vlade i ministar rada Luigi Di Maio je zaprijetio da će blokirati uplatu doprinosa u proračun EU, ako Bruxelles ne poduzme konkretne korake da Italija izađe iz situacije se migrantima na brodu “Diciotti”. Njegov stav je odobrio i čelnik Lige, zamjenik premijera i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, koji je primijetio i da je “krajnje vrijeme za rezanje sredstava za nepotrebne strukture EU”.

Situacija je eskalirala do usijanja. Jučer su zdravstveni djelatnici u sicilijanskoj luci Catania naredili hitno iskrcavanje 16 od 150 migranata s broda talijanske obalne straže “Diciotti” i sumnjaju da je dvoje bolesnih putnika zaraženo tuberkulozom.

Ministarstvo unutarnjih poslova je nakon toga potvrdilo da su bolesni putnici, 11 žena i petorica muškaraca, napustili brod. Brod je 16. kolovoza u Mediteranu spasio ukupno 190 migranata trinaestero ih je odmah poslano na Lampedusu, a 27 maloljetnika je iskrcano u srijedu. Brod je u Cataniji pristao u ponedjeljak, ali talijanska vlada ne želi dopustiti iskrcavanje migranata dok ih druge europske zemlje ne pristanu primiti.

Na kraju je Salvini donio odluku da se imigranti s broda “Diciotti” ipak mogu iskrcati.

“Migranti će se iskrcat će u sljedećim satima. Za velik dio migranata pobrinut će se talijanska Crkva i biskupi koji su otvorili svoja vrata, svoja srca i svoje lisnice”, rekao je Salvini na političkom skupu na sjeveru Italije.

Nešto ranije u subotu su Irska i Albanija, koja nije članica EU, priopćile da će primiti po dvadeset migranata s tog broda.

U Ženevi je Visoko povjerenstvo za izbjeglice Ujedinjenih naroda (UNHCR) u subotu uputilo poziv zemljama Europske unije da što prije ponude smještaj migrantima s talijanskog broda.

U zemlji je talijansko pravosuđe pokrenulo istražne radnje protiv Mattea Salvinija zbog “protuzakonitog lišavanja slobode zadržavanja i uhićenja ljudi, te zloporabe ovlasti”. Naime, odluka o istrazi je donesena nakon ispitivanja dužnosnika kako bi shvatio zapovjedni lanac i tko je izdao naredbu o zabrani iskrcavanja migranata. Salvini je odgovorio da neće odustati od borbe protiv ilegalne imigracije.

“Istražni suci mogu uhititi mene, ali ne i volju 60 milijuna Talijana koji većinom podržavaju moju politiku”, poručio je Salvini s političkog skupa na sjeveru Italije.

Ono što u Europskoj uniji očito ne razumiju jest da ako se i riješio slučaj jednog broda, problem ostaje neriješen. Ako talijanski premijer ostvari prijetnju i obustavi uplate u proračun EU, taj bi se čin mogao smatrati početkom kraja Europske unije.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
11 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
cool
Gost
cool
2 godine prije

Kraj EU-a je osmišljen u startu; prelazak domicilnih valuta u izmišljeni Euro je ostvario pljačku u startu 30% svih država; to nikad ne može ići u nedogled; pitanje je samo – mirnim putem uz podvučeni točan dug koji neće ići u nedogled jer se s tim ništa ne postiže već se i dalje pljačka ili ratom, treće ne postoji. Povratak u domicilne valute je neizbježan i pravičan.

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije

@ cool

Sve to lijepo izgleda dok Juncker ne dođe u posjetu i sve riješi za sat vremena kao u Kataloniji. Italija tu sama ništa ne može, a nema nikakvih informacija da pokušava nešto s drugim državama koje imaju iste stavove vezane uz migraciju. 99,999% samo pokušavaju iskamčiti nešto od EU.
Tko je pratio njihovo tržište, zna da su buli na rubu kolapsa nakon 2008. Među prvih 10 banaka na trćžištu, njih 5 je službeno priznalo da trebaju dokapitalizaciju, a među njima su bili Intesa i Unicredit. Intesa se privremeno spasila nekakvim prodajama svog dijela poslovanja plus okrupnjavanje, a Unicredit okrupnjavanjem. Bankarsko tržište je imalo 600 milijardi nenaplativih kredita. Italije ne može preživjeti još jednu 2008.

cool
Gost
cool
2 godine prije

Junker je na zalazu (kao njega, drugo je sistem), nitko od EU-a nije dobio, već izgubio u startu odmah ( mislim na novac), Katalonia je samo odgođena priča, kad – tad će završiti odcjepljenjem; domino efekt od Italije pa na dalje je dobro poznat jer sljedi u Španjolskoj i Portugalu i dijelu Francuske koji će se isto odcjepiti – to je Marsej i Korzika ( ako?, u nekoj doglednoj budućnosti), ni stanje u Beneluxu nije ništa bolje. Grčka glumi gljivu i prodaje lažnu pamet, odnosno čistu laž koja odgovara Njemačkoj. Kad se sve pogleda, sve je u rasulu. Italija pod ovakvim embargom ne može preživjeti niti sa niti bez svojih banaka jer je to i onako 50% vrijednosti u rukama mafije bez obzira kako se prikazuju i onako je njihov BDP jaći od države. Ili će se dogovoriti ili će i dalje lihvariti za sitne škude ili se podijeliti jer su i onako već sad ekonomski podijeljeni na Sjever i Jug daleko prije Eura.

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije

@ cool

Mislim da smo se negdje mimoišli i raspravljamo o dvije različite stvari.

Ti govoriš o pljački od strane EU te raspadu EU. Nemogu ti tu puno reći od onoga što sam rekao na temu Junckera i brzine rješavanja problema u Kataloniji. Prema podacima koje imamo, BREXIT nije pokrenuo nikakav val problema, ideja Katalonije je bila ostanak u EU, nema države gdje je više od 50% ljudi za izlazak iz EU (slobodno me ispravi ako koja postoji), Grčka je bila prva kojoj je palo na pamet vratiti svoju valutu pa su brzo prisiljeni promijeniti mišljenje te im je opljačkana cijela država od strane EU. Italija je u izbornom dijelu imala ideje vraćanja na staru valutu što je odmah nakon izbora bačeno u vodu. Nove države se premaju ući u EU. Sukladno tome, kraj EU se ne nazire. Da je nesuglasje naraslo prvo krizom 2008 te imigrantskom krizom danas, svakako, ali rezultati toga su zanemarivi.Tako da će EU provoditi svoju pljačku u dogledno vrijeme tako da ti i ja nećemo dočekati njen raspada ako se ne dogodi nešto kataklizmičkih razmjera.

A druge stane ja sam samo spomenuo kako je Italija financijski slaba te da nema apsolutno nikakvu političku moć kako bi išta promijenila. A ovu migrantsku situaciju koristi vrlo vjerojatno kako bi iskamčila od EU povoljno refinanciranje dugova. To je bila cijela poanta mog komentara.

cool
Gost
cool
2 godine prije

Sve sam ja razumio na prvu; napisao sam bit problema; sve ovo sekundarno oko izbjeglica, deficiti, krediti, tko kome dužan itd je samo rastakanje Europe u srži od prvog dana jer ne smije biti jaka, svojim nesuglacima na nacionalnom nivou koje su potaknute koliko iz vana toliko i iz nutra je samo posljedica jedne te iste ekipe koja radi koliko za svoju osobnu promidžbu koliko i za istu ekipu jer su u istom jatu; precizno – uništenje krščanske Europe, to je cilj već star 200 godina od Francuske revolucije do danas. Tu leži cijeli problem. Ostalo su samo modificirana sredstva za isti cilj. Kad se samo vidi jedna maskota Junkera onda se tu stvarno nema što reći niti dodati. Pod njim smatram i “cijelu momčad” u svakoj jedinici ponaosob.

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Par desetina Vidljivih migranata !?
Hiljade ulazi, ispod radara, svaki dan!
Svako ko je nedavno bio u Rimu video je kako stvari stoje?!
London, Frankfurt, Brisel, …. uskoro i Rim: gradovi gde je domicilno stanovništvo Manjina.
I dalje traje sjajan desant na Impotentnu EUniju! Mlak i bled otpor pružaju Tviteraši, Fejsbukaši, Insagrameri, ….

Ana
Gost
Ana
2 godine prije

Politika jeste nesuvisla- i ekonomska , i financijska, i politika zaposljavanja, i uvoza, i izvoza i svega mogucega- nesuvisla politika sa odredjenim ciljem, a taj je satrti prosjecnog radnog europljanina.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
2 godine prije

Javnost je do te mjere impregnirana lažima, poluistinama i stereotipima, da je izgubila zdravorazumsku sposobnost logičnog zaključivanja i spremna je prihvatiti svaku pa i najbedastiju izmišljotinu.
…..”talijansko pravosuđe pokrenulo istražne radnje protiv Mattea Salvinija zbog “protuzakonitog lišavanja slobode zadržavanja i uhićenja ljudi, te zloporabe ovlasti”…..
Matteo Salvini je zamjenik premijera i ministar unutarnjih poslova. Njemu je u opisu posla zaštita državnih granica od nezakonitih prijelazaka.
A pitanje je čije je ”talijansko pravosuđe”.

apolo
Gost
apolo
2 godine prije

Obalska straza je sa tim brodom “Diciotti” spasila migrante u blizini Malte. Napunila je brod migrantima koji su sami izjavili:” da nisu bili zivotno ugrozeni”. Prije bi to nazvao trgovina robljem nego spasavanje. Ako je bio hitan slucaj i postojala potreba za spasavanjem migranata, logicno bi bilo da reaguje Malta. Zasto je italijaski brod isplovio i pokupio migrante u zoni odgovornosti Malte je vec drugo pitanje.

Malta
Gost
Malta
2 godine prije

Mi na Malti vec dugo nemamo priliv imigranata i ako smo najisturenika tacka prema Africi. Navodno je dogovor da mi kupimo tela a Italijani prezivele.

Neko ime
Gost
Neko ime
2 godine prije

U ovom kontekstu razuman covjek pocne sumnjati i u “slucajnost” genovskog incidenta…slucajnost ili prijetnja struktura moci…nista me ne moze iznenaditi u ovom danasnjem vrlom novom poretku…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik