Talijanska vlada složna: “Rim neće puniti proračun EU bez novog zakona o migracijama”

Rim italija
11 komentara

Talijansko vodstvo i dalje ne odustaje od prijetnje da neće uplatiti svoj udio u proračun Europske unije, ako se ne donese jasna odluka na razini EU o imigracijskoj politici.

Italija bi mogla donijeti odluku da ne podrži proračun Europske unije u narednim godinama. Razlog za neplaćanje oko 20 milijardi eura je neuspjeli pokušaj da se uspostave nova pravila u području migracijske politike, osobito o preraspodijeli migranata koje je brodom “Diciotti” na Mediteranu spasila talijanska Obalna straža.

Ranije je ovu mogućnost najavio Luigi Di Maio, čelnik vladajućeg Pokreta 5 zvijezda (M5S) i dopredsjednik talijanske vlade. Sada je isto rekao i talijanski premijer Giuseppe Conte.

Talijanski je premijer ponovno oštro kritizirao stajalište Europske unije o imigraciji.

“Summit o imigraciji u Bruxellesu je završio bez rezultata. Ali to nije poraz Italije, kako neki površno pišu, već poraz Europe”, rekao je Conte.

Naglasio je “kako je duboko narušen duh solidarnosti koji prožima temeljne dokumente EU”

“Jučer sam napisao da ćemo snositi posljedice. Da objasnim bolje. Radimo na tome da ograničimo sudjelovanje Italije u dugoročnom financijskom planu Europske unije. U svjetlu tako očite nesuvisle politike na društvenoj razini, Italija u ovim uvjetima ne vjeruje da može podržati proračun”, rekao je talijanski premijer Giuseppe Conte.

Kao što smo ranije izvijestili, čelnik Pokreta 5 zvijezda, potpredsjednik vlade i ministar rada Luigi Di Maio je zaprijetio da će blokirati uplatu doprinosa u proračun EU, ako Bruxelles ne poduzme konkretne korake da Italija izađe iz situacije se migrantima na brodu “Diciotti”. Njegov stav je odobrio i čelnik Lige, zamjenik premijera i ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, koji je primijetio i da je “krajnje vrijeme za rezanje sredstava za nepotrebne strukture EU”.

Situacija je eskalirala do usijanja. Jučer su zdravstveni djelatnici u sicilijanskoj luci Catania naredili hitno iskrcavanje 16 od 150 migranata s broda talijanske obalne straže “Diciotti” i sumnjaju da je dvoje bolesnih putnika zaraženo tuberkulozom.

Ministarstvo unutarnjih poslova je nakon toga potvrdilo da su bolesni putnici, 11 žena i petorica muškaraca, napustili brod. Brod je 16. kolovoza u Mediteranu spasio ukupno 190 migranata trinaestero ih je odmah poslano na Lampedusu, a 27 maloljetnika je iskrcano u srijedu. Brod je u Cataniji pristao u ponedjeljak, ali talijanska vlada ne želi dopustiti iskrcavanje migranata dok ih druge europske zemlje ne pristanu primiti.

Na kraju je Salvini donio odluku da se imigranti s broda “Diciotti” ipak mogu iskrcati.

“Migranti će se iskrcat će u sljedećim satima. Za velik dio migranata pobrinut će se talijanska Crkva i biskupi koji su otvorili svoja vrata, svoja srca i svoje lisnice”, rekao je Salvini na političkom skupu na sjeveru Italije.

Nešto ranije u subotu su Irska i Albanija, koja nije članica EU, priopćile da će primiti po dvadeset migranata s tog broda.

U Ženevi je Visoko povjerenstvo za izbjeglice Ujedinjenih naroda (UNHCR) u subotu uputilo poziv zemljama Europske unije da što prije ponude smještaj migrantima s talijanskog broda.

U zemlji je talijansko pravosuđe pokrenulo istražne radnje protiv Mattea Salvinija zbog “protuzakonitog lišavanja slobode zadržavanja i uhićenja ljudi, te zloporabe ovlasti”. Naime, odluka o istrazi je donesena nakon ispitivanja dužnosnika kako bi shvatio zapovjedni lanac i tko je izdao naredbu o zabrani iskrcavanja migranata. Salvini je odgovorio da neće odustati od borbe protiv ilegalne imigracije.

“Istražni suci mogu uhititi mene, ali ne i volju 60 milijuna Talijana koji većinom podržavaju moju politiku”, poručio je Salvini s političkog skupa na sjeveru Italije.

Ono što u Europskoj uniji očito ne razumiju jest da ako se i riješio slučaj jednog broda, problem ostaje neriješen. Ako talijanski premijer ostvari prijetnju i obustavi uplate u proračun EU, taj bi se čin mogao smatrati početkom kraja Europske unije.

DiciottiLuigi Di MaioM5SUNHCR
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
cool
5 godine prije

Kraj EU-a je osmišljen u startu; prelazak domicilnih valuta u izmišljeni Euro je ostvario pljačku u startu 30% svih država; to nikad ne može ići u nedogled; pitanje je samo – mirnim putem uz podvučeni točan dug koji neće ići u nedogled jer se s tim ništa ne postiže već se i dalje pljačka ili ratom, treće ne postoji. Povratak u domicilne valute je neizbježan i pravičan.

Weteran
5 godine prije

Par desetina Vidljivih migranata !?
Hiljade ulazi, ispod radara, svaki dan!
Svako ko je nedavno bio u Rimu video je kako stvari stoje?!
London, Frankfurt, Brisel, …. uskoro i Rim: gradovi gde je domicilno stanovništvo Manjina.
I dalje traje sjajan desant na Impotentnu EUniju! Mlak i bled otpor pružaju Tviteraši, Fejsbukaši, Insagrameri, ….

Ana
5 godine prije

Politika jeste nesuvisla- i ekonomska , i financijska, i politika zaposljavanja, i uvoza, i izvoza i svega mogucega- nesuvisla politika sa odredjenim ciljem, a taj je satrti prosjecnog radnog europljanina.

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Javnost je do te mjere impregnirana lažima, poluistinama i stereotipima, da je izgubila zdravorazumsku sposobnost logičnog zaključivanja i spremna je prihvatiti svaku pa i najbedastiju izmišljotinu.
…..”talijansko pravosuđe pokrenulo istražne radnje protiv Mattea Salvinija zbog “protuzakonitog lišavanja slobode zadržavanja i uhićenja ljudi, te zloporabe ovlasti”…..
Matteo Salvini je zamjenik premijera i ministar unutarnjih poslova. Njemu je u opisu posla zaštita državnih granica od nezakonitih prijelazaka.
A pitanje je čije je ”talijansko pravosuđe”.

apolo
5 godine prije

Obalska straza je sa tim brodom “Diciotti” spasila migrante u blizini Malte. Napunila je brod migrantima koji su sami izjavili:” da nisu bili zivotno ugrozeni”. Prije bi to nazvao trgovina robljem nego spasavanje. Ako je bio hitan slucaj i postojala potreba za spasavanjem migranata, logicno bi bilo da reaguje Malta. Zasto je italijaski brod isplovio i pokupio migrante u zoni odgovornosti Malte je vec drugo pitanje.

Neko ime
5 godine prije

U ovom kontekstu razuman covjek pocne sumnjati i u “slucajnost” genovskog incidenta…slucajnost ili prijetnja struktura moci…nista me ne moze iznenaditi u ovom danasnjem vrlom novom poretku…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI