fbpx

Kina je spremna pomoći sirijskoj vojsci u ofenzivi na Idlib

Kina

Iako je Kina pružila važnu političku podršku Damasku i očekuje se da će igrati ključnu ulogu u poslijeratnoj obnovi Sirije, Peking se do sada distancirao od pružanja izravne vojne podrške sirijskoj vojsci.

Kineski veleposlanik u Siriji Qi Qianjin je najavio da bi Peking, osim protuterorističkih operacija u drugim dijelovima zemlje, uskoro mogao poslati svoje snage u pomoći sirijskoj vojsci u nadolazećoj ofenzivi u Idlibu.

Govoreći jučer za sirijski dnevni list Al-Watan, kineski diplomat je rekao kako Kina prati sukob, dodajući “kako je kineska vojska spremna na neki način sudjelovati uz sirijsku vojsku u borbama protiv terorista u Idlibu i bilo kojem drugom dijelu Sirije”.

Izvor u Ministarstvu vanjskih poslova Sirije je novinaru agencije Sputnik, Sulimanu Mulhemu, rekao kako nije upućen u planove Kine da se vojno uključi u rat, ali je rekao “kako sirijska vlada pozdravlja bilo kakvu potporu u svom prioritetnom planu da protjera teroriste iz Sirije”.

U međuvremenu je kineski vojni ataše u Siriji, Wong Roy Chang, za Al-Watan izjavio “kako postoji trajna vojna suradnja između dviju zemalja i rekao da Kina želi unaprijediti svoj odnos sa sirijskim oružanim snagama”.

Upitan da komentira izglede da kineske snage pomognu sirijskoj vojsci u operaciji oslobađanja pokrajine Idlib, Wong Roy Chang je rekao da takva inicijativa “zahtijeva političku odluku” i bez nje se ne može elaborirati.

Peking odavno upozorava kako je u Siriji prisutno tisuće islamističkih militanata iz Kine, odnosno radikaliziranih kineskih Ujgura iz pokrajine Xinjiang, koji su tijekom višegodišnjeg sukoba s obiteljima došli u Siriju.

Većina ih se konačno smjestila upravo u pokrajini Idlib, gdje su udružili snage s drugim stranim i lokalnim islamističkim terorističkim skupinama i pojedincima.

Kineska vlada je ozbiljno zabrinuta zbog sudbine ovih militanata, jer predstavljaju prijetnju kineskoj nacionalnoj sigurnosti. Međutim, uvođenje većeg kontingenta kineskih snaga u Siriju bi bilo iznenađenje, pogotovo sada kada se rat bliži kraju.

Umjesto toga, Peking će vjerojatno rasporediti ograničen broj vojnika specijalnih snaga i vojnih savjetnika kako bi pomogao sirijskim vladinim snagama i sigurno će surađivati s raznim obavještajnim službama Sirije kako bi spriječili ujgurske militante da se vrate u Kinu i provode terorističke napade.

 

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
45 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Vecina Ujgura su pripadnici Islamske partije Turkistana imaju Dzemate na severozapadu Sirije i veoma su prisutni u vojno politickom zivotu Idliba(likvidacije , automobili bombe, kidnapovanja,reketasenje, itd)prema procenama SAA ima ih oko 5000 u Idlibu.
https://jihadology.net/category/other-groups/turkestan-islamic-party/
https://youtu.be/flMuFVwZQC0

Zorule
Gost
Zorule
2 godine prije

Kina hoce da stekne iskustva u ratnim operacijama, testira opremu, dok jos moze?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Zorule

Da zastiti zivote vlastitih trupa je za Kinu najbolje poslati kontigent jeftine kopije americkih vojnika?

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije
Reply to  Zorule

Neki američki analitičari su skrenuli pozornost na jedan od manje vidljivih aspekata ruske vojne kampanje u Siriji. Na postignutu simbiozu između ruskih ekspedicijskih snaga i regularne sirijske vojske. Visoko rangirani ruski oficiri nisu bili limitirani samo savjetničkom ulogom, već su zapovjedali sirijskim postrojbama u mnogim situacijama na frontu, donijevši time potrebno vojno znanje i iskustvo. Uz popunu jedinica ruskim naoružanjem, pod vodstvom iskusnih ruskih savjetnika, one su počele pokazivati zavidan stupanj efikasnosti.
Početnu tendenciju ignoriranja uspjeha ruske kampanje od strane Zapada, od strane političkih i vojnih promatrača, zamjenilo je iznenađenje pa i zabrinutost nekim aspektima vojnih djelovanja. Npr. način i obim protuelektronske borbe.
Za ovih nešto više od dvije godine ruske kampanje u Siriji, gotovo svi visoki zapovjednici ruske vojske su bili na ovaj ili onaj način involvirani i to na osnovu šestomjesečnih rotacija. Gerasimov je negdje krajem 2017. g. rekao da su svi zapovjednici vojnih okruga, kombiniranih kopnenih armija, zračnih i PZO i PRO armija, gotovo svi zapovjednici divizija, više od pola zapovjednika brigada, stekli iskustva modernog ratovanja na integriranom bojištu. Stekli su dragocjena iskustva o vođenju ratnih operacija u realnom vremenu, kompleksnih vojnih operacija, na modernom bojištu. U kampanji gdje zračne snage i visoko precizno oružje imaju glavnu ulogu i gdje su logističke potrebe predstavljale veliki izazov, što je sa uspjehom realizirano.
Iskusni zapovjednici i naučene lekcije o korištenju prvenstveno zračnih snaga, modernim tehnologijama i uporabi specijalnih snaga, bit će od ogromne koristi pri daljnjem razvoju i jačanju ruskih oružanih snaga, pa i dati novi impuls budućoj ruskoj vanjskoj i vojnoj politici u godinama koje dolaze.

damir zimsek
Gost
damir zimsek
2 godine prije

točno

Borac2
Gost
Borac2
2 godine prije

Kontingent kineskih specialnih snaga je vec dugo u sirji. Pogotovo radi hvatanja ujgura. A sto se suradnje tice, ona je stvarno velika i iskrena, pogotovo na podrucju ratne medicine. Jos od pocetka rata doktori idu na edukaciju iz ratne kirurgije u kinu..
Ako kinezi odluce kako treba polovit ce ove ujgurcice i stavit ih tamo gdje im je mjesto.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Borac2

Kineska vojska je prisutna u mnogim krajevima svijeta ali borbeno su slabo aktivni, vjerojatno je došlo vrijeme da se isprobaju u realnom sukobu a ne vježbama.
Kao što netko kaže, postaje zanimljivo.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Borac2

Ja isto vjerujem, posebno specijalne jedinice i ovi za presretanje komunikacija, jer Ujguri pričaju Arapima nepoznati dijalekt, čak i ako ima neko od Sirijaca da priča kineski. Tamo su sigurno s tom zadaćom. Posebno kada su se vodile borbe za Aleppo, gdje je bilo tisuće Ujgira na zapadnom boku.

Zarandear Z.
Gost
Zarandear Z.
2 godine prije

Tsk Sadat’s se mogu ocekivati pravi problemi na bliskom istoku!

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Zarandear Z.

Nosaci aviona isplovili iz Hollywooda?

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Hollywood je danas prilicno velika teritorija..

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Alen

Yes,it is not!

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Vise poruka ujgurima i ovim u siriji i onim u kini..
Kina se mora ukljuciti i bilo milom.ili silom slomiti sirijske ujgure i tako dati jasnu poruku i domacim..

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije

Kina gradi nosače aviona kako bi imala pokretnu vojsku i zrakoplovstvo sposobno djelovati daleko izvan granica kineskog mora. Sutra će trebati oružjem štititi ono što su danas kineske investicije u Africi, u Grčkoj, Srbiji, Crnoj Gori. Danas su investicije, partnerstva, a sutra kineski posjedi po drugim kontinentima.
Zato Kinezima dobro dođu lokalni ratovi tipa Sirije. Malo treninga i isprobavanja vlastitog oružja, tehnike i ljudstva na živim objektima.
Imaju Kinezi i svoje Kurde – Ujgure, koje zlostavjaju, stavljaju u koncentracijske logore. Ako ih mogu dohvatiti i po Siriji, tim bolje za njih.
Kina se petlja u sve i svašta. Njihova težnja za postajanjem najjačim gospodarstvom na svijetu je legitimna. Ma ta težnja podrazumijeva i drugo – financijsku snagu i vojnu silu koji također moraju biti najjači. Iz nečega se mora crpiti snaga za biti najjači. Kina tu snagu crpi prvenstveno iz svog gospodarstva i ljudstva, a onda i iz financijskih zaliha te ruskih, iranskih energenata.
Zapad je Rusiju izgnao iz Europe i povlačenjem je natjerao u kineski vrlo, vrlo neprijateljski zagrljaj. Da bi se Kina suzbila u svom naletu postajanjem gospodara Svemira (po istom scenariju kako to čini i u Kini samoj nad 1,4 milijarde ljudi), potrebno joj je oduzeti financijsku moć, energente i spriječiti u izgradnji nadmoćne vojne sile. Trump ide s carinama, EU zabranama preuzimanja tehnološki naprednih kompanija. Putin trenutno o Kinezima govori kao o svojim prijateljima (onako kako je desetljeće govorio o ‘svojim zapadnim prijateljima’ znajući da nisu), taktizira sad nemoćan odreći se Kine i pasivno promatrajući njen rast. Zna da je pitanje vremena kad će Kinezi početi tražiti ultimativne ustupke od Rusije. Utakmica još nije došla ni do drugog poluvremena, a gdje su još i produžetci….

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

I u čemu će se kineski hegemoni razlikovati od onih američkih? Bit će još i gori od zio-nazija.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
2 godine prije
Reply to  palermo

Rekao sam po čemu – kineski model će preslikati na ostatak svijeta. Najprije po Africi, kasnije će ići dalje.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

@Alerik:Ne dijeli Ruse i Kineze cuskijom!Ti to mozes bolje!
Alerika i Engleska
bit ce zemlja proleterska?

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Kina crpi svoju snagu iz svog gospodarstva i ljudstva – to je jedino točno što si rekao, SOA. I kao takva, kudikamo je bolja od tvojih USA šefova, koji crpe snagu printajući zeleni papir i prisiljavajući ostatak svijeta da ga koriste. Kineska filozofija je očigledno daleko pravednija od tih grabežljivih parazita-otimača, koji se još od milja nazivaju liberali.

Što se tiče suzbijanja moći bilo koga, to se jednostavno rješava suverenitetom i carinama – ako kina ili usa ne mogu tjerati druge zemlje da kupuju njihove proizvode, automatski nemaju dovoljno novca za veliku vojsku, čime automatski nisu u poziciji da vojno i financijski gospodare nad nekim.

Zato se treba boriti za likvidaciju kriminalnog liberalnog modela koji to sve omogućuje, i kojeg ti po zadatku braniš.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Ivo

To Ivo!
Imas pivo!

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

I od mene cevapi…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Alen

@Alen:
I ja bi?

ZigAtmann
Gost
ZigAtmann
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Hrpa budalastina koje si u hodu smislio i spakovao u svoj mali pokusaj smislenog teksta.

Bob Rock
Gost
Bob Rock
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

SOA ti si mrzitelj Yugoslavije i socijalizma i zato ćeš goriti u paklu!
Ko ti je kriv kad si nevjernik i nevjeruješ u Marxa

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Bob Rock

@Bob Rock:
A ni Engleza!Take triba anatemom!
STIGRA ALERIKU!

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Son of Alerik

Putin zapadnjake nikad nije zvao prijateljima vec partnerima. A Kineze naziva strateskim partnerima.
Ne samo da je velika razlika, vec su i motivi za upotrebu takve retorike specificni, i svakako manje iskreni prema zapadu. Dok odnosi sa Kinom zaista imaju odlike strateakog partnerstva.
Kina i Rusija trebaju jedni druge. Nema nikakvih problema u njihovim odnosima, samo trupovi poput tebe i oni na zapadu koji imaju vlazne snove, mastaju kako ce Rusija i Kina pokvariti odnose.

palermo
Gost
palermo
2 godine prije

Hahaha, čekali kraj rata da Sirijcima zamažu oči, jer se treba ogrebati za ugovore o obnovi Sirije. Gdje ste bili kad je grmilo?!
I vama i Amerima – daleko vam kuća!

Jurica
Gost
Jurica
2 godine prije

Ma vidi mudraca, sad kad su sigurni tko će dobiti rat, sad bi se i oni malo priklonili pobjedničkoj vojsci pa da poberu malo zasluga. SAA sa (iskrenim) saveznicima je sada postala dovoljno jaka i uvježbana da će Idlib riješiti bez velike muke, a za to im ne treba lažna kineska pomoć. U*rali se Kinezi da će ostat bez svog dijela kolača u obnovi Sirije pa sad pod pseudo borbom protiv Ujgura pokušavaju zamazati Assadu i Rusima oči i ugurati se u Siriju isključivo iz financijske koristi. Osim par veta na cio rezolucije u Vijeću sigurnosti, nisu za Siriju napravili ništa, a nikad ni ne bi da je rat krenuo u drugom smjeru. Neka budu velesila, nemam ništa protiv, ali multipolaran svijet nam je potreban čak i više zbog njih, nego zbog izuzetnih jer su ovi podmukliji.

tuf
Gost
tuf
2 godine prije
Reply to  Jurica

Ovo je bio i moj dojam kada sam pročitao vijest.
A s druge strane si mislim, neka euroatlantskim hegemonima još netko malo oteža operacije.
Sjetimo se da su donedavno imali slobodne ruke raditi bilo što bilo gdje – situacija se pomalo mijenja.
Ako ništa drugo, imati će još nekoga u zaleđu kada ameroeuropska gamad počne jaukati za kozo*ebima Idliba.

Zagor
Gost
Zagor
2 godine prije

Hvala, ne treba!

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije

Sve se zna sto se tice rata u Siriji, sada je red da se otkrije prava uloga i jos vaznije prave namjere Kineza. Do sada sem u UN sa terena se jako malo zna.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Kinezi mudro sute ☺ , svi cekamo da progovore…

Machiato
Gost
Machiato
2 godine prije

Situaciju u Idlibu je bolje da rešavaju i Kina i Rusija i Iran, dakle svi zajedno, a ne samo Rusija, da se ne bi kvarili njihovi friški odnosi sa Turcima. Turska ima plan da dugoročno drži Idlib u svom zagljaju i da ga u jednom momentu proglasi teritorijom koja prosto više ne može nazad pod upravu Damaska. Napadom Kineza na Idlib smanjio bi se poprilično pritisak na Ruse, takodje bi Kina dala snažan signal Turcima u vezi Ujguristana.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
2 godine prije
Reply to  Machiato

Zanimljivo razmišljanje,sve opcije otvorene pa i ta.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Machiato

@Machiato:
Odlicno i logicno!

Alen
Gost
Alen
2 godine prije
Reply to  Machiato

?

Bilo kuda, kiki svuda
Gost
Bilo kuda, kiki svuda
2 godine prije
Reply to  Machiato

Sa vidika interesa, i sa tom odlukom Kineza, moraju Turci napustuti teritorij, ako zele u boducnosti traziti ekonomske prilike unutra brics-a.
Ovi zakljucak je sasvim logicnan i svima nastoji prikazati, da su Rusija i Kina zaista strateski partneri.

HEKPCT
Gost
HEKPCT
2 godine prije

Sad kad su sigurni tko će dobiti rat, sad bi se i oni malo priklonili pobjedničkoj vojsci pa da poberu malo zasluga. Podjećaju me na još neke junačine – Francuze.

nije bitno tko
Gost
nije bitno tko
2 godine prije

Gde su bili dosad?
Ovi kosooki su gori od Amerikanaca.
Samo gledaju, kako bi izvukli korist.

John
Gost
John
2 godine prije

Lako je govoriti da se sada priklanjaju pobjednicima, ali ipak su na njihovoj strani cijelo vrijeme… S druge strane mozda ih neki zele vidjeti na svojoj strani

POVEZANE VIJESTI

Izbornik