Kina je spremna pomoći sirijskoj vojsci u ofenzivi na Idlib

Kina
43 komentara

Iako je Kina pružila važnu političku podršku Damasku i očekuje se da će igrati ključnu ulogu u poslijeratnoj obnovi Sirije, Peking se do sada distancirao od pružanja izravne vojne podrške sirijskoj vojsci.

Kineski veleposlanik u Siriji Qi Qianjin je najavio da bi Peking, osim protuterorističkih operacija u drugim dijelovima zemlje, uskoro mogao poslati svoje snage u pomoći sirijskoj vojsci u nadolazećoj ofenzivi u Idlibu.

Govoreći jučer za sirijski dnevni list Al-Watan, kineski diplomat je rekao kako Kina prati sukob, dodajući “kako je kineska vojska spremna na neki način sudjelovati uz sirijsku vojsku u borbama protiv terorista u Idlibu i bilo kojem drugom dijelu Sirije”.

Izvor u Ministarstvu vanjskih poslova Sirije je novinaru agencije Sputnik, Sulimanu Mulhemu, rekao kako nije upućen u planove Kine da se vojno uključi u rat, ali je rekao “kako sirijska vlada pozdravlja bilo kakvu potporu u svom prioritetnom planu da protjera teroriste iz Sirije”.

U međuvremenu je kineski vojni ataše u Siriji, Wong Roy Chang, za Al-Watan izjavio “kako postoji trajna vojna suradnja između dviju zemalja i rekao da Kina želi unaprijediti svoj odnos sa sirijskim oružanim snagama”.

Upitan da komentira izglede da kineske snage pomognu sirijskoj vojsci u operaciji oslobađanja pokrajine Idlib, Wong Roy Chang je rekao da takva inicijativa “zahtijeva političku odluku” i bez nje se ne može elaborirati.

Peking odavno upozorava kako je u Siriji prisutno tisuće islamističkih militanata iz Kine, odnosno radikaliziranih kineskih Ujgura iz pokrajine Xinjiang, koji su tijekom višegodišnjeg sukoba s obiteljima došli u Siriju.

Većina ih se konačno smjestila upravo u pokrajini Idlib, gdje su udružili snage s drugim stranim i lokalnim islamističkim terorističkim skupinama i pojedincima.

Kineska vlada je ozbiljno zabrinuta zbog sudbine ovih militanata, jer predstavljaju prijetnju kineskoj nacionalnoj sigurnosti. Međutim, uvođenje većeg kontingenta kineskih snaga u Siriju bi bilo iznenađenje, pogotovo sada kada se rat bliži kraju.

Umjesto toga, Peking će vjerojatno rasporediti ograničen broj vojnika specijalnih snaga i vojnih savjetnika kako bi pomogao sirijskim vladinim snagama i sigurno će surađivati s raznim obavještajnim službama Sirije kako bi spriječili ujgurske militante da se vrate u Kinu i provode terorističke napade.

 

ISILIslamska državaKalifat
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
5 godine prije

Vecina Ujgura su pripadnici Islamske partije Turkistana imaju Dzemate na severozapadu Sirije i veoma su prisutni u vojno politickom zivotu Idliba(likvidacije , automobili bombe, kidnapovanja,reketasenje, itd)prema procenama SAA ima ih oko 5000 u Idlibu.
https://jihadology.net/category/other-groups/turkestan-islamic-party/
https://youtu.be/flMuFVwZQC0

Zorule
5 godine prije

Kina hoce da stekne iskustva u ratnim operacijama, testira opremu, dok jos moze?

Borac2
5 godine prije

Kontingent kineskih specialnih snaga je vec dugo u sirji. Pogotovo radi hvatanja ujgura. A sto se suradnje tice, ona je stvarno velika i iskrena, pogotovo na podrucju ratne medicine. Jos od pocetka rata doktori idu na edukaciju iz ratne kirurgije u kinu..
Ako kinezi odluce kako treba polovit ce ove ujgurcice i stavit ih tamo gdje im je mjesto.

Zarandear Z.
5 godine prije

Tsk Sadat’s se mogu ocekivati pravi problemi na bliskom istoku!

Alen
5 godine prije

Vise poruka ujgurima i ovim u siriji i onim u kini..
Kina se mora ukljuciti i bilo milom.ili silom slomiti sirijske ujgure i tako dati jasnu poruku i domacim..

Son of Alerik
5 godine prije

Kina gradi nosače aviona kako bi imala pokretnu vojsku i zrakoplovstvo sposobno djelovati daleko izvan granica kineskog mora. Sutra će trebati oružjem štititi ono što su danas kineske investicije u Africi, u Grčkoj, Srbiji, Crnoj Gori. Danas su investicije, partnerstva, a sutra kineski posjedi po drugim kontinentima. Zato Kinezima dobro dođu lokalni ratovi tipa Sirije. Malo treninga i isprobavanja vlastitog oružja, tehnike i ljudstva na živim objektima. Imaju Kinezi i svoje Kurde – Ujgure, koje zlostavjaju, stavljaju u koncentracijske logore. Ako ih mogu dohvatiti i po Siriji, tim bolje za njih. Kina se petlja u sve i svašta. Njihova težnja za postajanjem najjačim gospodarstvom na svijetu je legitimna. Ma ta težnja podrazumijeva i drugo – financijsku snagu i vojnu silu koji također moraju biti najjači. Iz nečega se mora crpiti snaga za biti najjači. Kina tu snagu crpi prvenstveno iz svog gospodarstva i ljudstva, a onda i iz financijskih zaliha… Čitaj više »

palermo
5 godine prije

Hahaha, čekali kraj rata da Sirijcima zamažu oči, jer se treba ogrebati za ugovore o obnovi Sirije. Gdje ste bili kad je grmilo?!
I vama i Amerima – daleko vam kuća!

Jurica
5 godine prije

Ma vidi mudraca, sad kad su sigurni tko će dobiti rat, sad bi se i oni malo priklonili pobjedničkoj vojsci pa da poberu malo zasluga. SAA sa (iskrenim) saveznicima je sada postala dovoljno jaka i uvježbana da će Idlib riješiti bez velike muke, a za to im ne treba lažna kineska pomoć. U*rali se Kinezi da će ostat bez svog dijela kolača u obnovi Sirije pa sad pod pseudo borbom protiv Ujgura pokušavaju zamazati Assadu i Rusima oči i ugurati se u Siriju isključivo iz financijske koristi. Osim par veta na cio rezolucije u Vijeću sigurnosti, nisu za Siriju napravili ništa, a nikad ni ne bi da je rat krenuo u drugom smjeru. Neka budu velesila, nemam ništa protiv, ali multipolaran svijet nam je potreban čak i više zbog njih, nego zbog izuzetnih jer su ovi podmukliji.

Zagor
5 godine prije

Hvala, ne treba!

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Sve se zna sto se tice rata u Siriji, sada je red da se otkrije prava uloga i jos vaznije prave namjere Kineza. Do sada sem u UN sa terena se jako malo zna.

Machiato
5 godine prije

Situaciju u Idlibu je bolje da rešavaju i Kina i Rusija i Iran, dakle svi zajedno, a ne samo Rusija, da se ne bi kvarili njihovi friški odnosi sa Turcima. Turska ima plan da dugoročno drži Idlib u svom zagljaju i da ga u jednom momentu proglasi teritorijom koja prosto više ne može nazad pod upravu Damaska. Napadom Kineza na Idlib smanjio bi se poprilično pritisak na Ruse, takodje bi Kina dala snažan signal Turcima u vezi Ujguristana.

HEKPCT
5 godine prije

Sad kad su sigurni tko će dobiti rat, sad bi se i oni malo priklonili pobjedničkoj vojsci pa da poberu malo zasluga. Podjećaju me na još neke junačine – Francuze.

nije bitno tko
5 godine prije

Gde su bili dosad?
Ovi kosooki su gori od Amerikanaca.
Samo gledaju, kako bi izvukli korist.

John
5 godine prije

Lako je govoriti da se sada priklanjaju pobjednicima, ali ipak su na njihovoj strani cijelo vrijeme… S druge strane mozda ih neki zele vidjeti na svojoj strani

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI